Deel

Een kruidige rode wijn bij de ossenhaas

Smaken moeten aansluiten bij elkaar

Een kruidige rode wijn bij de ossenhaas

Gaat u voor een rare of medium gebakken of gegrilde ossenhaas, dan is een volle, krachtige rode wijn met tannines als de Tempranillo, Rioja, Shiraz, Syrah, Sangiovese, Chianti Classico, Salentein, Pinot Noir, Merlot of Cabernet Sauvignon de ideale begeleider.

De smaak van een traditioneel bereide ossenhaas 9slechtas ‘verrijkt’ met peper en zout) in combinatie met de wijn moet natuurlijk wel in mooie balans blijven. Gaat u deze heerlijke ossenhaas echter vervolgens rijkelijk bestrooien met een bijvoorbeeld pikante, romige, zoete of zure saus, of aanvullen met kruidige bijgerechten, zorg dan dat uw wijn hier in goede overeenstemming in meegaat! Stevige smaken vragen om stevige, smaakvolle wijn.

Een van de meest voorkomende sausen en smaakmakers bij ossenhaas zijn natuurlijk de Stroganoff-, champignon- of pepersaus.

De rijkelijk gevulde en krachtige stroganoff saus vraagt om een net zo volle en krachtige rode wijn met aroma’s van donkerrood fruit, een mooie zuurgraad en zachte tannines als de Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Merlot of Pinot Noir.

Gaat u echter voor een heerlijke romige champignonsaus dan is het beter om uw rode wijn aan te passen met een net zo soepele rode variant. Ga voor een wijn met rijp roodfruit, tonen van vanille, een lange afdronk en goede houtrijping als de Tinto, Salentein, Shiraz, Syrah of Pinot Noir.

Bij een pepersausje is het belangrijk dat u daar een wijn tegenover zet die het aankan, maar niet te krachtig van smaak is waardoor het allemaal te veel van het goede wordt. Ga in dit geval voor een volle rode wijn met lichte houtrijping als de Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Salentejn of Shiraz.

Bron: wijnservice.nl

Meer 'Food & wine':

Welke wijn drinken we bij het voorgerecht?

1 december 2023

Bij de soep hoeft echt geen wijn

Rauw vlees is nooit makkelijk voor wijn, het best zijn lichte rode wijnen van druiven als gamay (beaujolais) en jonge pinot noir (bourgogne). Zeker geen rode wijn met tannines. Wie het iets voller en stoerder zoekt, kan opteren voor Italiaanse barbera (uit Piemonte) of een wijn van de montepulcianodruif uit Abruzzo.

Het kerstdiner (deel 1): het voorgerecht, kreeftensoep of een steak tartaar?

1 december 2023

Steak tartaar of een kreeftensoepje?

Nu de maand december haar intrede heeft gedaan zullen we de komende vier weken een viergangendiner voorbereiden. Past vast wel ergens tijdens de feestdagen. We beginnen met een voorgerecht. We doen de keuze tussen een koud of een warm voorgerecht.

Perfecte Italiaanse winterdrankjes om je vingers bij af te likken

24 november 2023

Om je bij te warmen op een kille avond

We kennen de beroemde zomerdrankjes uit Italië allemaal wel: Aperol Spritz, Hugo, limonata enzovoorts. Maar wist je dat er ook tal van Italiaanse winterdrankjes zijn? Ook perfetto om de koudste dagen in Noord-Europa door te komen.

Stoofpotje met kip

24 november 2023

Het seizoen van de stoofpotjes is al even losgebarsten, tijd dus om de voorraad stoofpot recepten wat aan te vullen. Dit simpele stoofpotje met kip is lekker eenvoudig om te maken. Serveer het stoofpotje lekker met wat aardappels, een salade of wat rijst.

Banoffee-taart met banaan, room en karamel

17 november 2023

Hier komen ze echt voor thuis

Als we dan toch bezig zijn iets lekkers te maken waar kinderen ook voor thuis komen. Maar dan dit overheerlijk toetje in een glaasje, gebaseerd op banoffee taart met banaan, room en karamel. Dit dessert heeft lekkere laagjes met Bastogne en wordt gemaakt met roomkaas.

