Deel

Digiwijs bij PostaanZee

Worstel niet langer, er is hulp beschikbaar

Digiwijs bij PostaanZee

Digitale hulp nodig? Wil je videobellen met je kleinkinderen, ov-chipkaart opwaarderen, het saldo weten van je cadeaukaart, je telefoon opschonen, digitaal betaald parkeren regelen, foto’s doorsturen, of iets digitaal regelen en lukt dat niet? Je weet niet hoe dat moet? Je kunt nu iedere laatste vrijdag van de maand bij PostaanZee bij Jolijn terecht met al je digitale vragen. Jolijn helpt je graag tussen 10.00 en 11.30 uur. PostaanZee Voorstraat 82a Egmond aan Zee

Meer 'Kunst & cultuur':

Nieuwe start ‘Internationaal eten’ bij PostaanZee

14 mei 2021

Hervatting van succesvol initiatief

Nu langzaamaan de wereld weer wat van het slot gaat en er meer mogelijk wordt, kunnen allerlei initiatieven weer worden opgestart. Zoals de succesvolle kookavonden in het programma van PostaanZee. Door de coronamaatregelen ziet het er wel iets anders uit. Per avond kunnen er nu 8 gasten aanschuiven. Velen zijn daar juist positief over om zo beter met elkaar in gesprek te komen. Er wordt nu gestart met vier avonden en wel op 10 juni, 8 juli, 22 juli, 12 augustus. U kunt zich aanmelden bij PostaanZee op elke dinsdagmiddag van 12.00 – 16.30 uur. Geeft u wel aan welke datum u eventueel niet kunt. Wij verdelen de aanmeldingen over de vier avonden. Tegen betaling van € 6,- krijgt u een deelname bon. Iedereen is welkom bij Postaanzee. Kent u iemand die de weg naar Postaanzee niet weet of minder mobiel is? Neem u dan contact op met Postaanzee en bespreek de mogelijkheden. Postaanzee is rolstoel toegankelijk. Alle aangemelde personen krijgen de eerste week van juni bericht op welke avond men wordt verwacht. Meer Informatie bij [email protected] of tel. Postaanzee 072-5822310 en www.postaanzee.nl

Galerie De Kapberg weer open voor publiek

14 mei 2021

Onder voorwaarden weer naar binnen

Galerie De Kapberg is weer geopend voor publiek: u kunt daar dus weer tentoonstellingen zien. Er zijn natuurlijk nog wel regels: het mondkapje op en afstand houden van elkaar, met maximaal 5 personen tegelijk binnen en geen gebruik maken van het toilet. Voorlopig is de galerie alleen geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. 

Renovatie Huys Egmont vordert gestaag

7 mei 2021

Eind mei oplevering van het 'skelet' voor 'Egmonds cultuurhuis'

We realiseren het ons niet altijd, maar Egmond is toch echt de bakermat van Holland. De historie van de Egmonden gaat een plek krijgen in het oude raadhuis en schoolgebouw aan de Slotweg in Egmond aan den Hoef. Op dit moment wordt er hard gewerkt om de verbouwing af te ronden en 'Huys Egmont' op 21 mei a.s. casco op te leveren.

1500 mensen keken naar FRITZ

7 mei 2021

Lars Belleman in de hoofdrol

De voorstelling FRITZ 75 jaar vrijheid, over de jongste knokploegleider van Nederland, werd in september 2020 vier maal als preview uitgevoerd in een aangepaste corona opstelling. In mei 2021 kon de voorstelling - net als een jaar daarvoor - vanwege de geldende coronamaatregelen niet voor publiek gespeeld worden. Deze keer werd zij vanuit de grote zaal van het theater als online stream beschikbaar gesteld. Zo'n 1500 mensen bekeken op deze manier op 4 en 5 mei de voorstelling, met Egmonder Lars Belleman in de hoofdrol als Fritz Conijn.

Bunkermuseum Jansje Schong is er klaar voor

14 mei 2021

Een kleine inkijk wat je kan verwachten bij het bunkermuseum

Met het oog op de naderende versoepelingen en uiteraard met het idee dat er ooit weer bezoekers kunnen komen, heeft stichting Egmond 40-45 een promotievideo gemaakt. Met trots presenteert 'De stichting Egmond 40-45' de nieuwe promotievideo (1.54 min.) van hun stichting en Bunkermuseum Jansje Schong. Een mooie samenwerking met JD-productions heeft geresulteerd in een video die de sfeer pakt die het museum uitstraalt. 

De Stichting Restauratie Slotkapel luidt de noodklok

23 april 2021

Geldbronnen vallen droog, dus donateursactie is hoognodig

Ook de Slotkapel te Egmond aan den Hoef ondervindt de gevolgen van de coronamaatregelen. De geplande culturele gebeurtenissen, concerten en huwelijken vonden geen doorgaan, laat staan, dat nieuwe activiteiten opgestart konden worden. Een belangrijke bron van inkomsten droogde hiermee op.

Theatervoorstelling over Fritz Conijn gaat online!

