Deel

Dodenherdenking in de Egmonden: respectvol, indrukwekkend en vooral druk bezocht

Egmonds eerbetoon aan gevallenen in de strijd

Dodenherdenking in de Egmonden: respectvol, indrukwekkend en vooral druk bezocht

Donderdagavond 4 mei was het in alle drie de Egmondse kernen (net als overal in het land) de jaarlijkse dodenherdenking. Misschien doordat de situatie in de wereld is zoals die is, maar de bijeenkomsten werden druk bezocht…

Foto’s Egmond aan den Hoef (redactie): Jan Houtenbos (namens de gemeente) en Rob Leijen (namens comité 4 en 5 mei) leggen een krans in Egmond aan den Hoef bij het monument. In de dienst daaraan voorafgaand waren er bijdragen van Hoeverture, gedichten van een aantal jongeren en was er begeleiding van Lamoraal van Egmont tijdens de plechtigheden buiten.   

Foto’s Egmond-Binnen (aangeleverd): In Egmond-Binnen werd een krans gelegd door Cor Sentveld en wethouder Marco Wiesenhahn (foto’s 6 en 7), werd gezongen (Tears in Heaven) door Mara Mizee (foto 8) en New Voice, er werden meerdere gedichten voorgedragen door leerlingen van De Windhoek (op foto 9 staat Kiomie). En er was uiteraard een Last Post (foto 10). Jaap Kramer kreeg bij gelegenheid bloemen omdat hij nu echt officieel gestopt is.

Foto’s Egmond aan Zee (Monica van Hemert): In Egmond aan Zee werd een krans gelegd door Wethouder Ernest Briët en Marina Schenk van het organiserende comité. Dit werd vooraf gegaan door een stille tocht vanuit de kerk, diverse voordrachten van kinderen en meester Edwin van O.B.S. De Driemaster. Na de twee minuten stilte werd Team Egmond veel succes gewenst. Zij gaan hardlopend het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar Egmond brengen (foto 11 en verder).   

Filmpje: Last Post gespeeld door Maaike Wittebrood bij de herdenking in Egmond aan den Hoef.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Dodenherdenking in de Egmonden: respectvol, indrukwekkend en vooral druk bezocht Dodenherdenking in de Egmonden: respectvol, indrukwekkend en vooral druk bezocht Dodenherdenking in de Egmonden: respectvol, indrukwekkend en vooral druk bezocht Dodenherdenking in de Egmonden: respectvol, indrukwekkend en vooral druk bezocht Dodenherdenking in de Egmonden: respectvol, indrukwekkend en vooral druk bezocht Dodenherdenking in de Egmonden: respectvol, indrukwekkend en vooral druk bezocht Dodenherdenking in de Egmonden: respectvol, indrukwekkend en vooral druk bezocht Dodenherdenking in de Egmonden: respectvol, indrukwekkend en vooral druk bezocht Dodenherdenking in de Egmonden: respectvol, indrukwekkend en vooral druk bezocht Dodenherdenking in de Egmonden: respectvol, indrukwekkend en vooral druk bezocht Dodenherdenking in de Egmonden: respectvol, indrukwekkend en vooral druk bezocht Dodenherdenking in de Egmonden: respectvol, indrukwekkend en vooral druk bezocht Dodenherdenking in de Egmonden: respectvol, indrukwekkend en vooral druk bezocht Dodenherdenking in de Egmonden: respectvol, indrukwekkend en vooral druk bezocht Dodenherdenking in de Egmonden: respectvol, indrukwekkend en vooral druk bezocht Dodenherdenking in de Egmonden: respectvol, indrukwekkend en vooral druk bezocht Dodenherdenking in de Egmonden: respectvol, indrukwekkend en vooral druk bezocht Dodenherdenking in de Egmonden: respectvol, indrukwekkend en vooral druk bezocht Dodenherdenking in de Egmonden: respectvol, indrukwekkend en vooral druk bezocht Dodenherdenking in de Egmonden: respectvol, indrukwekkend en vooral druk bezocht Dodenherdenking in de Egmonden: respectvol, indrukwekkend en vooral druk bezocht Dodenherdenking in de Egmonden: respectvol, indrukwekkend en vooral druk bezocht

Meer 'Natuur & Welzijn':

Column Wills: alweer geen sinterklaascadeau

1 december 2023

Beste Wills: Het is bijna Sinterklaas en ik weet dat mijn geliefde vriend weer niets voor mij zal kopen. We zijn twee jaar bij elkaar jaar ik zorg dat ik wel iets voor hem heb plus een gedicht. Hij heeft ADD en zelfs al hint ik: “Nu moet je een puppy én de winnaar van de Bookerprize 2023 (Prophet Song) kopen”; hij vergeet het. Ik vind mezelf vreselijk als ik dat zeg en toch……het is zo frustrerend, Wills? Beste Diamant: “I yam what I yam and that's all what I yam”, zei Popeye. De vraag is of jij er mee kunt leven dat je niets gaat krijgen, wetende dat het deel uitmaakt van samenleven met deze geliefde ADD-er. Het is ook om wanhopig van te worden om precies het goede cadeau te vinden; dat wat mist in het leven van de ander. Stress genoeg om helemaal niks meer te doen, dan doe je het tenminste ook niet fout. Sinterklaas en cadeaus zijn onlosmakelijk verbonden met onze kindertijd, verwachtingen en herinneringen van groot geluk of diepe teleurstelling. Nu, als volwassenen iets willen, kopen ze dat voor zichzelf met hun eigen geld óf we kunnen het ons niet veroorloven dát wat zo mist te kopen voor onze geliefden en vrienden. Tijd om ambities bij te stellen. Als volwassenen willen we van onze geliefden ook -net als kind toen- wat jezelf níet kunt geven. Maar nu wat niet te koop is. Aanmoediging, compassie, luisterend oor, acceptatie, een antigif tegen vernederingen. Interesse, betrokkenheid, zorgen voor. Vergeving voor fouten en waardering voor goedheid. De erkenning dat onze belangrijkste rol in het even van anderen van emotionele aard is en het grootse geschenk het accepteren van elkaars tekortkomingen en sterke kanten. Wat dacht je ervan elkaar geen cadeaus te geven maar samen te gaan winkelen of een uitje te plannen dat net zo goed ‘telt’. Voelt hij zich niet- weer- tekortschieten en jij niet- alweer- het slachtoffer. Laat elkaar stralen de komende feestdagen en vraag om wat iemand kán geven en vergeet wat er gewoon niet inzit en doe waar het om ging en gaat: van elkaar houden. Het moeilijkste is: niet gierig zijn. www.beter-samen.nl Relatietherapie Amsterdam, Texel. Bergen.

Kledingbank zoekt voor 50 gezinnen nog een donateur

1 december 2023

Geef minima gezin een onvergetelijke kerst

Wil jij een minima gezin een onvergetelijke kerst bezorgen en kun je zelf iets missen? Dan zoekt Team Kledingbank Noord Holland Noord jou!

