Column Wills: na 23 jaar hebben we niks meer samen

Column Wills: na 23 jaar hebben we niks meer samen

Beste Wills: Deze vakantie zijn mijn vrouw en ik tot de conclusie gekomen dat wij na 23 jaar huwelijk weinig meer samen hebben. Ooit waren we heel verliefd, trouwden en kregen twee kinderen. Over de opvoeding waren we het eens en er was altijd wel iets te doen op school of op de sportclub. Kortom, we waren gelukkig.

Nu zijn de kinderen de deur uit. Ze is altijd heel duidelijk geweest, wilde op háár manier op vakantie en op háár manier Sinterklaas vieren. Ze verwacht van mij dat ik haar verwen met uitjes en etentjes, terwijl zij zich niet interesseert voor mijn hobby’s of werk. Praten over sport, film, iets uit de krant of van de televisie boeit haar niet. Ik ben degene die moet veranderen, bleek gedurende onze relatietherapie. Uit elkaar gaan is een optie, maar hoe kunnen we meer met elkaar communiceren?

Beste Communicatie: Communicatie genoeg, althans negatieve en zinloze communicatie. Haar boodschap is duidelijk: graag of niet, en het lijkt haar weinig uit te maken of dit constructief of aardig is. Als dat geen communicatie is ben ik een snijboon. Investeer niet langer in tijd en moeite om haar te veranderen.

Kijk eens met open blik en een warm hart naar de positieve kolom van de balans en wees niet zuinigjes. Wat kom je tegen? Gedeelde gezinservaringen en kameraadschap, financiële zekerheid? De voordelen van tijd en ruimte hebben voor je eigen interesses? Stel jezelf de vraag uitgaande van wat je doet en voelt – niet wat je zou moeten of kunnen: kun jij gelukkig leven met wat er is in plaats van wat je tevergeefs probeert te krijgen?

Wat ik lees is dat jouw vrouw in het verleden heel goed wist hoe ze het wilde hebben. Haar reactie nu is onaardig, maar het zou kunnen dat ze zich zonder kinderen doelloos voelt en zingeving mist. Het is van jullie allebei niet erg realistisch te verwachten dat nu de kinderen uit huis zijn, en na zoveel jaar samen de verliefdheidsgarantie is verstreken, het allemaal vanzelf goed gaat.

Waarom niet jullie gelukkige jaren toen jullie relatie iets te doen had, als voorbeeld nemen? Ga aan de slag met iets gemeenschappelijks. Tenslotte hebben jullie dat 23 jaar of langer samen uitstekend gedaan. Uit elkaar gaan kan altijd nog.

www.beter-samen.nl Amsterdam, Heiloo, Texel