Gnocchi ovenschotel met vissticks

17 november 2023

Snel klaar en de kinderen vinden het heerlijk

Weinig zin om lang in de keuken te staan? Maak deze gnocchi ovenschotel met vissticks. In 10 minuutjes kun je deze ovenschotel in de oven schuiven

Chai Tea-whiskey: daar word je helemaal blij van

10 november 2023

En is heel simpel zelf te maken

Een heerlijk spicy thee met whiskey, daar word je lekker warm van tijdens de koudere herfstdagen.

Pannenkoek met boerenkool en oude kaas

10 november 2023

Om je vingers bij op te eten!

Zoet en zout is een heerlijke combinatie samen, zeker in de vorm van een hartige pannenkoek en zoete stroop. Een heerlijk lunchgerecht voor in de herfst! De pannenkoek wordt gevuld met boerenkool en alles wordt op smaak gebracht met oude kaas.

Voor een lange en gezellige avond: de pizza dip

3 november 2023

Pizzasaus en topping in een schaaltje om uit te dippen

Wat is er heerlijker dan op een kille herfstavond met je benen op de bank languit te Netlixen met een schaaltje pizzadip voor je neus?

Hartige galette met paddenstoelen

3 november 2023

Een echt herfstgerecht

Rustieke taart van paddenstoelen, spekjes en tijm met een krokante half dichtgevouwen deegrand.

Heerlijk helder happy herfstdrankje

27 oktober 2023

Voor bij het haardvuur

De Nederlandse herfst heeft zich weer aangekondigd. Dat betekent: regen, kou en nog meer regen. Niet het gezelligste weer om buiten te zijn. Ga daarom lekker bij het haardvuur zitten onder een deken en geniet van een heerlijk helder herfstdrankje.

Smakelijk Spaanse schotel met kabeljauw en chorizo: dit is echt smullen

27 oktober 2023

Binnen een half uur op tafel

Herfst is bij uitstek de tijd voor overschotels. Vandaar deze week een heerlijk recept voor een Spaanse ovenschotel met chorizo.

Verwarmende drankjes voor na je herfstwandeling

20 oktober 2023

Genieten van de herfst...

Niets is zo heerlijk om op een herfstige namiddag je wandelschoenen of laarzen aan te doen en het bos in te trekken. Gezellig even terug naar de natuur. Als je dan binnenkomt uit de kou, smaakt een lekker warm drankje altijd. Een glühwein of warme choco ­– uiteraard met de bijhorende toef slagroom – smaakt iedere keer. Wil je liever eens iets anders proberen? Hier wat ideetjes.

Pitabroodjes met Oosters gekruide lamsköfte en munt-pistachepesto

20 oktober 2023

Lekker pom met je handen te eten

Het is herfstvakantie en dat betekent voor alle ouders dat er weer leuke activiteiten uit de kast gehaald moeten worden. Of nou ja, niks moet natuurlijk. Maar de kinderen zijn toch een hele week thuis (of misschien zelfs 2 weken!) en dan is het toch wel leuk om een aantal leuke dingen te doen samen. Bijvoorbeeld koken.

Het wordt weer Halloween, dus kom maar op met die pompoenen…

13 oktober 2023

Het is er de tijd voor, keus te over...

Pompoen is een echte herfstgroente. Ze is dan ook perfect te combineren met het Italiaanse wintergerecht: een risotto uit het Noorden van Italië. Bij een Italiaanse risotto met pompoen hoort natuurlijk een Italiaanse wijn. Bij de pompoenrisotto van Recipetineats past goed een Italiaanse wijn van de chardonnay- of rieslingdruif. De karaktervolle smaken van de wijnen passen goed bij de Parmezaanse kaas en de zoete tonen van de pompoen. Deze populaire Franse en Duitse druivensoorten zijn veel aangeplant in het noorden van Italië.

Herfstige pompoenrisotto met Parmezaanse kaas

13 oktober 2023

Herfstig weer en Halloween-tijd

Heerlijke smeuïge herfst risotto met geroosterde pompoen en parmezaanse kaas. Heerlijk, zeker in tijden van herfstig weer. Maar eigenlijk altijd wel...