245 jaar zingen in Egmond

24 november 2023

Jubilarissen kerkkoor in het zonnetje gezet

Tijdens een onlangs gehouden viering werden er 5 koorleden in het zonnetje gezet in de kerk van de Oud-Katholieke Parochie van Egmond aan Zee. Het ging om de heer K. Visser (25 jaar), mevrouw N. Zwart (40 jaar), mevrouw S. Stam (60 jaar) en mevrouw. H. Dekker (40 jaar lid). Het oudste koorlid, mevrouw N. Gul (80 jaar koorlid) kon wegens fysieke klachten niet bij de viering aanwezig zijn.

WEERSUPDATE – Egmond maakt zich op voor sprookjesachtig wandelweekend

24 november 2023

Fjoertoer Egmond: recordaantal deelnemers in deze 9e editie

Komend weekend 9e editie van de Fjoertoer Egmond Komend weekend staat Egmond aan Zee weer in het teken van de Fjoertoer Egmond. Op vrijdagavond 24 en zaterdagavond 25 november staan ruim 16.000 wandelaars aan de start van de 9e editie. Een recordaantal voor dit unieke wandelevenement. Sportorganisatie Le Champion roept alle bewoners op om de wandelaars een warm welkom te heten en rekening te houden met de verkeersmaatregelen. Op vrijdagavond starten 6.750 wandelaars vanaf Hotel Zuiderduin aan de 6 (Family Fjoertoer) 12, 16 of 20 km. Na een sfeervolle start, wijzen duizenden lichtbakens deelnemers de weg in de duisternis. De afstanden lopen door Egmond aan Zee, Egmond aan den Hoef, Egmond-Binnen en/of Heiloo. Het laatste stuk loopt zoals de deelnemers gewend zijn over het strand van Egmond aan Zee. Het thema van de Fjoertoer Egmond is dit jaar Fairytale Fjoertoer. Ontdek de wereld vol magie en fantasie. Van kastelen tot prinsessen naar sneeuwwitje en de 7 dwergen. Alle dromen komen uit in de fantasiewereld en het sprookjesbos van de Fjoertoer. Een dag later gaan 9.500 deelnemers van start aan hun Fjoertoer Egmond. Na de 12, 16 of 20 km finishen ook zij op de hoofdstrandafgang van Egmond aan Zee. Na de spetterende verlichte finish kunnen de voetjes van de vloer bij het Fjoertoer Feest in Hotel Zuiderduin. Een dag later gaan 9.500 deelnemers van start aan hun Fjoertoer Egmond. Na de 6 (Family Fjoertoer) 12, 16 of 20 km finishen ook zij op de hoofdstrandafgang van Egmond aan Zee. Na de spetterende verlichte finish kunnen de voetjes van de vloer bij het Fjoertoer Feest in Hotel Zuiderduin. Verkeersmaatregelen tijdens de Fjoertoer Egmond Komend weekend kan het in Egmond aan Zee en omgeving drukker zijn dan normaal. Om het evenement voorspoedig en veilig te laten verlopen zijn er een aantal wegafsluitingen. - Het stoplicht richting de Voorstraat in Egmond aan Zee is afgesloten vanaf 14.30 tot 19.30 uur. Verkeer wordt omgeleid via de Sportlaan en Dr. Wiardi Beckmanlaan; - Slotweg, Weg naar de Veert, Julianaweg, Hanswijk in Egmond aan den Hoef zijn afgesloten vanaf 12.00 tot 22.00 uur; - Abdijlaan en de Peperstraat in Egmond Binnen zijn afgesloten vanaf 15.00 tot 20.00 uur; - Vuurtorenplein en de Boulevard Noord (t/m Hotel Golfzang) zijn afgesloten vanaf 17.30 tot 23.00 uur; - Hogedijk en Kromme Hogedijk zijn afgesloten vanaf 16.30 tot 21.30 uur. Meer informatie over de afsluitingen en verkeersmaatregelen: https://www.fjoertoeregmond.nl/bereikbaarheid Volg deelnemers met de Le Champion app Alles over de Fjoertoer Egmond is terug te vinden in de Le Champion app. Denk aan interactieve parcourskaarten, starttijden en reisadvies. Met de LiveTracking functie kunnen supporters de wandelaars realtime volgen. De app kan gratis gedownload worden in de App- of Play Store.

Ruim 1,3 miljoen euro voor KNRM via Reddersgala in Huis ter Duin

24 november 2023

Ook KNRM Station Egmond profiteert daarvan mee

Het jaarlijkse KNRM-benefietgala, waar ruim 600 gasten aanschoven in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk, heeft een totaal van €1.364.976,- opgeleverd! Het was dit jaar de 17e keer dat de KNRM het Reddersgala organiseerde. De galagasten kregen niet alleen een uitgebreid menu en entertainment voorgeschoteld, maar maakten aan de hand van presentator Patrick Lodiers ook uitgebreid kennis met de KNRM. Aan het einde van de avond maakte Huis ter Duin-directeur Stephan Stokkermans op het podium de opbrengst van de avond bekend aan Frits van Bruggen, voorzitter van de KNRM. De dag voor het Reddersgala had het salesevent KNRM Captain of Sales, het officieuze voorprogramma van het Reddersgala, al een basis gelegd voor de opbrengst door plusminus € 333.000,- aan donaties te werven. De KNRM besteedt het geld aan investeringen die de veiligheid van de ruim 1.400 vrijwilligers ten goede komen. Het resultaat van de avond werd voornamelijk bepaald door de tafelverkoop aan uiteenlopende bedrijven en particulieren, die de KNRM een warm hart toedragen. Door een veiling en een loterij werd op de avond zelf de opbrengst nog verder verhoogd. De 45 reddingstations van de KNRM komen jaarlijks ruim 2.500 keer in actie, waarbij ruim 3.500 mensen veilig aan de land worden gezet. De KNRM doet dit als zelfstandige, ongesubsidieerde organisatie en is dus geheel afhankelijk van donaties.

Grote Zaagbekken in Egmond gespot

17 november 2023

Op het menu staat voornamelijk vis

Afgelopen week zijn ze zo maar ‘aan komen waaien’ in de grote vijver aan de Beatrixlaan in Egmond aan den Hoef. Het gaat volgens kenners om de Grote Zaagbek. Aanvankelijk was er 1 man en 1 vrouw. Later is een tweede man aangesloten. Het valt op dat ze heel hard kunnen zwemmen. Blijkbaar zit er ook genoeg vis in de vijver want de grote zaagbek eet puur dierlijk materiaal. Met zijn smalle spitse snavel richt hij zich geheel op de vangst van vis, ongewervelden en soms een amfibie of jong zoogdier of vogeltje.

