Dit jaar bijna 800 baby’s met kinkhoest, waarvan de helft in ziekenhuis opgenomen
Overgrote deel was niet beschermd
Gepubliceerd: 11 oktober 2024
In 2024 zijn er tot en met 21 september al veel meer meldingen van mensen met kinkhoest in Nederland dan gebruikelijk. Al bijna 17.000. Hieronder zijn 794 baby’s waarvan meer dan de helft opgenomen is (geweest) in het ziekenhuis. Ook zijn er helaas 6 baby’s overleden aan de gevolgen van de kinkhoest. Zwangere vrouwen kunnen hun ongeboren baby al tijdens de zwangerschap beschermen via de kinkhoestprik.
GGD Hollands Noorden organiseert op 15 oktober een gratis online bijeenkomst om zwangere vrouwen en hun partners te informeren over de kinkhoestprik en griepprik tijdens de zwangerschap.
Waarom is kinkhoest zo gevaarlijk voor baby’s?
Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor baby’s in de eerste maanden van hun leven. Zij raken uitgeput door het hoesten en drinken daardoor niet meer. Het vele hoesten zorgt ook voor een gebrek aan zuurstof. Hierdoor kan er een blijvende hersenbeschadiging ontstaan. Ook kunnen de longen onherstelbaar worden beschadigd.
Meeste baby’s met kinkhoest waren niet (voldoende) beschermd
Bij de baby’s van 0 tot 2 maanden met kinkhoest bleek 89% niet beschermd te zijn. De moeders hadden tijdens de zwangerschap de kinkhoestprik niet gehaald. Bij de baby’s van 3 tot 11 maanden met kinkhoest had 86% zelf geen enkele of niet alle vaccinaties tegen kinkhoest gekregen.
Baby’s kunnen al tijdens de zwangerschap beschermd worden
Baby’s krijgen in Nederland een vaccinatie tegen kinkhoest. Dit kan pas als ze 2 maanden oud zijn. Dit betekent dat ze de eerste maanden na de geboorte niet beschermd zijn tegen kinkhoest. Zwangere vrouwen kunnen zich daarom vanaf 22 weken zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest.
• De baby is zo direct vanaf de geboorte beschermd.
• De moeder is zelf ook beschermd tegen kinkhoest en kan de baby niet meer besmetten.
• De baby hoeft zelf één prik minder. De eerste vaccinatie is dan pas nodig als het kind 3 maanden oud is.
Gratis online informatiebijeenkomst ‘Vaccinaties tijdens de zwangerschap’
Jeugdarts Annika Eskes en verloskundige Elze Neuvel vertellen over vaccineren tijdens de zwangerschap, de ziektebeelden kinkhoest en griep, bijwerkingen en veiligheid van de vaccins. Ook kunnen er via de chat vragen gesteld worden. De bijeenkomst vindt online plaats op dinsdag 15 oktober om 19.30 uur. Aanmelden kan hier
Foto (archief Flessenpost): Inenten van de moeder kan de ongeboren baby direct beschermen tegen kinkhoest.