Deel

Driewielfiets demodag bij Bikeshop Egmond

Op dinsdag 6 juni van 10 tot 13 uur

Driewielfiets demodag bij Bikeshop Egmond

Op dinsdag 6 juni houdt Bike Shop Egmond een speciale Driewieldag in Egmond aan Zee. Ze hebben hier veel ervaring met aangepast fietsen, vooral als dealer van de Tworby ombouwmodule. Hiermee kan vrijwel iedere tweewieler een stabiele driewieler worden. Zo kun je lekker op je eigen fiets blijven rijden, ook wanneer je ouder wordt of het fietsen niet zo makkelijk meer gaat. Met een veilig gevoel én lekker zelfstandig op pad. De Driewieldag is op dinsdag 6 juni van 10.00 tot 13.00 uur in de winkel aan de Trompstraat 17 in Egmond aan Zee. Hier kun je alle mogelijkheden bespreken en een proefritje maken. Ontdek wat er allemaal mogelijk is op de fiets! Koffie en thee worden verzorgd, aanmelden is niet nodig!


Voor meer info over zie de websites van https://www.bikeshopegmond.nl/ en https://www.tworby.nl/


Dinsdag 6 juni tussen 10.00 en 13.00 uur kunt u een vrijblijvende proefrit maken, onder professionele begeleiding, bij de Tworby driewielfiets Demodag bij Bikeshop Egmond. Het adres is Trompstraat 17 in Egmond aan Zee.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Driewielfiets demodag bij Bikeshop Egmond Driewielfiets demodag bij Bikeshop Egmond Driewielfiets demodag bij Bikeshop Egmond Driewielfiets demodag bij Bikeshop Egmond

Meer 'Natuur & Welzijn':

Column Wills: Die ene heel speciale…?

19 april 2024

Ik heb je al eerder geschreven maar tot nu toe geen reactie gehad. Wil niet langer wachten. Zeg iets, Wills! Onlangs een man leren kennen die 3 keer samengewoond heeft. Daarnaast hele reeks korte relaties achter de rug, waarvan de laatste 8 maanden jaar heeft geduurd en net is beëindigd. Geen kinderen. Ik ben één keer bij hem thuis geweest en het was er een troep, grote hond languit op de bank en viezig. Wat van zeggen? Zit er toekomst in een relatie met deze man. Wills? Beste Tegenvaller: Ik heb je mails gelezen en niet geantwoord omdat ik er niet zoveel over te zeggen had en nog steeds niet. Je krijgt nu alleen antwoord als je belooft dat dit de laatste keer is dat je me hierover mailt, oké. Misschien is hij aan de plakkerige zooi gewend geraakt. Zeg hem: opruimen en schoonmaken anders kom je niet meer. Als hij luistert is dat hoopvol en zo niet is het aan jou of je tekent voor geruzie over schoonmaken of zelf doen. Wherever you go, there you are. Een toekomst samen? Ja, als je de toekomst als iets tijdelijks ziet. Je hebt mijn I Tjing muntjes of Tarotkaarten niet nodig. Het is duidelijk dat je jouw keuze voor deze man wilt rationaliseren en op zoek bent naar een waarom. Doe wat je wilt maar baseer je verwachtingen op de realiteit en niet op wat je o, zo graag zou willen. Je kunt iemand aardig te vinden, van iemand houden en toch dealbrakers tegenkomen die het onmogelijk maken samen gelukkig te worden. Anderzijds, soms overwint de liefde tegenstellingen; Landrot en JanPiet Joris en Corneel “die willen varen, die willen varen”, agenten en dieven, Pietje Precies en Pietje Smeerpoets, sprinkhanen en egels kunnen uitstekend samengaan, zelfs stabiele langdurige relaties hebben. Als ze weten waar ze voor kiezen. Kijk eens goed om je heen: mensen veranderen heel langzaam. Als ze al veranderen. Reken er niet op dat ze dat voor jou zullen doen. Je hebt lang hebt gewacht en krijgt wat ongevraagd advies erbij. Mocht je denken “De Ene Hele Speciale Die Hem Altijd Blijft Boeien”, te worden, daag jezelf op een productievere manier uit. Klimaatcrisis? Laatste keer he, dit. www.beter-samen.nl Amsterdam. Bergen, Texel.

Stinzenplanten zijn nu volop aanwezig

19 april 2024

Ontdek ze met de app-wandeling van IVN Noord-Kennemerland

Het is nu 19 april, al officieel een maand lente (alhoewel de laatste jaren de lente steeds eerder lijkt te beginnen) en dat betekent ook dat er weer allerlei stinzenplanten bloeien. Stinzenplanten zeg je, ja stinzenplanten. Deze groeien en bloeien veelal omdat de bomen nog niet met een mooie kroon zijn getooid. De zon kan dan zonder veel moeite ook onder de bomen de grond bereiken. En dus ook de planten die daar vlak boven zijn. Overigens groeien stinzenplanten niet alleen onder de bomen.

