Een goed gevulde borrelplank voor oudjaarsavond
Laat de gasten maar komen
Gepubliceerd: 30 december 2022
Een borrelplank is een prima manier om die lange Oudjaarsavond te beginnen en door te komen. En met heerlijke borrelhapjes zit iedereen meteen in de juiste feeststemming! Uiteraard zijn de bitterballen, kaasblokjes en miniloempiaatjes niet weg te denken, maar als je eens iets anders wilt….
…bijvoorbeeld met een avocado diptrio
Avocado’s zijn supergezond en zijn ook een prima basis voor een fijne dip. Serveer simpelweg stukjes groente, naanbrood of pita broodjes met dit trio van avocado dips en maak er een gezellig en kleurrijk feestje van.
Benodigdheden:
- 2 Spaanse pepers (zonder zaadjes), fijngehakt,
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt,
- 1 grote avocado, in blokjes,
- 1 theelepel tamarindepasta,
- 60 ml yoghurt,
- 1/4 theelepel komijnzaad,
- 1/4 theelepel mosterdzaadjes,
- zout, naar smaak,
- 2 theelepels olie.
Bereidingswijze:
- Verhit op middelhoog vuur, in een koekenpan, 1 theelepel olie. Voeg de spaanse peper en knoflook toe en bak ze zacht en geurig. Doe vervolgens in een kommetje.
- Voeg de avocado, tamarinde & zout toe aan de kom roer/prak het geheel tot een pasta. Schenk vervolgens de yoghurt erbij en roer goed door.
- Verhit opnieuw de koekenpan met 1 theelepel olie en bak hierin de mosterdzaakjes en komijnzaad tot deze beginnen te ‘spetteren’. Roer de kruiden vervolgens ook door het avocadodip.
…..of met een borrelbrood met chirizo en kaas
Dit is een heerlijk broodje om met elkaar te delen! En hij staat perfect op tafel voor tijdens een borrel, als tapas of aperitivo en is heerlijk om in je soep te dippen. Zo makkelijk te maken dat je hem zeker met de jaarwisseling op tafel wilt zetten.
- 1 groot boerenbrood,
- 3 eetlepels olijfolie,
- klontje roomboter,
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie enof tijm,
- 100–200 gram chorizo, in dunne plakken (vleeswaren afdeling)
- 150–300 gram (jonge) kaas, in plakken,
- 2 eetlepels groene olijventapenade,
- snufje gemalen peper
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hete lucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hierop het ongesneden landbrood. Snijd het brood kruislings in met een broodmes. Let op dat je het brood niet helemaal doorsnijd.
- Smelt in een steelpannetje de olie met de boter. Voeg de kruiden en een snufje peper toe en giet dit over het brood. Probeer het een beetje in de inkepingen te gieten.
- Vouw plakjes chorizo en reepjes kaas tussen de inkepingen. Gebruik zoveel als je wilt, en het hangt natuurlijk ook een beetje af van de grootte van het brood. (Ik ben in ieder geval meer fan van teveel kaas in mijn borrelbrood in plaats van te weinig!)
- Kwast de bovenkant van het brood en vooral de inkepingen in met de olijventapenade en stop de plaat in de voorverwarmde oven.
- Bak het borrelbrood met chorizo en kaas af gedurende 20 minuten. Serveer direct.
Kijk voor nog veel meer lekkere recepten en hapjes op: bettyskitchen.nl. Een aanrader!
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.