Obligaties Zonneweide Bergen Fase 3

17 november 2023

Inschrijfperiode verlengd tot 7 december

Coöperatie Bergen Energie (BE) geeft obligaties uit ter financiering van haar project Zonneweide Bergen Fase 3 aan de Bergerweg in Bergen NH. De obligaties kosten € 100,- en geven 5% rente bij een looptijd van 15 jaar. De minimale deelname is met één obligatie. Maximaal kunt u 500 obligaties (€ 50.000,-) aanvragen. Er is een uitgebreid Informatiememorandum beschikbaar via de website.

PostaanZee helemaal ‘in het nieuw’

17 november 2023

Fraaie leesbar en lichtgewicht stoelen

PostaanZee heeft een prachtige transformatie ondergaan, mogelijk gemaakt vanuit een erfenis. Met trots presenteren we onze vernieuwde ruimte, nu voorzien van lichtgewicht opklapbare tafels en stapelbare stoelen voor extra flexibiliteit. In samenwerking met Mooij Design, hebben we gratis advies gekregen en dit toegepast op de sfeervolle inrichting. De wanden schitteren nu in diverse kleuren, perfect afgestemd op het nieuwe meubilair. Vrijwilliger Kenneth heeft een prachtige leesbar gemaakt. Compleet met gezellige lampen en weelderige planten, waardoor het de ideale plek is om te ontspannen en te genieten van een tijdschrift of de krant. Dankzij deze veranderingen is PostaanZee niet alleen een plek voor activiteiten, maar ook een oase van gezelligheid en stijl. Kom langs en ervaar zelf de vernieuwde ambiance! PostaanZee is iedere werkdag geopend van 9.30 tot 16.30 uur, de koffie/thee staat altijd klaar!

Vredeskerkje in Bergen aan Zee kleurt oranje voor ‘Orange the World’

17 november 2023

Actie voor aandacht geweld tegen vrouwen

Op 25 november 2023 wordt het Vredeskerkje in Bergen aan Zee in oranje licht gezet. Met het verlichten van dit iconische gebouw wordt aandacht gegeven aan geweld tegen vrouwen. De gemeente Bergen ondersteunt hiermee de campagne Orange the World. Deze campagne vindt in meer dan 100 landen plaats en loopt van de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen op 25 november tot 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Iedereen is van harte welkom bij het moment van de ontsteking van de oranje verlichting op 25 november van 17.00 tot 18.00 uur in het Vredeskerkje in Bergen aan Zee (Kerkstraat 21). Respectvol met elkaar omgaan Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Dit jaar is het thema ‘Veilig, overal en altijd’, om aandacht te vragen voor het feit dat geweld tegen vrouwen en meisjes overal in de samenleving voorkomt. Niet alleen achter de voordeur, maar ook op het werk, op sportclubs, in studentenverenigingen, op straat, in het OV, in de zorg, in cyberspace, etc. Overal waar vrouwen en mannen elkaar ontmoeten. We willen mensen ervan bewust maken dat ze op al deze plekken medestander kunnen zijn, door bijvoorbeeld mensen aan te spreken op grensoverschrijdend gedrag, mensen te steunen die geweld of intimidatie meemaken en het thema bespreekbaar te maken. Iconisch Dit jaar wordt het Vredeskerkje in het oranje gezet. Vorig jaar was dit de Ruïnekerk in Bergen en de jaren daarvoor het Witte Kerkje in Groet en de vuurtoren Van Speijk in Egmond aan Zee. Burgemeester Lars Voskuil: “Elk jaar zoeken we een iconisch object binnen onze gemeente, ditmaal het mooie Vredeskerkje. Een herkenbaar en zichtbare plek, dan komt de boodschap het beste over.” Het gaat daarbij allemaal om bewustwording. “Het onderwerp geweld tegen vrouwen speelt ook binnen onze gemeente, maar er is lastig grip op te krijgen. Inwoners melden het niet, schamen zich ervoor, maar het is ondertussen wel een groot maatschappelijk probleem. Met deze campagne proberen we die bewustwording tot stand te brengen. Accepteer het niet, maar meld het!” Bijeenkomst 25 november Vóór het ontsteken van de verlichting is er een bijeenkomst in het Vredeskerkje, waarin het doel van de campagne nogmaals wordt benadrukt. Burgemeester Lars Voskuil zal het welkomstwoord op zich nemen, gevolgd door ervaringsverhalen van een medewerker van de Blijf Groep. Een medewerker van de politie (themahouder huiselijk geweld) is aanwezig om toe te lichten wat je kunt doen als je te maken hebt met geweld en hoe je dit kunt melden bij de politie. Ook wethouder Yvonne Roos-Bakker en kinderburgemeester Tygo Fontijn zijn aanwezig. De burgemeesters zetten aan het eind van de bijeenkomst samen het Vredeskerkje in oranje licht. Bij het gemeentehuis, het Plein in Bergen, het Klimduin in Schoorl en op de boulevard in Egmond aan Zee komt één dag van tevoren ook de Orange the World-vlag te hangen. Op de website orangetheworld.nl staat meer nieuws en informatie over alle activiteiten.

Noord-Hollanders terughoudend over de dood

17 november 2023

Meer praten hoeft voor de meesten ook niet

Iets meer dan de helft van de Noord-Hollanders (55 procent) praat weleens met iemand over hun eigen overlijden. Dat doen ze dan met name met ouders (35 procent) of goede vrienden (66 procent). Inwoners uit Noord-Holland staan niet te springen om meer met hun kinderen te praten over de dood. Slechts 40 procent is het hiermee eens (landelijk: 56 procent). Landelijk liggen die cijfers op respectievelijk 28 en 58 procent. Deze resultaten komen uit het Nationaal Onderzoek naar de Dood dat Markteffect in opdracht van coöperatie DELA heeft uitgevoerd. ‘Wij zetten ons actief in om de dood bespreekbaar te maken. Voor scholen stellen we een actief lesprogramma samen om kinderen op een begrijpelijke manier en met een rondleiding uit te leggen wat er gebeurt als iemand overlijdt’, aldus Leonie Koole - Ros en locatiemanager Crematorium & Uitvaartcentrum Waerdse Landen in Heerhugowaard bij DELA. ‘Op die manier kunnen ze er later thuis ook met hun ouders over verder praten en wordt het juist een ‘doodgewoon’ onderwerp.’ Noord-Hollanders geven nog verder een kijkje in hun uitvaartvoorkeuren. In Noord-Holland… - spreekt het 42 procent aan om op een natuurbegraafplaats begraven te worden (landelijk ligt dit op 31 procent) - is het opvallend dat een relatief lager aantal mensen kiest voor crematie als vorm van uitvaart, 42 procent versus landelijk 50 procent. - is men vaker bereid om na de dood het lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap (16 procent versus landelijk 10 procent).

