Deel

Duinstreek Kamermuziek festival in ‘zakformaat’

Grote versie in maart 2023

Duinstreek Kamermuziek festival in ‘zakformaat’

In het voorjaar was het door de corona-omstandigheden nog te vroeg voor het geplande Duinstreek Kamermuziek Festival, de vijfde editie. Met concerten in zowat alle erfgoedlocaties van de gemeente Bergen en Heiloo. De gemeente had wel subsidie verleend. De officiële vijfde editie gaat plaatsvinden in maart 2023.

Nu is er tussentijds een ‘Kleintje Duinstreek Kamermuziek Festival’. Op vrijdagavond 9 september vertolken zangeres Betty Borstlap en gitarist Ton Mulders werk van Mulders zelf in het Witte Kerkje van Groet. Zaterdagavond 10 september komt het Tim Kliphuis Trio, aangevuld met violiste Janneke van Prooijen, naar de Dorpskerk in Schoorl. Heel bijzonder is daar de gypsy sound van Kliphuis in composities van Bach, Barok en anderen en de vertolking van het razende Capriccio voor viool solo van Simeon ten Holt, zijn laatste werk. Zondagochtend 11 september is een nieuw duo: de Bergense celliste Quirine Viersen en accordeonist Vincent van Amsterdam. Kijk voor meer en voor kaarten, ook passepartouts op kunstgetij.nl

Foto (Ben dan Duin)

Trio Tim Kliphuis.

Meer 'Agenda':

Tijdens de voorjaarsvakantie

16 februari 2024

Wintersport in eigen land met IJsplein op De Meent

Op veler verzoek organiseert Akmaar Sport ook in de voorjaarsvakantie het Alkmaarse IJsplein op ijsbaan De Meent. Van maandag- tot en met vrijdagmiddag wordt de Alkmaarse 400-meterbaan omgetoverd tot een gezellige plek voor families op het ijs. De ochtenden en avonden houdt de ijsbaan beschikbaar voor recreatieschaatsers die hun conditie op peil willen houden in de buitenlucht. In de ijshal is er van maandag tot en met vrijdag volop ruimte voor discoschaatsen.

Fitheidstest specifiek voor ouderen: goede gezondheid steeds belangrijker

16 februari 2024

In Dorpshuis Hanswijk Egmond aan den Hoef

Gezondheid is van onschatbare waarde, en hoewel het in de jeugd vaak als vanzelfsprekend wordt beschouwd, wordt het behoud van gezondheid steeds belangrijker naarmate men ouder wordt. Om deze reden organiseren Stichting Welzijn Bergen en de buurtsportcoaches van Holland Sport op dinsdag 12 maart van 13.30 tot 16.00 uur een fitheidstest. Deze test zal plaatsvinden in dorpshuis Hanswijk in Egmond ad Hoef en is specifiek gericht op senioren. Fitheidstest De fitheidstest bestaat onder andere uit het meten van vaardigheden als kracht en lenigheid. Tevens wordt de bloeddruk en bloedsuikerspiegel gemeten en wordt de Body Mass Index (verhouding tussen lengte en gewicht) vastgesteld. Door deze oefeningen en metingen wordt een compleet beeld verkregen van uw fitheid op dat moment. Na afloop van de test volgt een persoonlijk adviesgesprek. De kosten voor deelname aan de fitheidstest bedragen € 10,-, waarbij u tevens een sportief presentje ontvangt. Kennismaken met lokale beweegactiviteiten Na afloop van de fitheidstest is er ruimte om in gesprek te gaan met de buurtsportcoach. Samen wordt er gekeken naar het lokale sport- en beweegaanbod. Er is de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier kennis te maken met verschillende beweegactiviteiten. Aanmelden Inwoners van de gemeente Bergen die mee willen doen aan de fitheidstest zijn van harte welkom. Aanmelden kan bij Stichting Welzijn Bergen, vóór vrijdag 8 maart, via 072- 5821450 of mailen naar [email protected] (deelnamekosten € 10,-). Voor vragen over het beweegaanbod kunt u terecht bij de Buurtsportcoach Eefke de Vos via [email protected] of 06-14418529.

Gratis oudercursus ‘Peuter in Zicht’

16 februari 2024

Wie zei dat opvoeden makkelijk is?

Op 2 april 2024 start de gratis oudercursus ’Peuter in Zicht!’. Dit is een cursus over het opvoeden van peuters bedoeld voor ouders/opvoeders van kinderen in de leeftijd van 1,5 tot 4 jaar. De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten en vindt plaats in Wijkcentrum De Oever in Alkmaar. Het opvoeden van peuters kent vele uitdagingen. Een peuter wordt steeds zelfstandiger en wil de wereld ontdekken. Op ontspannen en praktische wijze leren ouders/opvoeders inspelen op het gedrag van hun kind. Er is volop ruimte voor het stellen van vragen. Bovendien herkennen ouders/opvoeders veel in de verhalen van andere ouders/opvoeders. Data, tijd, locatie en kosten Data : Dinsdag 2, 9, 16 en 23 april 2024 Tijd : 19:30 – 21:30 uur Locatie : Wijkcentrum De Oever, Amstelstraat 1, 1823 EV Alkmaar Andere data of andere bijeenkomsten/cursussen? Naast deze bijeenkomst/cursus organiseert GGD Hollands Noorden nog veel meer bijeenkomsten en cursussen. Ouders/opvoeders kunnen op de website van de het cursusbureau (www.ggdhn.nl/cursussen) een up-to-date overzicht vinden van het aanbod in de regio. Aanmelden en/of meer informatie Ouders/opvoeders kunnen zich aanmelden bij GGD Hollands Noorden via het inschrijfformulier zie www.ggdhn.nl/cursussen. Bij vragen kan contact opgenomen worden met het cursusbureau via [email protected] of 088-01 00 550 keuze 4.

