Column Wills: Valentijnsdag, overbodig en stigmatiserend?

Column Wills: Valentijnsdag, overbodig en stigmatiserend?

Beste Wills: Weet je hoeveel geluk je hebt als je ‘s avonds een warm bed instapt met iemand van wie je houdt, die er in voor- en tegenspoed voor je is, die je leven, zorgen en liefde deelt. Dat heb ik nu niet, niet vaak gehad en ga dit misschien nooit meer krijgen. Nu begint die commerciële gekte van Valentijnsdag weer en word je geacht op 14 februari mee te doen en publiekelijk te vieren wat als vanzelfsprekend wordt beschouwd, en de overige 364 dagen klaarblijkelijk niet gewaardeerd wordt. Als je niet meedoet ben je sneu en jaloers. Wat een overbodig en stigmatiserend ‘feest’. Toch, Wills?

Beste Boos: Tja, dat is één kant. Een andere kant is dat er legio mensen in een minder warm bed liggen met iemand waar ze niet (meer) van houden en die juist verlangen naar onafhankelijkheid en vrijheid. Of naar een ander bed. Of de mensen die ‘s avonds in een warm bed stappen met iemand waar ze van houden et cetera, en íedere dag hun zegeningen tellen en niet alleen op 14 februari.

Valentijnsdag voelt als een stomp in je maag en nu sla je terug; hurt people, hurt people. Maar pijn is geen vrijbrief om tegen anderen tekeer te gaan. Bekijk jezelf van een afstandje, neem jezelf ietsiepietsie minder serieus en (glim)lach tegen de doorgedraaide hamster op het piepende hamsterwiel in je hoofd. Niks mis mee om je verdriet toe te laten.

Alles verandert en in de leegte die je voelt groeit het leven door wat- helaas- vaak langer duurt dan je wilt of je optimisme aankan. Zie het als een signaal dat er iets moet veranderen. Meer geduld hebben of iets groters als omgaan met pijnlijke gevoelens. Feit is dat er altijd, altijd iemand zal zijn die iets heeft wat jij ook wilt hebben of zijn. Daar helpt zelfs succes of zekerheid niet tegen en zal altijd zo blijven. Wat ga jij daarmee doen?

Gelukkige mensen zijn niet in een samenlevingsvorm te vangen. Het zijn de mensen die de ‘hoe te willen wat je hebt’ code hebben gekraakt. Zoals Byron Katie zegt: “When you argue with reality, you lose, but only one hundred percent of the time.”

Denk daar maar eens over na als je dinsdag bonbons zit te eten.
www.beter-samen.nl