Training Vertrouwenscontactpersoon

19 april 2024

Alles leren over grensoverschrijdend gedrag

De Vrijwilligers informatie Punten Heiloo, Uitgeest, Castricum en Team Vrijwillig (Alkmaar en Bergen) organiseren i.s.m. de Vereniging Nederlandse Vrijwilligersorganisaties (NOV) op zaterdag 25 mei de training VertrouwensContactPersoon (VCP) Ben je als vrijwilliger VertrouwensContactPersoon of ga je dat binnenkort doen bij je organisatie? Volg deze (gratis) training van 1 dag. Je leert over grensoverschrijdend gedrag, sociale veiligheid en over jouw rol en je taken. De VCP biedt een luisterend oor voor iedereen bij je organisatie die te maken heeft met over grensoverschrijdend gedrag zoals pesten, discriminatie of seksuele intimidatie. De VCP gaat in gesprek, denkt mee en verwijst eventueel door. Daarnaast helpt de VCP het bestuur grensoverschrijdend gedrag binnen de organisatie te voorkomen met preventiebeleid, zoals een gedragscode. De volgende onderdelen komen aan bod: grensoverschrijdend gedrag, wat is het? rol, taken én grenzen van de VCP voeren van gesprekken en gesprekstechnieken casussen je zichtbaarheid in de organisatie - hoe vinden mensen je als VCP? adviseren over preventiebeleid (gedragscode, gratis-VOG, aannamebeleid) Datum: Zaterdag 25 mei 9.30 - 16.00 uur Locatie: Raadszaal gemeente Heiloo, Westerweg 252, Heiloo De training is gratis, aanmelden is noodzakelijk en kan via: www.vrijwilligersacademiebuch.nl. Voor vragen, neem contact op met Sigrid Wijsman van het Vrijwilligers Informatie Punt Heiloo en Uitgeest; 06 48500912.

Vereniging Dorpsbelangen Egmond-Binnen: ‘Heel blij van ontwerp De (nieuwe) Schulp’

12 april 2024

Woningbouw blijft schuren in Egmond-Binnen

Tijdens de ledenvergadering van de Vereniging Dorpsbelangen Egmond-Binnen (VDEB) bleek maar weer eens hoezeer het uitblijven van (grotere aantallen nieuwe) woningen de gemeenschap bezig houdt. Maar er zijn wel degelijk zaken waar ze wel blij van worden in Egmond-Binnen en bij de VDEB. Een dat is de nieuwe Schulp.

Column Wills: ik zorgen en hij lekker fietsen? Dacht het niet!

12 april 2024

Beste Wills: sinds zijn burn-out en depressie fietst mijn vriend dagelijks twee uur en is hij in het weekend zeker een halve dag weg. Hij wordt steeds beter en wil weten ‘hoe goed hij kan worden’. We werken allebei vier dagen en hebben twee kinderen onder de vijf. De ochtenden met-de- kinderen -naar de -opvang komen op mij neer en ook delen van het weekend als hij lange tochten maakt. Het is een van de weinige dingen waar hij plezier in heeft, wat ik hem gun. Voorheen hadden we de taken eerlijk verdeeld. Ik raak uitgeput, krijg een hekel krijg aan dat gefiets en aan hem. Wills? Beste Spaakinwiel: hoe kan hij zelf niet zien dat dit oneerlijk is. Dat jíj hierover moet beginnen. Dat hij het prima vindt dat jij van alles alleen doet. Over een paar jaar, als de kinderen groter zijn, kan hij racefietsen wat hij wil maar tot die tijd: nee. Wat dacht-ie van vroeg vertrekken en terug zijn voor de kinderen wakker zijn. Een balans vinden tussen hoofd leegmaken, relatie redden, vader-kind band opbouwen en zijn vriendin heel houden. Het alfabet heeft 26 letters (204 als je in Japan bent), gebruik ze. Vertel hem wat je dwarszit, nu praten nog praten is en jij nog net geen opengedraaide hogedrukspuit vol opgebouwde frustratie. Zeg hem wat je niet gezegd hebt omdat je hem wilde sparen. Dat hij te veel tijd en energie van de relatie afsnoept om zijn racefiets doelen te spekken. “Ik ben blij dat het zoveel beter met je gaat en je een uitlaatklep hebt gevonden. Lang getwijfeld iets te zeggen omdat ik zie hoeveel plezier je erin hebt. Wil je niet tegenhouden, maar ik kan en wil niet meer ’s ochtends en een (halve) dag in het weekend alles alleen doen met de kinderen. Laten we kijken wat we thuis kunnen veranderen én jij kunt blijven trainen”. Veel succes met deze wake-up call. Lukt het niet, vraag dan jezelf af of je zo wilt leven. Als hem dat niet uitmaakt, heb je een groter probleem waar ik je hier niet mee kan helpen. www.beter-samen.nl Relatietherapie Amsterdam, Bergen, Texel.

Nationale bijentelling: ieder groen plekje met een bij telt mee

12 april 2024

Neem even een halfuurtje de tijd om rustig te zitten en te tellen

Welke bijen gaan tellers dit jaar zien? De Nationale Bijentelling roept dit jaar iedereen op om een half uurtje bestuivers te tellen. Dat kan dit jaar tussen 15 en 24 april en overal; in je tuin, op je balkon, of ieder ander groen plekje in de buurt. Onderzoekers hopen zo erachter te komen hoeveel wilde bijen en hommels er momenteel rondvliegen. De Nationale Bijentelling is dit jaar geen weekend, maar verlengd naar tien dagen. Daarmee is de kans op zonnig weer groter, een voorwaarde voor de bij om uit te vliegen. Ook hebben tellers zo meer mogelijkheden om mee te doen. Door mee te tellen komen onderzoekers meer te weten over hoe het gaat met de diverse wilde bijen, en kunnen ze beter beschermd worden. Wilde bijen zijn alle bijen behalve de ‘tamme’ en goed verzorgde honingbij. Juist voor die wilde bijen is bescherming hard nodig: ruim de helft van de 360 soorten in Nederland is bedreigd.

