Deel

Egmonder Menno Tol eerste Nederlander die zich Master Sake Sommelier mag noemen

Gefascineerd door de mystiek van Japan

Egmonder Menno Tol eerste Nederlander die zich Master Sake Sommelier mag noemen

Het kan soms vreemd lopen: tot ongeveer zijn achttiende keek Egmonder Menno Tol eigenlijk niet om naar alcohol. Nu, nog voor zijn dertigste, is hij de eerste (en vooralsnog enige) Nederlander die zich Master Sake Sommelier mag noemen. Specialist in Japanse rijstwijn…

Menno volgde als vooropleiding de Middelbare Hotelschool. ‘Ik was op zoek naar een stageadres en belandde bij het Okura Hotel in Amsterdam. Prachtige plek natuurlijk, een sterrenhotel en -restaurant. Na mijn opleiding dacht ik eigenlijk aan de slag te gaan bij Van der Valk in Akersloot, maar toen lieten ze bij Okura weten dat ze mij wel in dienst wilden nemen. Daar hoefde ik niet lang over na te denken.’

Gegrepen door Japan
In zijn jeugd was Menno een fanatieke judoër. ‘Daar begon de fascinatie voor Japan feitelijk al. Toen ik vervolgens ook nog eens bij het Okura Hotel kwam te werken werd die voorliefde voor Japan alleen maar groter. Ik had mijn opleiding als ‘gewoon’ sommelier gedaan, maar daar raakte ik een beetje op uitgekeken. Via Okura kwam ik – uiteraard – in contact met de sake wijnen.’

In ons land is sake meer bekend als puzzelwoord dan als ‘serieuze wijn’, maar volgens Menno komt daar in rap tempo verandering in. ‘Het is vooral een zuivere wijn en daardoor zachter van smaak. Sake is minstens zo gevarieerd als de traditionele Italiaanse of Franse wijn, waarschijnlijk zelfs nog wel gevarieerder. Het is zo zuiver doordat er maar vier ingrediënten worden gebruikt: hoge kwaliteit water, Japanse rijst, Koji (een soort schimmel) en gist. Verder niets aan toevoegingen. Waar we in Nederland sake meestal alleen kennen van een warme variant is de meeste kwaliteitssake eigenlijk bedoeld om koud te drinken. De warme versie kun je vergelijken met Glühwein: leuk bij bepaalde gelegenheden, maar meer ook niet.’

Enorme groeimarkt
Juist vanwege de puurheid van de sake wijnen en de stijgende interesse in bijna alles wat met Japan te maken heeft, vormt die sake wijnmarkt een enorme groeimarkt. Menno: ‘Na ongeveer negen jaar bij het Okura Hotel te hebben gewerkt – de laatste paar jaar als hoofdsommelier – was ik wel toe aan een nieuwe uitdaging. Nu werk ik sinds dit jaar bij Hokkai Kitchen in IJmuiden. Dat bevalt goed. Daar importeren we onze eigen sake, Japanse rijst en zo meer. Daar ligt wel een beetje mijn droom voor de toekomst: als importeur aan de slag en liefst nog mijn eigen brouwerij. Dat zou fantastisch zijn.’

Experimenteren
Om alvast een beetje te ‘proeven’ aan dat laatste is Menno met Brouwerij Egmond in de slag met een experiment om een eigen Sancti-bier te brouwen op basis van sakegist. ‘Het beste van twee werelden bij elkaar brengen. Hoe tof zou dat zijn?’, aldus Menno. ‘Bovendien kan ik met mijn netwerk in het hogere hotel-segment de brouwerij misschien aan nuttige contacten helpen en zij kunnen mij op weg helpen richting een sake-brouwerij… Dat is een klassieke win-winsituatie, zou Johan Cruijff zeggen.’

