Egmonder Menno Tol eerste Nederlander die zich Master Sake Sommelier mag noemen
Gefascineerd door de mystiek van Japan
Gepubliceerd: 10 mei 2024
Het kan soms vreemd lopen: tot ongeveer zijn achttiende keek Egmonder Menno Tol eigenlijk niet om naar alcohol. Nu, nog voor zijn dertigste, is hij de eerste (en vooralsnog enige) Nederlander die zich Master Sake Sommelier mag noemen. Specialist in Japanse rijstwijn…
Menno volgde als vooropleiding de Middelbare Hotelschool. ‘Ik was op zoek naar een stageadres en belandde bij het Okura Hotel in Amsterdam. Prachtige plek natuurlijk, een sterrenhotel en -restaurant. Na mijn opleiding dacht ik eigenlijk aan de slag te gaan bij Van der Valk in Akersloot, maar toen lieten ze bij Okura weten dat ze mij wel in dienst wilden nemen. Daar hoefde ik niet lang over na te denken.’
Gegrepen door Japan
In zijn jeugd was Menno een fanatieke judoër. ‘Daar begon de fascinatie voor Japan feitelijk al. Toen ik vervolgens ook nog eens bij het Okura Hotel kwam te werken werd die voorliefde voor Japan alleen maar groter. Ik had mijn opleiding als ‘gewoon’ sommelier gedaan, maar daar raakte ik een beetje op uitgekeken. Via Okura kwam ik – uiteraard – in contact met de sake wijnen.’
In ons land is sake meer bekend als puzzelwoord dan als ‘serieuze wijn’, maar volgens Menno komt daar in rap tempo verandering in. ‘Het is vooral een zuivere wijn en daardoor zachter van smaak. Sake is minstens zo gevarieerd als de traditionele Italiaanse of Franse wijn, waarschijnlijk zelfs nog wel gevarieerder. Het is zo zuiver doordat er maar vier ingrediënten worden gebruikt: hoge kwaliteit water, Japanse rijst, Koji (een soort schimmel) en gist. Verder niets aan toevoegingen. Waar we in Nederland sake meestal alleen kennen van een warme variant is de meeste kwaliteitssake eigenlijk bedoeld om koud te drinken. De warme versie kun je vergelijken met Glühwein: leuk bij bepaalde gelegenheden, maar meer ook niet.’
Enorme groeimarkt
Juist vanwege de puurheid van de sake wijnen en de stijgende interesse in bijna alles wat met Japan te maken heeft, vormt die sake wijnmarkt een enorme groeimarkt. Menno: ‘Na ongeveer negen jaar bij het Okura Hotel te hebben gewerkt – de laatste paar jaar als hoofdsommelier – was ik wel toe aan een nieuwe uitdaging. Nu werk ik sinds dit jaar bij Hokkai Kitchen in IJmuiden. Dat bevalt goed. Daar importeren we onze eigen sake, Japanse rijst en zo meer. Daar ligt wel een beetje mijn droom voor de toekomst: als importeur aan de slag en liefst nog mijn eigen brouwerij. Dat zou fantastisch zijn.’
Experimenteren
Om alvast een beetje te ‘proeven’ aan dat laatste is Menno met Brouwerij Egmond in de slag met een experiment om een eigen Sancti-bier te brouwen op basis van sakegist. ‘Het beste van twee werelden bij elkaar brengen. Hoe tof zou dat zijn?’, aldus Menno. ‘Bovendien kan ik met mijn netwerk in het hogere hotel-segment de brouwerij misschien aan nuttige contacten helpen en zij kunnen mij op weg helpen richting een sake-brouwerij… Dat is een klassieke win-winsituatie, zou Johan Cruijff zeggen.’
Voorlopig is Menno Tol uit Egmond aan Zee de enige Nederlander die zich Master Sake Sommelier mag noemen. En hoe bijzonder dat is blijkt wel uit het feit dat er slechts 35 over de hele wereld zijn, zes in Europa, waarvan dus één in Egmond aan Zee. Daar kun je zelfs in Japan mee aankomen…
Foto (redactie): Menno Tol is de enige Nederlander die zich Master Sake Sommelier mag noemen.
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.