Aanlanding van windenergie vanaf zee: ontzie de natuur

19 april 2024

Natuurorganisaties maken zich ernstig zorgen

De schone energie die in de toekomst op de Noordzee wordt opgewekt, moet ergens aan land komen. Dat gebeurt via enorme aanlandplekken, grote hoogspanningsstations en met nieuwe elektriciteitsroutes over land om de stroom in te passen in het energiesysteem. Het Rijk onderzoekt nu voor de lange termijn wat daar de beste plekken voor zijn. Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, Zuid-Hollands Landschap, Stichting Duinbehoud en Natuur & Milieu zijn voorstander van de transitie naar duurzame energie, maar roepen het Rijk op om bij hun keuzes natuurgebieden te ontzien en ook om natuur en landschap als uitgangspunt te nemen in de planvorming. De natuurorganisaties laten dit weten in hun reactie op het concept ‘Programma Verbindingen Aanlanding Wind Op Zee 2031 – 2040’.

Nieuwe voorzitter gezocht voor de Vereniging Dorpsbelangen Egmond-Binnen

12 april 2024

Mooi als er weer nieuw bloed in het bestuur komt

Henk Weeteling doet het al geruime tijd, voorzitter zijn van de Vereniging Dorpsbelangen Egmond-Binnen, maar het wordt tijd voor nieuw bloed, vindt hij zelf.

Top in de Kop – Tuin en kunst route

19 april 2024

Eerste open weekend is op 20 en 21 april

Laat u op de 25ste editie weer verrassen en inspireren tijdens de sfeervolle tuin- en kunstdagen van Top in de Kop. ‘Top in de Kop’ bestaat sinds 2000 en is bij kunst- en tuinliefhebbers uit heel Nederland een begrip geworden. Tijdens zes gezamenlijke open weekends, worden ook dit jaar weer de mooiste privé-tuinen, beeldentuinen, ateliers en natuurvriendelijke kwekerijen opengesteld voor publiek. De groep bestaat uit gepassioneerde deelnemers in kop van Noord-Holland.

Boek ‘Naar het huisje in de duinen’ nu landelijk bereikbaar

8 april 2024

Boek over Egmonds cultureel erfgoed opgenomen in landelijke catalogus

Met de overhandiging van twee exemplaren van het boek 'Naar de huisjes in de duinen' van auteur Kees Hoope aan Bibliotheek Kennemerwaard kwam dit bijzondere verhaal over alle huisjes in de Wimmenummerduinen landelijk beschikbaar. Om te lenen, dat dan wel. Want fysieke exemplaren zijn volledig uitverkocht.

Column Wills: kanker en vreemdgaan

5 april 2024

Beste Wills: ik ben een gelukkig getrouwde man en kankerpatiënt met een slechte prognose. Ik heb me erbij neergelegd dat we al jaren geen seks meer hebben. Deze zomer komt een oud-collega die naar New Zeeland is verhuisd naar Nederland, op vakantie. Ooit kort een affaire gehad en zijn via mail in contact gebleven. Seksuele toespelingen op en hints naar haar bezoek zijn overduidelijk. Zal ik open kaart spelen met mijn vrouw en de boel overhoopgooien hier of mijn mond houden. Voor alle duidelijkheid: ik ken mijn prioriteiten en weet dat mijn ziekte is geen excuus is om me te misdragen. Doen of niet, Wills? Beste Laatste Kans: het is nog lang geen zomer hé. Weet je zeker dat je dit kan regelen zonder dat je vrouw van wie je houdt erachter komt? Je slechte prognose is zoals je zegt geen excuus om egocentrisch of een botte hork te worden. Een rouwende weduwe achterlaten is anders als een rouwende, bedrogen weduwe. Esther Perel, de wereldberoemde relatietherapeute (zie vorige week), heeft het over ”the burden of knowing “. Soms is het op een na meest liefdevolle wat een imperfecte partner kan doen (imperfecte partner die één keer vreemdgaat en niet van plan is dat nog een keer te doen) zijn of haar partner de burden of knowing te besparen, maar die alleen te dragen. Rara, niet vreemdgaan is het meest liefdevolle wat een imperfecte partner kan doen. Juist als je een goede relatie hebt, gebaseerd op eerlijkheid en vertrouwen, kan het zijn dat je vrouw je begrijpt en ruimte geeft omdat ze van je houdt. Het niet delen zou ze erger kunnen vinden dan wat je graag zegt te willen doen. Als het zo eenvoudig lag bij jullie had je geen advies gevraagd aan een wildvreemde, denk ik. Ik zal je helpen. Als het antwoord op de vraag over geheimhouden ‘ja’ is en je vooruitzichten slecht zijn, allejezus, ga ervoor en geniet van de voorpret. Het is nog lang geen zomer en met de wensambulance naar je ex-minnares is weer een hele nieuwe dimensie. Tegen niemand vertellen dat ik dit gezegd heb, oké? www.beter-samen.nl Amsterdam, Bergen, Texel.

