Deel

Column Wills; verdriet om overleden moeder

Column Wills; verdriet om overleden moeder

Beste Wills: Mijn moeder is eergisteren overleden en ik voel me lamgeslagen, verward en nerveus. Iedereen, jij vast ook, zegt tegen me dat ik het één dag tegelijk moet nemen, maar het overspoelt me. Mijn hart is gebroken. Wat ook niet helpt is dat mijn broers en zussen heel veel ruzie hebben over, ja wat eigenlijk niet? Hoe kom ik hier doorheen?

Beste Dochter: Wat een verdriet. “No one ever told me that grief felt so like fear. I am not afraid, but the sensation is like being afraid. The same fluttering in the stomach, the same restlessness, the yawning. I keep on swallowing.”, zo beschrijft C.S Lewis het acute gevoel van verlies. Herkenbaar?

Het wordt beter, dat beloof ik je, maar daar heb je nu niks aan. Het verliezen van je moeder, die belangrijk voor je was, verandert je leven – een diepgevoelde en permanente verandering. Uit ervaring durf ik te zeggen dat het, behalve het blijvende gemis aan de geliefden die ik heb verloren, anders is aan de andere kant. Het verdriet heeft mij minder ik, ik, ik gemaakt. Milder (of gewoon minder gemeen of competitief), bewuster van eigen tekortkomingen, dankbaar voor mijn geluk. Ik kan m’n schouders ophalen als wat ik hier opschrijf weer eens uit de bocht vliegt.

Ik weet niet waarom je eerst helemaal stuk moet voordat je weet wat er toe doet, maar zo gaat het: we vinden onze levensweg tussen de puinhopen door.

Terug naar vandaag: de crematie en de rompslomp daarna. Slalom om de familieruzies heen, om je moeder het liefdevolle en waardige afscheid te geven dat ze verdient en dat alle broers en zusters haar ook zullen willen geven. Laat de tranen maar stromen; het is de eerste stap naar genezing. Van je gebroken hart, van de relatie met je broers en zussen. Daarna volgt het onwennige eerste jaar: de verjaardag, de feestdagen, alles waar zij mee verbonden was. Het verleden zal vol verrassingen blijken te zitten. Je bent niet meer wie je was, maar wie verliest wint er paradoxaal genoeg ook bij: je ziet hetzelfde, met zoveel meer nuances. Jouw moeders liefde is nog altijd bij jou en daar kun jij mee verder. Voel het, deel het, verspreid het.

Er zijn zoveel mensen die het nodig hebben.

www.beter-samen.nl Amsterdam, Heiloo, Texel


Eerder gepubliceerde columns van Wills:
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-gras-groen-buren/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-omgaan-met-ziekte/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-stilte-na-de-eerste-date/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-moederdag/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-opa-en-de-bonusdochter/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-eerste-hulp-bij-een-gebroken-hart/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-mijn-ex-verspreidt-leugens-over-mij/https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-crisis-in-samengesteld-gezin/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-waarom-ben-je-eigenlijk-gescheiden/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-ik-wil-vrienden-blijven-met-mijn-ex/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-wij-zoeken-een-relatietherapeut/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-haar-ex-wil-haar-terug/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-mijn-man-is-een-pessimist/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-is-het-te-laat-voor-therapie/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-seks-en-valentijnsdag/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-zij-vertrok-kreeg-niets-en-was-dak-en-thuisloos/

 

Meer 'Lifestyle':

Column Wills: Passen wij wel bij elkaar?

24 juni 2022

Beste Wills: Onlangs heb ik een man leren kennen die drie keer getrouwd is geweest en daarna (en tussendoor) de nodige relaties heeft gehad, waarvan de laatste 2,5 jaar heeft geduurd.

Een week vakantie is niet voldoende om bij te komen

24 juni 2022

Voor groeiende groep Nederlanders is vakantie pure luxe geworden

Volgens een psycholoog is één week vakantie niet voldoende. Wil je echt tot rust komen, dan heb je minimaal acht (!) dagen nodig om bij te komen en niet met je werk bezig te zijn. Na de achtste dag kun je alles pas loslaten en de stress van je afschudden.

Bewegen bij warm weer kan prima, maar…

17 juni 2022

...neem jezelf wel wat in acht

Bewegen bij warm(er) weer kan natuurlijk prima. Maar wil je wat intensiever sporten dan is het wellicht aan te bevelen jezelf toch wat in acht te nemen. De afkoeling van ons lichaam gebeurt door zweten en door verhoogde huiddoorbloeding. Wanneer we sporten bij warm weer, zullen we veel zweten (3 tot 10 liter per dag) waardoor het bloedvolume daalt. Het hart moet sneller slaan. Men kan hartkrampen of een hitteslag krijgen, die dodelijk kan zijn

Column Wills: hoe laat zullen we vertrekken?