23 april 2021

Egmonder Lars Belleman in de hoofdrol

De voorstelling FRITZ 75 jaar vrijheid, die oorspronkelijk vorig jaar mei op de planken zou staan, zal na een jaar uitstel helaas niet voor publiek gespeeld kunnen worden. Maar het bijzondere stuk over de jongste knokploegleider van Nederland zal op 4 en 5 mei online te zien zijn, gestreamd vanuit de kleine zaal van Theater De Vest! Je kunt een ticket (v.a. €10) bestellen op de website: www.superstar.theater

PostaanZee biedt plaats aan Egmondse kunst

7 mei 2021

De moeite van het bekijken waard

PostaanZee is bij iedereen bekend als ontmoetingscentrum waar het kan bruisen van activiteiten. Helaas door de corona crisis is het nu even anders allemaal. Maar wat niet iedereen weet is dat het ook onderdak biedt aan twee Egmondse schilders, t.w. Jos Apeldoorn en Huug Zentveld. Ze behoren beiden tot het Schilders genootschap HALLEM. Alle wanden zijn bedekt met hun schilderijen. Ze komen prachtig tot hun recht in het ontmoetingscentrum. Onlangs kwam Huug Zentveld weer eens een wisseling aanbrengen. Deze wisselingen gebeuren met regelmaat. Dus saai wordt het nooit. Door al die mooie schilderijen aan de wanden kun je wel zeggen dat PostaanZee ook wel een galerie genoemd mag worden. Het is de moeite waard om eens binnen te lopen. Uiteraard is alles te koop. Meer informatie zie: www.huugzentveld.nl De openingstijden zijn nu aangepast evenals het toegestane aantal mensen. PostaanZee is geopend van maandag t.e.m. vrijdag van 9.30 tot 12.30 uur en op dinsdag tot 14.30 uur.

Witte Paard bij Blauwe Paal alsnog naar andere locatie?

16 april 2021

Inmiddels al voor 10.000 euro schade geweest

Je kunt er van alles van vinden, het paard bij de Blauwe Paal dat onderdeel uitmaakt van de 'paardenparade'. Onomstreden is het nooit geweest in ieder geval. Het kunstwerk is over de afgelopen jaren echter al zo vaak schade toegebracht dat inmiddels wordt overwogen een andere locatie te zoeken. Daar zijn meer opties voor en de gemeente staat ervoor open, zolang het maar langs die paardenroute' is.

Zou het dan echt weer kunnen?

9 april 2021

Misschien de eerste tekenen van een mooie zomer...?

Nu in Den Haag langzaamaan een beweging plaatsvindt richting een meer open samenleving zou het zomaar kunnen dat de Egmondse musea misschien weer open zouden kunnen deze zomer. Of het nu gaat om het Museum van Egmond, het Abdijmuseum, het museum Prins Hendrik de Zeevaarder (in de PHS), het Bunkermuseum Jansje Schong, allemaal moesten ze het tot nu toe doen met online acties. Of gewoon helemaal niets, want niet bij iedereen is dat even eenvoudig te realiseren. Maar de komende weken/maanden gaan er allerlei testevenementen plaatsvinden in het hele land. En als die nu goed gaan...

Raad steunt Museum Kranenburg naar toekomst

9 april 2021

Maar het nieuw te bouwen depot moet worden gedeeld

Er werd wel wat tegenaan gehikt, de plannen voor Museum Kranenburgh. Niet tegen de toekomstplannen als geheel, maar wel tegen het 'eigen depot'. Dat ging net even een stap te ver. Het circa 1,4 miljoen euro kostende nieuw (in de Boekelermeer) te bouwen depot komt na de aanpassing van het voorstel ook voor andere kunstaanbieders en -beheerders beschikbaar.

Verbouwing Huys Egmont vordert gestaag, maar dan…

9 april 2021

Subsidiegevers aanspreken, maar wel door deskundigen

De verbouwing van Huys Egmont, zeg maar rustig de complete renovatie, vordert gestaag. Ergens tweede helft mei zal de aannemer klaar zijn en dan begint voor Stichting Historisch Egmont het werk; zorgen dat er geld binnen komt voor de verdere inrichting. 'En dat is werk voor specialisten', zegt voorzitter Martijn Mulder.

Eensgezind(heid) door de coronacrisis

2 april 2021

Beroep op loyaliteit van de Egmonders

Het zijn bijzondere tijden. We horen het niet voor het eerst, maar daarmee wil dat nog niet zeggen dat de nood verandert. Muziekverenigingen hebben het in deze tijd lastig, net als veel andere verenigingen. Daarom doet Eensgezindheid een beroep op de loyaliteit van de Egmonders hun muziek een warm hart toedragen.

Weer door de ramen kijken

2 april 2021

De zee, de zee, de zee

De Kapberg vindt het belangrijk, dat zij iets kan bieden in deze magere tijden voor de kunst. Toen de reguliere tentoonstelling, waar Marjoke Staal één van de exposanten was, niet door kon gaan, heeft ze deze samenstelling van werk aangeboden om de ruimte die zichtbaar is vanaf de straat te vullen.

De Schilders van Egmond

26 maart 2021

Het nieuwe boek van Peter v.d. Berg

Het nieuwe boek van Peter v.d. Berg beschrijft honderden jaren aan Egmondse kunstgeschiedenis en is rijk geïllustreerd met prachtige afbeeldingen. 

Andrez en Huug nog even in De Kapberg

26 maart 2021

Tot het eind van de maand van buitenaf te zien

Het begint helaas te wennen, maar we zijn er niet blij mee. We kunnen in deze coronatijd nergens naar toe. Ook de musea zijn gesloten en daarom kun je ook niet gaan kijken in de galerie. We hebben daar een oplossing voor gevonden: je kunt de kunst door de voorramen van de galerie bekijken. Dat is al twee keer goed gegaan. Het jaarprogramma is klaar en in april kunnen we weer naar binnen. Nu kunt u vanaf 16 maart de tentoonstelling zien van de gebroeders Zentveld, echte Egmonders! Huug vormt al meer dan 25 jaar samen met Jos Apeldoorn en Erik Baart het schilderscollectief 'Hallem'. Ze exposeerden hier in de buurt en in het buitenland en ook bij de Kunst10Daagse in Bergen. Huug werkt graag met olieverf. Van Andrez heeft de galerie regelmatig werk laten zien. Zo hebben we in 2018 zijn 85e verjaardag gevierd met een grote tentoonstelling. De schilderijen hingen tot aan het plafond. Andrez werkt ook met olieverf, maar ook met acrylverf en inkt. Zijn werk is overigens ook te zien, op dezelfde manier, bij zijn Galerie aan de Julianaweg. De tentoonstelling is tot eind maart te zien vanuit de tuin. Het adres is Slotweg 17 in Egmond aan den Hoef.