Volledig programma 450 jaar Ruïnekerk in Bergen

16 februari 2024

Zondag 18 februari staat Bergen stil bij deze gebeurtenis

We weten niet helemaal zeker waardoor de Petrus en Paulus-kerk in Bergen door brand 'veranderde' in de Ruïnekerk. Maar wat we wel weten is dat 450 jaar geleden de trotse dorpskerk van Bergen in vlammen opging.

Trap het nieuwe seizoen af met Outdoorpark Alkmaar

16 februari 2024

Op woensdag 21 februari

Terwijl Outdoorpark Alkmaar de winter van zich afschudt, kijken zij reikhalzend uit naar de opening van het outdoorseizoen. Op woensdag 21 februari kunnen bezoekers in de voorjaarsvakantie voor € 5,- van 10.00 tot 13.00 uur onbeperkt genieten van alle obstakels. Voor € 2,- kunnen de liefhebbers van 13.00 – 17.00 uur ook nog aansluitend zwemmen in zwembad Hoornse Vaart. Tickets zijn verkrijgbaar via www.outdoorparkalkmaar.nl/kick-off-outdoorseizoen. Onbeperkt klimmen voor € 5,- Voor een vriendelijk prijskaartje van € 5,- krijgen bezoekers de kans om onbeperkt vrij te klimmen op het prachtige park. Daarnaast onthult Outdoorpark Alkmaar het nieuwste obstakel: De Hoornse Sloper! Het wordt een dag vol spanning en gezelligheid, ideaal om samen met vrienden of familie te beleven. Spetterende afsluiting bij zwembad Hoornse Vaart! Voor slechts € 2,- extra kan er genoten worden van een verfrissende duik bij het naastgelegen zwembad Hoornse Vaart. Het Alkmaarse zwembad heeft op deze dag in de voorjaarsvakantie een 15-meterlange stormbaan, een Experience Center en gratis animatie. Mis dit avontuurlijke voorproefje niet en markeer woensdag 21 februari in de agenda.

Tropische sferen in Egmond-Binnen

16 februari 2024

Joeb Live presents: Tropical Weekend op 1 en 2 maart

Vrijdag 1- en zaterdag 2 maart is er weer Tropical Weekend in Joeb! Met gepaste trots presenteren we een line-up gevuld met tropische invloeden, zoals Jody Bernal en Ritmo Fiesta. Maar ook lokale helden krijgen een plek op de stage: DJ Barzski, Oases, Donovan, Johnny Black en een B2B-set van Chris Doorn en Camping DJ. Op vrijdag 1 maart is de entree gratis en zaterdag 2 maart kosten de tickets €12,50. Tickets zijn verkrijgbaar op Joeb.nl. Let op: 18+.

Masterclass ‘special effects’ in Filmhuis Alkmaar

9 februari 2024

Aanmelden tot 26 februari

Filmhuis Alkmaar is woensdagavond 28 februari dé plek voor Horror & Gore: filmmaker/regisseur Ruwan Heggelman geeft een unieke masterclass over het gebruik van special effects in horrorfilms. In zijn prijswinnende korte film Gnomes (2022) maakte hij hier veel gebruik van. Tijdens deze Making of gaat hij met moderator Sterre de Jong in geprek over zijn passie voor horror en het gebruik van practical effects in film. Uniek inkijkje in creatief proces Ken je alle horrorfilms uit de 90’s? Ben je filmmaker (in spe) en op zoek naar input voor jouw (gruwelijke) filmplannen, of simpelweg nieuwsgierig naar hoe Ruwan op het idee kwam voor zijn film Gnomes, tegen welke problemen hij aanliep en hoe hij die oploste? Dan is deze masterclass iets voor jou. Ook geeft hij tips voor beginnende makers en vertelt over het verloop van het creatief proces tijdens het maken van een horror-comedy en over het Nederlands horrorklimaat. Aan de hand van behind the scenes-foto’s en zijn Gnomes-pop neemt hij je mee in het ontstaan van zijn concept en film. Na het gesprek staat de klassieker Gremlins (1984) op het programma, een film waar Ruwan veel inspiratie uit haalde. Na de film is hij in de foyer aanwezig voor vragen. Aanmelden tot en met 26 februari Interesse? Geef je dan op via de website van Filmhuis Alkmaar: www.filmhuisalkmaar.nl. Kosten bedragen € 17,50 per persoon, studenten betalen slechts € 7,50 (beide bedragen zijn inclusief twee drankjes).

Cardfest: van fantasiewereld naar tastbare verzamelobjecten

9 februari 2024

Je weet niet wat je overkomt...

In Hotel Zuiderduin te Egmond aan Zee vindt op 31 maart een heel bijzonder evenement plaats: Cardfest, de eerste grote Trading Card Game (TCG) beurs in Noord-Holland. Deze beurs is speciaal georganiseerd voor liefhebbers van populaire kaartspellen zoals Pokémon, Magic-The-Gathering, Yu-Gi-Oh en One Piece.

‘Op een oude fiets’: aanstaande zondag de aflevering in Camperduin

2 februari 2024

Komende zondagmiddag en -avond – vanaf 17.11 uur - opnieuw een interessante aflevering bij NHNieuws uit de serie “Op een oude fiets”. Ditmaal stappen Carolien en Jesse af in Schoorl, Groet en Camperduin. Daar ontmoeten ze Alphons Leijsen die mooi en meeslepend vertelt over de bijzondere geschiedenis van de eerste Joodse begraafplaats in ons land. Vandaag de dag fiets je er nietsvermoedend zo voorbij. En verder probeert Jesse zich een voorstelling te maken van hoe in 1797 de enorme zeeslag tussen de Engelse vloot en de Bataafse vloot er bij Camperduin ongeveer uit moet hebben gezien. Een uren durend en bijzonder bloedig treffen tussen ongeveer vijftig oorlogsschepen. In Engeland nog steeds best beroemd is maar in Nederland vrijwel vergeten.