Historische begraafplaats Duin & Bosch is opgeknapt

5 april 2024

Na sluiting jaren '60 trad verval in. Nu weer in ere hersteld

Vlakbij Castricum en bezoekerscentrum De Hoep ligt een rijksmonument: de historische begraafplaats Duin & Bosch. Deze heeft PWN, in samenspraak met Stichting Werkgroep Oud Castricum en Stichting Alkmaardermeer en omgeving, onlangs opgeknapt en weer in ere hersteld. Wie liggen hier begraven? Tussen 1909 en 1963 werden op deze bijzondere plek mensen begraven van het naastgelegen Provinciaal Ziekenhuis Duin en Bosch, een psychiatrische inrichting. Zo’n 1800 overledenen hebben hier een laatste rustplaats gekregen: patiënten, personeelsleden en hun gezinsleden. Mensen leefden in die tijd in standsverschillen en werden dan ook op de begraafplaats in verschillende klassen, zones op het terrein, begraven. De eerste klasse was bestemd voor hoofdbeambten en beambten, de tweede klasse voor het overige personeel. Alleen personeelsleden die intern wonend waren of in een dienstwoning woonden en hun inwonende gezinsleden, waaronder ook kinderen, konden hier worden begraven. De derde klasse was voor patiënten. De eerste geneesheer-directeur, Jan Willem Jacobi, en zijn jong overleden zoon liggen hier ook begraven. Het graf van Jacobi is gemakkelijk te herkennen aan de obelisk (hoge grafzuil). Het graf van zijn zoon ligt daarachter. Op de begraafplaats was een algemeen en een rooms-katholiek deel. Het katholieke gedeelte, dat één vierde van het terrein beslaat, is nog steeds te herkennen aan een kleine heuvel: de calvarieberg. Hierop stond vroeger een kruis met Jezus. In verval De begraafplaats werd in de jaren zestig van de vorige eeuw gesloten en raakte daarna in verval. De grond en daarmee de paden verzakten, én het historische kruis op de kleine calvarieberg in het Roomskatholieke gedeelte is in de loop van de tijd vernield en verloren gegaan. Sinds 2018 is de begraafplaats in beheer van PWN en samen met aannemer Fa. A. Sneekes & Zn. / Vermaire Breezand is de begraafplaats onlangs opgeknapt en weer in ere hersteld.

‘Dance to Tomorrow’: dansschool die jonge kinderen laat bewegen

5 april 2024

Egmondse 'dansjuf' Pamela Ory: ‘Van dansen word ik blij…’

Ze is nog maar 24 jaar maar heeft al een schat aan (dans)ervaring. Pamela Ory is geboren en getogen in Egmond aan den Hoef en heeft een grote ambitie: haar eigen dansschool die ze is gestart per januari van dit jaar, opstuwen in de vaart der volkeren. Eigenlijk zet ze een bestaande dansschool voort, maar daar gaat ze uiteraard wel helemaal haar eigen draai aan geven. ‘Ik werkte al als ‘dansjuf’ en chorograaf bij Melissa van OnStage Dance Studio’s en zij gaf te kennen er mee te willen stoppen. Deze keer voelde het voor mij wel goed. Eerder deed zich ook al zo’n mogelijkheid voor, maar toen vond ik zelf dat ik er nog te jong voor was. Dat voelde niet goed. Nu wel.’ Dance to Tomorrow De leerlingen, veelal jonge kinderen die in verschillende leeftijdsgroepen al dansten bij mij zouden anders gedwongen worden te stopen. ‘Dat speelde voor mij ook wel mee om deze keer de sprong te wagen,’ aldus Pamela. En zo geschiedde. Vanaf dit jaar is ze druk bezig in verschillende dansgroepen in Dorpshuis Hanswijk. Maar er zijn ambities: ‘Ik wil de groepen graag uitbreiden uiteraard en ook nieuwe groepen starten. Nu gaat het om groepen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar. Ik wil graag een groep starten voor kinderen van 3 tot 6 jaar en later wellicht nog een groep voor kinderen van 13 tot 16 jaar. Een voordeel is dat kinderen zo niet direct van locatie of leraar te hoeven wisselen als ze willen blijven dansen. Het blijft altijd een vertrouwde omgeving. Zo’n groepje vormt al snel vriendinnen met elkaar en kan dan lekker doorgaan. Overigens, het dansen is niet alleen voor meisjes. Dat zijn het wel meestal, maar jongens `zijn ook van harte welkom. Het gaat er bij dansen met jonge kinderen vooral om dat je motoriek beter wordt, je krijgt meer controle over de beweging van je lichaam, je wordt wat zelfverzekerder en er is altijd een leuke sfeer: je bent allemaal met iets wat je graag doet. Die motivatie geldt natuurlijk net zo goed voor jongens.’ Verschillende stijlen Pamela geeft les in allerlei stijlen, van streetdance tot modern en van Jazz tot hiphop, afrodans en ballet. ‘Mijn eigen favoriete dansvormen liggen in streetdance en modern, maar de andere vormen zijn uiteraard ook erg leuk om te doen.’ Pamela heeft zoals al gezegd veel ervaring. ‘Mijn opleiding heb ik gevolgd bij Micheline’s Dance studio’s. Alle stijlen, oefeningen en technieken heb ik mij daar eigen kunnen maken kan ik nu doorgeven aan de volgende generaties. Maar zelf volg ik ook nog steeds trainingen bij een vereniging om zo weer nieuwe inspiratie op te kunnen doen.’ Dansen heeft Pamela altijd al geboeid. Al vanaf haar 9e is ze zelf op les gegaan. ‘Dansen geeft een gevoel van vrijheid, een mogelijkheid om jezelf uit te drukken. Als je wekelijks bezig bent met jezelf te ontwikkelen en het lukt je om een bepaalde choreografie uit te voeren zonder er bij na te hoeven denken geeft dat een enorm gevoel van trots. Dat is niet anders dan bij sporten waar je traint voor een wedstrijd. Dit gaat dan weliswaar niet om een wedstijd, maar ergens in de toekomst ligt een uitvoering in het verschiet. Daar werk je naartoe met zijn allen en als het dan is gelukt, geeft dat veel voldoening. Voor mij is dansen dan de ultieme vorm van expressie.’ Zo’n optreden zit er nu ook aan te komen voor de leerlingen van Pamela’s Dance to Tomorrow dansschool: ‘Op zondag 16 juni is de afsluiting van het seizoen. Dan kunnen ouders en belangstellenden zien waar de kinderen aan hebben gewerkt het hele jaar. Dat is superleuk om te doen en geeft iedereen een enorme kick. Maar eerder kunnen jullie ons ook al zien: op Koningsdag (27 april) is er van alles te doen rond en in het Dorpshuis en Dance to Tomorrow staat om 13 uur gepland voor een optreden. Kom dus gerust kijken en voor wie eerder al eens wil langskomen, of een proefles wil, laat het weten!’ In een tijd waarin kinderen steeds vaker ‘geleefd’ worden door sociale media is het goed om te zien dat er initiatieven zijn waar ze juist even los komen van iets als een mobiele telefoon of ander scherm. Lekker met een groepje leeftijdsgenoten bezig zijn om je te ontwikkelen. Pamela: ‘Het is hartstikke leuk om iets te leren en we hebben echt heel veel lol tijdens de lessen. Je maakt heel makkelijk nieuwe contacten en dat is altijd goed.’ Ben je ook enthousiast geworden? Stuur een bericht naar [email protected] en meld je aan voor een proefles. De bestaande groepslessen zijn: Intro/Dans 1: met leerlingen van 6 en 7 Les van 15.45 tot 16.45 Dans 2: leeftijd van 8 tot 11 Les van 16.45 tot 17.45 Dans 3: leeftijd 10 tot en met 12 Les van 17.45 tot 18.45 Alle lessen zijn op de maandag in Dorpshuis Hanswijk in Egmond aan den Hoef. Foto (redactie): Foto 1: Pamela Ory is vanaf januari 2023 gestart met haar Dance to Tomorrow dansschool voor kinderen. Foto 2 en 3: de groep kinderen die nu les krijgt van Pamela hebben duidelijk plezier.

