Een soort van Glühwein, maar dan anders…
Het is geen winter dus geen Glühwein, maar we willen wel warm blijven
Gepubliceerd: 28 april 2023
Het weer lijkt er nog niet echt op, maar we zitten volop in de lente. Een Glühwein zou een beetje gek zijn dus, maar toch, om een beetje warm(er) te worden is een ander kruidig wijntje ook niet te versmaden. Dit is een beetje een variant op de Glühwein, de Hypocras, Nooit van gehoord? Gek…
Dit heb je nodig voor 4 tot 5 personen:
1 fles rode wijn (0,75 l), bijvoorbeeld een goede Bourgogne
1,5 tl kaneelpoeder
1,5 tl gemberpoeder
een mespunt kruidnagelpoeder
100 g bruine basterd- of rietsuiker
Bereiding:
- Giet de wijn in een pan.
- Doe de kaneelpoeder, gemberpoeder en kruidnagelpoeder in een katoenen of linnen zakje (gemaakt van bijvoorbeeld een theedoek of laken) en bindt het dicht.
- Laat het zakje in de wijn zakken.
- Dek de wijn af met een theedoek of een deksel en laat het een nacht staan op een lauwwarme plaats.
- Haal de volgende dag het zakje eruit, voeg de suiker toe en roer totdat de suiker is opgelost.
- Zeef de wijn door een natgemaakte katoenen doek (of kaasdoek) en schenk de wijn in een schone pan.
- Verwarm de Hypocras op een laag vuur.
- Laat het niet koken, want dan wordt ze bitter.
- Giet de warme wijn vervolgens over in een mooie, aardewerken karaf of vuurvaste schaal.
- Zet de karaf of schaal met Hypocras op een theelichtje of rechaud.
- Serveer de wijn in verwarmde kopjes.
- Voor de alcoholvrije versie vervang je de rode wijn door druivensap.
Proost!
Bron: landleven.nl