Verbonden Ademsessie in Huys Egmont

2 februari 2024

Op vrijdag 9 februari van 10.00 tot 11.15 uur

Op vrijdag 9 februari organiseert Jelle Schut een Verbonden Ademsessie in Huys Egmont van 10.00 tot 11.15 uur.

Outdoorpark Alkmaar introduceert spannende winactie voor nieuw obstakel

2 februari 2024

Na opknapbeurt en nieuwe activiteiten nu ook nieuw obstakel

Outdoorpark Alkmaar is in volle voorbereiding voor het aankomende outdoorseizoen en heeft niet stilgezeten. Na een opfrisbeurt van het park en de ontwikkeling van nieuwe activiteiten, onthult het park nu een splinternieuw obstakel. Om dit unieke obstakel een naam te geven, organiseert Outdoorpark Alkmaar een prijsvraag met een fantastische beloning. De prijswinnaar ontvangt 4 vrijkaarten om op woensdag 21 februari vrij te klimmen tijdens de kick-off op het park. Daarna mag er aansluitend gezwommen worden bij zwembad Hoornse Vaart. Meer informatie over de prijsvraag en de kick-off is te vinden via www.outdoorparkalkmaar.nl/prijsvraag. Optimale ervaring voor bezoekers Tom Leering, coördinator van Outdoorpark Alkmaar, is vol lof over het spectaculaire obstakel. "Jaarlijkse vernieuwing is essentieel om onze bezoekers een optimale ervaring te bieden en we waarderen de feedback van onze gasten enorm. Na grondig onderzoek zijn we trots op de onthulling van dit unieke obstakel," zegt Leering. Het veelzijdige obstakel belooft niet alleen plezier tijdens kinderfeestjes en schoolreisjes, maar zal ook worden ingezet bij teambuildingsactiviteiten waar samenwerking centraal staat. Bedenk de naam van ons nieuwe obstakel! Outdoorpark Alkmaar nodigt iedereen uit om deel te nemen aan de prijsvraag en een creatieve naam in te sturen voor het gloednieuwe obstakel. Deelnemers maken kans op 4 vrijkaarten ter waarde van € 28,- voor een dag vol avontuur. Stuur je naam in vóór zondag 11 februari via de Facebookpagina van Outdoorpark Alkmaar of per e-mail naar [email protected]. Leering benadrukt het interactieve aspect van de prijsvraag: "Uit alle inzendingen selecteren we de drie leukste namen. Vervolgens gaan we samen met onze bezoekers, volgers en collega's brainstormen om te bepalen welke naam het beste bij het obstakel past. Op maandag 12 februari maken we de winnaar bekend." De prijswinnaar ontvangt 4 vrijkaarten voor de kick-off van het outdoorseizoen op woensdag 21 februari. Daarna mag er aansluitend gezwommen worden bij zwembad Hoornse Vaart. Meer informatie over de kick-off is te vinden via www.outdoorparkalkmaar.nl/kick-off-outdoorseizoen.

Samenwerking cruciaal voor bestrijding cybercrime bij mkb-bedrijven

9 februari 2024

Toename van slachtoffers binnen mkb-sector

Op 15 februari 2023 organiseert het Openbaar Ministerie (OM), Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland (PVO Noord-Holland), en het landelijk programma Cybercrime en Gedigitaliseerde Criminaliteit de cybersessie "Slachtoffer in Beeld". Deze bijeenkomst, gericht op zowel mkb-ondernemers in Noord-Holland als op medewerkers van het OM en politie, heeft als doel ervaringen over cybercriminaliteit te delen en de noodzaak van samenwerking te benadrukken. Toename slachtofferschap cybercriminaliteit De aandacht en actiebereidheid bij Nederlandse bedrijven voor digitale veiligheid neemt toe. Wel onderneemt 1 op de 5 kleine mkb’ers nog altijd in het geheel geen actie om digitaal veilig te zijn. Dat blijkt uit een door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat uitgevoerd onderzoek: Alert Online 2023. Belang van de bijeenkomst Het initiatief voor de bijeenkomst “Slachtoffer in Beeld” komt voort uit toenemende bezorgdheid van het Openbaar Ministerie over het groeiende aantal slachtoffers van cybercriminaliteit in het bedrijfsleven, gecombineerd met een lage meldingsbereidheid bij ondernemers. De bijeenkomst brengt het OM, politie en ondernemers samen om ervaringen te delen en het belang van samenwerking, meldingen en aangifte te benadrukken. Sprekers en Programma De bijeenkomst wordt ingeleid door Xander Koppelmans en Jildau Borwell. Koppelmans spreekt over zijn ervaring als ondernemer en slachtoffer, Borwell deelt uitkomsten van haar promotieonderzoek over de impact van cybercrime op slachtoffers. Verder is er een paneldiscussie met alle betrokken partijen, waarbij belangrijke kwesties met betrekking tot slachtofferschap, risico's en preventietips worden besproken. Slachtoffer als ervaringsdeskundige Ervaringsdeskundige Xander Koppelmans vertelt over de schokkende gevolgen van een cyberaanval voor zijn bedrijf, waardoor hij alles wat hij had opgebouwd met zijn bloeiende reclamebureau verloor. Bestanden, foto's, filmpjes – hele producties werden voor zijn ogen uitgewist. Ondanks zorgvuldige en weldoordachte beveiligingsmaatregelen werd zijn bedrijf slachtoffer van een cyberaanval. De middag wordt geleid door Corien Fahner, plaatsvervangend hoofdofficier van het Openbaar Ministerie Noord-Holland en lid van de Raad van Toezicht van het PVO Noord-Holland. Zij heeft een duidelijke boodschap voor ondernemers: “Zorg dat je als ondernemer niet het slachtoffer wordt van bijvoorbeeld hacking, ransomware of CEO-fraude, want dat zorgt voor veel schade en verdriet voor je onderneming en ook voor jou persoonlijk. Wees alert op deze vormen van fraude en neem maatregelen om je bedrijf te beschermen. Wij van het OM helpen graag, maar om de daders te kunnen pakken hebben we jullie nodig, dus doe altijd aangifte. Tijdens de bijeenkomst ‘Slachtoffer in Beeld’ delen we onze kennis met elkaar en dat is misschien wel de beste manier om cybercrime te voorkomen.“ Programma donderdagmiddag 15 februari 2024 van 13:30 – 17:00 uur 13:30 – 14:00 uur: Inloop en ontvangst met koffie en thee 14:00 – 14:15 uur: Opening en ontvangst door middagvoorzitter Corien Fahner 14:15 – 15:00 uur: Spreker Jildau Borwell 15:00 – 15:45 uur: Spreker Xander Koppelmans 15:45 – 16:00 uur: Pauze 16:00 – 16:30 uur: Stellingen en afsluiting Corien Fahner 16:30 – 17:00 uur: Netwerken Locatie: De Koepel Haarlem, Koepelplein 1, 2031 WH Haarlem Aanmelden voor de gratis bijeenkomst kan via de website www.pvonh.nl

