Dode vogels in de sloot…: vogelgriep waart nog steeds rond
Langslepende epidemie onder vogels eist nog steeds veel slachtoffers
Gepubliceerd: 28 juli 2023
Langs de Hogedijk en de Kalkovensweg in de polder bij Egmond aan den Hoef zag je in de sloot deze week meerdere dode vogels drijven. Veelal eenden, maar ook meerkoeten of waterhoentjes. Vraag is: wat is de oorzaak? En ook, wie gaat ze opruimen?
Voor de hand liggend antwoord op de vraag over de oorzaak lijkt de vogelgriep te zijn. De vogelgriep is namelijk nog steeds niet voorbij, zo blijkt. Er was nog niet zo heel lang geleden een vervoersverbod voor de omgeving van de Egmonden om verdere verspreiding van deze vogelgriep te voorkomen. Dat verbod geldt inmiddels (hier) niet meer. Is het gevaar voor besmetting daarmee voorbij? Was dat opheffen van het vervoersverbod iets te voorbarig? Of heeft het er niets mee te maken? Tijd voor opheldering.
De gemeente verwijst voor deze problematiek naar het Hoogheemraadschap. Navraag bij het dienstdoende waterschap, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), geeft ons het volgende: ‘Over de regio Egmond hebben wij geen specifieke informatie met betrekking tot vervoersverbod of iets dergelijks. Vogelgriep is eerlijk gezegd ook niet iets van het waterschap’, aldus de voorlichter van HHNK. ‘Als Hoogheemraadschap gaan we over dode wilde vogels in het watersysteem of op dijken. De gemeente gaat over dode vogels binnen de bebouwde kom. In een weiland of natuurgebied is de eigenaar of beheerder van het gebieden degene die zou moeten opruimen.’
Maar de dode vogels drijven in de sloot – dus het watersysteem, toch? – en liggen niet in het weiland…
Hij heeft ook nog een goede raad: ‘Indien mensen dode vogels aantreffen: maak melding, ga er niet zelf mee rommelen. Houd je hond erbij weg. Je weet niet waaraan de vogel is overleden, dus wees er voorzichtig mee. Bij een melding die voor ons geldt, ruimen wij het kadaver op. Daarvoor hebben we een intern protocol. Ook dat we bij meerdere dode vogels de NVWA in kennis stellen. Indien gewenst, sturen we exemplaren naar hen op voor onderzoek.’
Dan maar even kijken op de site van de NVWA. Daar staat te lezen:
U kunt de dode vogel melden bij de terreinbeheerder. Dat kan bijvoorbeeld de gemeente, het waterschap of Rijkswaterstaat zijn. Deze terreinbeheerder moet de vogel opruimen. De terreinbeheerder kan hier eventueel de dierenambulance, de Dierenbescherming of een andere organisatie voor inzetten. De NVWA heeft een handleiding hoe om te gaan met deze dode dieren. Hierin staan hygiënemaatregelen die nageleefd moeten worden bij het ophalen, verpakken en vervoeren van de kadavers van wilde vogels. Ligt de vogel op een eigen terrein, bijvoorbeeld in de eigen tuin of op het balkon? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor het opruimen.
Dat opruimen geldt in ieder geval niet voor de gemiddelde wandelaar die dode vogels ziet drijven. Die moet juist overal van af blijven.
Dus even alles op een rijtje: de dode vogels werden in dit geval aangetroffen in de sloot langs de Hogedijk en de Kalkovensweg. Dat zou dus volgens deze informatie betekenen dat het Hoogheemraadschap deze kadavers zou moeten opruimen. Die maakte echter geen aanstalten, want het is aan de beheerder, dan wel de landeigenaar. En zo schuift de hete aardappel van hot naar her.
Wie er op moet toezien dat het opruimen daadwerkelijk (en goed) gebeurt is blijkbaar ook niet zo duidelijk. In ieder geval niet voor de argeloze wandelaar die iets wil melden. De gemeente heeft hierin geen taak, zegt de voorlichtster.
Maar gelukkig. Een simpele melding bij Fixi, de gemeente-app voor meldingen Openbare Ruimte heeft ertoe geleid dat de kadavers inmiddels zijn opgeruimd. Dus toch de gemeente…?
Het probleem is opgelost, maar mij bekruipt het gevoel dat het allemaal wel wat eenvoudiger zou kunnen…
John de Waard
Foto (redactie): Een van de dode vogels (in dit geval een eend) die is aangetroffen in de sloot langs de Kalkovensweg.