10 juni 2022

Beste Wills: Al veel te lang hebben wij onenigheid over hoe laat we vertrekken als we ergens naar toe gaan. Mijn man is van het laatste nippertje, terwijl ik liever ruim de tijd neem, dan kan ik even landen, naar de wc of een goede plek uitzoeken. Mijn vraag: “Hoe laat zullen we vertrekken?” is het startsein geworden voor de ‘wie-heeft-het-hier-voor-het-zeggen-dans’. Ik ben moe van het uitleggen waarom ik graag op tijd kom(wat toch niet lukt) en merk dat ik steeds minder graag samen met hem wegga. Apart vertrekken slaat de hele plank van het gezellig samen uitgaan mis. Wat zou ik anders kunnen doen? Bij voorbaat dank! Beste Hoe laat: Dit gaat niet over een verschil van inzicht over vertrektijden, maar over controle. Als jij zegt: “Het begint om 20.00, laten we om 19.15 vertrekken”, is het juiste antwoord: “Oké, dank je!” Jouw echtgenoot houdt zichzelf blijkbaar voor dé autoriteit op het gebied van reistijden, parkeerplekken, rijen voor de kassa en wc’s . Door ergernis te veroorzaken rondom een simpel probleem wordt de deur opengezet naar langdurige onderhandelingen waarbij hij het machtsmonopolie heeft en die dus alleen hij kan winnen, en jou te veel energie kosten. Jij bent niet het probleem hier, dat is hij en het moet maar eens uit zijn met jouw toegeeflijkheid; stop feeding the beast. Apart reizen, waarom niet? Jij gaat wanneer jij wilt en hij ook. Verspilling van brandstof, maar beter dan het alternatief. Al vrees ik dat je alsnog gespannen op hem gaat wachten als hij ‘Ik ben onderweg’ appjes stuurt en iedereen op laat staan als hij (te laat) zijn stoel zoekt. Hij wil geen oplossing. Hij wil de spanning, de frictie en de aandacht. Zeg de volgende keer: “Kan me niet schelen hoe lang jij denkt dat we erover doen. Ik wil om 19.15 vertrekken en hier niet meer met jou over discussiëren.” Doe zoals wordt geadviseerd aan ouders die hun kind moeten achterlaten op de crèche: vertrek resoluut. Werkt niet? Ga wandelen, naar de film met vrienden, collega’s of familie en ervaar weer hoe ontspannen anderen omgaan met afspreken. Als hij de strijd voortzet zoek hulp bij een relatietherapeut. Dat je zo lang zo geduldig en inlevend bent geweest (chapeau!) geeft aan dat je hem de moeite waard vind. Nu nog uitvinden of het wederzijds is. www.beter-samen.nl Amsterdam, Heiloo,Texel.

De nieuwe Schakels is uit

10 juni 2022

Het magazine van Welzijn Bergen

Schakels bestaat sinds 1963 en is ontstaan als knipselkrant. Tegenwoordig wordt het blad samengesteld en vormgegeven door een redactie bestaande uit drie vrijwilligers en met bijdragen van ongeveer een tiental columnisten. Het blad wordt in een oplage van 7000 exemplaren gratis verspreid onder alle inwoners van 60 jaar en ouder in de gemeente Bergen.

Maak je hoofd eens even helemaal leeg!

10 juni 2022

Weg van alle stress en drukte

In een tijd waarin we weer volop onder druk staan is het verstandig om af en toe even helemaal te ontstressen. Maak je hoofd leeg en geniet van het moment.

Bewegen onze kinderen eigenlijk wel genoeg?

3 juni 2022

Bewegen is goed,. meer bewegen is beter

Volgens de beweegrichtlijnen opgesteld door de Gezondheidsraad heeft ieder kind elke dag, dus ook tijdens de vakantie, minimaal 60 minuten aan matig intensieve beweging nodig. Hieronder valt bijvoorbeeld fietsen, wandelen en buitenspelen.

Een gepast afscheid… maar wie gaat daar voor zorgen?

3 juni 2022

Aantal vrijwilligers voor avondwake loopt terug. Wie wil helpen?

'Een gepast afscheid', passend bij de overledene en nabestaanden, gedachten-herinneringen- mogelijk muziek- kaarslicht-foto's delend, met elkaar en voor elkaar. Met begeleiding van vrijwilligers rondom het afscheid dat u wenst via de parochiekerk.

Blauwe vlag wappert weer als vanouds aan het strand

31 mei 2022

Maar zo gewoon is dat nu ook weer niet

Het lijkt inmiddels gewoonste zaak van de wereld: de gemeente Bergen die voor haar kustgebied de Blauwe Vlag mag voeren. Maar zo gewoon is dat niet.

Maak eens een kleurrijke wandeling

27 mei 2022

Veel kleur te zien vlak bij en binnen de gemeentegrenzen

Roze, wit, paars, geel. In de lente dossen bloemen zich uit in de allermooiste kleuren! Op vlinders en bijen hebben kleur, vorm en geur een bijzondere aantrekkingskracht. En voor ons is het een genot om te wandelen of fietsen langs weldadige bloemenzeeën.

Koks gezocht voor ‘Samen koken’ in Egmond aan den Hoef

27 mei 2022

Kun je ne wil je ook koken voor buurtgenoten?