Aan tafel met… de wijkagent van de Egmonden

2 februari 2024

Robert de Boer wil graag met u in gesprek

Vraag voor de politie, maar is het politiebureau te ver? Maak kennis met de wijkagent van de Egmonden. Robert de Boer is wijkagent in Egmond en wil graag met jou als inwoner van Egmond in gesprek. Wat speelt er in jouw eigen omgeving en waarvoor kun je de wijkagent inschakelen. Uiteraard staat hij open voor al je vragen zoals veiligheid in en om huis. Wanneer Je bent van harte welkom tijdens deze Aan tafel met... op woensdag 7 februari van 10.30 tot 12.00 uur in Dorpshuis de Schulp, Visweg 45 in Egmond-Binnen. De toegang is gratis. Je hoeft je niet aan te melden. Schuif aan! Aan tafel met... Aan tafel met... geeft mensen uit het dorp de gelegenheid om hun verhaal of kennis te delen met anderen. Dit kan een interessant beroep zijn, een leuke hobby, een onderwerp dat je na aan het hart ligt of iets interessants dat je hebt (mee)gemaakt. De tafel in De Schulp biedt zo een podium voor interessante workshops, verrassende presentaties en boeiende verhalen. Als je zelf eens een "Aan tafel met..." wilt verzorgen kun je je aanmelden bij de medewerker in de bibliotheek.

Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen: wegens succes herhaald

9 februari 2024

Binnen kijken bij bedrijven van 16 t/m 24 maart

In de week van 16 t/m 24 maart 2024 zijn de Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen in Noord-Holland Noord. Deze open bedrijvenweek is dé gelegenheid om een kijkje te nemen in de keuken van Noord-Hollandse organisaties. Al bijna 200 bedrijven openen hun deuren voor potentiële werknemers, buurtbewoners, studenten en andere belangstellenden. Bezoekers kunnen zich nu aanmelden voor een bedrijfsbezoek via www.kbbbd.nl. Tijdens de Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen kunnen inwoners kennismaken met bedrijven en zien hoe er wordt gewerkt in heel Noord-Holland Noord. Werkzoekenden ontdekken welke mooie kansen er op de arbeidsmarkt bij hen in de buurt zijn. Leerlingen en studenten zien wat er in de regio allemaal voor werk gebeurt en dat er ook dicht bij huis carrièremogelijkheden zijn. Maar het is ook een mooi moment om familie, vrienden of buren met trots het bedrijf te laten zien. Enthousiaste reacties 'Vorig jaar waren er meer dan 10.000 bezoeken', vertelt projectleider Alise Vallinga. 'Uit diverse reacties blijkt dat het bezoek aan de KBBBD voor een breed publiek interessant is. Een bezoeker deelde: "Je wordt altijd verrast als je binnenkijkt bij een bedrijf, wat het voor iedereen mooi en leerzaam maakt." Een werkzoekende gaf aan: "Ik ben bij bedrijven geweest waar ik geïnteresseerd in ben om te solliciteren. Het was prettig om de sfeer van deze bedrijven te proeven." Een andere bezoeker merkte op: "In deze krappe arbeidsmarkt was het voor mij als herintreder de ideale manier om te netwerken. Het biedt een laagdrempelige manier om binnen te komen en is leerzaam als je op zoek bent naar (ander) werk." Meld je nu aan! Of je nu werkzoekend bent, op zoek naar een stage of nieuwe carrière, of gewoon nieuwsgierig naar dat ene bedrijf om de hoek, meld je nu aan via www.kbbbd.nl. Op de website vind je een overzicht van alle deelnemende bedrijven en de dagen en tijdstippen waarop ze hun deuren openen. Alle branches zijn vertegenwoordigd, dus er is voor ieder wat wils. Bedrijven hebben nog tot 6 maart de mogelijkheid om zich aan te melden.