PostaanZee omarmt ‘Hobby van oma’

5 maart 2021

'Hobby van oma' is een geweldig initiatief van twee jonge meiden uit Egmond aan Zee om zo verveling onder ouderen te verminderen. PostaanZee steunt dit project van harte. 'Hobby van oma' biedt handwerkpakketten met instructies aan voor ouderen. Ouderen krijgen een pakket met benodigdheden om originele handgemaakte creaties te kunnen creëren. Bv: Speenkoordjes of armbandjes maken, haken of aan de slag met macramé. De creaties die zij met liefde en vol enthousiasme maken worden weer verkocht. Hoe meer creaties er worden verkocht, hoe meer boxen er kunnen worden samengesteld en hoe meer oma’s er weer blij gemaakt kunnen worden omdat ze zich kunnen vermaken met handwerken. Door de corona maatregelen is PostaanZee regelmatig gesloten en worden hun activiteiten erg gemist. PostaanZee vindt het fijn dat ze deze pakketten kan aanbieden. In de etalage in de Voorstraat staat een voorbeeld-box. En er staan pakketten klaar om gratis mee te nemen. Deelnemers kunnen aangeven wat ze leuk vinden om te maken. Ook kunnen de deelnemers via een facebook groep hun creaties aan elkaar tonen en ideeën uitwisselen. Op de website www.hobbyvanoma.nl en bij PostaanZee worden de gemaakte creaties verkocht. Met het maken van deze pakketten kunnen ongeveer 700 ouderen worden bereikt en met de verkoop veel jonge moeders en andere inwoners. Woon je in de Egmonden en omgeving en wil je een leuke box met benodigdheden om even lekker creatief bezig te zijn? Kom je box halen bij PostaanZee of neem contact op met 'Hobby van Oma'. De boxen kunnen worden thuisbezorgd. www.hobbyvanoma.nl t:06 37437266 www.postaanzee.nl Voorstraat 82a Egmond aan Zee

Winnende foto van Yvonne Munnik

5 maart 2021

Fotowedstrijd CreActief levert mooie beelden

De uitslag van de fotowedstrijd van CreActief uit Egmond aan den Hoef is bekend! De winnende foto werd gemaakt door Yvonne Munnik. Hartelijk gefeliciteerd! Zij verdient daarmee een bakkersbon van 20 euro. Vier juryleden hebben hun keuze uit de ingezonden foto's bekend gemaakt door hun punten (1 x 3 punten, 1 x 2 punten en 1x 1) toe te kennen. De keuze werd gemaakt zonder te weten wie de foto gemaakt had. De juryleden worden namens het bestuur bedankt voor hun hulp! De bakkersbon zal door Marjolein Copier overhandigd worden. Zij zal daarvoor contact opnemen met Yvonne. Marjolein is lid van het bestuur en ook degene die met het idee voor deze wedstrijd kwam. Alle deelnemers worden hartelijk bedankt voor de leuke foto's die ingestuurd werden. Het heeft een mooi beeld gegeven van een paar winterse weken in Egmond en natuurlijk het ijs op de Slotgracht, waar we allemaal weer blij van werden. Alle foto's zullen binnenkort op de website te zien zijn.

Van huis- en keuken- naar kunstschilder?

26 februari 2021

Bas Kramer wil meer met zijn talent

De in Egmond aan den Hoef woonachtige Bas Kramer - van origine Egmond-Binner - is al aardig bekend als schilder. Dat wil zeggen als huis- en keukenschilder. Maar dat hij ook onvermoede talenten heeft als kunstschilder wisten slechts weinigen om hem heen. Al vanaf zijn 16e tekent Bas met het nodige fanatisme en dat is eigenlijk nooit echt weg gegaan. 'Maar ik zou het ook wel erg leuk vinden wanneer mensen mijn werk zo leuk vinden dat ze het zouden willen hebben', aldus Bas. 'Daarvoor is het uiteraard nodig eerst wat bekender te worden, bijvoorbeeld door mee te doen met zo'n expositie in De Kapberg waar nu Egmonders in de spotlights staan. Dat zou ik wel tof vinden.' Bas schildert op van alles, van lange witte muren tot grote doeken. Het schilderij wat hierbij is geplaatst is geïnspireerd op een opdracht die vader Jaap ooit kreeg bij zijn opleiding aan de Rietveld Academie. Bas heeft het dus niet helemaal van een vreemd... Hij heeft weliswaar geen Rietveld Academie gedaan, maar wel een grafische opleiding, om wat meer met de finesses van kunst schilderen kennis te maken. Dus het zat er hoe dan ook in. 'Er zitten nu ook wel elementen in van mijzelf uiteraard, maar er zit nog steeds een groot deel in van mijn vaders werk van toen, een zwart-wit tekening. Dat vond ik wel mooi, dus nu is het een beetje van ons allebei.'

