UPDATE: Rechter stelt huurders Julianastraat in het gelijk; verhuurder moet eisen inwilligen
Veroordeling bij verstek in kortgeding
Gepubliceerd: 11 juli 2023
De rechter heeft de huurders aan de Julianastraat in Egmond aan Zee in het gelijk gesteld in het kort geding tegen verhuurder Pantheum Vastgoed Ontwikkeling (PVO bv). Dat betekent dat de eisen van de huurders moeten worden ingewilligd.
Kort en goed: de verhuurder moet zorgen voor een energiecontract, kan en mag zijn huurders niet (laten) afsluiten van gas en/of elektra en moet de verrekening van de energie(jaar)rekeningen per individuele huurder (en dus per meterstand) afdoen.
Daarmee zijn de huurders volledig in het gelijk gesteld. De verhuurder was overigens niet aanwezig bij de uitspraak en is derhalve bij verstek veroordeeld.
Eerder gepubliceerd:
Deze week diende er een kortgeding bij de rechtbank in Alkmaar tussen enkele huurders aan de Julianastraat in Egmond aan Zee en de verhuurder, Pantheum Vastgoed Ontwikkeling bv (PVO bv). Inzet is de eventuele afsluiting van gas en elektra van de huurders doordat de verhuurder het energiecontract heeft opgezegd.
Punt van discussie is dat de betreffende huurders het niet eens zijn met de eindafrekeningen van de energiekosten (van de afgelopen drie jaar inmiddels al) en dientengevolge deze niet (willen) betalen. Verhuurder PVO bv zegt op haar beurt dat deze huurders geen ‘goed huurderschap’ tonen en dat PVO bv ‘geen bank is voor die zittende huurders’. Een aantal van deze huurders lag ook al in de clinch met dezelfde verhuurder in relatie tot Project Duinkonijn, een bouwproject in de Julianastraat van dezelfde ontwikkelaar zo’n anderhalf jaar geleden dat het niet heeft gehaald. Sinds die tijd zijn de verstandhoudingen behoorlijk vertroebeld.
In een reactie laat een van de huurders weten dat er dus al anderhalf jaar strijd is tussen de partijen. ‘Het gaat van kwaad tot erger. Het gaat om reparaties die niet worden gedaan en facturen daarover als ze wel worden gedaan, om discussies over de energierekening die niet per meterstand wordt doorbelast, maar gewoon gedeeld door het aantal huurders… Dat werkt zo niet natuurlijk.’
‘We betalen een voorschot op de energienota net als iedereen normaal gesproken en dan moet PVO bv de eindafrekening gewoon per individuele meterstand doen. Dat is contractueel afgesproken en vastgelegd. Dat is blijkbaar te veel moeite voor de verhuurder, dus dan moet het maar zo, anders zitten wij, als huurders, straks in de kou. PVO bv heeft echter de plicht om energiecontracten af te sluiten en die met de individuele huurders te verrekenen aan de hand van de meterstanden. Niet betalen betekent uiteindelijk dat de energieleverancier op een bepaald moment ook een keer de stekker er uit gaat trekken. Letterlijk. Vandaar dat we het zo doen.’
En ‘zo’ wil zeggen een kortgeding, aangespannen door de drie huurders die het betreft. De tijd dringt daarbij, erkent ook de rechter, want de deurwaarder van de energieleverancier staat al in de startblokken. Dus het kortgeding ging door deze week. Maandag 10 juli is de uitspraak.