Gezellige thema-avonden in zwembad De Beeck

2 februari 2024

Voor de jeugd tot 13 jaar

Elke vrijdagavond organiseert De Beeck van 19.30 tot 21.00 uur een thema-avond voor de jeugd. De ene week staat er een disco centraal met de vetste hits, de andere week draait er een film in het doelgroepenbad. En altijd ligt er een variatie aan speelattributen in het water. Meer informatie is te vinden op www.debeeck.nl/thema-avond. Voor kinderen tot 13 jaar organiseert De Beeck wekelijks een gezellige thema-avond in het zwembad. Naast verrassende muziek en verzoeknummers zijn er ook diverse activiteiten variërend van actief voetballen in het water tot relaxt film kijken vanuit een drijvende stoel. Beide baden zijn geopend voor extra veel zwemplezier. Halverwege de avond serveert het bad aan alle kinderen een glas limonade. Kinderfeestjes Een kinderfeestje vieren tijdens de thema-avond is ook mogelijk. Dit kan met of zonder verjaardag arrangement bestaande uit patat, een snack naar keuze en limonade. Kinderen die hun kinderfeestje vieren bij De Beeck mogen een half uur voordat de disco opent alvast lekker zwemmen. Praktische informatie De thema-avond staat elke vrijdag van 19.30 tot 21.00 uur op de agenda. Toegang bedraagt € 7,00. Deze activiteit is bedoeld voor kinderen tot 13 jaar, een A-diploma is verplicht. Meer informatie is te vinden op www.debeeck.nl/thema-avond.

Aan tafel met… de Energiecoaches bij PostaanZee

2 februari 2024

Energie besparen in huis hoeft niet moeilijk te zijn

Energiecoaches Martin Damen en Vincent Dekker willen dat de inwoners van de Egmonden en andere kernen van de gemeente Bergen thuis zo veel mogelijk energie besparen. Hoe je de energierekening omlaag brengt vertellen ze in principe bij de mensen thuis. Maar dit keer komen ze naar Post aan Zee om hun ideeën in één keer met een groter publiek te delen. Martin en Vincent zijn vrijwilligers, maar ze hebben, samen met nog een zestal andere energiecoaches, een gedegen opleiding gehad om de bewoners van een huis op weg te helpen naar een groene toekomst. En Vincent schrijft voor Dagblad Trouw bijvoorbeeld al 12 jaar een weblog over duurzame energie. Donderdag 8 februari leggen ze uit hoe eenvoudige maatregelen soms al veel effect kunnen hebben. En dat energie besparen vaak hand-in-hand gaat met meer comfort in huis. Maar ook ambitieuzere ideeën, zoals zonnepanelen op het dak of de gasketel vervangen door een warmtepomp, kunnen aan bod komen. Er is in ieder geval alle tijd om de vragen die u de twee energiecoaches zou willen stellen te beantwoorden. Mocht u na afloop denken dat het goed zou zijn als een energiecoach eens bij u thuis komt kijken, dan kunt u zich daar ook meteen voor aanmelden. De bijeenkomst begint om 13.30 uur.

Margreet Blekemolen–Spil exposeert bij PostaanZee

26 januari 2024

Volgende Egmondse schilder krijgt podium

PostaanZee is bij iedereen bekend als ontmoetingscentrum waar het bruist van activiteiten. Maar wat niet iedereen weet is dat het ook onderdak biedt aan Egmondse schilders, op dit moment hangen er schilderijen van Jos Apeldoorn en Leo Zwart.

Boekenmarkt in Huize Agnes

26 januari 2024

Nog tot en met zondag 28 januari

Nog tot en met zondag 28 januari is er een boeken markt in Zorgcirkel Huize Agnes. Komt u ook gezellig langs één deze dagen voor nieuw leesplezier? De boekenmarkt wordt gehouden in de hal bij de receptie. Contante betaling mag in het daarvoor bestemde potje gestopt worden. Zaterdag worden er verse warme wafels gebakken. Het adres is Rooseveltstraat 1 in Egmond aan Zee. Mis het niet!

Wie wil er nou niet even lekker braakballen pluizen…?

26 januari 2024

Met pincet en tandenborstel de bal te lijf...

Zijn jullie ook benieuwd wat uilen eten? Wij wel en daarom organiseert Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland op zondagmiddag 4 februari 2024 een middag braakballen pluizen voor kinderen vanaf 10 jaar. We willen dan samen met jullie uitpluizen wat er zoal in een braakbal van een Kerkuil terug te vinden is van de prooien die ze vangen. De leiding van deze excursie is in handen van twee volwassen leden van Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland. Hoe wordt een braakbal gemaakt? Uilen kauwen de prooien die ze vangen niet maar slikken die in hun geheel door. In de maag van de uil wordt een deel verteerd maar haren, schedels en botjes verteren niet. Die worden in de maag samengeperst tot ballen die de uilen weer uitbraken. Zo krijgen we braakballen. Deze middag pluizen we braakballen van Kerkuilen. Die komen uit boerderijen uit onze eigen omgeving, waar nestkasten zijn opgehangen. Zijn jullie net zo benieuwd als wij wat in de gevonden braakballen voor opgegeten dieren zitten? Meld je dan aan voor deze pluismiddag. De activiteit is op zondag 4 februari van 14.00 tot 16.00 uur in Dorpshuis De Kern in Castricum. Adres Overtoom 15, 1901 EW Castricum. Alleen kinderen van 10 tot 18 jaar kunnen meedoen. Jezelf aanmelden is nodig, want er kunnen maximaal 15 deelnemers meedoen. Dit kan via emailadres [email protected]. De coördinatoren van de jeugdexcursies nemen dan contact met je op. Voor braakballen en hulpmiddelen wordt gezorgd. Maar als je zelf een pincet, een oude tandenborstel en een loep meeneemt mag dat natuurlijk. De Jeugdclub van Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland organiseert het jaar rond excursies voor jeugdige vogelaars vanaf 10 jaar. Informatie hierover kun je vinden op https://vwgmidden-kennemerland.nl/jeugdvogelclub/ of door een mailtje te sturen naar [email protected]. Wie lid wil worden van de Jeugdvogelclub kan zich aanmelden via de link https://vwgmidden-kennemerland.nl/lidworden/ op de website van Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland.

