Column Wills: we hebben niets meer om over te praten

Column Wills: we hebben niets meer om over te praten

Beste Wills: Waar kunnen we het over hebben samen? Lijkt alsof we weinig gespreksonderwerpen hebben behalve wie we tegenkwamen, wat we gaan eten of wat we in het weekend gaan doen. Als de kinderen naar bed zijn voelt de stilte tussen ons steeds ongemakkelijker. Ik zie al helemaal voor me hoe we als we ouder zijn in een restaurant tegenover elkaar zitten en niets meer te zeggen hebben. Zeg jij nou ook eens een keer wat, Wills.

Beste Sound of Silence: De vanzelfsprekendheid van elkaars gezelschap en stiltes kunnen als geruststellend, zelfs gezellig, worden ervaren. Niet meer voor jou, je wordt er onrustig van. Jouw schrikbeeld van jullie gezamenlijke toekomst deed mij denken aan hoe erg het kan worden zoals in ‘De Kat’ van Simenon: Marguérite en Emile zijn 8 jaar getrouwd. Het is voor beiden hun tweede huwelijk en ze zijn al op leeftijd. Al 6 jaar praten zij niet meer met elkaar maar communiceren met briefjes. Ieder heeft een kast met eten die op slot kan, ze doen hun eigen boodschappen en slapen in aparte bedden ieder aan een kant van de kamer. Ze bespieden elkaar constant en voeren een stille strijd op leven en dood. De vraag is wie zal het eerste sterven?

Wat dacht je van een gesprek met je partner over dat het steeds moeilijker wordt om gespreksonderwerpen te vinden. Kan van alles opleveren, niet per se prettige dingen, maar beter dan de olifant in de kamer te negeren. Samen wat doen brengt ook vaak het gesprek op gang. Iets, een project, waar de uitkomst voor beiden niet zo belangrijk is. Pieterpad lopen, wijncursus, vakantieplannen maken (niet samen behangen heb ik geleerd van stellen waar ik ooit als mediator bij betrokken was.)

Wacht, ik weet iets veel beters als gespreksonderwerp. Deze vraag & antwoord rubriek. Een van jullie leest de vraag hardop voor. Om beurten beantwoorden jullie de vraag en vervolgens verder discussiëren net zo lang het nog interessant is. Een geweldige manier om elkaar beter te begrijpen en om je eigen waarden en normen onder woorden te brengen. Graag gedaan. Mag ik nog wat zeggen? Zij gaat het eerste.

www. beter-samen.nl Relatietherapie, systeemtherapie, mediator, trainer, fan van Simenon. Amsterdam, Heiloo, Texel.