Column Wills: na de vakantie wil ik scheiden

Column Wills: na de vakantie wil ik scheiden

Beste Wills: na de vakantie wil ik scheiden. Ik ben al lang niet meer gelukkig in mijn huwelijk. Er was altijd een excuus om door te gaan en zodoende zijn we negen jaar, twee kinderen en een ingrijpende, kostbare verbouwing verder en nog steeds getrouwd. Twee jaar geleden zijn we in relatietherapie geweest. Daarna heeft mijn man zijn best gedaan en keihard gewerkt aan de verbouwing van ons huis. Mooi huis, maar ik wil niet meer. De koek is op, het boek is uit. Hij weet niet van mijn voornemen maar mijn humeurigheid en gezanik ontgaan hem niet en we hebben geregeld woorden. Ik gun de kinderen nog een onbezorgde zomer en daarom til ik mijn besluit over de vakantie heen. De onzekerheid over hoe dit aan te pakken heeft me al zo lang tegengehouden, Wills?

Beste Gevangen: ‘It is not the load that breaks you down, it’s the way you carry it’- Lena Horne. Hoe heb je zo lang zo veel beslissingen kunnen nemen waarmee je, zoals je zegt, je eigen geluk ondermijnd hebt en waarin je anderen mee hebt gesleurd. Zou ik eerst onderzoeken voordat je nog meer ingrijpende beslissingen neemt waaronder een scheiding. Jullie zijn in relatietherapie geweest, maar dat is iets anders dan in individuele therapie uitzoeken waarom je moeilijke beslissingen keer op keer uitstelt en een leven bouwt op excuus na excuus. Uiteindelijk zul je ook een mediator moeten zoeken, een beter betaalde baan en een woning maar nu eerst: jezelf.

Ondertussen blijf je 100% verantwoordelijk voor 50% van de relatie en de sfeer thuis. Als de liefde voor je kinderen groter is dan de moeilijkheden met je echtgenoot, zou je het op kunnen brengen minder humeurig te zijn, minder te zaniken, om iets te doen aan de sfeer, ruzies en spanning thuis deze zomervakantie?

Zorgeloosheid is je wens, maar kinderen hebben een antenne voor signalen dat hun nestje uit elkaar valt. Ze observeren en leren over je hoe je omgaat met emoties en problemen oplost. Iets om je aan vast te houden in deze woelige tijden, Koningin van de Twijfel. Je kroon is gekocht en betaald. Zet hem op je hoofd.

www.beter-samen.nl Amsterdam, Heiloo, Texel.