Column Wills: waarom ziet hij niet hoe belangrijk zij voor mij is?

Column Wills: waarom ziet hij niet hoe belangrijk zij voor mij is?

Beste Wills: Ik heb 2 zoons en ben 20 jaar geleden weduwnaar geworden. Toen ik daarna wilde trouwen met een vrouw die ik al langer kende, hebben mijn zoons mij gevraagd dat niet te doen. Toch gedaan en onlangs is me duidelijk gemaakt hoezeer mijn jongste zoon daaronder geleden heeft. Ik houd van haar en het doet me pijn dat hij niet ziet hoe belangrijk ze voor mij en onze familie was en is. Wat kan ik nu doen?

Beste Vader: Niet zo veel. Het is waar dat jij de baas bent over je eigen leven, zelf je partnerkeuze maakt en niet je kinderen. Maar er is nog een waarheid: jouw keuze is een klap in het gezicht van je (getraumatiseerde) zoon geweest en heeft jullie relatie beschadigd.

Als hij zich toen niet gehoord voelde of tekortgedaan zal: ‘Zo erg was het niet toen’, of ‘Je moet het loslaten nu’, als zout in de wonde zijn en het vuur doen oplaaien. Neem verantwoordelijkheid voor jouw deel- ook voor je eigen geweten- en zeg hem: ‘Ik heb dit niet goed ingeschat en het spijt me dat ik jou daarmee zoveel pijn mee gedaan heb.’

Stel dat de jongste mij indertijd voorgelegd had: kan ik mijn vader vragen niet met háár te trouwen. Ik zou hem op het hart gedrukt hebben, doe dat jezelf niet aan jongen. Vraag het hem niet. Het is een verloren strijd. Je kunt je vader niet kortwieken en je gemoedsrust daarmee verstrengelen is vragen om drama en teleurstellingen.

Fast forward. Het kan jaren duren voordat je voelt hoe diep verscholen en hoe groot de impact van gestapelde pijn is geweest op je mindset en lichamelijke gesteldheid. Nu je volwassen bent kun je patronen herkennen, die niet willen herhalen en zelf de keuze maken: accepteer ik dit, maak ik mij los om autonoom te leven óf blaas ik de hele zaak op.

Ben je uit op gerechtigheid? “Cry havoc and let slip the dogs of war’. (Shakespeare). Begrijpelijk, maar wat nou als wrok, verraad en verlaten worden je bezig blijven houden? Zou je dan -met hulp- naar de optelsom van al je ervaringen willen kijken en jezelf beter willen begrijpen?

Het leven wordt makkelijker als we leren een spijtbetuiging te accepteren die we nooit gekregen hebben. Vraag maar aan chatGPT.

Over Wills
EFT Relatietherapeut, systeemtherapeut, trainer provocatieve coaching en mediator. Amsterdam, Heiloo, Texel

Wil je ook relatietherapie? Kijk op www.betersamen.nl wat ik voor jou of jullie kan betekenen.