Voorlopig is Menno Tol uit Egmond aan Zee de enige Nederlander die zich Master Sake Sommelier mag noemen. En hoe bijzonder dat is blijkt wel uit het feit dat er slechts 35 over de hele wereld zijn, zes in Europa, waarvan dus één in Egmond aan Zee. Daar kun je zelfs in Japan mee aankomen…

Foto (redactie): Menno Tol is de enige Nederlander die zich Master Sake Sommelier mag noemen.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Egmonder Menno Tol eerste Nederlander die zich Master Sake Sommelier mag noemen Egmonder Menno Tol eerste Nederlander die zich Master Sake Sommelier mag noemen

Meer 'Food & wine':

Bij de mosterd dille zalm past een witte wijn prima

14 juni 2024

Genieten met een hoofdletter G

Het is niet zo ingewikkeld om een lekkere wijn te zoeken bij een stamppot als die van deze week. De mosterd dille zalm maakt het al meteen iets makkelijker.

Preistamppot met mosterd dille zalm

14 juni 2024

Heerlijke smeuïge stamppot met geroerbakte prei en zalm uit de oven met een mosterd dille marinade

Je zou eigenlijk liever wat bbq-gerechten willen publiceren, maar het is eerlijk gezegd meer weer voor stamppot. Dus dat doen we dan maar. Gelukkig, de keuze is ook daar de reuze. Deze week dus een preistamppot met zalm.

Wat drink je bij een pittig gerecht?

7 juni 2024

Een beetje zoete wijn is dan erg verfrissend

Bij pittig eten kun je het beste een wijn drinken met weinig alcohol, die weinig bitter en heel fruitig is en eventueel een beetje zoet. Lekker bij pittig eten zijn pinot gris, riesling en pinot noir.

Pittige aardappelsalade met mais en gegrilde paprika

7 juni 2024

Zomerse gerechten dwingen mooi weer af

Een keer iets anders dan de standaard aardappelsalade serveren? Geef je salade extra pit met een beetje chipotle. En extra fijn: dit bijgerecht staat al met 20 min. op de tuintafel.

Cranberry kir bij de hamburger

31 mei 2024

Bubbels bij de snack waren toch lekker..?

Deze cocktail van mousserende wijn maak je net even wat spannender met cranberrysap en bosvruchten. Proost!

Burger met komkommer, paprika en whipped feta

31 mei 2024

Fastfood, maar dan toch anders

Laat de grill maar sissen, want deze burger met komkommer, paprika en whipped feta wil je echt proberen! Helemaal top: kies zelf welke burger je het lekkerst vindt.

Een frisse witte of fruitige rosé wijn voor bij de gevulde kipfilet

24 mei 2024

Kip is het meest gegeten stukje vlees in Nederland

Gebruikt u niet al te veel specerijen en sauzen dan serveert u kip in de basis het beste met een lichte en fruitige witte Chardonnay, Pinot Grigio, Riesling of Viognier, bij voorkeur zonder houtrijping. Of een heerlijke fruitige Rosé.

Gevulde kipfilet: binnen een half uur zit je te smullen

24 mei 2024

Deze gevulde kipfilet is om te smullen! Een smeuïg mengsel van MonChou, pesto en olie maakt de kipfilets extra lekker. Na het bakken vul je ze met het pestomengsel en de ham eromheen gerold. Laat het nog enkele minuten in de oven bakken om de smaken helemaal tot zijn recht te laten komen.

Stevige rode wijn uit Piemonte bij de bbq-bavette: hemelse combinatie

17 mei 2024

Lijkt wel feest

Op zoek naar een lekkere wijn voor bij het heerlijke hoofdgerecht van deze week? Schenk er dan een Barbera d’Asti bij. Door de stevige Barbera structuur past de rode wijn uit Piemonte heel goed bij bavette waar je door de grovere structuur iets steviger op moet kauwen. Dit maakt de tannines van de wijn zachter. Een heerlijke combinatie!

Bavette van de BBQ geserveerd met chimichurry

17 mei 2024

Kan ook perfect op de bbq

Nu het steeds vaker aangenamer weer wordt, kan de bbq weer uit het vet. Dan is meteen de volgende vraag: wat gaat daar op? Wil je eens iets anders dan de standaard worstjes en kippenpoten, dan is hier een heerlijk recept met bavette.