Informatie uit de samenleving nodig voor opstellen passende Woonvisie 2024-2029

14 november 2023

Vul nu de enquête Woonvisie in en laat weten wat u belangrijk vindt

De gemeente Bergen is gestart met opstellen van de Woonvisie 2024 - 2029. In de Woonvisie staan onderwerpen die te maken hebben met woonbeleid. Bijvoorbeeld: splitsen van woningen, verhuur van woningen, doorstroming op de woningmarkt, tijdelijke woningen en burgerinitiatieven. In april 2023 stelde de raad de startnotitie vast voor een nieuwe woonvisie. In deze notitie staat dat er een begeleidingsgroep komt. Zodat mensen uit een breed maatschappelijk veld betrokken zijn de nieuwe woonvisie. Enquête Woonvisie Samen met de begeleidingsgroep is nu een enquête opgesteld. Dit is de volgende stap naar de nieuwe Woonvisie 2024-2029. Als inwoner bent u van harte uitgenodigd om de enquête in te vullen. Informatie die belangrijk is om te komen tot een Woonvisie die aansluit bij wat de inwoners willen en waar nog mogelijkheden liggen om uit de woonimpasse. te komen. De enquête kunt u invullen tussen 10 november en 1 december 2023. In de enquête stellen wij u 10 vragen en het invullen duurt ongeveer 10 minuten. De vragen gaan over de belangrijke onderwerpen van de woonvisie.

Kranslegging bij graf van ‘Jaepie Jaepie’ luidt jubileumjaar voor KNRM Egmond in

11 november 2023

Na 200 jaar nog altijd dezelfde inzet en passie

Het plaatsen van een krans bij het graf van de legendarische Egmondse redder Jacob Glas (Jaepie Jaepie) was de officiële start van het 200e jaar van de KNRM. Volgend jaar om deze tijd - 11 november 2024 - bestaat de Egmondse tak precies 200 jaar.

Wie heeft de mooist versierde woning of tuin?

17 november 2023

Bewonersverkiezing tijdens Fjoertoer Egmond

Wie wordt de Fjoerste? Die vraag staat centraal tijdens de bewonersverkiezing van de Fjoertoer Egmond. Ook in 2023 gaan we op zoek naar de mooist versierde woning of tuin. De organisator van de Fjoertoer, Le Champion, houdt een verkiezing voor de mooiste, leukste of origineelste verlichting aan huis of in de tuin langs de route.

Broodfonds ‘De Strohalm’ houdt haar eerste bijeenkomst

17 november 2023

Ook voor Egmondse zzp'ers

Afgelopen zomer is Broodfonds “De Strohalm” opgericht in onze regio en op 19 november a.s. houdt het fonds haar eerste bijeenkomst. Alle huidige leden, maar ook alle aspirant-leden en geïnteresseerden zijn welkom. De bijeenkomst zal bestaan uit een korte introductie “Hoe werkt een Broodfonds”, een speeddate om elkaar beter te leren kennen en natuurlijk een borrel. Wat is een Broodfonds nu eigenlijk? Dit is een solidair vangnet van ondernemers. Als je als ondernemer ziek wordt, heb je meteen te maken met verlies van inkomsten. Om dit op te vangen, zet elke ondernemer een vast bedrag opzij en vanuit deze spaarpot wordt een kleine bijdrage gedaan aan diegene die ziek is. Een Broodfonds bestaat uit een groot aantal leden waardoor de bijdrage per lid klein is, maar voor de ontvanger vormen al deze bijdragen bij elkaar het bedrag dat hij nodig heeft. Omdat dit alles gebeurt op basis van onderling vertrouwen, is het belangrijk dat ze elkaar kennen, vandaar dat de ondernemers enkele keren per jaar een bijeenkomst houden. Ben jij ondernemer en wil je meer weten over het deelnemen aan een Broodfonds? Broodfonds “De Strohalm” is er voor ondernemers uit de omgeving Noord-Kennemerland; dus woon/werk je ergens in de omgeving van Schoorl, Bergen, de Egmonden of Castricum dan ben je welkom. Kom langs op 19 november om 16.00 uur in de Honky Tonk in Schoorl of neem contact op met [email protected].

Verdachte van doodslag op Peter Langenberg hoort eis van 10 jaar en tbs

10 november 2023

Mishandeling wel toegegeven, de rest niet

Verdachte Jent S. heeft een eis van 10 jaar gevangenisstraf en tbs te horen gekregen. De Egmonder wordt verdacht van doodslag op Peter Langenberg die in de duinen bij Egmond aan Zee is gevonden.

Update werkzaamheden PWN nabij Bloedweg in Egmond aan Zee

10 november 2023

PWN ziet ook het belang in van openstelling

De werkzaamheden aan het stukje duingebied tussen het zorgcentrum Prins Hendrik en de Bloedweg zijn gestart. Dat dit stukje duingebied een kwaliteitsimpuls nodig heeft dat is voor iedereen wel zonneklaar. Zodoende heeft PWN, die het stukje duingebied ongeveer anderhalf jaar terug heeft aangekocht, een plan van aanpak opgesteld in samenspraak met de directe omwonenden. Echter ontstond er zo'n maand geleden enige commotie in ons mooi dorp over het afsluiten van dit stukje duingebied voor publiek. De Vereniging Dorpsbelangen Egmond 'Parel' aan Zee heeft daarop direct actie ondernomen door de vraag bij de PWN neer te leggen of het mogelijk is om dit stukje duingebied toegankelijk te houden voor wandelaars door een tredpad aan te leggen, zodat een ieder nog steeds van het mooie uitzicht over Egmond aan Zee op de hoge duin kan blijven genieten. PWN vindt het een goed idee en zal daarom ook het omheinde gebied voorzien van twee overstapjes in de nieuw te plaatsen afrastering (zie afbeelding) zodat wandelaars van dit stukje natuur en het mooie uitzicht kunnen blijven genieten. Omdat er schapen en geiten gedurende het jaar zullen grazen, zal het niet meer toegankelijk zijn voor honden, maar er blijft langs de Bloedweg nog voldoende hondenlosloopgebied over.

UPDATE 2: Asfalt fietspad Delverspad/Nachtegalenpad wordt vervangen door klinkers

13 november 2023

Niet speciaal bedoeld 'om fietsers af te remmen'

In opdracht van PWN is Aannemersbedrijf Gebr. Min bezig om van een stuk asfalt fietspad een klinkerweg te maken. Het gaat om de strook tussen het Delverspad en het Nachtegalenpad in Egmond aan den Hoef.

Marion van de Raa: ‘Aandacht is het mooiste dat je kunt geven’

10 november 2023

Nationale collecteweek voor Stichting Het Gehandicapte Kind

Komende week is het de week van de nationale collecte voor het gehandicapte kind. Dat is op zich niets nieuws, maar dit jaar wordt de helft van de opbrengst uit de Egmonden gebruikt voor de Stichting Apart Samen Wonen. Opgezet door Marion van de Raa uit Egmond aan den Hoef, gesteund door nog drie ouders met kinderen in die doelgroep.