Adviesraad Sociaal Domein zoekt nieuwe leden

29 maart 2024

Voor gevraagd en ongevraagd advies aan het college over bijvoorbeeld wmo-zaken

De Adviesraad Sociaal Domein (ASD) geeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd en ongevraagd advies over beleidszaken die het sociaal domein betreffen: de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), de Participatiewet en de wetten met betrekking tot Jeugd. De Adviesraad kijkt bij dit beleid vooral naar de consequenties voor de inwoners en hoe dit wordt gecommuniceerd. De leden van de adviesraad zijn actieve en betrokken inwoners van één van de dorpskernen van de gemeente Bergen. De adviesraad werkt met aandachtsgebieden en is op zoek naar kandidaten met ervaring op het gebied van de Wmo, Jeugd en/of Participatiewet. De tijdsinvestering is gemiddeld 10 tot 15 uur per maand. Hier staat een vrijwilligersvergoeding tegenover. De volledige vacature en informatie over hoe u kunt solliciteren vindt u op www.bergen-nh.nl/adviesraad. U kunt tot 15 april reageren. De gesprekken vinden plaats in april. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Helen Veenendaal, voorzitter van de adviesraad, tel. 06 129 675 80.

Nieuwe prachtige orthodontie praktijk in Alkmaar (advertorial)

29 maart 2024

Geen wachtlijsten bij Orthodontie Emmakwartier

Sinds heden is een nieuwe fijne plek geopend waar u door ervaren en zeer vakkundige specialisten een orthodontie behandeling kan ondergaan.

Column Margreet Frowijn-Druiven: Heermoes

29 maart 2024

Het is geen paddenstoel, maar daar wordt het wel vaak mee verward

Het ziet er uit als een paddenstoel, maar dat is het niet. Maar wat is het dan wel? Het gaat hier om Heermoes. Een bijzondere 'overlever'.

Lepelaars strijken neer in de Alkmaarder Hout

29 maart 2024

Oude reiger nesten dienen als mooie basis om in te broeden

Rond 1970 waren er nog maar 170 broedpaar in ons land, nu enkele duizenden. De lepelaar heeft zich spectaculair hersteld. De Nederlandse populatie lepelaars is uniek, in andere landen in Noord-West Europa broeden ze nauwelijks. Lepelaars bevinden zich van februari tot september/oktober in Nederland. Via Franse en Spaanse moerassen trekken ze naar winterkwartieren langs de West-Afrikaanse kust (vooral Banc d'Arguin). Lepelaars broeden in moerassige gebieden, dichte rietkragen of moeilijk bereikbare bomen en struiken, maar ook op kwelders.

Zin in een potje biljarten?

29 maart 2024

In Dorpshuis Hanswijk is er plek voor een nieuwe biljartgroep

Drie ballen, een keu en een groen laken. En natuurlijk liefhebber van het spelletje en in voor een beetje gezelligheid. Meer is er niet nodig. In Hanswijk is er plek voor een nieuwe biljartgroep. Dus hou je van biljarten en was je al even op zoek naar een plek om dat te doen? Meld je dan aan.