De Aanschuiftafel van Egmond aan den Hoef is op zoek naar mensen die samen willen koken voor buurtgenoten. 1 x per maand koken we op vrijdagavond een driegangen menu in het dorpshuis Hanswijk. Je hoeft geen horeca ervaring te hebben, het mag natuurlijk wel. Je sociale hart op de juiste plaats hebben is minstens zo belangrijk. Vind je het leuk om samen met anderen te koken ? Neem dan contact op met Marja Vlaar van Stichting Welzijn Bergen. Bel 06 29073575 of mail: [email protected]

Unieke Natuurtuin aan de Doelen weer te bewonderen

27 mei 2022

Op 11 en 12 juni tussen 10.30 en 17 uur

‘Laatst gingen we een weekje naar Zuid-Limburg. Dan vertrek je hier toch met een gevoel van weemoed. Limburg is mooi, hoor, maar als je dan hier terug bent ervaar je weer hoe uniek deze plek is.’

Nederland waterland? Hoezo?

27 mei 2022

Watersysteem moet op de schop vindt Natuurmonumenten

In meerdere natuurgebieden zijn de waterstanden nu al laag. Na een natte winter waarin het water met bakken uit de hemel kwam, zijn de waterbuffers alweer leeg. Vooral de afgelopen twee weken zien boswachters het waterpeil in veel gebieden snel dalen. En dat terwijl de zomer nog moet komen. Boswachters van Natuurmonumenten maken zich ernstig zorgen over de negatieve effecten van de droogte op de natuur en luiden daarom de noodklok. “Ons watersysteem moet op de schop.”

Mantelzorgers wandelen met elkaar voor ontspanning en gesprekken

20 mei 2022

Wandelen is ontspannend, de koffie is gewoon lekker

Op maandagmiddag 13 juni aanstaande zijn mantelzorgers uit Schoorl, Bergen en Egmond van harte welkom om mee te wandelen met de mantelzorgconsulentes van Stichting Welzijn Bergen. We starten bij de parkeerplaats van het Duinvermaak in Bergen om 13.30 uur en zijn rond 14.30 uur weer terug waarna we koffie drinken bij het Duinvermaak op de Breelaan 132, 1861 GH Bergen. “Wandelen is zeer ontspannend en heel gezond. Bovendien kunt u onder het wandelen mooie gesprekken met elkaar voeren en op deze manier ook andere mantelzorgers (beter) leren kennen.” Mantelzorgers die niet mee kunnen wandelen zijn van harte welkom om alleen koffie te komen drinken in het Duinvermaak vanaf 14.45 uur. We hebben er veel zin in om samen met u te wandelen en/of koffie te drinken. Wanneer het heel slecht weer is wordt de activiteit uitgesteld. Indien u deel wilt nemen kunt u zich aanmelden via [email protected] of via tel. 072-5095267 (9.00-12.00 uur) zodat wij weten op hoeveel personen wij kunnen rekenen. Geef ook even door of u mee wandelt of alleen voor de koffie komt. Deze uitnodiging is alleen bestemd voor mantelzorgers. Er zijn geen kosten aan verbonden. Als de mantelzorgbehoevende niet alleen kan zijn neem dan even contact met ons op om te kijken of we hiervoor samen een oplossing kunnen vinden, zodat u toch kunt komen. We zien ernaar uit u weer te ontmoeten. Graag tot dan!

Les maakonderwijs in De Branding; inclusief schapen

17 mei 2022

De gemeente Bergen is - samen met Uitgeest en Heiloo - officieel gestart met het pilotproject lesmodules voor circulair maakonderwijs op drie basisscholen. Zeventien leerlingen van basisschool De Branding in Egmond aan Zee hadden deze week de primeur met het volgen van de eerste les van de module wol en textiel. In het kader van dit thema leren kinderen hoe je spullen weer kunt repareren en hoe je zelf iets maakt. “Onderwijs is voor ons een belangrijk onderdeel binnen de doelstellingen voor een circulaire economie. We hebben in de toekomst ontzettend veel makers nodig en we willen kinderen leren waarom je zuinig moet zijn met grondstoffen”, legt wethouder Erik Bekkering uit. Textielberg Textiel is een zeer vervuilende keten en na gebruik worden veel kleren vaak weggegooid. Daardoor is in Nederland een enorme afvalberg van textiel. Om daar meer bewustzijn over te creëren, gaan de kinderen samen met hun leerkracht en experts aan de slag met wol en andere materialen. Bij deze afvalstroom staat het idee om vriendelijker en langer met je kleding om te gaan centraal. Schaap in de klas Tijdens de eerste les nam schaapsherder Marijke Dirkson uit Egmond de kinderen mee in het verhaal naar de oorsprong en het gebruik van wol. Tot in de jaren ‘80 was er in Nederland een bruisende wolindustrie, maar tegenwoordig is wol vaak een afvalproduct. En dat is zonde! Daarom gingen de leerlingen aan de slag met de wol van de schapen van Marijke en leerden ze spinnen en vilten. Dit laatste gebeurde onder begeleiding van experts vanuit het atelier van Claudy Jongstra, een bekende Nederlandse wolkunstenares. Marijke had twee van haar schapen bij zich en dat maakte haar verhaal levensecht. Met je handen werken Carice uit groep zeven is heel blij met de les. Ze maakt ook weleens wat, zegt ze. Als ze vraagt waar ze wol kan kopen, krijgt ze van Marijke een zak wol mee. Andere leerlingen bestellen meteen sloffen bij haar. De klas maakt kleedjes van wol die ze vilten met zeep en warm water. In de vensterbank liggen de kleurige kleedjes te drogen. Als de viltles afgelopen is, kondigt lerares Jorrien aan dat ze volgende week gaan spinnen en weven. Er klinkt gejuich van een aantal kinderen, waaronder Carice. Vaste lessen Het is de bedoeling dat leerlingen van alle basisscholen in de gemeente Bergen, Uitgeest en Heiloo in de bovenbouw jaarlijks een aantal weken achter elkaar maakonderwijs gaan krijgen. De lesmodules staan in relatie tot afvalstromen. Wethouder Peter van Diepen van Heiloo: “We gaan in het najaar de module ‘fietsen repareren’ ontwikkelen. Daar zijn ook heel veel scholen enthousiast over. We willen van kopen, consumeren en weggooien naar hergebruiken, repareren en maken.”

