Column Wills: Moeders aardappelsalade is niet meer wat het was

Column Wills: Moeders aardappelsalade is niet meer wat het was

Beste Wills: mijn moeders aardappelsalade is beroemd in de familie. Nu- begin zeventig – gaan haar kookkunsten achteruit (lees: niet te eten). Ik heb van alles geprobeerd; dat we kant-en-klare salades kopen om haar te ontlasten, dat we gezond willen eten, zelfs veganistisch. Niets houdt haar tegen en deze Moederdag moeten we er weer aan geloven. Directer zijn of op mijn tong bijten? Ze wil zó graag iets bijdragen en nuttig zijn en ze neemt niet van ons aan dat haar aanwezigheid genoeg is. Wills?

Beste Kind: begin 70 is aan de jonge kant van oud, nog lang niet bejaard of aan betutteling toe. Ziekte, niet leeftijd, heeft het laatste woord over vitaliteit en nu vraagt haar moederrol slechts om bijsturing en dat is juist waar gezinnen zo goed in zijn. Kinderen worden volwassenen. Ontvangers worden verzorgers, worden ontvangers en met een beetje geluk brengt iedereen een gezonde salade of taart(!) mee.

Zeg op je eigen droogkomische, zachtaardige, inspirerende of prekerige manier: ‘Zullen we eens proberen om zonder kokhalzen veganistisch te eten.’ Als ze schrikt: ‘Mam, jij bent een goede kokkie. Je zult veganistisch wel uitvogelen – ik heb gegoogled, als je geïnteresseerd bent.’ Of je ondertussen de niet te eten aardappelsalade moet eten, ligt er ook aan hoe dapper de anderen zijn.
Doe mee; een paar happen en een bedankje.

De tijd komt dat ze niet meer kookt, gastvrouw is of schoonmaakt en ‘weet’: ‘Een last te zijn, niets meer voor iemand te kunnen doen’. Ervaar mét haar de waarde van delen en aanwezigheid. Naast haar gaan zitten, samen fotoalbums doorbladeren en aanmoedigen te vertellen wie iedereen is en wat er op die dag gebeurde. Ze zal je gronden, verrijken, bescheiden maken en verbinden. Laat de volgende generatie zien hoe het moet. Als ze dat niet wil, is dat haar recht – je kunt mensen niet dwingen om hun levensfase te omarmen. Het is aan jullie haar – en andere familieleden die te ziek, te eigenaardig of te verdrietig door het leven gaan, te blijven uitnodigen om met hun gezelschap en inbreng bij te dragen aan de familiebijeenkomsten carrousel.

Als iemand erop staat een niet te eten salade mee te brengen, prijs jezelf gelukkig: als dát het ergste is…


Over Wills
Wills is werkzaam vanuit Bergen, Amsterdam, Texel en Heiloo als EFT therapeut, systeemtherapeut, trainer provocatieve coaching en mediator. Wil je over jullie vriendschap praten of relatietherapie? Kijk op mijn website www.beter-samen.nl wat ik voor jou of jullie kan betekenen.


Lees hier eerder gepubliceerde columns van Wills:
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-hij-laat-me-aan-mijn-lot-over/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-omgaan-met-zo-ben-ik-nu-eenmaal/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-die-ene-heel-speciale/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-ik-zorgen-en-hij-lekker-fietsen-dacht-het-niet/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-kanker-en-vreemdgaan/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-met-pasen-alle-eieren-in-een-mandje/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-smartphones-bepalen-tegenwoordig-de-sfeer-maar-dat-vind-ik-moeilijk-om-aan-te-zien/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-wie-bedenkt-dat-allemaal/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-schaamte-over-alweer-mislukken-relatie/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-ik-heb-adhd-en-mijn-vrouw-is-een-control-freak/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-onenigheid-tussen-aanstaande-ouders/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-nieuwe-vriend-vertellen-over-borstvergroting/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-valentijnsdag-en-de-minnares/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-rode-kaart-na-scheiding/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-uit-elkaar-maar-ik-kan-niet-weg/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-vragen-over-andere-partners/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-de-date-van-mijn-dochter-is-bijna-30-jaar-ouder/