Lezing over lepelaars door Petra de Goeij

26 januari 2024

Dorpshuis De Kern in Castricum

Op uitnodiging van de Vogelwerkgroep Midden Kennemerland komt Petra de Goeij op 3 februari as een lezing geven over de lepelaar, en met name lepelaar Sinagote. Petra is onderzoekster aan de Rijksuniversiteit Groningen. Naast wetenschappelijke verhandelingen heeft zij ook een flink aantal populaire publicaties op haar naam staan, zoals ‘Zo vertellen vogels ons hoe het met de wereld gaat’ en ‘Het levensverhaal van een lepelaar Sinagote’. In haar lezing vertelt Petra het levensverhaal van lepelaar Sinagote. Het gaat om een vrouwtje van Vlieland met in haar naam het woordje ‘Sina’, de Bretonse naam van het dorp waar ze ieder najaar heen trekt. Dit verhaal gaat over meer lepelaars dan alleen Sinagote. Het gaat zelfs over veel meer dan lepelaars. Zij vertelt over de connecties tussen lepelaars onderling, maar ook over de connecties tussen gebieden in Europa en Afrika en tussen mensen die in de gebieden wonen en werken. In een combinatie van love story en succesverhaal behelst Sinagote het levensverhaal van een lepelaar over het belang om bij de bescherming van onze trekvogels verder te kijken, te denken en te doen dan onze landsgrenzen. Het boek over Sinagote is na afloop te koop voor € 25. Inloop vanaf 13.30 uur Lezing is van 14.00 tot ca 16.00 uur Locatie: Dorpshuis De Kern, Overtoom 15 te Castricum Toegang leden van de VWG Midden Kennemerland gratis Niet leden betalen € 3,- Koffie en thee zijn vooraf gaand aan de lezing en tijdens de pauze verkrijgbaar, betalen gaat via de pin.

Ledenvergadering van ‘De Parel’: nadenken over wat speelt in Egmond aan Zee

19 januari 2024

Presentatie over ontwikkeling van een dorpsvisie voor Egmond aan Zee

Op zaterdag 27 januari a.s. wordt de ledenvergadering van de Vereniging Dorpsbelangen Egmond 'Parel' aan Zee gehouden in Post aan Zee aan de Voorstraat in Egmond aan Zee. Vanaf 13.45 uur bent u – Parellid – van harte welkom om daarbij aanwezig te zijn. Tijdens de ledenvergadering kijken we terug en blikken we vooruit op alle mooie plannen waar de 'Parel' zich voor inzet. Met dit jaar een presentatie door Jan Stam met als thema 'Hoe te komen tot een Dorpsvisie'. Ledenwervingsactie Bent u nog geen lid van de 'Parel'? Voor slechts €5 per jaar bent u al lid van de 'Parel'. Woont u in Egmond aan Zee dan krijgt u het boekje '30 Portretten' gratis bij u thuisbezorgd. Bent u al lid van de 'Parel' dan kunt u natuurlijk ook iemand een 'Parel' lidmaatschap cadeau doen, dan ontvangt u beiden het boekje gratis in de bus, uiteraard alleen als u beiden in Egmond aan Zee woont. Ga voor meer informatie naar onze website: https://www.deparelaanzee.nl fotobijschrift: Egmond ‘Parel’ aan Zee in de sneeuw (Andrea Rijtema © 2023).

Game Night voor jongeren met en zonder beperking in JOEB Egmond-Binnen

19 januari 2024

Organisator Jessie Tik roept deelnemers op voor 26 januari

Vrijdag 26 januari vanaf 19.00 uur organiseert de Stichting Sport-Z voor de vierde keer een ‘Game Night’ voor jongeren vanaf 15 jaar met en zonder beperking. Een gezellige avond waarbij ze met elkaar diverse (bord)spellen spelen in jongerencentrum JOEB in Egmond-Binnen. Niets moet en alles mag!

Subsidies en de impact van Sport en Bewegen

26 januari 2024

Bijeenkomst op dinsdagavond 13 februari

Een bijeenkomst bedoeld om je meer inzicht te geven in de subsidiemogelijkheden van jouw eigen organisatie. Zowel voor investeringen in accommodaties als voor maatschappelijke projecten. Daardoor ben je minder afhankelijk van andere financieringsbronnen en kun jij je impact vergroten. Na afloop weet je waarvoor je wel en niet subsidie kunt krijgen. Je hebt inzicht in het aanvraagproces en weet de weg in subsidieland. Ook heb je een aantal concrete subsidies en fondsen leren kennen die interessant zijn voor sportorganisaties. Daarbij is speciale aandacht voor de vernieuwde BOSA-regeling en over de laatste wijzigingen. De avond start met een presentatie over de lokale subsidiemogelijkheden (gemeente Bergen). Deelname is gratis en aanmelden kan bij Elles Kraakman via [email protected] Locatie: sportkantine Duinrand S. Schoorl Tijd: 19.30 tot 21.30 uur

Twee elfjes uit PostaanZee

19 januari 2024

Dinsdag 30 januari is het weer SchrijvenaanZee

Eén keer in de maand komt er een groepje mensen bij elkaar in PostaanZee om te schrijven. Gewoon omdat ze er zin in hebben om creatief bezig te zijn met elkaar. Aan de hand van korte opdrachten schrijven ze kleine stukjes: verhaaltjes, jeugdherinneringen, zomaar iets uit je fantasie, alles mag en kan. De laatste keer lieten zij zich inspireren door verschillende manieren om gedichten te schrijven: op rijm, of juist niet, of een zogenaamd ‘elfje’, een gedicht dat bestaat uit elf woorden.