Dingen doen waar je blij van wordt

13 mei 2022

Ga doen waar je echt blij van wordt!

Het is tijd om te gaan doen waar je blij van wordt, vind je ook niet? Maar hoe pak je dat aan? Hier vind je een aantal tips.

Gratis training Vertrouwenscontactpersoon

13 mei 2022

Handelen tegen Grensoverschrijdend gedrag

Een vertrouwenscontactpersoon is een belangrijke schakel bij verenigingen, stichtingen en organisaties. Het geeft medewerkers de kans om een melding te maken en steun te zoeken. Seksuele intimidatie en/of grensoverschrijdend gedrag is geen nieuw begrip meer in Nederland. We zien steeds vaker nieuwsitems die aan dit onderwerp gewijd zijn. Team Vrijwillig organiseert de training Vertrouwenscontactpersoon waarin we je de juiste informatie en kennis geven waardoor jij deze rol op je kan nemen. Meld je aan bij Team Vrijwillig voor de gratis training op 1 juni in Alkmaar. Tijdens de training wordt aandacht besteed aan de positie die de Vertrouwenscontactpersoon inneemt wanneer er sprake is van ongewenst gedrag. Hoe wordt iemand opgevangen die iets komt melden of vragen, waar kan een beschuldigde terecht en hoe kan een bestuur ondersteund worden wanneer er een melding is of als zij preventiebeleid willen ontwikkelen. Er wordt ingegaan op de verwijzingen die mogelijk zijn. De scholing is niet alleen theoretisch, maar ook praktisch. Zo worden er praktische gesprekstechnieken geoefend en worden verschillende facetten van het werk van de Vertrouwenscontactpersoon behandeld. Deze kosteloze training wordt aangeboden door Team Vrijwillig is bedoeld voor professionals en vrijwilligers die in de organisatie aan de slag zijn of gaan om te handelen tegen grensoverschrijdend gedrag. De training wordt gegeven door Magda van der Wees, adviseur en trainer sociale veiligheid vanuit het NOV (Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk). Praktische informatie Datum: Woensdag 1 juni 2022 Tijd: van 10.00 tot 16.00 uur Locatie: wijkcentrum in Alkmaar (ntb) Deze training is gratis en inclusief lunch. Schrijf je snel in via www.teamvrijwillig.nl/cursusaanbod Vol = vol.

IVN-natuurwandeling in de Wimmenummerduinen

30 april 2022

Op zondag 1 mei 2022

U kunt weer mee wandelen met de natuurgidsen van de werkgroep de Egmonden Wimmenum van de IVN Afdeling Noord-Kennemerland in de duinen ten noorden van Egmond aan Zee en Egmond aan den Hoef. De wandelingen zijn het hele jaar door op de eerste zondag van de maand en vertrekken om 10.30 uur bij het PWN-parkeerterrein aan het Nachtegalenpad in Egmond aan den Hoef.

