De Zadelzwam
Wel heel toepasselijk in dit geval
Gepubliceerd: 27 mei 2022
Ruud de Raadt fotografeerde deze zadelzwam in het bosje bij de Broekakkers nabij het complex van Sint Adelbert. Omdat deze zadelzwam in dit geval op de stam groeit gaat het onderstaande verhaal niet helemaal op maar wij willen het u niet onthouden.
Over de zadelzwam: Latijnse naam Polyporus squamosus. Het bijzondere van deze soort is dat deze paddenstoel in meerdere seizoenen een groeipiek vertoont: vanaf april met een groeipiek in mei en vervolgens in september.
De zadelzwam is een ronde tot ovale waaiervormige paddenstoel soms wat trechtervormig die een “consoles” maakt op de stam van een boom. De steel staat vaak zijdelings, waardoor de paddenstoel lijkt op een dameszadel of het zadel van een oude tractor, en dan niet alleen qua vorm maar ook qua omvang, want de hoed kan wel 60 cm doorsnede worden. Aan de bovenzijde zitten concentrische ringen van vezelige, donkerbruine schubben, op een crème tot okergeel gekleurde hoed, met een scherpe rand. Kenmerkend is de geur van de zadelzwam, deze ruikt naar meel. De zadelzwam heeft aan de onderzijde duidelijke zichtbare buisjes, deze “gaatjes” zijn ongeveer 1 mm groot. De gaatjes zijn onregelmatig hoekig-ovaal, wittig tot crème-okerkleurig. De paddenstoel komt regelmatig voor in houtstruwelen en is hier veel te vinden op stronken, stobben, stammen en stamwonden van levende en dode loofbomen. Hij is vaak te vinden op es, iep, beuk, wilg, esdoorn en populier.
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.