Beef teryaki met broccoli en rijst

10 mei 2024

Prima om eens een sake mee uit te proberen

Je kunt met sake veel verschillende kanten op. Deze Japanse rijstwijn past perfect bij allerlei gerechten. Het is een goede match voor visgerechten, sushi en sashimi, maar ook voor gerechten met vlees of groenten. Bovendien kan het ook worden gebruikt in marinades en sauzen voor een unieke smaak.

Als we het dan toch over sake hebben…

10 mei 2024

Sterke opmars van zo ongeveer alles wat met Japan te maken heeft

Sake is de traditionele Japanse wijn die volgens de liefhebbers stukken lekkerder is dan de van druiven gemaakte wijnsoorten. De officiële naam is Seishu ('heldere alcohol') of Nihonshu ('Japanse alcohol').

Wat drink je bij een afhaalmaaltijd?

3 mei 2024

Bubbels bij je patatje: als er iets goed past...

Ofschoon het gerecht van deze week geen afhaalmaaltijd is, komt het toch wel in de buurt. Maar er zijn natuurlijk meer opties wanneer je even geen zin hebt om (veel tijd te steken) in koken.

Rostischotel met shoarma, sla, komkommer en knoflooksaus

3 mei 2024

En lekker weinig afwas...

Rostischotel met shoarma – Een heerlijke rostischotel met shoarma, sla, komkommer en knoflooksaus. Super makkelijk en zooooo lekker! Het fijne van dit gerecht is dat het een eenpansgerecht is, waardoor je maar weinig afwas maakt.

Proosten op de koning doe je met Oranjebitter. Toch?

26 april 2024

Niet bij iedereen een even populair drankje

Een drankje dat je het hele jaar door waarschijnlijk amper ziet of drinkt, maar dat in april in Nederland altijd ineens weer in grote hoeveelheden wordt geschonken, is oranjebitter. Een likeur met een lange geschiedenis die teruggaat tot 1620. Niet iedereen is even dol op een glaasje oranjebitter, maar toch ontkom je er haast niet aan om er op Koningsdag op zijn minst even mee te proosten op de koning. De voorloper van oranjebitter is oranjelikeur, beide zijn het likeuren op basis van gedestilleerde curaçaoschillen, pomerans en brandewijn. De oorspronkelijke oranjelikeur werd na 1620 ontwikkeld ter ere van de diverse door Frederik Hendrik gewonnen veldslagen. De drank bleef vrij onbekend tot 1800, maar na het aantreden van de eerste Oranje koning Willem I, in 1814, werd deze vernieuwd op de markt gebracht. Zonder toegevoegde suiker dit keer, vandaar ook de nieuwe naam oranjebitter. Ook vandaag de dag hebben de meeste mensen het nog steeds over een glaasje oranjebitter, maar ‘stiekem’ wordt er door de producenten weer steeds vaker suiker aan toegevoegd. Zonder suiker is het namelijk voor veel mensen te bitter om te drinken, maar met een beetje suiker smaakt is het ineens een stuk aangenamer. Ook de Oranjes zelf komen er tijdens Koningsdag meestal niet onderuit om ook ergens van een glaasje oranjebitter (of oranjelikeur) te nippen, dat terwijl het verhaal gaat dat de meesten van hen er absoluut niet dol op zijn. Zo zie je maar weer, zelfs de koninklijke familie ontkomt soms niet aan iets wat ze liever niet doen.

Italiaanse boerenkool als bodem voor ‘Koningsnacht’?

26 april 2024

Met tomaat, kaas en ham

Geef eens een Italiaanse twist aan je boerenkoolstamppot. Hartstikke lekker en een ideale maaltijd voor doordeweeks. Maar in dit geval een ideale bodem voor de Koningsnacht...

Bij de ovenschotel van deze week past een lekker biertje

19 april 2024

Maar welke kies je dan?

Er zijn talloze soorten en smaken te vinden in de wereld van speciaalbier. Het smaakpalet van speciaalbieren reikt een stuk verder dan het smaakpalet van wijn. Door de verschillende varianten van ingrediënten hop, mout, gist en zelfs water zijn er enorm veel smaakcombinaties mogelijk. Ook verschillende methoden in het brouwproces zorgen voor diverse mogelijke smaakcombinaties. Toch wordt wijn nog altijd vaker bewust gecombineerd met eten, terwijl de mogelijkheden van bier-spijs combinaties nog veel groter zijn.