Extra duinkaartcontroles in het Noordhollands Duinreservaat

10 november 2023

Op zaterdag 11 en zondag 12 november

Op zaterdag 11 en zondag 12 november controleren de boswachters weer extra op het bezit van duinkaarten. In het Noordhollands Duinreservaat moet iedereen van 18 jaar en ouder een geldige duinkaart bij zich hebben; aldus beheerder PWN.

‘Groen in de buurt’ gaat verder

10 november 2023

Inloop- en uitwerkavond op 23 november

Inwoners met een idee voor een groene oppepper voor hun buurt, kunnen zich aanmelden bij het project Groen in de Buurt. Deelnemers krijgen hulp om het idee uit te werken tot een concreet plan. Daarna gaan ze samen met de buurt aan de slag. Donderdag 23 november kunnen inwoners hun plannen verder uitwerken of nog indienen. Nieuwe perken of beplanting rondom bomen maken het straatbeeld fleuriger. Ook kunnen ze ervoor zorgen, dat de wijk beter bestand is tegen extreem weer. Bomen en planten zorgen namelijk voor verdamping en verkoeling bij droog en heet weer. En minder tegels zorgt ervoor dat er extra water kan weglopen in de bodem bij grote regenbuien. Een groene straat geeft de leefbaarheid van de buurt en de gezondheid van de bewoners een boost. En de wijk wordt aantrekkelijk voor insecten, vlinders en vogels. Groen in de Buurt Het project is een samenwerking van de gemeente met Landschap Noord-Holland, IVN en de Natuur en Milieufederatie NH. Deze organisaties zien dat steeds meer mensen aan de slag willen met de natuur in hun eigen buurt. Voor mooier groen, meer biodiversiteit, een beter klimaat of gewoon voor de gezelligheid. Vorig jaar was de eerste ronde voor Groen in de Buurt. Vier bewonersgroepen in Bergen hebben toen hun buurt klimaatbestendiger gemaakt. Bijvoorbeeld door tegels te verwijderen of door meer vaste planten op openbare plekken te planten. De provincie en de gemeente stellen budget beschikbaar voor de uitvoering; de natuurorganisaties helpen bij het uitwerken van de plannen, het leggen van contacten, ecologisch advies en eventueel materiaal voor de uitvoering. Ideeënavond Enthousiast? Meld u zich dan aan voor de inloop- en uitwerkavond op donderdag 23 november om 19.00 uur in de bibliotheek aan de Dreef in Bergen. Tijdens deze avond kunt u zowel plannen verder uitwerken als nieuw ideeën voorleggen. Aanmelden kan via www.mnh.nl/groenindebuurt-buch.

Officiële start 200 jaar Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij

3 november 2023

'Omringd door het verleden, op weg naar de toekomst'

In 2024 bestaat de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) 200 jaar. Vanaf 11 november 2023 start een jubileumjaar vol activiteiten, evenementen en campagnes voor vrijwilligers, donateurs en het algemeen publiek. Het jubileumjaar loopt van 11 november 2023 tot 11 november 2024, de officiële verjaardag van de KNRM. Het overkoepelende thema is 'omringd door het verleden, op weg naar de toekomst'. Het jubileumprogramma staat volledig in het teken van het vieren en gedenken van het reddingswerk en de redders van de KNRM. Er is veel veranderd in die 200 jaar: van roeireddingboten naar snelle motorreddingboten en van reddingsvesten van kurk naar speciale overlevingspakken. Wat altijd hetzelfde is gebleven is dat KNRM'ers het werk geheel kosteloos en vrijwillig doen. Want de KNRM opereert al sinds haar oprichting in 1824 bewust zonder steun van de overheid en kan haar werk doen dankzij donateurs, nalatenschappen en giften. Op zaterdag 11 november aanstaande zal KNRM Egmond aan Zee het jubileumjaar lokaal van start laten gaan. Om 15.00 uur vindt er op de Openbare Begraafplaats in Egmond aan Zee een kranslegging plaats bij het graf van de beroemde roeireddingboot-schipper Jacob Glas alias “Jaepie Jaepie”. Deze plechtigheid met als spreker Burgemeester Lars Voskuil, tevens voorzitter van KNRM Egmond aan Zee, zal muzikaal worden begeleid door “De Zâalnêelden”, duurt een klein half uurtje en is publiekelijk toegankelijk. KNRM station Egmond aan Zee behoort tot de oudste reddingstations, direct na de oprichting op 11 november 1824 werd er een Groenlandse sloep uit het dorp overgenomen en officieel ingezet onder de vlag van de Koninklijke Noord- en Zuid-Hollandsche Redding-Maatschappij (NZHRM). Deze sloep werd in de jaren daarvoor, naast de functie als vissersvaartuig, ook al gebruikt om schipbreukelingen aan wal te brengen. De allereerste landelijke redding onder de vlag van de Reddingmaatschappij werd in Egmond aan Zee uitgevoerd. Op tweede kerstdag 26 december 1824 komt de Katwijkse bomschuit “Twee Gebroeders” tijdens zwaar weer in de problemen. De Derper roeireddingboot vaart uit en er worden dertien opvarenden behouden aan wal gebracht. Vele reddingen volgen en na bijna 200-jaar zijn dat er landelijk vele tienduizenden. De eerste redding door de Derpers zal altijd bovenaan deze immense lijst blijven staan. Onderwijl zijn er in Egmond tot heden 909 inzetten geweest waarbij 1.221 mensen zijn geholpen.

