Column Wills: ruzie tijdens familievakantie

Column Wills: ruzie tijdens familievakantie

Beste Wills: op vakantie met het gezin valt dochter uit tegen schoondochter. Haar excuses vond zoon niet voldoende, waarop dochter begon te schreeuwen tegen haar broer, die zijn vrouw verdedigde, die ook van slag was. Heel vervelend allemaal.

De volgende ochtend verontschuldigde dochter zich maar was de rest van de trip afstandelijk. Eenmaal thuis vroegen we haar om het bij te leggen met haar broer en schoonzus. Boos liet ze weten dat zij altijd de gebeten hond is, hoe zij en haar broer jaren geen contact hadden, hoe oneerlijk etc. Ze wil er geen woord meer over horen. We hebben ze altijd evenveel aandacht gegeven. Ik vind het belangrijk dat ze het goed kunnen vinden samen. Wills?

Beste Moeder: Familierelaties zijn complex, kijk naar Hamlet, Shakespeare’s tragedie. Ik zeg dit niet alleen om indruk te maken (!) maar vooral om naar de universele implicaties van onderlinge jaloezie te verwijzen. Rivaliteit tussen broers en zussen begint als je meer dan één kind hebt en kan voor ouders heel frusterend zijn.

Om bij te dragen aan onderlinge onderlinge harmonie, én belangrijker, je dochter te helpen, zie dit niet als slechts een vakantie-belediging-excuus voorval. Haar plotselinge, terugkerende heftigheid doet vermoeden dat er grotere demonen te bevechten zijn.

Is something rotten in the state of Denmark? Je zegt in het verleden heel bewust je aandacht te hebben verdeeld over broer en zus, maar hoe was dat voor haar? Zij kan hele subtiele voorkeursbehandelingen hebben opgepikt, geleden hebben onder iets dat jullie ontgaan is, of ‘gelijke aandacht’ werd verdeeld op een manier die beter bij je zoon paste dan bij haar.

Kan ook iets in het hier en nu zijn waardoor confrontaties zo snel escaleren. Al was het maar om deze optie uit te sluiten, denk bij plotselinge gedragsveranderingen ook aan een medische oorzaak. Zo veel (mogelijke) verklaringen, zo veel te doen. Kom eens uit je achteroverleunhouding.

Genoeg gevraagd om meer en betere excuses. Ga naar haar toe en zeg dat je je zorgen maakt. Dat het je spijt dat je haar boosheid niet eerder hebt gezien. Dat je naar haar wilt luisteren en begrijpen. Wees geduldig, aandachtig, aardig. To be or not to be, that’s the question.

www.beter-samen.nl Amsterdam, Heiloo, Texel. Vakantie tot 25 augustus!