Fietstraining om (weer) veilig en vol zelfvertrouwen op de fiets te stappen

19 januari 2024

Aanmelden kan tot 1 februari

Vanaf maandagochtend 5 februari organiseren de Buurtsportcoaches van Bergen samen met Sandy Dekker van Bike Shop Egmond en fietstrainer Bert Houtenbos, fietstrainingen voor inwoners van Bergen om (weer) veilig op de fiets te zitten. De trainingen zijn op maandagochtend van 10.30-11.30 uur in Sporthal de Watertoren in Egmond aan Zee. Aanmelden kan via www.sportenbewegeninbergen.nl Speciaal voor volwassen inwoners van Bergen worden deze fietstrainingen opgezet. Inwoners die angst voelen om te fietsen vanwege bijvoorbeeld langdurige afwezigheid door blessures, fysieke beperkingen, nooit geleerd hebben te fietsen, of moeite ervaren met hun huidige fiets, worden van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze fietstrainingen. Het hoofddoel van deze trainingen is om deelnemers in staat te stellen opnieuw veilig en met zelfvertrouwen op de fiets te stappen. Tijdens de trainingen wordt niet alleen praktische begeleiding geboden, maar worden ook verschillende aangepaste fietsen geïntroduceerd, waaronder fietsen met een lage instap en elektrische driewielers. Daarnaast zijn kleine hulpmiddelen zoals helmen, andere zadels, verschillende trappers en spiegels ter plaatse beschikbaar om uit te proberen. Aanmelden voor de fietstrainingen kan tot 1 februari via www.sportenbewegeninbergen.nl. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met buurtsportcoach Elles Kraakman via [email protected] of telefonisch via 06-29319401

Galerie de Kapberg toont werk Egmonders

9 februari 2024

Nog te zien tot en met zondag 18 februari

Maar liefst veertig creatieve inwoners van de drie Egmonden hebben zich ingeschreven om mee te doen aan de traditionele tweejaarlijkse Egmonderstentoonstelling in Galerie de Kapberg. Zondag 21 januari is het zover, om drie uur ’s middags is dan de officiële opening en meteen de start van een nieuw seizoen hedendaagse kunst in Egmond. De veertig deelnemers hebben gezorgd voor een bonte verzameling kunstwerken van velerlei disciplines, schilderijen, aquarellen, tekeningen, foto’s en objecten.

‘Duidelijk Dylan’ met Van Baar & Claasen

19 januari 2024

In Muziekcafé Soigné op zondag 21 januari

Zanger/gitarist Bert van Baar en leadgitarist Bert Claasen spelen zondag 21 januari 2024 tussen 16.00 en 18.00 uur in Egmond-Binnen hun interpretatie van een kleurige selectie Dylansongs. Van Baar liet zich bij Hump Soigné al eerder horen met Noordhollands en Westfries lied, deze winter neemt hij gelouterde bluesman Claasen mee naar dit sfeervolle podium. Het duo brengt talloze Dylansongs op een toegankelijke manier tot leven, zonder er echt glad kloppende popsongs van te maken. Kleinkunstenaar Van Baar kauwt al een halve eeuw op de tijdloze teksten van de thans hoogbejaarde Bob Dylan. Toen zijn held 70 jaar werd, voerde Bert 70 nummers uit in één non-stop concert in Groet. Kortom: liefhebbers komen 21 januari aan hun trekken in muziekcafé Sopigné aan de Adelbertusweg 31 te Egmond-Binnen. De entree is gratis, in de pauze gaat de pet rond voor een vrijwillige bijdrage. Reserveren is vanwege het beperkt aantal zitplaatsen verplicht op [email protected].

‘Vogel’ lezing Marcel Boer in Castricum

12 januari 2024

Op zaterdag 20 januari

Schrijver en publicist Marcel Boer geeft op zaterdag 20 januari om 14.00 uur in De Kern te Castricum een presentatie over zijn boeken. Deze presentatie is al met succes gegeven bij Vogelwerkgroep Amsterdam, IVN Purmerend, Vogelwacht Zaanstreek en IVN Amstelveen.

Tweede editie Cornhole Festival: nog groter, nog gezelliger!

12 januari 2024

Op paaszondag 31 maart, maar schrijf je snel in, vol is vol!

Wegens het grote succes van de eerste editie van het Cornhole Festival brengt Sportbureau Egmond i.s.m. Sportcafé Egmond nu een tweede editie in sporthal De Watertoren. Althans, nu, het duurt nog even, maar gezien het succes van de eerste editie is het zaak om je snel in te schrijven.

Stoelyoga terug van weggeweest bij PostaanZee

12 januari 2024

Geschikt voor iedereen

Dinsdag 16 januari start stoelyoga bij PostaanZee. Stoelyoga Is een vorm van yoga die is aangepast om op een stoel te worden beoefend. Het is ontworpen om yoga toegankelijk te maken voor mensen die mobiliteitsproblemen hebben of moeite hebben om op de grond te zitten. Het omvat doorgaans zachte strekoefeningen, ademhalingsoefeningen en meditatie, allemaal vanuit een zittende houding. Stoelyoga is de meest laagdrempelige vorm van yoga. Je hoeft je er niet speciaal voor om te kleden en je mag zelfs je schoenen aanhouden als je dit prettig vindt. Stoelyoga is een rustige bewegingsvorm en daardoor voor iedereen haalbaar, ongeacht leeftijd, omvang, lenigheid of conditie. Lijkt het je leuk om mee te doen, kom dan langs bij Postaanzee. Vanaf 16 januari Iedere dinsdagmorgen tussen 10.00 en 11.00 uur. De les wordt gegeven door Henriette. Weet u nog niet of het iets voor u is? Doe dan gewoon een keertje mee. En ontdek dan het plezier van stoelyoga. U bent altijd van harte welkom! Voor deelname en koffie/ thee vraagt Postaanzee een vrijwillige bijdrage. Postaanzee Voorstraat 82a Egmond aan Zee

Rachelle et Armand: Muziekcafé Soigné als podium voor Franstalig repertoire

12 januari 2024

Op zondag 14 januari van 16.00 tot 18.00 uur

Rachelle et Armand is een duo van twee vrienden: Herman Jager (gitaar/zang) en Rachel Koomen (zang/kazoo). Ze kennen elkaar al jaren, werken vaak samen en hebben een gezamenlijke voorliefde voor het Franstalig repertoire. Denk aan het Grand Gala du Disque, de Vive la France albums, aan de zomervakantie in Frankrijk in de jaren '70 maar ook aan moderne liedjes èn eigen werk. Deze rasartiesten zorgen voor een lach, een traan en veel herkenning. Meezingen mag! De entree is gratis, in de pauze gaat de pet rond voor een vrijwillige bijdrage. Reserveren is vanwege het beperkt aantal zitplaatsen verplicht op [email protected].