Bier bij de zuurkoolstamppot: let op, niet overdrijven!

6 oktober 2023

Bier moet niet gaan overgeersen

In deze klassieker spelen diverse smaken, geuren én verschillende ‘mondgevoelens’ een grote rol. Natuurlijk proef je zuur en, als je spekjes en rookworst erbij geeft, zoute en vette smaken. Je hebt een licht melkachtig zoetje – de grote afwezige is bitter. Voor wat betreft mondgevoel domineert het strak van de zuurkool, mooi gebalanceerd met filmende elementen van de gestampte aardappel en de rookworst

Wat eten we vandaag? Stamppot…

6 oktober 2023

Maar dan net weer even anders

Met het 8 oktober weekend voor de deur - of een ander feest waar je heen wilt - wil je misschien iets makkelijks eten, maar toch ook wel bijzonder Dan is deze pittige stamppot misschien wel iets.

Drink gewoon dezelfde wijn als in het gerecht is gebruikt

29 september 2023

En het hoeft niet standaard rode wijn te zijn

Het wil nog wel eens voorkomen dat mensen een 'overblijvertje' in een gerecht mikken als er om een wijn gevraagd wordt. Fout. Doe dat niet. Als je die wijn niet zo lekker vindt, waarom zou je hem dan in een gerecht meekoken?

Coq au vin, een heerlijke ‘klassieker’

29 september 2023

En het is echt niet zo moeilijk

Bij het horen van col au vin denkt menigeen al direct 'te ingewikkeld, Frans, laat maar zitten'. Dat hoeft echt niet. Een smakelijke col au vin hoeft niet zo ingewikkeld te zijn als het klinkt. Sterker nog, het is eigenlijk heel eenvoudig.

Het wordt weer wat frisser, dus dan maar een theelikeur?

22 september 2023

Beetje wintersport-idee...

De wintersportgangers kennen vast het verschijnsel Jaegerthee wel. Dit is iets vergelijkbaars, maar dan toch weer net even anders. Voor een kille avond misschien toch best lekker.

Traybake van broccoli, zalm en pastinaak

22 september 2023

Snelle. opmars van de traybake recepten

Het is u vast opgevallen: de traybakes maken een snelle opmars. Wat het is? Gewoon een mengsel van allerlei lekkere dingen op een bakplaat in de oven zetten. Traybake is niets anders dan volle bakplaat dus. Waarschijnlijk is het zo populair aan het worden omdat het zo heerlijk simpel is. De oven doet het werk. Zo ook bij deze traybake van broccoli, zalm en pastinaak.

Binders verbinden: de Binder eetloop

15 september 2023

Eten bij dorpsgenoten voor het goede doel

Op zaterdag 18 november kunt u als Binder aanschuiven tijdens de vierde editie van de Binder eetloop. Iedere gang eet u bij een andere dorpsgenoot op verschillende plaatsen in Egmond-Binnen. Na drie gelimiteerde edities van de Binder eetloop hebben we de smaak te pakken en zetten we de inschrijving open voor alle enthousiastelingen die in Egmond-Binnen wonen. Wat houdt de binder eetloop in? Een ontzettend leuk en gezellig avontuur waarbij je de kans krijgt om nieuwe mensen te ontmoeten, om gastheer of gastvrouw te zijn voor dorpsgenoten en leuke gesprekken te voeren onder het genot van lekker eten. Je schuift aan bij een dorpsgenoot die een driegangen verrassingsdiner bereid voor 6 gasten en voor zichzelf. De lopers zitten bij iedere gang met en bij andere dorpsgenoten aan tafel, het is dus voor de kokers en de lopers een verrassing wie ze allemaal gaan tegenkomen. De kookadressen zijn dorpsgenoten die het leuk vinden om te koken, dat mag culinair zijn, maar een eenvoudige maaltijd is ook prima. Het gaat om de gezelligheid en de verbinding! Na afloop van het nagerecht is er nog een gezellig samenzijn om na te praten in café Tervoort. Het is een leuke culinaire gelegenheid om elkaar te ontmoeten, leren kennen en spreken. De afgelopen edities waren als zeer gezellig en succesvol ervaren. Spreekt deze gezelligheid jullie aan? Geef je dan snel op als kookadres of koppel (tweetal) via de mail: [email protected] De kosten bedragen 35 euro per persoon en worden ingezet om de kokers te compenseren en wat overblijft wordt besteed ten behoeve van de Binder dorpsgemeenschap. Van het geld dat overbleef van de afgelopen edities hebben we onder andere een donatie gedaan aan het ’tHuis Lioba en het timmerdorp, bijgedragen aan het kerst samenzijn op de Brink en diverse activiteiten voor de ouderen in de Schulp in Egmond-Binnen.

