Commissie Bezwaarschriften: ‘College zou wat meer aandacht kunnen besteden aan informele oplossingen’
In het algemeen wel verbetering te zien
Gepubliceerd: 5 april 2024
De Commissie Bezwaarschriften heeft haar jaarverslag over 2023 ingediend. De commissie constateert verbeteringen ten opzichte van 2022, maar er blijven nog wel wat kritische kanttekeningen ten aanzien van het college. In totaal gaat het in 2023 om tachtig bezwaren in het Ruimtelijk Domein (in 2022 nog 132 en in 2021 nog 152) en veertien bezwaren in het Sociaal Domein (in 2022 nog 18 en in 2021 nog 45).
In haar jaarverslag laat de Commissie Bezwaarschriften weten dat ze meer aandacht van het college vraagt voor de informele kant van een zaak. ‘Een standaard stap in het proces zou moeten zijn dat er gekeken wordt naar wat de mogelijkheden zijn om er op een informele manier uit te komen’, aldus de commissie. ‘Om de zaak in de minne te schikken’, zoals dat heet.
Dat heeft dan betrekking op de behandelde bezwaarschriften in het Ruimtelijk Domein. In het Sociaal Domein verloopt een en ander soepeler. ‘De commissie heeft, evenals in 2022, geconstateerd dat het college de fijne werkwijze heeft om eerst in contact te treden met bezwaarmaker, om te kijken wat het probleem is en wat de beste behandeling van het bezwaarschrift is. De commissie gaat ervan uit dat waar mogelijk een oplossing wordt gezocht. Dit heeft in 2023 ertoe geleid dat in een aantal zaken het bezwaarschrift, al dan niet na een herzien besluit, is ingetrokken zonder verdere behandeling door de commissie. Deze informele aanpak van behandeling van bezwaarschriften juicht de commissie toe.’
Motivering belangrijk
In het Ruimtelijk Domein verlopen de zaken iets minder soepel. Daar is de motivering van besluiten bijvoorbeeld een aandachtspunt. ‘Een duidelijke en volledige motivering van een besluit is, naast uiteraard een wettelijke verplichting, ook een pluspunt bij de behandeling van een bezwaarschrift’, zo valt te lezen. En dat is niet het enige puntje van kritiek: ‘Het is de commissie opgevallen dat verleende omgevingsvergunningen soms vrij laat na de verzenddatum van de beschikking aan aanvrager gepubliceerd worden op www.officielebekendmakingen.nl zodat er voor eventuele bezwaarmakers een relatief korte termijn overblijft om een bezwaarschrift in te dienen.’ Daarover waren overigens in de gemeenteraad al eerder vragen gesteld.
Dossiers wel prima op orde
Natuurlijk ziet de commissie ook goede dingen: ‘In het jaarverslag 2022 waren de aandachtspunten de samenstelling van de procesdossiers, het (tijdig) aanleveren van verweerschriften en de vertegenwoordiging van het college. De commissie constateert zeker verbeteringen, maar de aandachtspunten blijven wel actueel. Het tijdig aanleveren van verweerschriften gaat inmiddels stukken beter. En de door het college aangeleverde dossiers zijn in het algemeen prima in orde. Dit komt de kwaliteit van het horen van bezwaarmakers ten goede’, aldus de commissie. De commissie vraagt (nog steeds) aandacht voor de vertegenwoordiging van het college tijdens hoorzittingen met min of meer bekende bezwaarmakers. ‘Het college moet zich er in dat soort zaken bewust van blijven dat het ook dan altijd de bezwaarden zakelijk tegemoet blijft treden.’
De Commissie Bezwaarschriften is een adviesorgaan van de gemeente. Wanneer u het niet eens bent met een besluit van de gemeente, dan is er de mogelijkheid om aan te kloppen bij de Commissie Bezwaarschriften. Deze commissie is een onafhankelijke commissie, die advies geeft aan de gemeente met betrekking tot het bezwaar. Ze maakt dus geen onderdeel uit van de gemeente.
Afbeeldingen (Jaarverslag Commissie Bezwaarschriften): Overzicht van de afhandeling van bezwaarschriften in het jaar 2023 in respectievelijk het Ruimtelijk Domein en het Sociaal Domein.
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.