Kosteloze inzameling plastic, drankkartons en glazen verpakkingen

6 mei 2022

Stichting Afvalfonds Verpakkingen betaalt voor bedrijven en scholen

Horecabedrijven kunnen zich aanmelden bij Stichting Afvalfonds Verpakkingen om plastic, drankenkartons en glazen verpakkingen gescheiden aan te bieden. Kosten? Geen. Het Afvalfonds betaalt voor transport, sortering en recycling door afspraken te maken met afvalinzamelaars en verwerkers. Met het inzamelsysteem maakt het Afvalfonds het voor bedrijven en scholen mogelijk om op een eenvoudige manier verpakkingen in het vervolg gescheiden aan te bieden voor recycling. Online aanmelden tot 18 mei 2022 Via het loket van Afval Goed Geregeld kun je je tot 18 mei aanmelden voor kosteloze inzameling van gescheiden plastic verpakkingen, drankenkarton en glas. De inzameling start vanaf 1 januari 2023. Voorwaarden In principe kan elk bedrijf zich hiervoor inschrijven, er zijn wel een aantal voorwaarden: Alleen gescheiden afvalstromen die van goede kwaliteit zijn worden opgehaald. Er mag dus niets inzitten wat bij het restafval of bij andere afvalstromen thuishoort omdat het materiaal anders niet gerecycled kan worden. Dat betekent dat plastic verpakkingen en drankenkartons schud-, schraap- of schenkleeg zijn. En dat er geen ander afval bij mag zitten. Twijfel je? Dan kun je de afvalscheidingswijzer checken. De minimale aangeboden hoeveelheid per week is 240 liter. Dit is ongeveer gelijk aan 4 inzamelzakken of een minicontainer, de ‘kliko’. Van inschrijving naar inzameling Als je besluit je in te schrijven, worden een aantal gegevens zoals bedrijfsgegevens, ophaallocaties en informatie over de huidige afvalstromen gevraagd. Het Afvalfonds gebruikt de gegevens van alle inschrijvingen om contracten af te sluiten met inzamelbedrijven die de inzameling zullen verzorgen. De inzameling en recycling wordt betaald door Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Bron: KHN

Mooie fietsroutes in onze omgeving

6 mei 2022

Dichtbij en toch bijzonder: ontmoet Schotse Hooglanders

Fiets over landgoed Nijenburg, de bloemrijke Loterijlanden en over duizend jaar oude dijken in de Bergermeerpolder. Het oude polderlandschap van Heiloo, Alkmaar en Bergen nodigt gewoon uit tot een fietstocht! Behalve door polders voert de route je ook door gevarieerd bos en over eeuwenoude dijkenstelsels, aangelegd door de abdij van Egmond. Fiets en ontmoet weidevogels, bergeenden, Schotse hooglanders en vuurvlinders.

Zo maak je van je tuin een vlinderparadijs

29 april 2022

Kleine moeite, veel plezier

Wil je een tuin waar het hele jaar vlinders rondfladderen? Maak van je tuin een èchte vlindertuin met deze 5 toptips.

Beweeg je wel genoeg?

29 april 2022

Kijk eens kritisch naar je beweegpatronen

Bewegen is gezond en houdt je fit. Maar hoeveel bewegen is gezond? Moet je per se naar de sportschool of telt een lunchwandeling ook mee? Bekijk of jij voldoet aan de richtlijnen om genoeg te bewegen, en hoe je meer kunt bewegen.

Geslaagde eerste officiële Wim Hof workshop van Jelle Schut

29 april 2022

Mogelijk uitbreiden en combinaties maken

Afgelopen weekend had Jelle Schut zijn eerste 'officiële' Wim Hof workshop. Met tien deelnemers was het een geslaagde editie. En dat is een mooi aantal, vindt hij zelf ook. ‘Dat is nog goed te doen in je eentje.’

Aanleg glasvezelkabel ook goed voor de bijen

22 april 2022

22 april Nationale Zaaidag

E-Fiber is dé glasvezelaanbieder in uw gemeente. Met glasvezel maken we onze communicatie toekomstbestendig voor iedereen. Onze toekomst bouwen we niet alleen met supersnel internet maar ook op de wereld waarin we deze aanleggen. En die toekomst ligt vaak dichterbij dan we denken. We delen onze levens elke dag met elkaar via socials, websites, metaverses, verhalen, films en begrijpen dus ook dat we ervoor moeten zorgen dat we onze levens door moeten geven. En daar is meer voor nodig dan glasvezel. Daarom steunt E-Fiber de bij als bron van het doorgeven van stuifmeel als belangrijke bron van ons leven. Zo dragen we breder bij aan de leefbaarheid en toekomstbestendigheid van jouw omgeving. Bij de aanleg van onze glasvezelnetwerken zaaien we de bermen in met rode en witte klavers. Met het kleurrijke bloemenlint dat zo ontstaat, steunen we de bij. En dat is hard nodig. Want de helft van de 358 wilde bijensoorten in Nederland is bedreigd. We zullen dus meer moeten doen om dit te keren. Bijen zijn namelijk heel belangrijk voor onze voedselvoorziening: ze bestuiven ruim 70 procent van alle gewassen. Van elke hap die wij eten hebben we een derde te danken aan de bijen. Goed zorgen voor de bijen is dus bijzonder belangrijk voor onze toekomst. En dus spannen we ons als E-Fiber in om het leefgebied voor deze nuttige insecten te verbeteren. Nationale Zaaidag Op 22 april is het Nationale Zaaidag. E-Fiber ondertekende voor het tweede jaar op rij een samenwerkingsovereenkomst met Bijenlandschap West-Brabant om het zaai-initiatief kracht bij te zetten. E-Fiber verwacht in 2022 ongeveer 500 kilometer berm met klaverzaad in te zaaien met de projecten door heel Nederland. Dat voorbeeld van een win-win-win situatie voor de omgeving: de inwoners krijgen toegang tot supersnel internet, de buurt fleurt op en de bijen krijgen een beter leefgebied. Zo brengen we onze toekomst dichterbij en geven we de bij meer toekomst.