Egmonders in de etalage van de Kapberg

12 maart 2021

Opnieuw gluren bij de buren

In elke krant lezen we het, we zien het op de televisie en we ervaren het allemaal zelf: de lockdown is niet leuk en dwingt ons het leven anders te leiden. En wie van muziek en kunst houdt heeft nog een paar ontsnappingsmogelijkheden. Een prachtig woord voor Scrabble, ook zo’n corona-activiteit. Kunst kun je toch, zij het beperkt, in Egmond aan den Hoef zien door de ramen van Galerie De Kapberg. Daar zijn nu de werken te zien van Egmonders, en wel met onmiddellijke ingang: Ineke Taylor-Zwaan: ze laat een mooie aquarel zien en werk met mixed media, Roderick Taylor met een kleurige schaal van glas, keramiek en een werk in acryl. Ans Beĺleman met beelden in gips, Hilde Beĺleman met schilderijen in blauwe tinten en een bronzen beeldje. Cyril Wullems met een schilderij van het pand tegenover de Kapberg tijdens de Avondklok en een duingezicht bij Wimmenum. Van Cees Broersen zien we vele strandgezichten in de zomer. Daar kijken we nu zo naar uit!

Peter van Vleuten; column Hellehond

19 februari 2021

Op de hielen gezeten door het lot

'I got to keep moving, got a hellhound on my trail', zong Robert Johnson in 1937. De legendarische bluesman voelde zich op de hielen gezeten door het lot, de onvermijdelijkheid en enige zekerheid van het leven: de dood. En hij bezong dat gevoel. Het gevoel van haast, van jachten om de hellehond voor te blijven. Robert Johnson was de eerste in de rij van wat we nu de ’27 Club’ noemen. De lijst van veelbelovende artiesten die op de jonge leeftijd van 27 aan hun einde kwamen. Na Johnson volgden onder anderen Hank Williams, Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain en Amy Winehouse. Rozen in de knop gebroken, meestal als gevolg van drugsgebruik en andere excessen. In de pop en rock is jong sterven uiteraard diep tragisch, maar nauw verbonden aan het idee van ‘hope to die before I get old’, zoals Roger Daltrey van The Who zong. Ons verdriet en het gemis van te jong gestorven helden lijkt het idee te onderstrepen dat rock & roll voor altijd verwant is aan de eeuwige jeugd. Wat niet te rijmen is, wordt daarmee een beetje aanvaardbaar. De rockers die de magische grens van 28 wél passeren, hebben een andere opdracht. Doorrazen, jong blijven, energie behouden, vernieuwend zijn. Ze moeten bewijzen dat we samen onaanraakbaar jeugdig kunnen blijven terwijl het leven doorgaat. Dat we als generatiegenoten de hellehond ook het nakijken kunnen geven. Zolang we maar wild blijven en de honger behouden. Dan worden we nooit werkelijk oud. Denken we. Daarom hakte bij mij het nieuws er afgelopen week in dat George Kooymans van de Golden Earring te grazen wordt genomen door een slopende, terminale ziekte. De zanger, gitarist en songwriter van een van de twee oudste rockbands in Nederland is van achter besprongen door een wreed monster. En het is niet alleen het lot van George zelf dat ons raakt, maar het besef dat zelfs de sterkste en jeugdigste helden weerloos zijn. Dat wij zelf uiteindelijk geen schijn van kans maken als de tijd ons inhaalt. Daar willen we niet aan, natuurlijk. Want van binnen voelen we ons altijd zestien. Zelfs als de kalender ons logenstraft. Mannen als George Kooymans waren er al toen wij onze eerste zoen nog moesten stelen. Toen wij pas drie akkoorden op de gitaar kenden. Toen ons enige publiek nog de spiegel was. Daarom mag George niet dood. Net als Kurt altijd moest blijven. En Amy, Lennon, Sid Vicious, Miles Davis, Chick Corea, Prince, George Michael, Tupac en Nina Simone. Als onze helden sterven, horen wij ook onze eigen klok luiden in de verte. Een beieren dat we nooit willen horen. Deze dingen overdacht ik, in een filosofische en niet bijster vrolijke bui. En toen viel mijn oog op een Facebook-filmpje waarin Frank Kraayeveld van de Bintangs, die andere oudste rockband in Nederland, tot zijn genoegen kon melden dat zijn belittekende, gehavende Danelectro-bas na een opknapbeurt weer als vanouds brulde, knorde en schreeuwde. Een geluid waardoor zelfs de meest bloeddorstige hellehond even de pas inhoudt. Net genoeg om zijn prooi de gelegenheid te geven zijn voorsprong te behouden. En even, heel even, geloofde ik weer dat we allemaal de dans kunnen ontspringen. Peter van Vleuten, singer-songwriter, oud-Egmonder

