Een kruidige rode wijn bij de ossenhaas
Smaken moeten aansluiten bij elkaar
Gepubliceerd: 9 december 2022
Gaat u voor een rare of medium gebakken of gegrilde ossenhaas, dan is een volle, krachtige rode wijn met tannines als de Tempranillo, Rioja, Shiraz, Syrah, Sangiovese, Chianti Classico, Salentein, Pinot Noir, Merlot of Cabernet Sauvignon de ideale begeleider.
De smaak van een traditioneel bereide ossenhaas 9slechtas ‘verrijkt’ met peper en zout) in combinatie met de wijn moet natuurlijk wel in mooie balans blijven. Gaat u deze heerlijke ossenhaas echter vervolgens rijkelijk bestrooien met een bijvoorbeeld pikante, romige, zoete of zure saus, of aanvullen met kruidige bijgerechten, zorg dan dat uw wijn hier in goede overeenstemming in meegaat! Stevige smaken vragen om stevige, smaakvolle wijn.
Een van de meest voorkomende sausen en smaakmakers bij ossenhaas zijn natuurlijk de Stroganoff-, champignon- of pepersaus.
De rijkelijk gevulde en krachtige stroganoff saus vraagt om een net zo volle en krachtige rode wijn met aroma’s van donkerrood fruit, een mooie zuurgraad en zachte tannines als de Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Merlot of Pinot Noir.
Gaat u echter voor een heerlijke romige champignonsaus dan is het beter om uw rode wijn aan te passen met een net zo soepele rode variant. Ga voor een wijn met rijp roodfruit, tonen van vanille, een lange afdronk en goede houtrijping als de Tinto, Salentein, Shiraz, Syrah of Pinot Noir.
Bij een pepersausje is het belangrijk dat u daar een wijn tegenover zet die het aankan, maar niet te krachtig van smaak is waardoor het allemaal te veel van het goede wordt. Ga in dit geval voor een volle rode wijn met lichte houtrijping als de Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Salentejn of Shiraz.
Bron: wijnservice.nl