Egmondse mevrouw Kaptein-Commandeur 100 jaar!

22 april 2022

Uitbundig gevierd in Middenbeemster

Het gebeurt niet iedere dag dat iemand de 100 jaar aantikt. Maar nu was het zover. Even was het een Egmondse invasie in Huize Anna in Middenbeemster, waar Alberdien Kaptein-Commandeur afgelopen week haar 100e geboortedag vierde. In het bijzijn van kinderen, kleinkinderen, aanhang en uiteraard haar twee net iets jongere zussen.

Ontmoetingscentrum PostaanZee heeft een nieuw bestuur

22 april 2022

Vanaf 16 april 2022 heeft PostaanZee een nieuw bestuur. Het oude bestuur, bestaande uit oprichter en voorzitter Jan Ranzijn en penningmeester Jan Morsch, heeft plaatsgemaakt voor het nieuwe bestuur bestaande uit Paul Penders (voorzitter), Marjolijn van Boxsel (penningmeester) en Rob Vendel (secretaris). Dit team wordt aangevuld door de algemene bestuursleden Penny Biere en Jolijn Verdegaal. Penny Biere – die het centrum hielp opbouwen en nu nog altijd één dag in de week vrijwilligers ondersteunt – kan alleen maar succesverhalen vertellen. 'We zijn voor veel bezoekers een tweede huiskamer', aldus Penny Biere. Het oude bestuur heeft er het volste vertrouwen in dat PostaanZee in goede handen is bij het nieuwe bestuur. Jan Morsch spreekt zijn waardering uit voor alles wat Penny de afgelopen jaren heeft gedaan om PostaanZee verder tot een succes te maken: ‘Zonder Penny hadden we PostaanZee nooit zo groot kunnen maken. Ik vind het mooi om te zien hoe mensen in contact komen met elkaar en dat er zo een stukje eenzaamheid weggenomen wordt. De vele activiteiten bij PostaanZee dragen hieraan bij.’ Wat Penny zo mooi vindt is dat de bezoekers door het centrum hun netwerk kunnen uitbreiden. Het voorkomt of vermindert eenzaamheid. ‘Drie oudere dames woonden al dertig jaar bij elkaar in de straat maar hebben elkaar hier pas echt leren kennen. Nu komen ze regelmatig bij elkaar op de koffie.’ Dat is precies zoals oprichter Jan Ranzijn het voor ogen had. ‘De goede vlek groter maken’. Dat was de bedoeling van ondernemer Jan Ranzijn toen hij ontmoetingscentrum PostaanZee in Egmond aan Zee in 2016 startte in het voormalige VVV-kantoor. Midden in het centrum begon hij een plek voor ontmoeting en bezinning. Jan wilde graag iets terug doen voor de maatschappij, bijdragen aan het welzijn van de inwoners en mensen in beweging krijgen. Jan wil met het centrum mensen met elkaar verbinden en zingeving bieden. Hij hoopt met het centrum meer compassie voor een mooiere wereld te bewerkstelligen. “Compassie in actie”: het motto van Jan Ranzijn, oprichter van Stichting PostaanZee in 2016 en voor altijd onze grote inspirator. Zijn én ons doel blijft: mensen met elkaar verbinden en in beweging brengen. Bij PostaanZee wordt gewerkt met vrijwilligers op non-profit basis. Iedereen kan zonder aanmelding deelnemen aan activiteiten, boeken en puzzels lenen en mensen ontmoeten. Kom gerust langs, de koffie staat klaar!

Jacht op konijnen voorlopig verboden

15 april 2022

Ook de hazenjacht deels in het land verboden

Wie daar pakweg zo'n twintig jaar geleden over zou zijn begonnen werd waarschijnlijk uitgelachen: de konijnen worden serieus bedreigd.

Egmondse ‘verwenners’ bij ‘Verwendag’ Oldskoel Burgerburg

15 april 2022

Op zondag 24 april wordt voor de eerste keer de OldSkoel Verwendag georganiseerd. Diverse Egmondse ‘verwenners’ doen hieraan mee: Elles de Lang heeft een stand met haar creatieve papierpakketten. Ook is Nina Pedroli deze dag aanwezig, met mooie verwenproducten uit haar winkel ‘t Sieraadje. Meer info over deze dag is te vinden op www.oldskoel.nl/verwendag. Naast de bovengenoemde stands kun je deze dag ook workshops volgen: je eigen bonbons maken, creatief schrijven, buikdansen, intuïtief schilderen en moodboards maken. De hele dag door verzorgt Saskia van Poppel (Zitfit) ontspannende en verkwikkende stoelmassages. Ook is Amnesty International aanwezig. Drankjes en hapjes zijn verkrijgbaar in het speciaal voor deze dag gecreëerde ‘OldSkoel-café’. De dag is vooral gericht op vrouwen, maar mannen zijn natuurlijk ook welkom. Het ochtendprogramma start om 10.00 uur en duurt tot 13.15 uur. Het middagprogramma begint om 13.45 uur en duurt tot 17.00 uur. Locatie: culturele ontmoetingsplek OldSkoel, Grote Sloot 116a, Burgerbrug. Bij sommige workshops kan er een beperkt aantal deelnemers meedoen. Om zeker te zijn van een plek, kun je via de website vooraf aanmelden (www.oldskoel.nl/verwendag).