Noord-Hollanders horen in de toekomst liefst Queen of Hazes bij eigen uitvaart

29 maart 2024

Onderzoek Monuta: muziekvoorkeur bij leven naast die bij de uitvaart gelegd

Deze week publiceerde Monuta de Uitvaartmuziek Top 10 van afgespeelde nummers tijdens uitvaarten in het afgelopen jaar. Als je Noord-Hollanders nú echter vraagt welke muziek zij graag willen bij hun eigen afscheid, ontstaat er een hele andere voorkeurslijst. Waar Time to Say Goodbye en het Ave Maria al jarenlang stuivertje wisselen aan de top van de Monuta Uitvaartmuziek Top 10, luisteren we bij Noord-Hollandse uitvaarten in de toekomst mogelijk veel naar Queen en André Hazes. 52% van de provincie weet al precies wat er gedraaid moet worden, of heeft daar wel een idee over. Dat blijkt uit onderzoek dat Monuta liet uitvoeren in aanvulling op haar jaarlijkse Uitvaartmuziek Top 10. Open over afscheid Noord-Hollanders noemen in hun wensenlijst talloze verschillende nummers, wat symbool staat voor een heel persoonlijke invulling van een afscheid. Over muziekkeuzes wordt vaker gepraat dan over afscheidswensen in bredere zin. 28% van de mensen in Noord-Holland heeft de wensen rondom uitvaartmuziek al eens besproken met anderen. Daarmee zijn ze minder open over dit onderwerp dan gemiddeld Nederland (34%). Ze praten erover om dierbaren niet met vragen achter te laten. “We vinden het prachtig om te zien dat steeds meer mensen praten over hun muziekwensen. We weten namelijk uit ervaring dat het nabestaanden veel rust geeft als ze weten wat jij had gewild. Muziek is een geschikte gespreksstarter om open over afscheid te zijn en te bespreken hoe jij je uitvaart voor je ziet. En dat stimuleren we dan ook met volle overtuiging”, zo vertelt Corné Mulders, directeur Uitvaartzorg bij Monuta.

Veilig Verkeer Nederland: Geen praktisch Verkeersexamen op fatbikes…

29 maart 2024

Daar moeten eerst specifieke regels voor komen, vindt VVN

Dit is weer de tijd van de verkeersexamens. De afgelopen week is het Nationaal VVN Verkeersexamen van start gegaan. Leerlingen uit groep 7 en 8 zijn begonnen met het theoretische deel van het examen. De scholen die het VVN theoretisch Verkeersexamen hebben afgerond bereiden zich daarna voor op het praktische deel, dat op 4 april van start gaat. Tijdens het VVN praktisch Verkeersexamen zijn fatbikes dit jaar niet toegestaan. Wij beschouwen een fatbike niet als een geschikt voertuig voor het examen, gezien de afwijkende kenmerken ten opzichte van een reguliere fiets. Ook de verontrustende berichten over het gedrag van fatbike-rijders en de daaruit voortvloeiende gevaren voor de verkeersveiligheid dragen bij aan dit besluit.

PostaanZee doet oproep aan creatieve geesten

29 maart 2024

Start nieuwe activiteit

Ben jij creatief? Zou je het leuk vinden om te helpen met het begeleiden van een activiteit? Dan is PostaanZee op zoek naar jou! Vanaf mei willen wij elke dinsdag (behalve de laatste van de maand i.v.m. SchrijvenaanZee) een nieuwe activiteit aanbieden: CreatiefaanZee. Elke week een wisselend aanbod, van schilderen tot collages maken, van hout tot wol: alles is mogelijk. Gezellig samen zijn staat voorop en is belangrijker dan het eindresultaat! Zie jij het zitten om de activiteit samen met vrijwilliger Max te organiseren en begeleiden? Stuur dan een mailtje naar [email protected] of bel op vrijdag naar PostaanZee en vraag naar Penny 072 582 23 10

Themabijeenkomst over eenzaamheid en zingeving

5 april 2024

't Huis Lioba, Egmond-Binnen, 25 april, 15.30-17.00 uur

't Huis Lioba en het Mantelzorgcentrum nodigen u uit voor een themabijeenkomst over eenzaamheid en zingeving. Die vindt plaats op 25 april in 't Huis Lioba, Egmond-Binnen.

Reizigers in Noord-Holland Noord geven kwaliteit openbaar vervoer een dikke 8

29 maart 2024

Verbeterpunt vooral op stiptheid en frequentie

Reizigers in Noord-Holland geven het openbaar vervoer in 2023 een ruime voldoende. In de Gooi en Vechtstreek gaven reizigers het ov een 8,2. De regio Haarlem-IJmond kreeg een rapportcijfer 8,0 en in Noord-Holland Noord was de score een 8,1. In alle 3 de gebieden was de waardering iets hoger dan het landelijk gemiddelde (7,9), zo blijkt uit de OV-Klantenbarometer 2023. Gedeputeerde Mobiliteit en Bereikbaarheid Jeroen Olthof: “Het openbaar vervoer kent de laatste jaren veel ontwikkelingen. Ik ben blij dat de reizigers in Noord-Holland ons busvervoer een goed cijfer geven. Want iedereen moet met het openbaar vervoer van a naar b kunnen komen, om bijvoorbeeld bij familie op bezoek te gaan, op het werk te komen of naar school te gaan. Jaarlijks investeert de provincie daarom €60 miljoen in het openbaar vervoer en werken we de komende jaren aan een nieuw systeem van openbaar vervoer dat nog beter aansluit bij de behoefte en vraag van de reizigers.” Resultaten per regio In de Gooi en Vechtstreek steeg de gemiddelde score van 8,0 in 2022 naar 8,2 in 2023. Opvallend is de hogere waardering voor het klimaat. Reizigers in deze regio zijn minder tevreden over de ritprijs. In Haarlem-IJmond daalde de gemiddelde score in 2023 naar 8,0 (2022: 8,1). Reizigers zijn hier minder tevreden over de drukte, maar waarderen wel de klantvriendelijkheid en snelheid van het openbaar vervoer. In Noord-Holland Noord bleef de gemiddelde score in 2023 gelijk met een 8,1. In deze regio zijn reizigers vooral tevreden over het geluid en de reisinformatie in het voertuig. In vrijwel alle regio’s worden het aantal ritten per uur en de stiptheid van de busrit genoemd als belangrijkste verbeterpunten. Meer resultaten per regio zijn te vinden in de Factsheet 2023 van de OV-Klantenbarometer (pdf).

Fietsersbond maakt zich zorgen over (terugkerende?) wateroverlast in duingebied

22 maart 2024

Blijft het fietspadennetwerk wel in stand?