Stevige maaltijd past wel bij de huidige temperaturen…

19 april 2024

En het is ook nog erg lekker

Soms wil je iets eten dat niet te ingewikkeld is, maar wel heel erg lekker. Deze ovenschotel met rundergehakt is dan wat je nodig hebt. Het recept is losjes gebaseerd op een recept van Gordon Ramsay. In de verste verte heeft het wel iets weg van een Shepherds pie, al worden die met lamsgehakt gemaakt en niet met rundergehakt, zoals hier gebruikt wordt. Maakt ook niet uit, als het maar lekker is toch? Je kunt deze ovenschotel met rundergehakt een dag van tevoren klaarmaken, en het gerecht dan in een half uurtje afbakken in de oven voor je gaat eten.

Maak er je eigen scroppino bij…

12 april 2024

Verfrissend nagerecht, maar wel met een stevige borrel er in

Deze Italiaanse cocktail is heerlijk verfrissend maar vergis je niet: er zit een flinke borrel in! En dat maakt hem nu ook juist zo lekker.

Ovenschotel van gnocchi met spinazie, kaas, ricotta en pijnboompitten

12 april 2024

Een beetje minder vlees is niet erg en het smaakt heerlijk

Geniet van een heerlijke vegetarische ovenschotel met gnocchi, verse spinazie en romige ricotta met citroen. Dit eenvoudige recept combineert de smaken van frisse citroen, hartige Parmezaanse kaas en krokante pijnboompitten.

Geen drankje zo feestelijk als een cocktail (of mocktail)

5 april 2024

Met of zonder alcohol, een feestje blijft het

Geen drankje dat meer ‘feest’ uitstraalt dan een cocktail. Of je nu wel of geen alcohol drinkt: er is altijd een cocktail- of mocktailrecept dat bij je past. Cheers!

Gegrilde romaine sla met sinaasappel

5 april 2024

Lekkere lunch barstensvol smaak!

Deze gegrilde kropjes sla barsten van de smaak met een dressing van Ras el Hanout, partjes frisse sinaasappel en een bite van amandel.

Een chocolade-ei gevuld met rum, ijs en munt…. Als dat geen zalige paas wordt!

29 maart 2024

Daar zou de Paashaas voor omlopen

Van ei tot chocolade en van een lekker stukje paasstol tot gerookte zalm: met Pasen kan je alle kanten op. Of je nu kiest voor een uitgebreide paasbrunch, kiest voor een gezellige borrel of juist feestelijk gaat dineren: er is altijd het perfecte drankje bij jouw favoriete paasgerecht.

Maak eens iets anders voor de Paasbrunch…

29 maart 2024

Wat dacht je van een Dutch baby, quesadillas of kip-curry voor bij de brunch?

We zijn in rechte lijn naar Pasen, de dag waarop we ons helemaal ziek eten in chocolade paaseieren. Een dag waarop we lekker lang kunnen uitslapen en genieten van een typische paasbrunch. Niets zo gezellig als een brunch met Pasen met buiten een lekker lenteweertje (hopelijk). Wil je dit jaar origineel uit de hoek komen voor de paasbrunch en niet voor de typische pistoletjes, sandwiches, omeletje of koffiekoek (niets mis mee natuurlijk) gaan? Wat dacht je dan van een Dutch baby, quesadillas of asperges voor bij de brunch?

Kruidige wijn bij kruidige visschotel

22 maart 2024

Kan wit zowel als rood zijn. Laat u verrassen

Vissen behoren te zwemmen; in stille wateren, kabbelende beekjes, zoetwatermeren of de zee, maar de echte liefhebbers appreciëren een vis die zwemt in een overheerlijke wijn. De grootste discussie die hierover rijst is echter, in welke wijn?! Deze vraag is echter niet zo makkelijk te beantwoorden. Zo denken veel mensen dat ze bij vis alleen witte wijn kunt drinken en bij vlees rode win. Niets is echter minder waar. De juiste wijn bij vis is namelijk compleet afhankelijk van de vissoort, bereidingswijze, bijgerechten én uw persoonlijke wijnvoorkeur.