Wandelactiviteit in groep: gezond en goed voor je sociale contacten

3 november 2023

Trees is er het voorbeeld van

Elke vrijdagochtend verzamelen ze zich op een afgesproken locatie in Egmond onder leiding van Nicole; een groepje van 7 á 8 dames van nabij de 80 jaar. Eén van de dames is Trees, zij is maanden uit de roulatie geweest maar is op haar weg terug en kan gelukkig weer meekomen. “Ik doe al zo’n drie jaar mee met deze activiteit van Sport-Z en het feit dat ik fit ben heeft me de afgelopen tijd letterlijk het verpleeghuis uitgehouden en het herstelproces versneld,” vertelt ze opgelucht. Het staat haar nog helder voor de geest, op 20 oktober 2022 werd ze aangereden met als gevolg een flinke beenwond en een driedubbele armbreuk. “Omdat de ambulance werd opgeroepen voor een nog ernstiger spoedgeval heeft een vriendin mij zelf nog naar het ziekenhuis gereden, daar bleek het allemaal toch wel ernstig te zijn.” Zodra ze weer thuis kwam vond er een intake plaats met Evean. Waar de papieren erop wezen dat zij een bejaarde dame aan zouden treffen met hoog valrisico, bleek de praktijk wel even anders te liggen. “Ik was te fit voor het verpleeghuis. Ik kon wel niet zo veel op dat moment, maar van valrisico was zéker geen sprake. Dat stempel had ik vanwege mijn leeftijd op mijn naam gekregen, terwijl ik was aangereden en niet was gevallen. Met thuiszorg ben ik het revalidatieproces dan ook aangegaan in mijn eigen vertrouwde appartementje.” Actief leven Trees heeft altijd een actief leven gehad. Een leven waarin zij haar baan als hoofd van een kleuterschool inruilde voor ‘destijds nog als één van de weinige vrouwen’ de opleiding aan de fotovakschool. Haar opleiding rondde ze af met een fotoreportage over de plaatsing en onthulling van het beeld van Adriaan Roland Holst, gemaakt door Mari Andriessen, aan de Raadhuisstraat in Bergen. “Daar stond ik als enige vrouw tussen de fotografen van het ANP, prinses Beatrix kwam het beeld onthullen. Mijn reportage hierover was een fantastische ingang richting de gemeente en ik heb het fotovak altijd met veel plezier kunnen beoefenen.” De stap maken Na jarenlang in Bergen te hebben gewoond, verhuisde Trees naar een mooi appartement aan de Egmondse boulevard. “Maar mijn sociale leven bleef zich voornamelijk in Bergen afspelen. Ik bezocht daar regelmatig de activiteiten en was er actief als vrijwilliger. In Egmond wilde ik wel nieuwe mensen ontmoeten, maar dat ging niet zo vanzelf.” Toen Trees een berichtje in de Dorpsgenoten las over de -destijds- nieuwe wandelgroep van Sport-Z heeft ze zich aangemeld. “Het was in de periode september/oktober, de herfst was in aantocht, ik voelde me wat down worden en had echt even een motivatie boost nodig. Ik heb mezelf maar in het diepe gegooid en contact opgenomen.” Dit bleek een beslissing met een heel positieve uitwerking te zijn. Nieuw netwerk opbouwen “Als je samen gaat wandelen is het veel makkelijker contact te leggen en je sociale netwerk uit te breiden. Mijn vrijwilligerswerk bij Galerie De Kapberg in Egmond aan den Hoef heb ik hier bijvoorbeeld aan te danken en ik bezoek daar nu ook kunstlezingen. Toen ik thuis kwam te zitten bleven de wandeldames contact met me houden. De één kwam langs voor een kopje koffie, de ander stuurde af en toe een berichtje. En dan hadden we het niet over ziek en zeer, we blijven positief en hebben het gewoon gezellig samen. Het heeft me wel gemotiveerd om terug te komen. Het terugkomen was wel even spannend, want ik was nog snel moe, kon ik het nog wel bijbenen allemaal? Dat bleek gelukkig mee te vallen.” Gemêleerd gezelschap Het is een heel gemêleerde groep met dames van verschillende achtergronden. Mannen zijn ook welkom hoor, maar die hebben we maar een paar keer in de groep gehad.” Nicole laat elke week weten waar de groep afspreekt om vervolgens weer een verrassende wandelroute af te leggen. “Je laat dan netjes even weten of je erbij bent, maar weer of geen weer; het wandelen gaat eigenlijk áltijd door.” In de groep is ook ruimte voor nieuwe dames en heren om aan te sluiten, je kunt wekelijks gratis meewandelen, het initiatief wordt mogelijk gemaakt door de maatschappelijk sportregisseur van Sport-Z. Ontmoeten én bewegen Kunnen de dames zelf niet gewoon gaan wandelen om fit te blijven? “Ik denk dat het niet zo gemakkelijk is als je zou denken. Ten eerste heb je soms niet het netwerk om bij een groepje als deze aan te sluiten en in je eentje wandelen is écht anders. Bovendien, als Nicole er niet zou zijn met haar motiverende woorden dan zou zo’n wandelinitiatief al snel versloffen. We hebben veel lol op zo’n ochtend en Nicole laat ons verschillende oefeningen doen, maar ze geeft ook tips om thuis te oefenen. Een stukje achteruit lopen, even een squad in huis of op één been staan in de lift; we doen het allemaal af en toe dankzij haar. Het werkt als een olievlek, er komt zoveel bij kijken. En het kopje koffie na afloop is ook niet onbelangrijk want zo leer je elkaar beter kennen. Mocht er iemand in mijn omgeving wegvallen, wat op deze leeftijd helaas wel voor kan komen, dan heb ik in ieder geval deze groep nog om op terug te vallen,” besluit Trees. Ook meedoen De wandelgroep voor 70+’ers in Egmond verzamelt elke vrijdagochtend voor een gezellige wandeling in en rond Egmond. Gratis meedoen is mogelijk, aanmelden kan via de maatschappelijk sportregisseur van de gemeente Bergen, Lavinia Bijl. Via [email protected] of 06-43234035.

Blosse neemt Kinderopvang De Poppenkast over

3 november 2023

Op 1 januari 2024 is de overdracht

Vanaf 1 januari 2024 draagt De Poppenkast de kinderopvang over aan Blosse opvang. Blosse heeft de ambitie om op elke locatie een volwaardig kindcentrum te realiseren. Dat betekent dat opvang en onderwijs onder één regie (van Blosse) wordt georganiseerd. Om die reden is Blosse met De Poppenkast overeengekomen om hun kinderopvangactiviteiten over te nemen.

Therapie? Wat is dat nu eigenlijk?

