Column Wills: Samenwonen in zijn huis

Column Wills: Samenwonen in zijn huis

Beste Wills: ik ga bij mijn vriend wonen. Onze gesprekken over de inrichting, welke meubels blijven en wat weggaat verlopen ongemakkelijk. Van ons twee is hij degene die van designmeubelen en kunst houdt en daar veel geld, tijd en moeite insteekt. Mijn spullen zijn – na mijn scheiding – bij elkaar geraapt en veelal tweedehands. Past naadloos in de nieuwste woontrend: cluttercore, georganiseerde chaos. Hij stelde voor mijn spullen in mijn eigen werkkamer te zetten en verder de inrichting te laten zoals het was. Het ene moment maakt het me niets uit (echt niet) en het volgende verwijt ik hem dat ik niets te zeggen heb over de inrichting in zíjn huis. Wat als ik weer alles kwijtraak. Wills?

Beste Cluttercore: “Geen sprake van, deze James Dean poster komt er niet in!” Het lijkt zo simpel: design, kunst, goede smaak tegenover tweedehands ongeregeld. Maar jouw bij elkaar geraapte occasions zijn verbonden aan een emotionele periode én aan de mensen die er toen voor je waren.

Wanneer je gaat samenwonen kan dat fantastisch zijn én tegelijkertijd van alles oprakelen uit eerdere scheidingen of rampzalige break ups. Zeg hem: “Ik vind hier van alles van en wil er graag over nadenken. We geven allebei een deel van onze autonomie op en ik wil mezelf niet kwijtraken. Het is niet fijn als je over mijn spullen en gevoel heen walst met je ‘zorgvuldig uitgezochte’ bezittingen.’

Naast het advies tijd te nemen, weet dat zijn of jouw manier om dit aan te vliegen niet de énig zaligmakende is. Zelfs als die wel het beste is. Streef naar diepgaande, eerlijke gesprekken over wat het betekent om samen te leven, zonder angst voor repercussies of andere blessures die jullie meenemen uit andere relaties. De inrichting van de woning is illustratief over hoe je met andere belangrijke onderwerpen omgaat. Prettig, uitnodigend en van jullie samen. Met James Dean aan de muur.

www.beter-samen.nl Amsterdam, Heiloo, Texel.