Column Wills: Kan ik beter alleen blijven

Column Wills: Kan ik beter alleen blijven

Beste Wills, na de scheiding ben ik al een tijd alleen. Het eerste jaar was overleven en daarna heb ik mijn draai gevonden. De kinderen zijn inmiddels het huis uit en dankzij vriendinnen, familie en interessant werk heb ik een goed leven. Afgelopen zomer leerde ik in Frankrijk een man kennen en het klikte. Nog steeds hebben we leuk contact, maar ik twijfel of ik mijn zelfstandigheid op wil geven. Of saboteer ik onbewust iedere kans op een liefdevolle relatie uit angst voor een teleurstelling? Ben ik beter af alleen, Wills?

Beste Sabotage: Geen idee. Jouw leven is zo gelopen; alleen zijn was een keuze, een ramp of net aan te doen, en nu de kinderen uit huis zijn, past dat wel of niet meer bij je. Vertrouw jezelf; als jíj denkt dat je beter af bent alleen, heb je mijn advies niet nodig. Uit ervaring weet je: het leven is lang en niet te voorspellen. De balans in je leven zal blijven veranderen; de basis, je vertrouwen erin, de waarde die het voor je heeft en de mensen voor wie je deze risico’s wél wilt nemen. Blijf dicht bij jezelf en laat maar komen.

Wat is er met je gebeurd? Dat je onbewust een positieve, levensveranderende ervaring die binnen je bereik ligt denkt te saboteren. Herken je opgelopen blauwe plekken als kind (of volwassene)? Werden mensen van wie je hield ziek, verdwenen ze of kregen een nieuw gezin. Onbereikbaar achter de deur van de studeerkamer, onvoorspelbare woede-uitbarstingen en was je nooit goed genoeg? Verraden of bedrogen? Ben je expert onafhankelijk en zelfstandig geworden en weet je je alleen veilig door jezelf af te schermen?

We zeggen nabijheid en overgave te willen en huilen oprecht als de liefde stukloopt, terwijl we alert blijven uit angst door onoplettendheid de kans te lopen zó gelukkig te worden dat we onze zelfverdediging kwijt raken. We zoeken partners die in een ander werelddeel leven, getrouwd zijn of met een onmogelijk leeftijdsverschil. Vrienden huilen mee met onze “pech” dat we niet de liefde krijgen die we verdienen terwijl ons eigen “emotional distance management” ons behoedt voor onuitspreekbaar angstig geluk. Heb compassie met jezelf als je dit herkent. Niks mis met je; je bent gewond.

Dr Wills schrijft je voor dit weekend te beginnen met Joe Cocker’s ”Time to let the healing begin”. Maandag afspraak maken.


Over Wills
Wills is werkzaam vanuit Bergen, Amsterdam en Heiloo als EFT therapeut, systeemtherapeut, trainer provocatieve coaching en mediator. Wil je over jullie vriendschap praten of relatietherapie? Kijk op mijn website www.beter-samen.nl wat ik voor jou of jullie kan betekenen.


Lees hier eerder gepubliceerde columns van Wills:
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-mijn-man-is-depressief-en-ik-nu-ook/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-vertel-eens-wat-leuks/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-durf-te-vragen/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-mijn-vrouw-wordt-steeds-asocialer/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-samenwonen-in-zijn-huis/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-ik-ben-rijk-en-zij-niet/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-ruzie-tijdens-familievakantie/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-na-de-vakantie-wil-ik-scheiden/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-wij-zijn-toch-samen-op-vakantie/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-ik-ben-die-andere-vrouw/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-hommeles-in-ons-samengestelde-gezin/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-vertel-ik-de-kinderen-over-de-affaire-van-mijn-man/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-eigenlijk-wil-ik-die-tattoo-van-zijn-ex-weg-hebben/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-spijt-van-mijn-keuze-voor-een-kind/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-eigenlijk-wil-ik-die-tattoo-van-zijn-ex-weg-hebben/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-de-val-van-icarus/