Lasagne met spinazie, tomaat en zalm

15 september 2023

Toch nog een beetje zomers gevoel

Makkelijke verse lasagne met laagjes romige spinazie, plakjes tomaat en zalm, een heerlijke combinatie van pasta, groenten en vis

Nagenieten met een fruitige verrassing

8 september 2023

Om je cocktail op te leuken

Fruitige verrassing in een ijsblokje Een verfrissend drankje in de tuin of nagenieten van een zomerse dag met een cocktail in de hand, we doen niets liever! Maak jouw zomerse drinkfestijn nu nog sprankelender met grappige, fruitige ijsblokjes! To do Neem een ijsblokjeshouder. Leg in elk vakje een mooie framboos, een blauw bes, een aardbeitje of ander fruit. Vul de vakjes met water en zet de houder in de vriezer.

Gebakken aardappeltjes met courgette en gehakt

8 september 2023

Snelle en lekkere maaltijd voor een mooie nazomerdag

Gebakken aardappeltjes kunnen altijd en al helemaal op een mooie nazomerdag! Gewoon, in de pan met kruiden, courgette en ui. Sausje van yoghurt, knoflook en peterselie erbij en iedereen kan aanschuiven.

Salade met geroosterde bloemkool

1 september 2023

Een heerlijke salade die je niet elke dag voor je neus krijgt

Er zijn salades en er zijn salades. Heeft u deze al eens geprobeerd? Zeker de moeite waard! Benodigdheden: 1 rode ui Scheutje witte wijnazijn 50 gr feta 2 handjes sla 1 blik kikkererwten (à 140 gr) 1 rode puntpaprika Geroosterde bloemkool: 400 gr bloemkool 1 scheutje olijfolie 1 snuf komijnpoeder 1 teen knoflook 1 snuf paprikapoeder 1 snuf peper en zout 0.5 eetlepel maïzena Avocado dressing: 1 avocado 3 eetlepels yoghurt 1 limoen 1 snuf peper en zout 1 eetlepel agavesiroop Bereiding Verwarm de oven voor op 200° graden. Snijd de rode ui in dunne ringetjes en doe deze in een kommetje. Besprenkel de ui royaal met de witte wijnazijn. Laat dit staan en ga verder met de rest. Op deze manier verliest de ui zijn scherpe smaak en krijgt hij een mooie roze kleur. Laat de kikkererwten uitlekken. Vang het vocht (aquafaba) eventueel op en gebruik het voor een ander veganistisch gerecht. Begin vervolgens met de bloemkool. Snijd deze in roosjes en meng samen met de uitgelekte kikkererwten en met de olijfolie (je kunt ook de kikkererwten apart roosteren). Voeg vervolgens alle kruiden en de maïzena toe en meng goed door elkaar. Verdeel de bloemkool en de kikkererwten over een bakplaat met bakpapier en rooster ze ca. 20 minuten. Schep halverwege een keer om. Ga ondertussen aan de slag met de avocadodressing. Rasp de limoen en pers deze uit. Doe het vruchtvlees van de avocado samen met de yoghurt, limoensap- en rasp, peper, zout en agavesiroop in een foodprocessor en pureer fijn. Snijd de puntpaprika in ringetjes. Meng deze door de sla samen met de geroosterde kikkererwten en bloemkool. Verdeel de feta en de rode ui over de salade en serveer lauwwarm of koud. Tips: vervang de feta door een plantaardige variant en je hebt een vegan gerecht.

