Column Wills: Uit elkaar maar ik kan niet weg

Column Wills: Uit elkaar maar ik kan niet weg

Beste Wills: ik wilde niet meer en we zijn uit elkaar. Woonruimte vinden is niet te doen en omdat we samen zorgen voor onze hond en poes wonen we nog samen. Hij vindt het prima zo: ‘We zijn al jaren meer woningdelers dan geliefden. Beter voor onze financiën en onze huisdieren en we kunnen het nog goed vinden samen. We regelen wel wat hier’. Ik wil geen ruzie en mezelf een zwerftocht bij vrienden op de bank besparen. Maar zonder hem voel ik mezelf weer tot leven komen. Schiet ik in mijn eigen (financiële) voet door weg te willen? Kunnen exen samenwonen, Wills?

Beste woningdeler: Nee, in het algemeen gesproken niet. Ja, het gebeurt. Zie Amsterdam, Berlijn en New York en overal waar de huurprijs door het plafond is gegaan.
Op korte termijn is het financieel voordelig om samen te blijven wonen, de vraag is hoe hoog is de emotionele prijs die je gaat betalen. Kun je duidelijke grenzen afbakenen en je eraan houden?

Afspraken maken over daten. Helen en tot rust te komen op deze plek. Is het beter voor jullie vriendschap als je hem niet geeft wat hij zegt te willen? Voel je een mes op je keel dat je zelf vasthoudt? Hint: het gevoel dat je weg wilt uit een relatie maar niet kunt is een brandende rode vlag.
Er zullen exen zijn die uit elkaar gingen, woningdelers bleven, allebei gingen daten én vrienden bleven, maar als jij ook maar 1 gram twijfel hebt, onderzoek dat.

Of makkelijk nu beter voelt dan moeilijk, denkend aan hoe verhuizen een rommelig hoofdstuk gaat worden. Of je de prioriteit van de lange- termijn- zelfstandigheid ondergeschikt maakt aan korte- termijn- gemak.

‘Zonder hem voel ik mezelf weer tot leven komen’, zijn de voeten op de vloer die de danspassen aangeven. Geef niet op, geef je over en zie de chaos onder ogen. Wacht niet op het perfecte moment, maar maak hem zo snel mogelijk duidelijk dat je klaar bent om alleen te gaan wonen. Vraag hoe hij je kan helpen bij de volgende stap. Dat is het minste wat vrienden voor elkaar kunnen doen.

Vertrouw op je vindingrijkheid. Dit gaat je lukken. Ik zweer ‘t.

www.beter-samen.nl Amsterdam, Bergen, Texel