Een volle kerk met ‘groene VVD-aanhang’
Minister Mark Harbers over klimaatadaptatie: flinke uitdagingen
Gepubliceerd: 23 november 2022
Het was minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat al ingefluisterd: in deze regio – bijvoorbeeld in de Egmonden – hebben we al direct te maken gehad met de extremere weersomstandigheden als gevolg van klimaatverandering.
Dat bracht het onderwerp klimaatadaptatie (aanpassen aan veranderend klimaat) al meteen een stuk dichterbij. Voeg daarbij een aantal scholieren die met verrassend eenvoudige vragen direct de kern van het probleem aansnijden en je hebt een mooie avond.
Een volle kerk is al bijzonder. Een volle kerk met (vooral) VVD-aanhang is eigenlijk nog aparter. Een volle kerk met voornamelijk VVD-aanhang die vervolgens roept om ‘groene’ maatregelen tegen klimaatverandering is helemaal apart. Groen rechts maakt een opmars…
Het was een goed gevulde Ruïnekerk waar Mark Harbers zich als een vis in het VVD-water voelde. Het waren overigens niet allemaal per se VVD-aanhangers bij deze bijeenkomst. Ook de andere politieke stromingen waren nieuwsgierig geworden.
Aan het eind van het betoog van Harbers kwam het interessantste deel: de vragen. Vooral de vragen van de scholieren van de BSG en de A. Roland Holstschool waren ’to the point’:
‘Waar haalt u de ruimte vandaan om water te bergen en al die hernieuwbare energie op te wekken? Nederland is al heel vol.’
‘Hoe staat Nederland er over 100 jaar voor als we niets doen?’
‘Kunnen we niet meer watertonnen creëren die overtollig water (tijdelijk) kunnen bergen?’
Ook de conrector van de BSG liet in navolging van haar leerlingen van zich horen: ‘Die kennis die bij de Nederlandse wetenschappers vandaan moet komen, moet wel via de opleidingen geborgd worden voor de toekomst. Gaat u daar nog iets (meer) aan doen?’
En zo raakt het klimaat aan zo ongeveer alle aspecten van de samenleving: van energievoorziening tot woningbouw en van kennisniveau tot de uitvoerende handen.
Veel van de antwoorden kwamen uit de ‘landelijke koker’: ‘We zijn druk bezig met te bedenken hoe we beter kunnen omgaan met bodem en water’, aldus Harbers. ‘Dat zijn flinke uitdagingen en die zijn er ook nog niet altijd. Maar wat er nu niet is, moet worden uitgevonden. Nederland is een land met veel kennis van water en bodem en dat zijn de sturende elementen voor wat we moeten (gaan) doen. Dat staat tussen de regels door in het coalitieakkoord, maar is wel van wezenlijk belang.’
Bovendien vindt Harbers dat juist die kennis die Nederland heeft over water en bodem veel meer en sneller gedeeld moet worden. Maar ja, dan maak je de concurrentie wijzer en dat is binnen VVD-kringen niet heel gewoon. Niettemin was deze volle kerk wel overtuigd van de noodzaak om snel stappen te zetten om klimaatverandering tegen te gaan. Alleen bleef het financieren ervan en de nog niet zo enthousiaste rol van de Provincie in dit alles nog even boven de markt hangen.
‘Inzetten op een duurzamere ontwikkeling en het principe van de vervuiler betaalt’, zo luidde de algemene conclusie. Zelfs de komst van een kerncentrale in deze regio werd daarbij niet uitgesloten.
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.