Espresso Martini: voor de echte liefhebber

1 september 2023

Deze houd je wel wakker

Ben jij een liefhebber van koffie en cocktails? Dan is deze Espresso Martini jouw cocktail! Laat de espresso maar alvast pruttelen en pak je shaker er maar bij!

Alles is ‘salted caramel’ tegenwoordig: daarom nu ook deze cocktail

15 september 2023

Om de zomer af te leren...

Proef deze super lekkere salted caramel cocktail met koffie en Licor 43 Orachata. Met amandelmelk, kaneel, fudge en zeezout heb je dit heerlijke drankje in no-time zelf gemaakt.

Soepel rood wijntje past perfect bij het orzo-gerecht van deze week

25 augustus 2023

Zomers gevoel

Bij het gerecht van deze week, het eenpansgerecht met orzo, doperwten en prei, past een soepel rood wijntje prima. geeft toch net even dat zomerse gevoel, ook al is het weer niet (meer) zo zomers.

Orzo met doperwten en prei

25 augustus 2023

In een pan en binnen een half uur klaar

Orzo met doperwten en prei – Voor dit recept met orzo, doperwten, prei en spekjes heb je maar één pan nodig. Een super makkelijk recept dat binnen 30 minuten op tafel staat.

Het wordt weer (een beetje) zomer, dus een lekker fruitig, koel wit wijntje dan maar?

18 augustus 2023

De zon schijnt, de temperatuur is aangenaam en het leven speelt zich grotendeels buiten af. Heerlijk genieten en hierbij past natuurlijk een lekker glas frisse witte wijn.

Romige pasta met tuinbonen en zongedroogde tomaat

18 augustus 2023

Snel, simpel en smakelijk

Een romige spaghetti die 100% plantaardig is, gemaakt met peulvruchten en een heerlijke smaak heeft door de Italiaanse kruiden en zongedroogde tomaat. Niet alleen heel gemakkelijk, het staat ook nog eens in 20 minuten op tafel! Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet daarna af en voeg een scheutje olie toe zodat het niet blijft plakken. Zet opzij tot de saus klaar is. Verhit voor de saus een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit daarin de ui en knoflook 2-3 minuten op middelhoog vuur. Doe de gebakken ui en knoflook in een blender. Spoel de bonen goed af en voeg toe. Schenk het water en de sojamelk erbij en verkruimel er een half blokje groentebouillon in. Voeg ook de edelgistvlokken, het citroensap en de Italiaanse kruiden toe en mix alles tot een dikke romige saus. Verdun de saus indien nodig met wat meer groentebouillon of water. Haal de tuinbonen uit de diepvries en verwarm ze kort in wat kokend water tot ze beetgaar zijn. Hak in de tussentijd de zongedroogde tomaat fijn. Giet de saus bij de spaghetti in de pan en voeg de tuinbonen en zongedroogde tomaat toe. Verwarm een paar minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de spaghetti meteen of vries het tot wel 2-3 maanden in. Garneer eventueel met wat verse peterselie en/of pistachenoten.

Wat drink je bij een aardappelgerecht?

11 augustus 2023

Genieten van de maaltijd met een heerlijk soepel wijntje erbij

In het gerecht van deze week speelt de aardappel niet de hoofdrol, maar is natuurlijk wel een essentieel deel van het Hollands pannetje. Toch is het altijd oppassen geblazen dat de wijn en de bijgerechten elkaar geen afbreuk doen. Heeft u een maaltijd waarbij de aardappel toch/nog prominenter aanwezig is, zoals de Gratin Dauphinois, kies dan voor een wijn met niet te veel tannine, zoals de Bourgognes van Joillot. Serveert u een aardappelsalade, dan is een geurige Sauvignon, b.v. de Sancerre van Sauterau, een goede keus. Een aardappelgerecht met een wat uitgesproken smaak is de selderiepuree. Uitstekend bij geroosterd vlees van de grill. Hierbij zijn de Barberesco's van Albino Rocca zeker niet te versmaden.

Terug