Column Wills: mijn vrouw is verslaafd aan haar mobieltje

Column Wills: mijn vrouw is verslaafd aan haar mobieltje

Beste Wills: mijn vrouw is zó vaak met haar telefoon bezig. Bijna nooit meer vraagt ze hoe het me gaat, of over mijn werk. Zelfs als we plannen maken voor het weekend of een vakantie blijft ze op haar telefoon kijken, reageert niet op vragen en maakt geen oogcontact. Ik merk dan op dat praten geen zin heeft zo. ‘He, wat zei je?’ is het antwoord.. Ze zegt dat de telefoon haar beste vriendin is; een reddingslijn naar de buitenwereld en dat ik wel jaloers lijk. Hoe komen we de feestdagen door? Haar telefoonverslaving frustreert me, maar ik kan haar niet gedrag niet veranderen, Wills?

Beste HalloHallo: Sinds 10 maart 1876- het eerste telefoongesprek- brengen telefoons je dichter bij mensen die ver weg zijn, en houden ze je weg van hen die naast je zitten. Als zij haar telefoongedrag niet wil veranderen houdt praten met haar wel zo’n beetje op. Veel meer dan grenzen trekken kun je niet: ‘Wil je je telefoon wegleggen als we praten? Zullen we tijdens het eten of het wandelen buiten de telefoon uitzetten?’

De smartphone is een slim wonder dat ons tot primitieve Goden voor wie de wereld binnen handbereik ligt gemaakt heeft. De aantrekkingskracht van technologie die het brein voortdurend triggert en gelukshormonen afgeeft is moeilijk te weerstaan in een langdurige relatie waar het nieuwtje wel van af is. Wist je dat we gemiddeld 250 keer per dag een ‘pull to refresh’ krijgen en onze telefoon pakken? Dat er zoiets bestaat als nomophobia; de angst zonder mobieltje te zitten? Het is een wankel evenwicht tussen normaal gebruik en verslaving.

Het zou kunnen dat de aantrekkingskracht van de telefoon te sterk is voor jullie relatie, maar je wilt wel alles geprobeerd hebben. Wees duidelijk. Sta er op dat je haar aandacht krijgt als je die wilt hebben, hou je aan de geen-telefoon- tijden- en- zones, en bedenk iets nieuws om samen te gaan doen. Net zoals toen jullie elkaar pas kenden. Wanneer was de laatste keer?

Verras haar in je uitnodiging met de historische zin uit het eerste telefoongesprek 147 jaar geleden: “Mr(s) Watson, come here. I want to see you”.

www.beter-samen.nl Amsterdam, Bergen, Texel.