Er zijn al heel wat berichten geweest over hoogwater in de duinen: wandelroutes, campings, moestuinen [“lankies”] hebben te maken met hoogwater. Ook op fietspaden is er wateroverlast. De oorzaak hiervan is helder: er zijn maanden geweest met een dubbele hoeveelheid neerslag. De afgelopen tijd lijken neerslagpatronen zich te wijzigen en dit kan voortduren als onderdeel van klimaatverandering.

Landelijke Opschoondag zonder Juttersactie in Egmond aan Zee

22 maart 2024

De organisatiekosten zijn teveel opgelopen

De oorspronkelijk voor zaterdag geplande 'juttersactie' in Egmond aan Zee als onderdeel van de Landelijke Opschoondag gaat niet door. Initiatiefnemer Dorpsbelangenvereniging Egmond 'Parel' aan Zee heeft dit besluit genomen vanwege de sterk gestegen kosten om zo'n evenement te organiseren.

PWN mag van rechter geen huishoudens met kinderen van drinkwater afsluiten

5 april 2024

Provinciale waterleverancier beraadt zich op uitspraak

Het gerechtshof in Den Haag heeft recentelijk uitspraak gedaan in het hoger beroep dat Defence for Children en het Nederlands Juristen Comite voor de Mensenrechten (NJCM) hebben aangespannen tegen de Staat der Nederlanden en de drinkwaterbedrijven PWN en Dunea. De zaak ging over het afsluiten van drinkwater bij huishoudens met kinderen in het geval van aanhoudende wanbetaling. Het gerechtshof heeft Defence for Children en NJCM vandaag in het gelijk gesteld. PWN bestudeert het arrest nog en beraadt zich over eventuele vervolgstappen. In de tussentijd bespreekt PWN deze kwestie met branchevereniging Vewin en de andere drinkwaterbedrijven en houdt zij de ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving nauwlettend in de gaten. Defence for Children en NJCM hebben het hof gevraagd om het afsluiten van gezinnen waarin minderjarige kinderen wonen te verbieden. PWN doet er alles aan om afsluiting te voorkomen. Volgens PWN is afsluiting een uiterst middel dat helpt om het verder oplopen van schulden te voorkomen en om hulpbehoevende klanten bij passende hulp (schuldhulpverlening) uit te laten komen. Daarnaast voorkomt afsluiting dat de kosten van niet-betalende klanten voor rekening komen van onze andere klanten. In het geval van een afsluiting gaan we zorgvuldig te werk en gaan we verder dan wettelijk van ons wordt gevraagd: als onze medewerkers tijdens een huisbezoek bijvoorbeeld signalen krijgen dat er kinderen woonachtig zijn wordt er altijd in samenspraak met de klant naar een alternatieve oplossing gezocht.

Margreet Frowijn-Druiven: Overal hommels…

22 maart 2024

De eerste bomen en struiken krijgen weer frisse groene blaadjes en de insecten komen weer uit hun winterverblijf te voorschijn. De eerste dagvlinders van dit jaar heb ik een paar weken geleden gezien, het speenkruid kleurt de kanten van sloten en stukjes gras prachtig geel en binnenkort verwacht ik weer de eerste blauwborst bij ons in het Zwanenwater. Nog even en het is lente. De lente is mijn favoriete seizoen en bij elke mooie dag neemt mijn enthousiasme toe. Inmiddels heb ik ook de eerste grote donkere hommels weer zien vliegen. Deze hommels foerageren bij de vroeg bloeiende krokussen, scilla’s, sneeuwklokjes en wilgen. Al deze grote hommels zijn koninginnen welke de winter hebben doorgebracht. Veelal in een zelf gegraven tunnel van 5 tot 10 centimeter. De overige familieleden zijn overleden in de herfst en alleen de pasgeboren koninginnen konden de koud doorstaan. Deze koninginnen kunnen tegen vorst omdat ze glycerine produceren die de vorming van ijskristallen in het lichaam voorkomt, een soort antivries. Toch sterft een heel groot gedeelte van hen omdat ze de voorraad honing in hun maag te snel verbruiken. Ze kunnen geen wintervoorraad aanleggen zoals honingbijen dat doen en aangezien al deze grote hommels ook nog eens zwanger zijn, raken ze hierdoor sneller energie kwijt, verzwakken en sterven dus vaak voordat het lente is. Je houdt ze niet uit elkaar De meeste hommels die je nu ziet zijn hommels uit het Aardhommel complex. Het aardhommel complex bestaat uit de aardhommel, veldhommel, grote veldhommel en wilgenhommel. Deze soorten zijn, met uitzondering van man veldhommel, in het veld niet goed te onderscheiden en worden daarom genoteerd op Waarneming.nl als Aardhommel complex. Ze hebben allemaal kopbeharing welke zwart is, een borststuk met één gele band aan de voorkant en een achterlijf met brede gele band en witte kont. Maar 6 soorten algemeen Er bestaan ongeveer 300 soorten hommels ter wereld en daarvan komen er in Nederland ca. 30 soorten voor. Zes daarvan zijn algemeen. Dit zijn de aardhommel, tuinhommel, weidehommel, boomhommel, steenhommel en akkerhommel. Weetje Nog een leuk weetje: Een hommel heeft een groot lichaam maar relatief kleine vleugeltjes. Met de wetten van de aërodynamica kon men lange tijd niet verklaren dat een hommel kan vliegen. Na onderzoek bleek dat hommels een trucje hebben uitgevonden waardoor ze toch kunnen opstijgen. Door de op en neergaande beweging van de vleugels ontstaan luchtwervelingen die zorgen voor een opwaartse kracht waardoor de hommel, hoewel hij eigenlijk te zwaar is, toch kan vliegen. Margreet Frowijn-Druijven Natuurfotograaf en vrijwillig boswachter Natuurmonumenten www.mfnf.nl www.facebook.com/MFNF.Natuurfotografie