3 november 2023

Door in therapie te gaan zorg je goed voor jezelf

Wat is therapie? Werkt therapie? Waarom en wanneer therapie? Van het woord ‘therapie’ heb je vast al eens gehoord. Maar wat betekent dat nou? En hoe werkt therapie nou eigenlijk? Jolijn Verdegaal, kinder- en jongerentherapeut in Egmond aan den Hoef vertelt er graag meer over. Het woord therapie kan op meerdere manieren geïnterpreteerd worden. Als je last hebt van je knie dan ga je naar de fysiotherapeut voor fysiotherapie en medicatie. Dit is ook een vorm van therapie. Het begrip ’therapie’ houdt dus eigenlijk de behandeling van een medische aandoening in. En die aandoening hoeft niet per se een fysieke aandoening te zijn. Dit kan ook mentaal zijn. Therapie kan helpen om te genezen, of om beter met je mentale problemen om te gaan. Ook als je gezond bent kun je in therapie Hoewel je misschien denkt dat je therapie alleen nodig hebt als je je niet goed voelt, omdat je bijvoorbeeld last hebt van een depressie, bipolaire stoornis of angsten, hoef je helemaal geen ernstige problemen te hebben om eens met een therapeut te praten. Soms voelt het gewoon fijn om even met iemand te kunnen praten, ook al ben je verder helemaal gezond. Therapie is er dan ook niet alleen om mensen te genezen of beter te leren omgaan met mentale problemen, maar ook om psychische problemen te voorkomen. Net zoals dat het poetsen van je tanden helpt om gaatjes te voorkomen, en een warming-up voor het sporten blessures voorkomt. Voor veel mensen is therapie een ruimte geworden om over zichzelf te leren. En het gaat er niet om advies te krijgen van iemand die je niet kent, het gaat erom je problemen vanuit een ander perspectief te leren zien. Door in therapie te gaan zorg je dus gewoon goed voor jezelf. Gelukkig komen steeds meer mensen hier achter en is de stap om naar een therapeut te gaan een stuk minder groot dan een paar decennia geleden. Therapievormen Er zijn veel verschillende vormen van therapie die je kunt volgen als je niet lekker in je vel zit. De ene therapie richt zich op genezing, de andere therapie leert je op een andere manier naar bepaalde zaken kijken. Bij sommige therapiesoorten krijg je oefeningen om je gedachtepatroon te veranderen, weer een andere therapie bestaat uit alleen maar gesprekken met je therapeut en bij weer een andere ben je creatief bezig of wordt er spel gebruikt. Een therapeut werkt vanuit het besef dat ieder mens uniek is waardoor verschillende therapievormen vaak gecombineerd worden, afhankelijk van wat er het beste bij jou past. Maar werkt therapie nu eigenlijk echt? Verreweg de meeste onderzoeken die er naar zijn gedaan zeggen van wel. Volgens bijvoorbeeld de American Psychological Association (APA) heeft therapie een goed effect op de meeste mentale problemen. De therapievorm op zich maakt niet eens zoveel uit, zolang er maar gekozen wordt voor een serieuze en bewezen variant die is afgestemd op jouw behoefte. Het is belangrijk dat jij als cliënt een klik hebt met de therapeut en dat je je veilig voelt. Zo bouw je een vertrouwensband op met je therapeut die open, onbevangen en oordeelloos naar je luistert. En wat de reden is waarom therapie wel of niet slaagt? Dat is vaak is het een combinatie van verschillende factoren en moeilijk te bepalen want dit verschilt van persoon tot persoon. Therapie werkt niet voor alle mensen in alle situaties, maar het is wel de meest effectieve methode voor het behandelen van psychische problemen. Iets voor jou? Als jij je op dit moment afvraagt of therapie misschien nuttig voor jou of je kind zou zijn, dan is het antwoord ‘ja’. Therapie is er allang niet meer alleen voor mensen met aantoonbare psychische aandoeningen. Ook als je met iets relatief ‘kleins’ in de knoop zit, kan een therapeut je helpen. En ook als dat niet zo is trouwens. Je hebt geen specifiek probleem nodig om veel te leren en te groeien van therapie. Je hoeft echt geen zware psychische klachten te hebben om in therapie te gaan. Je kunt bijvoorbeeld ook goed met een therapeut praten als je: • veel piekert, je vaak zorgen maakt of last hebt van angstgedachten of nachtmerries; • het even niet meer weet en niet lekker in je vel zit; • onzeker bent, last hebt van faalangst of je vaak schuldig voelt; • niet goed weet wat je precies wil in het leven of vastloopt op school; • moeite hebt om met emoties om te gaan, • last hebt van stemmingswisselingen of je vaak down voelt; • oververmoeid bent, je futloos voelt of last hebt van stress; • hulp nodig hebt bij het maken van belangrijke keuzes. Als therapeut hoor ik dagelijks ontzettend veel verschillende verhalen. Waar je ook mee worstelt, je bent niet de enige! Jolijn Verdegaal Kinder- en jongerentherapeut

Hoeverveiling in Dorpshuis Hanswijk

3 november 2023

Zaterdag 4 november vanaf 20.00 uur

Dankzij de inzet van de medewerkers en schenkers van artikelen voor de veiling en rad van avontuur kan de Hoeverveiling weer plaatsvinden. Er zijn weer veel nieuwe ideeën voor de kavels ingebracht en er worden heel gezellige diners aangeboden, ook op nieuwe adressen.

Doneer gereedschap aan ‘Stichting Gered Gereedschap’

3 november 2023

PostaanZee heeft inzamelpunt voor 'overtollig of beschadigd' gereedschap

Heb je twee zagen in huis, een sleutelset die nooit gebruikt wordt of een naaimachine die achter in de garage staat? Lever het in bij Postaanzee voor de Stichting Gered Gereedschap! Als je jouw oude gereedschap inlevert bij Gered Gereedschap dan geeft dat toegang tot een opleiding, werk, een beter leven vol kansen voor jongeren in Afrika. Een mooi idee, toch? Gered Gereedschap steunt (leerling) vakmensen in ontwikkelingslanden met kennis, kunde en middelen. De juiste gereedschappen en machines, een gedegen vakopleiding en verdere begeleiding naar en op het werk zijn daar onderdeel van. Het geeft vakmensen de kans om een zelfstandig bestaan als bijvoorbeeld timmerman, automonteur of kleermaker op te bouwen. Zo pakken we armoede duurzaam aan en dat werkt. Stichting Gered gereedschap Kennemerland zamelt dit in voor de regio Alkmaar e.o. De werkplaats is gevestigd in Heiloo, aan de Westerweg 164 A. De stichting in Heiloo wordt nu gevormd door ca. 25 vrijwilligers. Vrijwilligers sorteren hier het ingezamelde gereedschap, maken het schoon, repareren het en pakken het in. De werkplaats is een aantal dagdelen per week open. Ook worden transportkisten in de werkplaats gemaakt. Per jaar worden zo meerdere projecten in overeenstemming met de aanvragen gehonoreerd Gered Gereedschap zamelt in voor de volgende vakgebieden: Houtbewerking, Metaal & Constructie, bouwen en metselen, elektrotechniek, Loodgieten, autotechniek, Kleermakerij, Schoenmakerij. Bij de ingang van Postaanzee staat een bak waarin men het gereedschap achter kan laten.

Zeldzame dwaalgast gesignaleerd in Egmond aan den Hoef

30 oktober 2023

Hele buurt in rep en roer

De Irenelaan en de Beatrixlaan in Egmond aan den Hoef vormden dit weekend het ornithologisch epicentrum van Nederland. Misschien wel van heel Europa: een zeldzame vogel was gesignaleerd en dat werd driftig rond getwitterd.

Bergen doet het goed qua duurzaamheid en groene tuinen

27 oktober 2023

In de Duurzaamheidsindex Nederlandse Gemeenten krijgt elke gemeente in Nederland een score voor duurzaamheid. Dit percentage is berekend ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Scoort een gemeente hoger dan nul, dan is de gemeente duurzamer dan gemiddeld. Een score lager dan nul betekent dat de gemeente nog stappen moet zetten.