Succesvolle dag voor ‘Dorpsjutters’

11 april 2022

Goede opkomst om dorp 'schoon te vegen'

Afgelopen zaterdag kwamen zo'n 34 kersverse dorpsjutters naar het voormalig postkantoor aan de Voorstraat. Berry en Marianne van Gejut en Marieke van de 'Parel' konden terugkijken op een geslaagde gezamenlijke actie.

Modeshow Kledingbank haalt zelfs landelijke media

12 april 2022

Stijgende noodzaak, maar bezoek blijft een drempel

De modeshow die kledingbank Noord-Holland Noord (voorheen Kledingbank Egmond) afgelopen weekend organiseerde was een groot succes.

Start verduurzaming 58 huurwoningen Kennedyboulevard in Egmond aan Zee

9 april 2022

Volgende project wordt de Duinstraat in Egmond aan Zee

Kennemer Wonen staat net als vele andere woningcorporaties voor een enorme uitdaging om haar woningbezit klaar te maken voor de toekomst. Elke woning moet voor het jaar 2050 van het aardgas af. Deze week gaven Krista Walter, directeur-bestuurder van Kennemer Wonen en Véronique Leenhouwers, directeur Noordwest bij BAM Wonen het startsein voor de verduurzaming van 58 appartementen aan de Kennedyboulevard in Egmond aan Zee. Dit is het eerste project van 1.100 huurwoningen die Kennemer Wonen in de periode 2022-2025 gaat verduurzamen. Kennemer Wonen behoort landelijk tot de koplopers van corporaties als het om duurzaamheid gaat. Krista Walter: "Daar zijn we enorm trots op, maar waar we echt blij van worden, is dat door onze aanpak de energielasten verminderen en we het wooncomfort voor onze huurders vergroten. En we gaan klimaatverandering tegen door de CO2 reductie die we hiermee realiseren!" Noord-Hollandse Duurzaamheidscoalitie (NHDC) De verduurzamingsopgave van sociale huurwoningen is gigantisch. Samenwerking is daarbij belangrijk. Daarom zijn regionale woningcorporaties de samenwerking aangegaan. Met elkaar pakken ze verschillende woningtypologieën aan. Binnen dit samenwerkingsverband zijn vier regionale corporaties Elan Wonen, Pré Wonen, Stek Wonen en Kennemer Wonen een samenwerking aangegaan met een tweetal aannemers, BAM Wonen BV en Coen Hagendoorn BV. De partijen werken samen in de NHDC (Noord-Hollandse duurzaamheidscoalitie) waarin zij hun krachten bundelen voor de inkoop van materiaal en het delen van kennis en ervaringen. "Dat woningcorporaties zich in de NHDC verenigd hebben om gezamenlijk de verduurzaming van hun woningportefeuilles aan te pakken is een mooie stap voorwaarts. BAM Wonen is hierbij geselecteerd als partner voor de portieketageflats. BAM Wonen is blij met deze samenwerking en de start van het eerste project in opdracht van Kennemer Wonen in Egmond aan Zee', aldus Véronique Leenhouwers, directeur Noordwest bij BAM Wonen. Verduurzaming & bewonerswensen De Kennedyboulevard omvat twee wooncomplexen uit de jaren zestig met portieketagewoningen. De bewoners zijn betrokken bij het verduurzamingsplan en hebben hun bevindingen en wensen kenbaar gemaakt die waar mogelijk direct worden meegenomen in de plannen. De woningen zijn geïnspecteerd met drones en worden gereed gemaakt voor de toekomst. Na de werkzaamheden zijn de woningen geschikt om op termijn zonder aardgas te worden verwarmd met behulp van een elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet. De werkzaamheden bestaan uit het na-isoleren van de daken, buitenmuren en begane grond vloeren. Met betere ventilatie en isolatie gaan de woningen van gemiddeld energielabel C/D naar het zeer zuinige energielabel A of A+. Ook wordt gelijk de toegankelijkheid van het wooncomplex verbeterd door het plaatsen van elektrische deuropeners bij de algemene deuren, het wegnemen van drempels in de algemene ruimten en er komt een videofoon. Er gaat elektrisch worden gekookt en het pand krijgt een frisse uitstraling met nieuwe kleurstellingen (gekozen door de bewoners) en nieuwe balkonhekken. Korte doorlooptijd BAM Wonen verwacht dat de wooncomplexen in juli 2022 gereed zijn. Na de bouwvakantie 2022 staan de woningen aan de Duinstraat in Egmond aan Zee op de planning die op een vergelijkbare manier worden aangepakt. De eerste gesprekken met de bewoners hebben hier al plaatsgevonden.