Hondenpoep ergernis nummer 1 als het gaat om ‘buurtvervuiling’

22 maart 2024

Zaterdag 23 maart Landelijke Opschoondag

Sigarettenpeuken, snoepverpakkingen, plastic tasjes, drankblikjes en etensresten slingeren het meest rond in de buurt, blijkt uit een onderzoek van Nextdoor, het platform dat buren met elkaar verbindt. In de aanloop naar de Landelijke Opschoondag op zaterdag 23 maart vroeg het platform naar de mening van zijn gebruikers over de netheid van zijn of haar buurt. En wat blijkt? Ongeveer de helft (47%) van Nederlandse buren vindt zijn buurt niet schoon.

Janny Olling Rijnsewijn in Kopstukken

15 maart 2024

"Ik vind het fantastisch om te leven"

"Ik vind het fantastisch om te leven", vertelt Janny Olling Rijnsewijn aan Ruud Bredewold in de veertiende aflevering van het tv-programma Kopstukken. Olling Rijnsewijn woont in Egmond aan Zee en was voorheen 17 jaar eigenaar van restaurant D'Oude Clipper in haar dorp. De Egmondse praat over haar jeugd en spreekt met passie over haar liefde voor de horeca, haar werkverleden en de mensen om haar heen. Ze is een bekend gezicht in Egmond aan Zee en op vrijwillige basis actief. Olling Rijnsewijn vindt het geweldig deel uit te maken van haar theatergroep, waarbij ze oudere mensen een leuke middag bezorgt. Deze aflevering van Kopstukken is vanaf maandag 18 maart 19.00 uur een week lang te zien op RTV80 TV.

NLdoet: Bergense wethouders actief bij Prins Hendrik Stichting

18 maart 2024

De handen uit de mouwen en aan de slag

Elk jaar in maart organiseert het Oranje Fonds deze grote vrijwilligersactie. NLdoet zet vrijwillige inzet in de schijnwerpers en activeert door een publiekscampagne zoveel mogelijk Nederlanders om een dag vrijwilligerswerk te doen en zo te ervaren wat ertoe doen als vrijwilliger met je doet!

Boskalis Beach Cleanup Tour: meld je nu alvast aan!

18 maart 2024

Er is op 12 augustus een etappe rondom Egmond aan Zee

De voorinschrijving van de Boskalis Beach Cleanup Tour 2024 is vanaf nu geopend! Van 1 tot en met 15 augustus ruimen we voor de elfde keer de hele Noordzeekust op. Doe jij dit jaar ook mee?

Vlinders tellen is gezond

15 maart 2024

Dat klinkt gek maar het is onderzocht

Deze titel stond onlangs op de voorpagina van Nature Today, een website waarop sinds 2008 natuurorganisaties en kennisinstellingen dagelijks stukjes publiceren over actuele gebeurtenissen in de natuur in Nederland en daarbuiten. Voor liefhebbers van de natuur is dit een geweldig manier om op de hoogte te blijven van vlinders, zoogdieren, amfibieën, libellen, planten, zeedieren en vogels. Je kunt jezelf aanmelden voor de nieuwsbrief van Nature Today, zodat je deze ook elke dag in je postvak ontvangt. https://www.naturetoday.com/

PWN: Uiteindelijk zullen we moeten leren omgaan met perioden van wateroverlast

15 maart 2024

Wegpompen van het water in duin is geen beginnen aan

Veel mensen vragen zich af: hoe komt het dat het water zo hoog staat in de duinen? En is daar wat aan te doen?Waterdeskundige Lucas Borst (hydroloog) en Dick Groenendijk (ecoloog) vertellen alles over de waterstand in de duinen. 'Het water dat in de winter valt, is ook straks in het voorjaar weer nodig voor de planten, bomen en dieren.' Waarom staan sommige paden onder water? Lucas: ‘Iedereen heeft het wel gemerkt: het heeft in de herfst ontzettend veel geregend. Wel twee keer meer dan we gewend zijn. Dat regenwater zakt langzaam de bodem in. In de bodem zit grondwater. Dat grondwater wordt langzaam aangevuld met de regen die is gevallen. Als er veel regen wordt toegevoegd aan het grondwater, stijgt het grondwaterpeil. De hoogte van het grondwaterpeil verschilt per plek. Op de lager gelegen delen kan het grondwater soms zo hoog staan, dat het boven de grond uitkomt. En dat gebeurt ook op plekken waar de paden lopen in het duingebied.’ Hoe weet ik welke paden en routes nog toegankelijk zijn? Vanwege de hoge waterstanden én het broedseizoen zijn verschillende paden in het Noordhollands Duinreservaat en Nationaal Park Zuid-Kennemerland afgesloten. Onze boswachters informeren bezoekers over de actuele situatie via borden in de duinen.

Fitheidstest voor senioren in dorpshuis Hanswijk trekt de aandacht

15 maart 2024

Blijkbaar slaat het thema aan bij de doelgroep

Afgelopen dinsdag was in Dorpshuis Hanswijk een fitheidstest opgetuigd, specifiek voor senioren. Die test bestond onder andere uit het meten van vaardigheden als kracht en lenigheid. Tevens werden zaken als bloeddruk en bloedsuikerspiegel gemeten en de Body Mass Index (verhouding tussen lengte en gewicht) vastgesteld.

Terug