Gratis griepprik voor zwangere vrouwen

27 oktober 2023

Gratis griepprik voor zwangere vrouwen Het griepseizoen staat weer voor de deur. Iedereen kan griep krijgen, ook pasgeboren baby’s. Zij hebben een hoger risico op ernstige gevolgen van de griep, zoals een ziekenhuisopname. Als de moeder tijdens de zwangerschap de griepprik krijgt, heeft de baby direct vanaf de geboorte minder kans om de griep te krijgen. Risico’s van griep voor pasgeboren baby’s en zwangere vrouwen In Nederland krijgt ieder jaar naar schatting 10-15% van alle pasgeboren baby’s griep. Per jaar krijgen ongeveer 300 van hen zulke ernstige klachten waardoor zij in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. 10-20 baby’s per jaar belanden zelfs op de intensive care. Zwangere vrouwen met griep worden vaker opgenomen in het ziekenhuis dan niet zwangere vrouwen van dezelfde leeftijd. Per jaar worden 45 zwangere vrouwen met griep opgenomen in het ziekenhuis. Griepprik tijdens zwangerschap beschermt zwangere vrouw én pasgeboren baby Een zwangere gevaccineerde vrouw heeft zelf 50% minder kans op griep dan niet gevaccineerde vrouwen. Ook verlaagt de griepprik de kans om ernstig ziek te worden van griep. De zwangere maakt antistoffen aan die zij doorgeeft aan haar baby. Zo is de baby meteen vanaf de geboorte beschermd. Baby’s van gevaccineerde moeders hebben ongeveer 35% minder kans om griep te krijgen dan baby’s van ongevaccineerde moeders. Ook is de kans dat zij opgenomen worden in het ziekenhuis vanwege griep 70% lager. Veiligheid griepprik Bijna alle landen in Europa en vele landen daarbuiten, vaccineren zwangere vrouwen al jaren tegen griep. Daardoor weten we dat griepvaccinatie tijdens de zwangerschap veilig is, voor de zwangere én de baby. Vaccinatie in de zwangerschap leidt niet tot complicaties of andere negatieve gevolgen voor de zwangerschap of de baby. Griepprik vanaf nu gratis te halen bij GGD Hollands Noorden Vanaf 22 weken zwangerschap tot aan het einde van je zwangerschap kun je de griepprik halen. De griepprik wordt tot 1 maart 2024 aangeboden omdat het griepseizoen dan afloopt. Een afspraak maak je eenvoudig via ons online aanmeldformulier: 22 wekenprik (kinkhoest/griep) - GGD Hollands Noorden Heb je een medische aandoening? Dan ontvang je automatisch een uitnodiging voor de griepprik via je huisarts. Je kunt de griepprik dan al eerder in de zwangerschap krijgen. Online bijeenkomst ‘Vaccinaties tijdens de zwangerschap’ voor aanstaande ouders Wil jij of je partner meer weten over dit onderwerp? Meld je aan voor onze gratis online bijeenkomst 'Vaccinaties tijdens de zwangerschap' op dinsdagavond 7 november.

Kom werken in de Abdijtuin tijdens de Natuurwerkdag

27 oktober 2023

Op zaterdag 4 november van 09.30 tot 15.30 uur

Wil je ook eens een dag meewerken in onze mooie tuin rondom de abdij dan kun je je opgeven. Er zijn klussen te doen bij de oude abdijpoort, de beek en de kruidentuin. Deze dag biedt volop natuur, ontmoeting en inspiratie!

Fjoertoer Egmond 2023 uitverkocht!

27 oktober 2023

Lichtspektakel trekt 16.000 wandelaars naar Egmond

Het is eigenlijk geen verrassing meer: Fjoertoer Egmond 2023 is volledig uitverkocht. Een klein aantal kaarten is nog verkrijgbaar via arrangementen met Hotel Zuiderduin.

Samen eten in Egmond aan den Hoef

20 oktober 2023

Op vrijdag 27 oktober

Iedere laatste vrijdag van de maand organiseert een vaste groep vrijwilligers van Stichting Welzijn Bergen de zogenaamde aanschuiftafel in Dorpshuis Hanswijk in Egmond aan den Hoef. Onder het motto ‘samen eten smaakt beter dan alleen’, kan iedereen aanschuiven. Zo spreek je onder het genot van een lekkere en gezonde maaltijd je buurtgenoten. De eerstvolgende maaltijd vindt plaats op vrijdag 27 oktober. Er wordt gekookt met zoveel mogelijk producten van het seizoen. Vegetarisch is mogelijk.

Oproep aan politiek m.b.t. natuurherstel: ‘Tijd van beterschap belóven is voorbij’

20 oktober 2023

Boswachters zoeken de publiciteit en trekken aan de noodbel

De overheid moet de natuur beter beschermen. Dat vindt 86% van de Nederlanders en is de oproep die honderden boswachters vandaag in het AD doen. Elke dag zetten zij zich in voor de natuur, maar boswachters zien de natuur steeds verder verslechteren. Samen met Natuurmonumenten vragen zij de politiek om de natuur beter te beschermen. ‘De tijd van beterschap belóven is voorbij.’

Inspiratiebijeenkomst Sportakkoord II – van ‘inactief naar ACTIEF’

20 oktober 2023

Maandag 6 november 18 uur bij VV Bergen

Namens het kernteam van het Sportakkoord organiseren de Buurtsportcoaches van Bergen op maandag 6 november een inspiratiebijeenkomst in het kader van Sportakkoord II. Deze bijeenkomst biedt een unieke gelegenheid voor sport- en beweegaanbieders, zorg- en welzijnsaanbieders, het sociaal domein en inwoners uit de gemeente Bergen om gezamenlijk na te denken over hoe bewegen als middel kan worden ingezet om de gezondheid van onze inwoners positief te bevorderen. De bijeenkomst start om 18.00 uur in de kantine van VV Bergen, waar we deze avond te gast zijn. Van ‘inactief naar ACTIEF’ dat is het thema welke deze avond centraal staat. Wanneer u inwoner bent van de gemeente Bergen en juist drempels ervaart om in beweging te komen en deze wilt benoemen, bent u ook van harte welkom om deel te nemen aan deze inspiratiebijeenkomst. Het doel van deze bijeenkomst is om elkaar te inspireren en om aan het einde van de avond concrete ideeën en beweeginitiatieven te hebben en mee aan de slag te kunnen. Bovendien is er budget beschikbaar om deze initiatieven te ondersteunen. De werkwijze hiervan wordt deze avond besproken, waardoor de ideeën en initiatieven gelijk gerealiseerd kunnen worden. Een ieder die geïnteresseerd is om mee te denken over het in beweging brengen/houden van de inwoners van Bergen, is van harte welkom om op maandag 6 november om 18.00 uur (inloop 17.30 uur, met soep en een broodje) aan te sluiten. Aanmelden voor deze inspiratiebijeenkomst kan via de Buurtsportcoaches Elles Kraakman (Bergen/Schoorl) en Eefke de Vos (Egmonden), via [email protected] of 06-29319401 / [email protected] of 06-14418529.

Terug