Column Wills: voor mij mag hij thuisblijven

Column Wills: voor mij mag hij thuisblijven

Beste Wills: Een van mijn vriendinnen, kunstenares, heeft mij gevraagd haar te helpen bij de opening van haar tentoonstelling in Bazel. Mijn vriend is ook uitgenodigd, maar als het aan mij ligt blijft hij gewoon thuis. Dat zou zoveel makkelijker voor mij zijn. Ik zal het druk hebben daar en hij zal zich vast en zeker vervelen en wordt dan bot en kortaf. Hij raakt gestrest als hij een paar dagen zijn eigen werk niet kan doen en bovendien, maar dat weet mijn vriendin niet, vindt hij haar werk niet interessant;‘arty farty’. Anderzijds wil ik niet dat mijn vrienden denken dat het niet goed gaat tussen ons en/of slecht over hem denken. Hoe moet ik dit aanpakken?

Beste Controle: Je vriend gaat mee als hij wil en zo niet, dan blijft hij thuis. Helder. Des Pudels Kern hier is dat jij invloed/controle wilt hebben; op de gemoedstoestand van je vriend, je vriendin en hun meningen over elkaar en hoe dit weer terugkomt bij jou. Door krampachtig iedereen tevreden te willen houden zet je jezelf onterecht in het middelpunt van alle emotionele verbindingen.

Ik twijfel er niet aan dat je goed voor iedereen wilt zorgen, maar zo raak je verscheurd, emotioneel overbelast en koers je af op teleurstellingen. Want controle over anderen heb je nooit gehad (corona, weet je nog?), alleen de angst en gepieker over verlies van controle. Zet het geluid van jouw zorgen even wat zachter en kijk goed naar wat bij wie hoort.

Als hij zich verveelt of gestrestst, bot en onaardig is op de tentoonstelling is dat zijn eigen verantwoordelijkheid. Jouw aandeel beperkt zich tot de uitnodiging doorgeven, jouw werkzaamheden uitleggen en hem zelf laten uitmaken of hij gaat of niet.

Jouw vriendin en anderen zijn verantwoordelijk voor hoe zij over hem denken. Het is aan jou haar de waarheid te vertellen over waarom hij thuisgebleven is. Jouw verantwoordelijkheid ligt bij de keuze die jíj voor hem hebt gemaakt, achter die keuze staan en voor zichzelf laten spreken of eerlijk zijn over je eigen twijfels over zijn (asociale, egoïstische?) gedrag.

‘Ik ben verantwoordelijk voor mezelf. Niet voor wat anderen doen. Ik doe mijn best en laat anderen hun eigen best doen’ op een post-it als jouw kunstwerk mee naar Bazel?

Relatietherapie in Amsterdam, Heiloo en Texel. www.beter-samen.nl