Opnieuw leven inblazen…

5 februari 2021

Muziekverenigingen blijven creatief

De muziekverenigingen Lamoraal van Egmont en Eensgezindheid overleven de coronatijd heus wel. Maar van harte gaat het allemaal niet. Gerard Belleman, voorzitter Lamoraal van Egmont: 'Korting op de huur van het dorpshuis bijvoorbeeld lukt nog wel, maar verder houdt het snel op qua regelingen. We hebben gelukkig relatief weinig kosten, dus we hopen er evengoed uit te springen. Maar het zou fijn zijn als we weer eens wat kunnen repeteren en spelen voor publiek.' Afgelopen jaar was een jaar van vooral veel voorbereidingen met op het laatste moment afzeggingen van concerten of evenementen waar ze zouden optreden. Dus, sociale armoe troef? Gerard: 'Tja, het is niet anders. In de tijd dat we nog wel net wat konden, met zo'n dertig mensen maximaal, konden we in ieder geval nog repeteren. Zo groot zijn we niet meer en er waren er ook die liever geen risico namen, dus dan kon het precies. Maar het is net als met de voetballers en de tennissers, het nazitten en de sociale contacten zijn minstens net zo belangrijk als het spelen zelf. En dat is helemaal weg nu.' Vincent Pepping, voorzitter van muziekvereniging Eensgezindheid in Egmond-Binnen, heeft vergelijkbare ervaringen als het gaat om veel oefenen, weinig praktijk. 'We hebben tot half december nog wel redelijk goed kunnen repeteren, maar uitvoeringen waren er uiteraard niet. Inmiddels zijn weer de online muzieklessen voor de leerlingen begonnen. Vincent: 'Dat is minder leuk dan bij elkaar zitten, maar het is tenminste meer dan helemaal niets. Verder organiseren we de nodige activiteiten, zoals met nieuwjaar een aparte boodschap naar alle leden en nu een pubquiz waar we met zijn allen aan meedoen. Alles om binding te blijven houden met de vereniging. We willen alle leden wel regelmatig laten weten dat we er nog steeds zijn. Dat lukt nog prima. Ik weet zeker dat als we een oproep doen er zo honderd man/vrouw klaar staat om te helpen, zoals bij de rommelmarkten.' Beide voorzitters zijn het eens: 'Het goede nieuws is wel dat deze tijd wel duidelijk maakt hoe belangrijk het verenigingsleven op een dorp is. Je kunt feitelijk niet zonder, dan is de hele sociale samenhang weg.' Foto (redactie): Toen repeteren nog betekende dat je lekker bij elkaar zat te blazen en te trommelen, zoals hier Eensgezindheid bij de voorbereidingen voor een concert.

Alles is dicht, nieuwe hobby’s gezocht

12 februari 2021

Verzin eens iets anders, zeggen ze, maar wat dan?

Vanaf, tja, vanaf wanneer inmiddels alweer, je zou het haast vergeten, is Nederland weer op slot gegaan. Op dit moment zitten we met een avondklok, dichte horeca, winkels (een beetje open om zelf af te halen) en moeten we onze sociale contacten beperken tot een persoon per dag. Het advies is om zoveel mogelijk binnen te blijven, thuis te werken (maar wat ga ik dan doen?), afijn, we kennen al die richtlijnen inmiddels wel. Maar, hoe zien de dagen thuis eruit? Hoe zorg je ervoor dat niet alle dagen op elkaar lijken? De huidige omstandigheden hebben grote invloed op ons dagelijks leven. Heb jij al een nieuwe hobby? Of een oude weer opgepakt? Een beetje kind heeft een stuk of wat hobby’s. Voetballen, toneelspelen, zwemmen, schaken, blokfluiten, kerstdorpen bouwen. Ben je eenmaal volwassen dan verdwijnen die hobby’s vaak naar de achtergrond of lossen zelfs helemaal op onder druk van werk, gezin en sociale contacten. Gevraagd naar die hobby’s, kom je als volwassene vaak niet veel verder dan 'Netflixen' of 'drankjes doen met vrienden'. Daarvan is het laatste ook inmiddels al afgevallen. De hoeveelheid vrije tijd die volwassenen te besteden hebben is al jaren stabiel, zo blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Nederlanders hebben wekelijks zo’n 44 uur aan vrije tijd te besteden, waarvan gemiddeld 19,6 uur opgaan aan mediagebruik, 8,2 uur aan sociale contacten, 1,7 uur aan bijeenkomsten en vrijwilligerswerk en dan blijven er nog 14,3 uur over voor 'recreatieve activiteiten en ontspanning'. Dat zou normaal aan musea, evenementen of andere vormen van kunst en cultuur kunnen worden besteed. Gaan we dat straks nog inhalen? Nu al uitkijken naar Proef Egmond, Egmond op zijn Kop, Visserijdag... Het is allemaal misschien wel erg optimistisch, maar hoop doet leven.

Wat blijft er over van naar de bios gaan?

5 februari 2021

'Netflixen' de nieuwe norm?

Het staat nog niet in 'het groene boekje' als nieuw Nederlands werkwoord, maar het is wel een woord dat de afgelopen maanden veelvuldig is gebruikt: Netflixen. En we gingen nog wel zo graag een avondje lekker naar de bioscoop. Zit dat er dan niet meer in? Ook de filmhuizen en bioscopen zitten alweer maanden in het slop. De vraag die je je kunt stellen is: wie gaat er straks weer naar de bioscoop om een film te kijken nu we zo gewend zijn aan al die streaming diensten als Netflix, HBO, Videoland, Pathé, etc. Dat blijkt reuze mee te vallen, althans, de voorspellingen zijn niet zo slecht. Want, de opkomst van al die diensten heeft - in ieder geval tot voor kort - geen al te negatieve invloed op het bioscoopbezoek. Sterker nog, er was een forse stijging in de afgelopen tien jaar te bespeuren. Toen waren die diensten er immers ook al. Blijkbaar is het grote(re) scherm, de Dolby Surround, de bak chips, het kopje koffie, liters bier en wat je al niet meer kunt aanslepen op de bank, geen reden om niet meer naar de bioscoop te gaan. Het zal wel net zo zijn als met uit eten gaan: het is gewoon lekker om ergens naar toe te gaan, je (figuurlijk) achterover te laten zakken en het maar over je heen te laten komen (in het geval van de bioscoop dan. Dat zou ik in het restaurant niet doen). Nu moeten nog wel de bioscopen en filmhuizen zien te overleven. Een kleinigheidje hou je...

