De snelle opkomst van een potentiële privacyschender: de video-deurbel
Je mag niet alles zomaar filmen
Gepubliceerd: 24 maart 2023
Je rolt op televisie van de ene reclame in de andere, maar ook voor wie in de Egmonden collecteert is het een bekend fenomeen: de video-deurbel. Inmiddels zijn er in Nederland meer dan een miljoen van die ‘video-deurbellen’ in gebruik. En die filmen dus. Te pas en te onpas, zo blijkt.
Want mag je zomaar iedereen en alles ongevraagd filmen? Nee dus.
De privacywetgeving is leidend, ook al zijn er argumenten te bedenken (veiligheid, inbrekers, overlast) die pleiten voor de aanschaf en het (tijdelijk) gebruik van zo’n video-deurbel. Dat je de tuin van de buren niet zomaar mag filmen begrijpt iedereen (toch?). Maar veel van die video-deurbellen staan gericht op (een deel van) de openbare weg waar je vanuit jouw voorraam op uitkijkt. Die openbare weg mag je niet zonder voorwaarden filmen. Al helemaal niet wanneer daar bijvoorbeeld de auto van de buren staat geparkeerd of je hebt via die camera direct uitzicht op de deur van diezelfde buren aan de overkant.
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwde al eerder voor het gebruik van deze slimme deurbellen. Gebruikers zouden volgens de AP ‘hun best moeten doen’ om de openbare weg zo min mogelijk te filmen. Ook moeten gebruikers proberen de voordeur van hun naaste buren of overburen helemaal niet te filmen. Het gaat dan zowel om het passief filmen van de weg als het maken van opnames als er iemand aanbelt. Sommige deurbellen maken alleen op dat moment opnames. Bezitters zouden ‘duidelijk moeten aangeven’ dat iemand die aanbelt wordt gefilmd. En feitelijk ook wat ze met die camerabeelden doen.
Een slimme deurbel geeft je een seintje als er iemand aanbelt. De meeste maken echter ook video-opnames als ze beweging detecteren, bijvoorbeeld als er iemand voorbij loopt. Dat mag dus niet zomaar, zo staat in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). In deze Europese privacywetgeving is tevens vastgelegd dat je vooraf duidelijk kenbaar moet maken dat iemand gefilmd wordt wanneer die aanbelt. Om die reden voegen fabrikanten stickers toe aan hun product. Dan sta je echter al bij de deur en word je waarschijnlijk al gefilmd…
Privacyschending is overigens niet de enige reden waarom deze slimme deurbellen toch wel omstreden zijn. Uit onderzoek van de Electronic Frontier Foundation (EFF) is gebleken dat een aantal van die producten vol zit met zogenaamde ’trackers’ die persoonsgebonden informatie doorsturen naar derden. Dat is echter weer wel iets makkelijker terug te dringen: na enkele aanpassingen naar aanleiding van klachten kun je bij de meeste van die slimme deurbellen nu als gebruiker de instellingen aanpassen. Daardoor kunnen de gegevens niet meer gedeeld worden met anderen. Maar dat moet je dan wel zelf regelen.
Echter, op de vraag ‘mag dat allemaal zomaar’ is het antwoord dus volmondig: nee.
Foto: De video-deurbel. Niet helemaal onbesproken, want veel van die slimme deurbellen filmen regelmatig zaken die ze niet zouden mogen filmen. In ieder geval niet zonder waarschuwing vooraf, maar in veel gevallen sowieso niet, zoals (een deel van) de openbare weg.