Column Wills: Mijn man is depressief en ik nu ook

Column Wills: Mijn man is depressief en ik nu ook

Beste Wills: mijn man is depressief nadat hij betrokken was bij een ongeluk waarbij een vrouw ernstig gewond raakte. Hij heeft gesprekken gehad met een praktijkondersteuner en gaat binnenkort naar een psycholoog wat hem hopelijk zal helpen.

Nu ik. Ik heb al die tijd doorgewerkt en ook thuis doe ik alles: koken, de boodschappen en hem oppeppen. Ik kan niet meer, slaap slecht en als ik even alleen ben moet ik huilen. Niet bij hem in de buurt, want dan voelt hij zich schuldig en tot last, omdat hij hij vindt dat hij dit veroorzaakt heeft en dat ik beter af zou zijn zonder hem. Ik blijf zeggen dat hij er ook niets aan kan doen, niet waardeloos en dom is en met mij alles goed gaat. Maar ik ben op. Wills?

Beste Op: Samenleven met een depressieve partner is uitputtend en je klinkt (situationeel) depressief.  Gun jezelf ook therapie, of een lotgenotengroep: mensen die op de hoogte zijn van het probleem en weten hoe je je voelt. Je bent niet alleen. Slecht slapen maakt alles moeilijker. Bespreek dit met je huisarts en vraag om een gesprek samen met de psycholoog van je man over hoe je het beste voor hem kunt zorgen zonder jezelf te verliezen.

Situationele depressiviteit komt vaak voort uit het gevoel geen controle te hebben over de situatie. Therapie kan handvatten reiken én je het gevoel geven dat je er iets aan doet, wat sowieso al helpt tegen een depressie in te gaan. Depressie vertelt je wat je níet bent, níet kunt en het slechtste te verwachten: dat mensen níet van je houden, je veroordelen of boos worden. Depressie voedt zich met geheimen voor je houden, behandelingen uitstellen en opgeven. Depressie wil niet dat je hulp zoekt, de waarheid vertelt en buiten in de frisse lucht gaat wandelen.

Probeer het, geloof in mensen om je heen, jezelf en behandelingen.  Vraag je partner om hulp bij het dagelijkse huishouden, vertel hem over je worsteling en geef aan waarom je samen met hem buiten wilt wandelen. Ook als hij anders reageert dan je zou willen, uitstel gaat dat niet beter maken. Kleine stappen en zelfzorg. Ik steek een kaarsje voor je op; moedig en sterk ben je. Hé, ‘Not all heroes wear capes’.


Over Wills
Wills is werkzaam vanuit Bergen, Amsterdam en Heiloo als EFT therapeut, systeemtherapeut, trainer provocatieve coaching en mediator. Wil je over jullie vriendschap praten of relatietherapie? Kijk op mijn website www.beter-samen.nl wat ik voor jou of jullie kan betekenen.


Lees hier eerder gepubliceerde columns van Wills:
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-vertel-eens-wat-leuks/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-durf-te-vragen/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-mijn-vrouw-wordt-steeds-asocialer/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-samenwonen-in-zijn-huis/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-ik-ben-rijk-en-zij-niet/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-ruzie-tijdens-familievakantie/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-na-de-vakantie-wil-ik-scheiden/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-wij-zijn-toch-samen-op-vakantie/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-ik-ben-die-andere-vrouw/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-hommeles-in-ons-samengestelde-gezin/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-vertel-ik-de-kinderen-over-de-affaire-van-mijn-man/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-eigenlijk-wil-ik-die-tattoo-van-zijn-ex-weg-hebben/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-spijt-van-mijn-keuze-voor-een-kind/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-eigenlijk-wil-ik-die-tattoo-van-zijn-ex-weg-hebben/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-de-val-van-icarus/