Bunkermuseum in ‘coronatijd’

29 januari 2021

Vol met ideeën, maar...

Afgelopen zomer kon het nog, maar inmiddels zitten ze bij het bunkermuseum 'Jansje Schong' in Egmond aan Zee ook al weer al maanden stil. Althans, de vrijwilligers zitten nooit echt stil, maar ze kunnen niemand laten zien wat de vruchten van hun werk zijn. Voorzitter Martijn Visser: 'Normaal doen we in deze tijd de nodige werkzaamheden in en rond het bunkercomplex, maar dat zit er niet in nu. Je wilt gewoon niet dat mensen risico's lopen, dus we blijven bij elkaar uit de buurt. De laatste keer dat we wat dichter bij elkaar waren was met de feestdagen, toen we alle vrijwilligers een presentje hebben gebracht (op gepaste afstand uiteraard). Dat werd zeer gewaardeerd, maar dan hoor je meteen hoezeer ook zij het missen om bezig te zijn met het museum.' Intussen gaan diezelfde vrijwilligers wel verder met te proberen materiaal te verzamelen om in het museum onder te brengen. Martijn: 'We hebben onlangs een mitrailleur weten te bemachtigen. Dat betekent meteen dat we allerlei bijzondere (wapen)vergunningen moeten regelen om het ding te mogen hebben en te laten zien. Dat is inmiddels rond, dus zodra we open mogen...' Daarnaast hebben de vrijwilligers diverse interviews op stapel staan met mensen die de Tweede Wereldoorlog in deze omgeving nog hebben meegemaakt. 'Dat staat nu ook stil. Het laatste interview dat we hebben gedaan is vastgelegd, maar dat willen we eerst met de geïnterviewde afstemmen. Dat is echter een dame op leeftijd, dus die willen we niet het risico laten lopen besmet te raken. Afwachten dus weer...' Het goede nieuws is dat het bunkermuseum geen financiële problemen hoeft te vrezen. De vaste donateurs en af en toe een eenmalige schenking maken het mogelijk om deze crisis te overleven. Martijn: 'Ook van de gemeente en PWN krijgen we volop medewerking. Vaste lasten hebben we nauwelijks, dus voor ons komt het wel goed. Maar het zou toch wel lekker zijn als...'

Huys Egmont: nu aan de slag!

29 januari 2021

Ruimte nu helemaal leeg

Nu de sloper zijn werk heeft gedaan kun je pas goed zien hoe de oorspronkelijke vormen en indeling van wat nu Huys Egmont is, moeten zijn geweest. De binnenruimte is keurig leeg gemaakt en zodanig vrij dat er gewerkt kan gaan worden aan een nieuwe inrichting. Wat nu wel mooi te zien is, is de originele indeling van bijvoorbeeld het raadhuisje en de bijbehorende originele balken in het plafond met bijbehorende originele verf. Het sloopwerk is gedaan, de opbouw kan beginnen.

Valentijn: iets om naar uit te zien

22 januari 2021

Online concert zo'n beetje het enige nog

Online concerten kun je altijd 'bezoeken'. We zijn inmiddels al aardig gewend aan streaming-diensten en online kijken en luisteren, dus waarom zou je dan niet eens een leuke verrassing voor je 'Valentijntje' regelen? Peter van Vleuten en Helen Botman (beide met een Egmonds verleden) geven je de kans door op 14 februari een heus Valentijnsconcert te verzorgen. Het is net alsof ze dat alleen voor jou doen, want zij zitten achter de camera en jij zit lekker ontspannen thuis. Volgende maand springen Botman & Van Vleuten op 'hun rode bank' voor een Valentijn Special, online gestreamd via YouTube. Wie wil zijn/haar geliefde nou niet verrassen met een concert én een persoonlijke boodschap? Bij Valentijnsdag gaat het erom wat aandacht te besteden aan iemand die je (heimelijk) liefhebt. Het hoeft uiteraard helemaal niet heimelijk. Daarvoor was het misschien ooit bedoeld, maar wat maakt het uit? In deze bijzondere tijden wil je juist de mensen die je heel na staan eens verwennen. Muzikaal dan. Maar eigenlijk gaat het veel meer om de aandacht die je iemand kunt geven op die manier. Muziek is slechts de drager van de gevoelens en de emoties. Het werkt als volgt: ga naar de site: botmanenvanvleuten.nl. Peter: 'Koop een ticket: voor maar 10 euro kun je samen kijken. Vervolgens ontvang je van ons een e-mail. In die bevestigingsmail lees je hoe je een persoonlijke boodschap kunt inzenden voor je geliefde. Die boodschap lezen wij vervolgens voor tijdens het concert, om het nóg beminnelijker te maken.' Hoe mooi kan het leven toch nog zijn in coronatijd? Een beetje optimisme en liefde kunnen we inmiddels wel gebruiken... Peter van Vleuten en Helen Botman (Foto Corbino)

Online museum bezoeken?

12 februari 2021

Er zit niet veel anders op...

