Gemakkelijk doordrinkbare Duitse lager...
Brouwerij STOKED! uit Bergen en brouwerij Egmond hebben de handen ineen geslagen om gezamenlijk een bier te brouwen. In de geest van STOKED! een gemakkelijk doordrinkbare Duitse lager: een Märzen. Van oudsher gebrouwen om de warme zomermaanden te doorstaan. Mooi amberkleurig, met een moutige en geroosterd broodachtige smaak en geur. Het bier is gebrouwen in de ketels van brouwerij Egmond. De abdijbieren van Sancti Adalberti worden ambachtelijk gebrouwen met granen van biologische teelt net als dit nieuwe bier. Deze unieke oplage is beperkt tot slechts 1500 liter, zowel op fles als op fust. Het bier is vanaf zaterdag 14 juni volop in de regio beschikbaar. .
Eerste collabs; nieuwe mijlpaal
Brouwerij STOKED! bestaat inmiddels ruim drie jaar en heeft een vliegende start achter de rug. De brouwers hebben tot op heden vijf bieren op de markt gebracht en vorig jaar maakten ze hun landelijke entree als brouwerij van de maand bij de alliantie van biertapperijen. Brouwerij Egmond timmert natuurlijk al langer aan de weg en is inmiddels een begrip in heel Noord-Holland. Als grote voorliefhebbers van lokaal bier konden beide brouwerijen natuurlijk niets anders dan samenwerken in de gemeentegrens. Ze hebben samen het bier gebrouwen.
Märzen.
De brouwers maken zich op voor de introductie van hun nieuwste biersoort: Märzen; Van oudsher gebrouwen om de warme zomermaanden te doorstaan. Brouwer Albert beschrijft de Märzen als “mooi amberkleurig, met een moutige en geroosterd broodachtige smaak en geur.”. Een bier dat dicht bij een Helles in de buurt komt, maar toch net anders is. “Het heeft een Duitse oriëntatie, net als alle bieren van STOKED! Albert vult aan: “ik ben zelf een enorme liefhebber van Duits Bieren en heb daarom ook regelmatig contact met de brouwers van STOKED! Het is natuurlijk altijd gaaf om samen nieuwe bieren te ontwikkelen. Ik ben dan ook heel blij met deze collabs”. Het verhaal achter het bier is ook uniek.
Bijzondere geschiedenis
De oorsprong van Märzen gaat terug op een decreet van de Beierse hertog uit 1553. Dit decreet bepaalde dat bier alleen gebrouwen mocht worden tussen de heiligendagen van Sint Michael (29 september) en Sint Joris (23 april). Dit decreet had twee belangrijke redenen. Ten eerste, brandveiligheid: brouwen gebeurde toen met open vuur en in de droge zomermaanden was er een groter risico op brand. Ten tweede, een praktisch aspect: brouwers werkten het liefst met ondergist, die alleen goed functioneert bij temperaturen onder de 10°C. In de warme maanden was het simpelweg te heet om te brouwen. Om tijdens de warme maanden niet zonder bier te zitten, brouwden de brouwers een speciaal, langer houdbaar bier. Dit bier werd gebrouwen met meer mout, wat zorgde voor een iets hoger alcoholpercentage. Daarnaast bevatte het een hoger hopgehalte om het beter te conserveren. Dit bier werd in maart gebrouwen, wat de naam Märzen verklaart. Het bier werd opgeslagen in diepe, koele kelders, bij voorkeur met ijs uit nabijgelegen rivieren of meren, aangezien er nog geen kunstmatige koeling was. Veel brouwerijen hadden zelfs een eigen vijver voor dit doel.
A tribute to the Biergarten
Om de kelders zo koel mogelijk te houden, plantten brouwers bomen bovenop de kelders. De paardenkastanje was hiervoor het meest geschikt, omdat zijn wortels horizontaal groeien en zo de keldergewelven niet beschadigen. Tussen de bomen werd wit grind gestrooid, wat het zonlicht reflecteerde en isolerend werkte. De kelders bevonden zich meestal in de heuvels buiten dorpen of steden, plekken waar mensen op zondag graag kwamen. Slimme brouwers begonnen hun bier direct vanuit de kelders te verkopen aan dorstige wandelaars. Hoe minder bier ze hoefden te transporteren naar herbergen elders, hoe minder moeite en kosten ze hadden. Tussen de bomen plaatsten ze tafels en banken. Zo ontstond de traditionele Biergarten.