Platenbeurs in Egmond-Binnen

26 januari 2024

Op zondag 28 januari van 10.30 tot 16.30 uur

Na het grote succes van vorig jaar, wordt zondag 28 januari weer een platenbeurs gehouden in Egmond Binnen. Vinylliefhebbers kunnen terecht bij dorpshuis De Schulp – Visweg 45, van 10.30 tot 16.30 uur, voor een zeer ruim assortiment singeltjes en lp’s. Muziek als vitamine: Aan het begin van het jaar wensen we graag iedereen een goede gezondheid toe. Voor een optimale gezondheid is het belangrijk dat lichaam en geest op elkaar zijn afgestemd en in balans zijn. Muziek is voor veel mensen een belangrijk onderdeel in het leven. Het geeft ontspanning en rust en is een bron van inspiratie. Veel mensen zeggen niet zonder muziek te kunnen. Na vinyl zijn er steeds meer manieren gekomen om naar muziek luisteren zoals cd’s of via Spotify. Echter de mooiste manieren om muziek te beluisteren zijn toch nog steeds live optredens of op de ouderwetse manier het draaien van langspeelplaten (LP’s) of singeltjes. In de groeven van vinyl past gewoon veel meer data dan je überhaupt kunt streamen. Het geluid is voller en warmer. Kom naar de muziekbeurs bij De Schulp voor een flinke dosis vitamine-M! Onder het genot van een kopje koffie of thee of ander drankje, kunt u genieten van muziek, gedraaid door DJ Jack, en lekker struinen door de duizenden lp’s en andere muziekdragers. Tijdens dit evenement kunt u zelf ook platen laten draaien op de aanwezige draaitafel. Tevens zijn dit keer muziekkranten te koop, met wetenswaardigheden over uw favoriete artiest. Vraag ernaar! Entree: € 2,00 Info: [email protected]

Filmlunch Holland Short Film Festival op zaterdag 13 januari

5 januari 2024

Eerder in Bergen, nu in Museum BroekerVeiling

Lunchen of dineren en films kijken tussen de gangen door tijdens Holland Short Film Festival. Een uniek Hollands Filmfeest, het leukste van het jaar! Ook Museum BroekerVeiling biedt deze mooie combi van films kijken en eten. Op zaterdag 13 januari 2024 kan men genieten van een heerlijke drie-gangenlunch. Naast het Museum BroekerVeiling zijn Merlet in Schoorl, Duin en Kruidberg in Santpoort-Noord, het IJkgebouw en Hotel The Fallon in Alkmaar, de Eendracht in Hilversum, Lab44 in Zaandam en nog veel meer restaurants in o.a. Hoorn, Purmerend, Velsen, Amstelveen, Heerhugowaard en Bergen deelnemende restaurants in Noord-Holland. Vanaf 12 t/m 21 januari krijgen de gasten een filmmenu voorgeschoteld met boeiende gerechten en prachtige korte films vanuit de hele wereld, van professionele en amateurfilmers. Inmiddels is uit de ruim 400 inzendingen een eerste selectie gemaakt. Er zijn films uit onder andere Nederland, de Verenigde Staten, Korea, China, Frankrijk, Iran, Mexico, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Georgië. Voor de filmlunch bij het museum is een mooie selectie gemaakt met kanshebbers. De films zijn maximaal 15 minuten maar er zijn ook hele korte films van 2 minuten bij. Er worden korte films vertoond, waarbij de nadruk ligt op comedy en levenslustige films. In januari vindt tijdens Blue Monday het officiële festival door heel Noord-Holland plaats. Peter Bosman organiseerde de vorige edities in Bergen; ‘Films kijken tijdens een diner of lunch geeft een bijzondere sfeer, mensen raakten met elkaar aan de praat, dit is echt een geweldige avond/middag uit, iedereen heeft voldoende gespreksstof. De bezoekers waren allemaal erg enthousiast. Omdat het zoveel verschillende korte films zijn zit er altijd iets bij dat je treft. Bovendien zie je films die je nergens anders ziet. Heel bijzonder, een aanrader.’ Films kijken en eten geeft een bijzondere sfeer. Tussen de films door geniet je van de keuken van Museum BroekerVeiling en praat je met je vrienden over de films. Er is beperkt plaats, kaartjes voor de middag kost 49,95 euro. Dit is inclusief de films en het luxe menu (exclusief drankjes). Kaarten zijn te bestellen via www.hollandfilmfestival.nl De aanvang is 12.00 uur. De keuze van de films is een verrassing, er zit in elk geval één winnaar van vorig jaar bij, de films zijn stuk voor stuk bijzonder.

Laaste kans: kerst in de abdijwinkel

29 december 2023

Open tot 6 januari

In de Benedictushof van de Egmondse abdij wordt tot 6 januari 2024 de kerstmarkt gehouden. Er zijn weer kerststallen, groot en klein, een grote keuze aan kleine artikelen, een ruim assortiment aan kerstkaarten en heel veel kaarsen en kaarsjes. Natuurlijk kunt u ook terecht voor religieuze artikelen. In de boekwinkel is er naast het gewone assortiment veel aandacht voor kinderboeken, u kunt er vast ook een mooi boek vinden om cadeau te geven.

Terug