Nu de maatregelen rondom corona nog strenger worden, is een bezoek aan een van de culturele instellingen in onze buurt al helemaal niet meer aan de orde. Wat overblijft is een online bezoek. Dan merk je meteen dat veel musea de stap naar online vermaak nog maar mondjesmaat hebben gemaakt. Als we iets kunnen leren van deze pandemie en de beperkingen die het ons allemaal oplegt is het wel dat de wereld steeds meer verschuift naar digitaal. Een film kijken online of als streamingdienst is al wat gewoner, maar een museum bezoeken aan de hand van een mooie digitale rondleiding is in veel gevallen nog een droom. Zeker voor de kleinere musea is het niet of nauwelijks te doen. Er zijn geen inkomsten en wil je iets digitaal voor elkaar krijgen van enige omvang moet je toch ook weer investeren. Die middelen zijn er gewoon niet. En met deze vooruitzichten komen die er voorlopig ook niet. Voor Historisch Egmond (met als basis Huys Egmond in Egmond aan den Hoef) is het nu iets minder relevant. Daar wordt stevig verbouwd met juist het idee om als alles straks klaar is ook meer te kunnen doen met digitale presentatiemiddelen. Zover is het nog niet. Het Museum van Egmond is druk bezig om de site aan te passen zoals we hebben kunnen lezen. Maar dan nog: gaat het wat opleveren? Digitaal is misschien wel de toekomst voor veel zaken, maar als het gaat om de beleving van kunst & cultuur is het toch maar behelpen.

Muziek gaat door, ook in coronatijd

15 januari 2021

Online concert op Valentijnsdag

Het zijn bijzondere tijden, zeker ook voor de entertainment industrie. Dat ondervindt het muzikale duo Peter van Vleuten en Helen Botman. Ze woonden een tijdlang in Egmond (Peter heeft zijn jeugd zelfs doorgebracht in het altijd mysterieuze 'Huize Schuylenburg' op het Woud), maar inmiddels zijn ze uitgeweken naar Bergen. Normaal gesproken zouden ze veel optredens hebben op allerlei locaties tot bij de mensen thuis aan toe, maar dat zit er niet in voorlopig. Het duo is echter niet voor een gat te vangen en heeft inmiddels al een hele reputatie opgebouwd met hun online concerten. Want muziek is belangrijk, gaat altijd door, ook in coronatijd. Muziek ontspant, verbindt, ontroert, zet je aan tot denken en bovenal, verschaft veel mensen plezier. Zowel de mensen die het uitvoeren, zoals Helen en Peter, als de mensen die de concerten bijwonen (misschien bent u er wel een van). Nog één keer springen Botman & Van Vleuten op de rode bank voor een Valentijn Special, online gestreamd via Youtube. Wie wil zijn/haar geliefde nou niet verrassen met een concert én een persoonlijke boodschap? Peter: 'Valentijnsdag, overgewaaid vanuit de USA, lijkt misschien een kleffe bedoening. En dat is het natuurlijk ook wel een beetje. Maar hoe leuk is het om ‘all the way’ te gaan, compleet met hartjes, rozen, chocola, aardbeien, slagroom en champagne. En dan moet het diner nog komen. Reken maar dat dat een knaller wordt en dat je punten gaat scoren...' Het werkt als volgt: ga naar de site: botmanenvanvleuten.nl. Peter: 'Koop een ticket: voor maar 10 euro kun je samen kijken. Vervolgens ontvang je van ons een e-mail. In die bevestigingsmail lees je hoe je een persoonlijke boodschap kunt inzenden voor je geliefde. Die boodschap lezen wij vervolgens voor tijdens het concert, om het nóg beminnelijker te maken.' Hoe mooi kan het leven toch nog zijn in coronatijd? Een beetje optimisme en liefde kunnen we inmiddels wel gebruiken...

Dorpshuis Hanswijk in overlevingsstand

15 januari 2021

'Jubileumjaar in ieder geval memorabel'

Bert de Leeuw, manager van dorpshuis Hanswijk in Egmond aan den Hoef, is eigenlijk nog niet eens zo ontevreden. 'Het is zo wel erg stil. Verenigingen zijn er niet, scholen zijn er niet en daarmee wordt er minimaal gebruik gemaakt van een faciliteit die er juist is voor de mensen. Het jubileumjaar (2020 bestond het dorpshuis 50 jaar) is een jaar geworden dat ons nog lang bij zal blijven.' Het goede nieuws is dat in het dorpshuis zo'n acht vaste huurders zitten, waardoor de inkomsten niet helemaal stil staan. Bovendien kan Dorpshuis Hanswijk ook gebruik maken van de beschikbare overheidsregelingen. Bert: 'Ik denk dat we daarmee beter af zijn dan gemiddeld bij dorpshuizen het geval zal zijn. Ik hoor tenminste wel andere geluiden. Wij overleven het wel, al doet het pijn om het zo te zien.' Van alle jubileumactiviteiten is niets terecht gekomen. Geen receptie, geen concerten, geen dorpsfeest met extra activiteiten, geen kerstmarkt, niets van dat alles. 'Maar wellicht dat we de tweede helft van dit jaar toch nog iets kunnen organiseren, wanneer er weer wat meer mogelijk is. Maar alles zal afhangen van hoe snel er gevaccineerd kan gaan worden en hoeveel mensen dat laten doen.' Mocht er weer iets kunnen, dan ziet Bert bijvoorbeeld een concert, een receptie of een kerstmarkt zeker nog wel zitten. 'Ik denk dat veel mensen dan heel blij zijn dat er weer iets is; dat ze weer mogen bij elkaar mogen zijn en kunnen uitgaan. Ook al zou het dan dik na het echte jubileum zijn, het plezier zal er niet minder om zijn.' Voor de nieuwe beheerder, Bart Barnhoorn, zijn het ook bijzondere tijden. Beert: 'Bart heeft wat onderhoud en kleine klusjes gedaan, maar ook dat houdt een keer op natuurlijk. Hij had het idee bij zijn aanstelling vorig jaar, dat hij lekker bezig zo kunnen zijn met mensen en activiteiten. Maar net als de rest van het land, van de wereld, is het gewoon afwachten en het maar even over je heen laten komen. Het zal vast weer goedkomen, maar er is op dit moment weinig zicht op een definitief eind van de pandemie.'