Nieuw magazine ‘Het laatste avondmaal’

8 april 2022

Deze week verschenen met werkboek

Een van onze columnisten, Els Rosenmöller, in het dagelijks leven coördinator Hospice Egmond, presenteerde deze week in de gastvrije Abdij Egmond in Egmond-Binnen haar geesteskindje: een magazine, getiteld ‘Het laatste avondmaal’.

Bergen gaat voor gezondere leefstijl

5 april 2022

Impuls om meer mensen in beweging te krijgen

De gemeente Bergen zet de komende tijd in op het stimuleren van sporten en bewegen. Alle activiteiten staan op de websites www.sportenbewegeninbergen.nl en www.sport-z.org. Holland Sport en Sport-Z voeren een deel van het gemeentelijk sportstimuleringsbeleid uit door de inzet van (maatschappelijke) buurtsportcoaches en een ‘coördinator aangepast sporten’. Via de ontvangen Rijksubsidie Lijfstijlinterventies wordt er tijdelijk extra ingezet richting de inwoners die een drempel ervaren om te gaan sporten en bewegen. Sportwethouder Antoine Tromp: “Vanuit de gemeente willen we een gezonde leefstijl voor iedereen mogelijk maken. Sport en bewegen helpt hierbij. Helaas hebben de beperkende coronamaatregelen een negatief effect gehad op de sport en beweegdeelname. Door deze impuls kan de gemeente meer inwoners aan het sporten bewegen krijgen. Dat is mooi.” Als voorbeeld noemt hij zwemles voor statushouders, waaronder Oekraïnse kinderen, en Bergen Ontmoet. “Ontmoet elkaar in Bergen: inclusiviteit via sport. Dit is voor inwoners die een afstand ervaren tot de arbeidsmarkt, of weinig participeren binnen de samenleving. Voor hen kan de nasleep van de coronacrisis als extra onzeker worden ervaren.”

Wie meldt zich aan voor een Buurttafel?

8 april 2022

Leer je buurtgenoten beter kennen

Een hapje eten met de buren om ze beter te leren kennen. Sta jij ervoor open? Het kan deze zomer tijdens de Week van de Buurttafel. Tussen 18 tot 26 juni worden er op verschillende plekken in het land buurttafels georganiseerd, zodat buurtgenoten elkaar voortaan gemakkelijker weten te vinden voor de gezelligheid, informatie of hulp. Uit onderzoek van Nextdoor, het platform dat buren met elkaar verbindt, blijkt namelijk dat 1 op de 3 respondenten aangeeft dat het contact met buren beter kan*. Wil jij dit veranderen voor jouw buurt? Meld dan jouw buurttafel aan via: https://nextdoor.nl/buurttafel Samen eten verbindt Volgens het Nextdoor-onderzoek blijkt dat 7 op de 10 leden vindt dat samen eten gezellig is en mensen met elkaar verbindt. Bovendien geeft bijna een kwart aan dat samen eten een goede manier kan zijn om een betere binding met buurtgenoten te krijgen (39%). In de Week van de Buurttafel van 18-26 juni roept Nextdoor daarom buren in heel Nederland op om elkaar eens te ontmoeten aan tafel. De sterkste en leukste buurten zijn tenslotte die plekken waar buren elkaar kennen en opzoeken om iets voor elkaar te krijgen. Hoe organiseer ik een buurttafel? De Week van de Buurttafel is een initiatief van buurtplatform Nextdoor. De buurttafels worden door buren zelf georganiseerd en Nextdoor ondersteunt met een toolkit die de organisatie makkelijker maken, zoals flyers en posters. Bovendien kan er in veel gemeentes een subsidie voor buurt- of wijkinitiatieven worden aangevraagd. En het maakt hiervoor niet uit of er aan jouw buurttafel plek is voor 4 of 40 buren en of je het in een woonkamer, wijkcentrum of op het plein organiseert. Iedere buurttafel draagt bij aan een vriendelijke wereld, waarin iedereen een buurt heeft om op te bouwen. "Buurttafels zijn niet iets nieuws. Kleine en grote tafels worden al door het hele land georganiseerd en brengen veel buren met elkaar in contact. Samen eten werkt verbindend en is één van de mooiste manieren om met je buren in contact te komen. Om het zo makkelijk mogelijk te maken stellen we als Nextdoor een toolkit beschikbaar. Hierin vind je alles wat je nodig hebt om er een succes van te maken. De toolkit bestaat uit een begroting, een voorbeeld subsidieaanvraag, een voorbeeld persbericht en gratis aan te vragen posters en flyers. Met dit jaarlijks terugkerend initiatief bouwen we samen met bewoners aan sterke, sociale en inclusieve buurten," aldus Michel Visser, Head of Community Nextdoor Nederland. Aan welke tafel leer jij je buren in juni beter kennen? Een statafel, dinertafel of misschien wel de tafeltennistafel op het plein? Aanmelden voor de Week van de Buurttafel kan tot 17 juni via: https://nextdoor.nl/buurttafel. Het flyer en poster materiaal kan tot 1 juni worden aangevraagd.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug