Een frisse witte of fruitige rosé wijn voor bij de gevulde kipfilet
Kip is het meest gegeten stukje vlees in Nederland
Gepubliceerd: 24 mei 2024
Gebruikt u niet al te veel specerijen en sauzen dan serveert u kip in de basis het beste met een lichte en fruitige witte Chardonnay, Pinot Grigio, Riesling of Viognier, bij voorkeur zonder houtrijping. Of een heerlijke fruitige Rosé.
Na varkensvlees het meest gegeten stukje vlees ter wereld: kip! Of je nu in Nederland bent, China, Zuid-Afrika, Frankrijk, Italië of Suriname, kip vind je praktisch in elke keuken. Het is het meest veelzijdige vlees dat je maar kunt bedenken, want er zijn talloze bereidingswijzen en eindeloze verschillen in smaak te vinden.
In Nederland is kip overigens de meest gegeten vleessoort, want het is overal verkrijgbaar, vrij eenvoudig te bereiden en over het algemeen niet duur. Bovendien is kip rijk aan vitamine B, bevat eiwit en geen koolhydraten. Een verantwoorde keuze! Of het nu gaat om een gegrilde kipfilet, een gekruide kippenbout, pittige vleugeltjes of gebakken levertjes, met kip heb je gegarandeerd iets smakelijks op tafel.
Bereidingen van kip
Kip kun je eigenlijk vergelijken met chardonnay druiven. Beiden zijn in de basis vrij neutraal van smaak. Het gaat erom hoe je ze bereidt, pas dan komen beiden tot leven. Een chardonnay is van nature niet aromatisch – zoals gewürztraminer of viognier – en heeft weinig opvallende smaakeigenschappen.
Chardonnay komt pas echt tot leven door gebruik te maken van bepaalde gistsoorten, het omzetten van harde appelzuren naar zachte melkzuren, rijping op de afgestorven gistcellen (die de wijn meer body, smaak en geur geven) en/of vergisting op eikenhouten vaten.
Zo ook bij kip, die heeft een bereiding nodig en een eventuele smaakvolle partner. Kip kun je op veel manieren bereiden, denk aan grillen, koken, bakken, braden, pocheren, roken en frituren.
Het vlees is daarnaast – gekruid of ongekruid – uitermate geschikt om te combineren met tal van sauzen, groenten, salades, fruit en noten om maar wat te noemen. De lijst is lang, heel erg lang!
Bron: vinify.nl