Overschotel met vis en kruidengratin

22 maart 2024

Bij de vishandel en sommige supermarkten kun je ook een mix van verschillende soorten vis kopen, vaak speciaal samengesteld om te wokken. Ook ideaal voor deze vispie, en een flinke hand garnalen maken hem extra lekker.

Wijn van de chenin blanc druif past perfect bij de bobotie-schotel

15 maart 2024

Frisse fruitige wijnen met uiteenlopende smaken van fruit

Bij de bobotie-schotel van deze week past uiteraard een heerlijk wit wijntje. Bijvoorbeeld van de Chenin Blanc druif. De chenin blanc produceert frisse en fruitige wijnen met zeer uiteenlopende smaken van fruit. In het algemeen staat dit druivenras bekend om zijn strakke wijnen. De geur is vaak heerlijk breed, mooi bloemig, met appel, tropisch fruit, amandel, marsepein en honing. De smaak sappig, fris en toegankelijk.

Maak zelf een heerlijke bobotie-schotel

15 maart 2024

Ideetje voor de volgende Dinnerclub?

Maak zelf een heerlijk Zuid-Afrikaans gerecht met dit bobotie recept! Een eigen kruidenmix zorgt voor een authentieke smaak, zonder pakjes en zakjes. Met sperziebonen, abrikoos en appel.

Een lekkere ‘vettige’ witte wijn bij de zalm

8 maart 2024

Investeren in een mooi flesje witte wijn loont

Zalm heeft structuur en een hoog vetgehalte. Over het algemeen past daar dan ook het beste een wijn bij die vettigheid en structuur heeft. Zalm past daarom goed bij een ronde, romige en licht vettige witte wijn zoals een chardonnay of een viognier.

Rijstsalade met zalm, lekker en snel

8 maart 2024

Nu het toch een beetje lente-achtig begint te worden...

Rijst- en pastasalades zijn gerechten die op mooie zonnige dagen niet misstaan. Zonder nu te willen suggereren dat de zomer is aangebroken, kun je natuurlijk wel de zomer een beetje in huis halen. Zeker met zo'n snel en heelrijk gerecht. Deze rijstsalade met gegrilde zalm, kappertjes, wortel en paprika is een aanrader voor een lekkere lentedag.

Een frisse, fruitige, witte wijn past perfect bij de kabeljauw met citroen

1 maart 2024

Maar een rosé kan er ook erg lekker bij zijn

Kabeljauw is een magere vis. Daarbij past een lichte wijn met frisse zuren het best. Dat zijn meestal witte wijnen, maar een droge rosé of een soepele, fruitrijke rode wijn combineren vaak ook prima.

Kabeljauwhaasjes mediterrane stijl uit de oven

1 maart 2024

Voor de echte visliefhebber

Een recept voor de echte visliefhebber: verse kabeljauwhaasje uit de oven Griekse stijl met zelfgemaakte citroensaus. Bak de kabeljauwfilet even aan in de pan en de oven doet de rest van het werk. Het sap van de citroen geeft het gerecht een frisse, mediterrane smaak.

Alcoholvrij is niet per definitie saai…

23 februari 2024

Sterker nog, het werkt verhelderend...

Of je nu een maand geen alcohol drinkt in januari (oftewel Dry January, zoals we dat zo liefkozend noemen) of over het algemeen iets minder wilt drinken, geen alcohol drinken hoeft gelukkig niet te beteken dat je tijdens elk etentje aan het water of de cola zit. Je kunt zowaar heerlijke alcoholvrije drankjes drinken die allesbehalve saai zijn.

Heerlijk gerecht voor het weekend: naanbrood met honingkip

23 februari 2024

Weer eens iets anders dan een broodje shoarma...

Naanbrood met honingkip – Een lekkere maaltijd voor in het weekend, deze naanpizza met honingkip. Dit is een vrij simpel gerecht met wat avocado en sla, maar je kunt gerust variëren met andere ingrediënten

Terug