Hamer door Huys Egmont

15 januari 2021

Plannen misschien bijgesteld

Het is er eindelijk van gekomen: de sloophamer is deze week door Huys Egmont gegaan. Beheerst uiteraard, want er moet wel weer een nieuw historisch centrum verrijzen. De eerste concrete stap naar een volledige 'revival' van het Slotkwartier in Egmond aan den Hoef is in ieder geval een feit. Echter, door de coronapandemie is ook hier de toekomst op korte termijn ietwat ongewis geworden. Martijn Mulder, voorzitter Historisch Egmond: 'De belangrijkste hindernis op korte termijn is het geld voor de verdere inrichting als eenmaal het gebouw is opgeleverd. Toen de plannen werden gemaakt was er niets aan de hand. Nu zitten we in een economische crisis en daarmee staan ook voor ons de werving van sponsors en inkomsten onder druk.' Maar Mulder is toch optimistisch. 'Misschien kunnen we - samen met de gemeente - externe partijen inzetten die meer thuis zijn in de subsidietrajecten. Het is knap ingewikkeld om voor bijvoorbeeld Europese subsidies in aanmerking te komen. Er zijn bedrijven die daarin zijn gespecialiseerd.' Verder ziet Mulder een mooie toekomst in samenwerking met het Museum van Egmond en wellicht ook het Abdij-museum. 'Hoe mooi zou het zijn om een soort van 'museale driehoek' te creëren waar we alle drie ons deel van de Egmondse geschiedenis kunnen laten zien onder dezelfde vlag van 'het Museum van Egmond? Met bijvoorbeeld pendelmogelijkheden per paardentram o.i.d. tussen die drie vestigingen? Daar zijn de eerste gesprekken al over gevoerd en bij het Museum van Egmond aan Zee staat men er in ieder geval al positief tegenover. Met de mensen van het Abdij-museum gaan we binnenkort nog praten. Het zou geweldig zijn als we tot elkaar kunnen komen en zo de historie van Egmond een gezicht kunnen geven.'

Beeldverhalen over Egmond

8 januari 2021

Museum vernieuwt website

Bij het Museum van Egmond aan de Zuiderstraat nr. 7 wordt hard gewerkt aan de collectie, want het Museum krijgt regelmatig iets moois binnen. Zo is er toch werk voor vrijwilligers die afgelopen seizoen geen dienst mochten doen vanwege de leeftijd. Hopelijk is er het komende seizoen meer mogelijk. Ook de website is vernieuwd. Met een paar muisklikken komt de geschiedenis van de drie Egmonden in kleine beeldverhalen tevoorschijn. Leuke stukjes in alle verschenen Museumbodes zijn te lezen in de rubriek 'over ons'. Een aanrader voor Egmondliefhebbers en scholieren kunnen er inspiratie opdoen voor werkstukken. www.museumvanegmond.nl Bestuur en vrijwilligers van het Museum wensen Flessenpost veel succes en alle lezers (waaronder ook de trouwe donateurs van het museum) een nieuwjaar waarin we u op enig moment weer in het museum kunnen begroeten.

Expo door het raam bekijken

8 januari 2021

Nood breekt wet

'Galerie De Kapberg' ligt in het historische hart van Egmond aan den Hoef, direct naast de ruïne van het Slot op den Hoef. In de galerie wordt hedendaagse kunst getoond in vier verschillende ruimten vanuit vrijwel alle disciplines. Over het jaar verspreid zijn er zeven tentoonstellingen, plus meestal een buitengewone tentoonstelling in het begin van het jaar (zie ook het jaarprogramma). Vanwege de Corona-crisis zijn de laatste geplande expositie van 2020 helaas afgelast, en is de Galerie gesloten. Maar: Daar is het iets op bedacht om toch nog iets te kunnen zien/tonen. Tot half januari kan men door de ramen naar binnen kijken. Een bescheiden selectie die te koop is en mooi belicht tot 23.00 uur. Niet alleen in het weekend, maar elke dag!

Even geen premières

8 januari 2021

Veel films worden uitgesteld

In de afgelopen maanden was het voor veel bioscopen hollen of stilstaan, met meestal stilstaan en hooguit een beetje kruipen. Spectaculaire premières, zoals die van de nieuwste James Bond gingen niet door of werden uitgesteld. Zo niet die van de nieuwste Nederlandse productie: De Slag om de Schelde, een film met voor Nederlandse ongekende budgetten (circa 15 miljoen euro) en waar veel van wordt verwacht kreeg zijn première in Zeeland, maar daar bleef het bij. de zalen gingen vervolgens dicht en het wachten is of ze medio januari weer open mogen. De film is geregisseerd door Matthijs van Heijningen Jr. en geproduceerd door Alain de Levita van productiehuis Levitate Film. Het scenario is geschreven door Paula van der Oest. In de hoofdrollen spelen Gijs Blom, Susan Radder en Tom Felton. En waar kennen we die laatste ook al weer van...? Inderdaad. Dat was Draco Malfidus in de populaire Harry Potter filmreeks. De hoop is er nu dus op gevestigd dat straks in januari, wanneer de lockdown in ieder geval wat versoepeld zou kunnen worden, alsnog grote bezoekersstromen zijn te verwelkomen. Tot die tijd blijft het afwachten en talloze keren de trailer bekijken. Zoals van zoveel films inmiddels...

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug