Deel

Reacties van onze lezers

Stuur je bericht naar ons toe!

Reacties van onze lezers

Geachte Redactie…


Donderdag 9 september: Reactie van Hans Berkhout, huisarts in Calgary op het verhaal over de gasfabriek geplaatst op vrijdag

Gastoevoer naar de plaatselijke bevolking was nauwelijks of niet beschikbaar tijdens WO2 in Egmond aan Zee
‘s Ochtends vroeg op 10 februari 1942 draaide Piet Schotsman (directeur van de gasfabriek) de gaskraan open zodat ik thuis -Trompstraat 7- in een warme kamer geboren kon worden rond 06.00 uur. Dit onder leiding van mijn vader Jan Berkhout, terwijl mijn moeder het eigenlijke werk deed. Tante Jo (Schotsman) was een vriendin van mijn moeder, en mijn vader was bevriend met Piet, via z’n werk als huisarts en ondergronds medisch werk.

Dokter Belogne had m’n vader (net afgestudeerd) gevraagd in 1939 om naar Egmond te komen. Hij had hulp nodig in z’n drukke praktijk.
Mijn vader vertelde mij o.a. dat hij had geprobeerd had het leven te redden van een neergestort(geschoten) vliegtuig bemanningslid, een Engelsman. Toen ik vroeg hoe het verder ging met die geallieerde militair, was het antwoord “die is in Egmond gebleven”.

Later in 1942 verhuisde ons gezin naar Zaandam waar m’n vader zijn eigen praktijk begon.


Woensdag 8 september 2021: Een prachtige nazomer dag (Foto Petronella Lassooy).


Donderdag 2 september 2021: Het reuzenrad ligt ingepakt en wel op de vrachtwagens. Tot volgend jaar?!

Eric Dullaart werkzaam bij het reuzenrad; “Bij deze willen wij iedereen van ‘Derp’ en daarbuiten bedanken voor de vele positieve reacties op internet, aan de kassa of als we gewoon door de Voorstraat liepen. Bedankt voor jullie steun. We zijn blij dat jullie van het reuzenrad genoten hebben en hopelijk tot volgend jaar!”   (Foto: Eric Dullaart) 


Donderdag 8 april 2021: Een gevoel van nostalgie

Geachte redactie,

Met heel veel plezier kijk ik elke keer uit naar uw flessenpost met nieuws uit Bergen en Egmond aan Zee. Toen ik dan onlangs las, dat een van de vertrouwde winkels, m.n. de drogisterij Palsma, ook het vertrouwde beeld in de Voorstraat van zoveel jaren, uit het straatbeeld gaat verdwijnen, bekroop mij een gevoel van nostalgie. Dat werd onlangs nog versterkt bij het zien van het filmpje van de Flessenpost van Egmond aan Zee uit de 60er jaren.

Daar kwamen ze weer voorbij, Mevr. Bosman van de kapper, aan de deur met de postbode, het adres waar wij gedurende 8 jaar , een maand in de zomervakantie boven de winkel logeerden. Met uitzicht op Bakkerij vd Schinkel, waarvan Mevr. vd Schinkel op het filmpje ook nog voorbij kwam, groenteman Bas, Mevr. Bes, van de winkel waar van alles te koop is voor het strandvermaak en zoveel andere plekjes, die de revue passeerden.
En gingen dan vaak het steegje door vanuit ons logeeradres naar melkboer Kager, en wat waren ze heerlijk de ijsjes , als toetje, even snel naar de overkant naar IJssalon Pravisani .
Dan heb ik het nog niet eens over het winkeltje van Annetje Belleman, pure nostalgie, al heel veel jaren geleden. En zo zou Ik nog zo lang door kunnen gaan……

5 jaar was ik destijds toen wij voor het eerst in Egmond aan Zee gingen logeren. En nu, ruim 65 jaren later, moeten we toch minstens een paar keer per jaar weer even naar het strand, lopen van Egmond naar Bergen, maar ook toch altijd even het weemoedige rondje door de Voorstraat nemen.

Vele jaren geleden, maakte Ik dan ook als herinnering aan al die mooie jaren, deze fotocollage. Wanneer ik dan ook vele keren per dag langs deze collage loop , die in ons trapgat hangt, koester ik nog steeds al die mooie momenten, en blik ook met veel weemoed terug naar de tijden van weleer, ons Egmond aan Zee.   Herma Kooper


Dinsdag 26 januari: Geachte redactie, De eerst door mij ontvangen flessenpost bracht mij tot het volgende.

Nu flessenpost ook is geland
op ons geliefde Egmond strand
doet het mij zeer bekoren
dat Egmond-Binnen, Hoef en Zee
de laatste nieuwtjes hierdoor mee
uit Egmond kunnen horen
iets over kunst, over cultuur
over ons strand en de natuur
ook over tal van zaken
waar wij misschien wel allemaal
analoog of digitaal
iets willen of gaan maken
geluiden uit de politiek
een mening van het dorpspubliek
die wij graag willen weten
maar tevens ook voor menigeen
een antwoord op de vraag waarheen
als wij eens uit gaan eten
juist daarom is het reuze fijn
dat er gedreven mensen zijn
die flessenpost creëren
waar wij, als lezer van hun post
‘die makers vast veel uren kost’
hun werkstuk zeer waarderen.

Jbk, J.B.Kramer Egmond-Binnen


Vrijdag 15 januari 2021: Hallo Derpers en bezoekers van dit mooie vissersdorp,

Allereerst wil ik mijn complimenten geven aan de gemeente, die ons hondenbezitters de kans geeft om onze geliefde hond OOK geliefd te laten zijn bij de niet-hondenbezitters. Overal zie ik poepzakautomaten hangen en heel veel afvalbakken langs de wegen bij op en afgangen van het strand enz. Er wordt veel gebruik van gemaakt. Ondanks die constatering, zie ik toch ook nog veel poep op de stoep, waar ik niet blij van word en me ook zorgen over maak. Ik besef dat er heel veel hondenliefhebbers zijn, echter juist omdat we met zovelen zijn, is het een goed plan om de uitwerpselen netjes op te ruimen, zodat de niet-hondenbezitters geen hekel krijgen aan de (ONZE) honden (die hier zelf niets aan kunnen doen). Soms als je wat ouder bent, wordt het bukken moeilijker en dat zou een reden kunnen zijn dat het niet opgeraapt wordt. Toch zijn er artikelen te koop als bijv. een grijparm of zelfs tegenwoordig poepgrijpers. Als dat echt niet lukt, schop het dan in ieder geval in de goot of in het perkje langs de stoep zodat we er niet in trappen. HET IS ECHT SMERIG OM IN DE STRONT TE STAAN. DUS LIEVE HONDENBEZITTERS DOE ER WAT AAN. VOOR ONS ALLEMAAL IS DAT WEL ZO SOCIAAL.

Afzender: een hondenbezitster in Egmond aan Zee

 

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers

Meer 'Rechter kolom':

Vandalisme

30 september 2022

Zo jammer ......

Het dilemma is altijd; wel of geen aandacht aan besteden; vandalisme. Maar soms wordt het toch écht te gek. Deze bushalte aan de Voorstraat, vlakbij de verkeerslichten, was weer eens ‘de dupe’. Regelmatig worden hier, en bij zijn/haar zusje/broertje aan de overkant, de ramen kapotgeslagen/getrapt. Veelal zaterdag in de nacht. Dit keer moest ook het gemeentelijke informatiebord even verderop het ontgelden. Het bord dat iedereen welkom heet en de datum en de tijd aangeeft. Het zal allemaal wel weer gerepareerd gaan worden. De rekening gaat (deels) naar de gemeente. Hé.... en dat zijn wij toevallig allemaal samen…. mogelijk en zeer waarschijnlijk ook de gemeente waar de daders wonen.

Reuzenrad weer vertrokken

30 september 2022

Op- en afbouw is een waar spektakelstuk

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Voor het Europa Rad van de familie Vallentgoed was de tijd gekomen om te gaan. Vanaf zaterdag 27 augustus stond het op het parkeerterrein bij de Werf. Carla Gul - Hopman maakte de foto van een half afgebroken reuzenrad in het donker. De volgende morgen, vastgelegd door Eric Dullaart, was alles al op trailers geladen. Op naar de volgende bestemming!

Glasvezelnetwerk rukt op in Egmond

30 september 2022

Egmond aan Zee nu aan de beurt

De aannemer die namens E-Fiber een glasvezelnetwerk aanlegt is al een tijdje in Egmond actief. In Egmond aan den Hoef en Egmond-Binnen zie je veelvuldig de paarse draadjes tussen de tegels van de stoep uitsteken. Om de toeristen en bezoekers niet af te schrikken was Egmond aan Zee als laatste aan de beurt. De afgelopen week werd er ook in Derp een begin gemaakt met het graven van een gleuf, dikke paarse kabel er in, de gleuf weer dicht en het tegelwerk hersteld. De werklui zijn handig dus het gaat snel. Als dat een voorbode is van de snelheid van het glasvezelnetwerk ….

Burgemeester bezoekt Hospice Egmond

30 september 2022

'Waardevolle aanwinst voor de Egmonden en omgeving,'

‘Een waardevolle aanwinst voor de Egmonden en omgeving’. Aldus burgemeester Lars Voskuil van Bergen bij zijn bezoek op vrijdagmorgen 23 september aan Hospice Egmond. Na een korte rondleiding door Jessica Zwart, initiatiefneemster en secretaris, en Jan Mesu, voorzitter, schoof hij aan de koffietafel aan bij gasten, vrijwilligers en coördinatoren van het hospice. Hij bleek goed geïnformeerd over hoe de lange periode van dromen en plannen maken gevolgd was door drukke tijden van het werven van donateurs, sponsors en vrijwilligers en het uit de grond stampen van het gebouw. Tijdens het gesprek aan tafel lieten Ernst Onrust, een van de gasten, en zijn vrouw Anneke, hem weten hoe blij ze waren met deze voorziening, dichtbij hun eigen woonomgeving. ‘Er is behoefte aan veel meer van dit soort voorzieningen’ was hun boodschap. De burgemeester beaamde dat en sprak zijn waardering uit voor de manier waarop het hospice kan draaien: ‘In een huiselijke sfeer, in goede samenwerking tussen vele vrijwilligers en professionele verpleegkundigen zodat 24-uurs zorg gerealiseerd wordt. Iets om trots op te zijn.’

4 oktober 1972

30 september 2022

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij tonen enkele pagina’s en selecteerden de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 4 oktober 1972.

Als koeien konden spreken

30 september 2022

Wat zou deze koe dan zeggen?

Tijdens een bezoek aan een boerderij met aardig wat koeien maakten we dit plaatje. De koe eet en kijkt je aan: wat zou er in zijn hoofd omgaan. En denk niet dat een koe dom is, want dat is 'ie zeker niet.

Lekker achter glas…

23 september 2022

Goed toeven binnen

Tijdens de ondernemers bbq van Ondernemersvereniging Egmond aan den Hoef bij Bad Egmond was het niet het ideale weer voor een bbq. Dat mocht de pret echter niet drukken. Achter de ramen van het terras was het goed toeven... De bbq en de gezelligheid waren er niet minder om.

Spin in actie

23 september 2022

We moeten allemaal eten tenslotte

Dit toch niet al te grote spinnetje is erin geslaagd een vlieg van formaat te vangen. Mooi ingepakt en daarna smullen maar... Of meenemen op visite misschien?

Het verhaal achter de Passiebloem

23 september 2022

Fraai plaatje van even fraaie bloem

Volgens de overlevering gebruikten Spaanse missionarissen passiebloemen ter illustratie om het kruisigingverhaal van Jezus Christus over te brengen. Toen zij passiebloemen in Amerika ontdekten, zagen zij in de vijf kelk- en de vijf kroonbladeren een verwijzing naar tien van de twaalf apostelen: Petrus en Judas zijn uitgezonderd. De drie stampers leken op de spijkers waarmee Jezus aan het kruis werd genageld. De corona leek op de doornenkroon van Christus. De kronkelige ranken leken op een zweep. De drie schutbladeren stelden de drie Maria’s voor ( Jesus’ moeder, Maria Magdalena en Maria van Bethanië) bij het kruis voor. Het blauw van de bloem verwees naar de hemel of naar het blauwe kleed van Maria. Aangezien de passiebloemen pas in de 16e eeuw in Zuid-Amerika ontdekt zijn, moet de legende dat de plant zich om het kruis van Christus heeft gewonden als onzin worden afgedaan. Het verhaal is waarschijnlijk ook aangepast om het kloppend te maken met de beschrijving van Passieflora caerulea, omdat deze soort waarschijnlijk als eerste passiebloem in Europa is geïntroduceerd. Maar een mooi verhaal blijft het.

Handige reparateurs gezocht!

23 september 2022

Voor Repair Café in PostaanZee

Binnenkort start PostaanZee een Repaircafé. Vrijwillige reparateurs staan dan klaar om je gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. Het Repaircafé geeft kleding, een kapot broodrooster, een stofzuiger een tweede leven. Zo bespaar je geld + we gaan zuinig om met grondstoffen wat weer goed is voor het milieu. We zoeken handige reparateurs (fietsen, elektronica, hout/meubels, textiel/kleding) die één donderdagmiddag per maand buurtbewoners helpen hun spullen te repareren. Ben je zo iemand? Vind je het leuk om je kennis te delen en heb je belangstelling? Neem dan snel contact op met Paul Penders, 06 20121704

UPDATE: Egmondse verdachten in zaak mishandeling Duitsers veroordeeld

24 september 2022

Tot respectievelijk 20 en 10 maanden celstraf

De twee Egmondse verdachten van de mishandeling van een Duitse toerist zijn in beroep door de rechter veroordeeld tot 12 en 10 maanden celstraf. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep 24 en 20 maanden celstraf geëist tegen de twee mannen uit Egmond aan den Hoef, die in de nacht van 5 op 6 mei 2017 in Egmond aan Zee drie Duitse toeristen zwaar zouden hebben mishandeld.

Voetgangersbruggen Slotpark onder handen genomen

23 september 2022

Betonnen platen zekeren de hele brug

Deze week worden de voetgangersbruggen bij het Slotpark onder handen genomen. Dat wordt meteen drastisch gedaan: de hele brug wordt vervangen en er komen nieuwe exemplaren voor in de plaats.

Dit weekeinde: Kermis Egmond-Binnen

30 september 2022

Altijd één groot feest

Kermis in Egmond-Binnen is traditioneel één groot feest. Dit weekeinde is het dus van vrijdag 30 september tot en met maandag 3 oktober. De kinderkermis op het Kerkplein is tot en met zondag 2 oktober. Geïnteresseerd wat de horeca in Egmond-Binnen, Café Tervoort en Herberg Binnen, op het programma hebben staan? Zie de twee aankondigingen.

Bij de supermarkt

23 september 2022

Even de horizon verbreden?

Nu ligt de topman van Jumbo wel onder vuur, maar om je dan als karretje meteen maar bij de concurrentie aan te sluiten...

Flappie op het hazenpad?

23 september 2022

Konijn kiest eieren voor zijn geld

Of het komt doordat het weer is omgeslagen of dat dit gewoon een konijn is dat 'zijn eigen weg heeft gekozen' dat zullen we wel nooit weten. Maar feit is dat deze Flappie blijkbaar door de weersomslag het idee kreeg dat Kerst ineens wel heel dichtbij komt en daarmee het hazenpad koos.

Schapen met de kont in de wind

23 september 2022

Afgelopen week was het een paar keer flink onstuimig weer. Harde wind en regen teisterden (eindelijk eens) het landschap. Deze schapen dachten daar het hunne van en zochten, met de kont in de wind, beschutting bij elkaar.

Wie kijkt er nou naar wie?

16 september 2022

Stem Nathalie naar de finale!

De National Geographic Fotowedstrijd 2022 is weer van start. Vorig jaar heeft Natalie Peters Koopmans de finale gehaald dankzij uw steun. Ook dit jaar hoopt zij weer op uw stem! Het is een inzending in de categorie ‘dier’ en de toegevoegde tekst luidt: ‘Een blik van een dier waarbij je denkt wie kijkt er nou eigenlijk naar wie'? De foto is genomen in Anna Paulowna.

Wilgen aan de Beatrixlaan flink gesnoeid

16 september 2022

De bomen kunnen het goed aan

Negen wilgenbomen waren aan de beurt voor een flinke snoeibeurt in de Hoef. Voor het behoud van wilgenbomen is het noodzakelijk dat ze om de 4-5 jaar worden gesnoeid. Zo worden ze niet te groot en breken de takken niet af. De bomen kunnen een snoeibeurt goed aan en lopen snel weer uit.

Egmond in de media: Huub Stapel bezocht het dorp

16 september 2022

Voor het programma 'Langs de Kust'

In het MAX-programma Langs de Kust onderzoeken presentator Huub Stapel en schrijver Martin Hendriksma welke rol de Nederlandse kust speelt in ons leven en ontmoeten ze mensen die aan deze eeuwige vloedlijn wonen. In navolging van de series Langs de Rijn en Langs de Maas volgen de mannen de kust van het Zwin in Zeeland tot aan de Eemsmonding in Noord-Groningen.

Verkoop loten voor ‘Kleine Jantje Beton loterij’ gestart

16 september 2022

Basisscholen in actie voor meer buitenspelen!

Drie op de tien kinderen spelen bijna niet buiten. Terwijl buitenspelen heel belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen.

Yvonne Munnik

16 september 2022

Op grote hoogte

Yvonne op maandag 12 september 2022: "Mooi weer, het moest er maar weer eens van komen. Het reuzenrad in en op verzoek boven even stilstaan om foto's te maken. 

27 september 1972

23 september 2022

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij tonen enkele pagina’s en selecteerden de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 27 september 1972.

PWN controleert bomen op veiligheid

16 september 2022

In de herfst en winter stormt het steeds vaker

In de herfst en winter stormt het steeds vaker. Tijdens een heftige storm kunnen takken afbreken of bomen omvallen. Daarom controleert PWN dit jaar weer alle bomen langs verharde wegen, parkeerplaatsen, erven van omwonenden en buitenranden van het Noordhollands Duinreservaat (NHD).

Geduld is een schone zaak …

16 september 2022

Schapen werken gewoon door

Denk je net even je persoonlijk record door de duinen fietsen te verbreken is er een opstopping. Staking van PWN-boswachters? Nee, een kudde schapen die er even de tijd - en het hele pad - voor neemt om wat malser gras te zoeken.

Langs het pad

23 september 2022

Het zal steeds vaker gebeuren deze dagen: als je 's morgens op tijd in duin loopt kun je naast het pad de dauw in de spinnenwebben zien zitten. Het najaar komt er aan.

20 september 1972

16 september 2022

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij tonen enkele pagina’s en selecteerden de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 20 september 1972.

Andrea Rijtema

9 september 2022

Als de zon onder is

Andrea Rijtema (Dré Design) fotografeerde Egmond aan Zee nadat de zon onder gegaan is .... 

Volg de bordjes… Of toch maar niet?

9 september 2022

Maar pas op bij het oversteken

Afgelolpen week waren er wegwerkzaamheden aan de Hoeverweg tusen het kruispunt Zeeweg Herenweg (zoals het daar inmiddels heet) richting Alkmaar. Daarvoor waren er de nodige bordjes (best veel eigenlijk) geplaatst. dan weet je als fietser tenminste waar je naar toe moet. Echter, de werkzaamheden waren afgelopen en de borden werden vooralsnog maar even ergens gestald. Zoals hier bij de bussluis aan de Sabine van Beierenlaan. Wie de bordjes volgt komt via die bussluis op de Hoeverweg. Nu weten de meeste Egmonders wel hoe het werkt. Je zult echter als argeloze toerist een rondje maar in de omgeving willen fietsen. Dan gaan voor je het weet de auto's toeterend met 80 per uur (of harder) langs je heen. Niet zo'n handige zet dus...

Oud Egmonder veroordeeld

9 september 2022

Heimelijk filmen van vrouwen in bad, in bed en op de wc

De Alkmaarse rechtbank heeft de 31-jarige oud-Egmonder C.C. veroordeeld voor het stiekem filmen van zijn ex-vriendin in Alkmaar en zijn toenmalige vriendin en haar minderjarige tienerdochter in Egmond aan den Hoef. De man krijgt een celstraf opgelegd van 8 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

Goederen gestolen en vernield

9 september 2022

Bewakers gaan zeer hard optreden

Ook 50 jaar terug ging niet alles zoals het hoort. Getuige deze advertentie werden er goederen gestolen en vernield in het verlaten en klaar voor de sloop zijnde Huis ter Duin. De wettelijke eigenaar van de spullen heeft bewakers ingehuurd die tegen inbrekers en vernielers zeer hard gaan optreden. Het is niet duidelijk of die bewakers ook echt in actie gekomen zijn of dat deze waarschuwing afdoende was ….

Volop Egmond in Spakenburg

9 september 2022

Gezellig zo'n Visserijdag

Afgelopen zaterdag was het Visserijdag in Spakenburg. De Egmonder Pinck lag in de haven, de Zâalnêelden traden op en de kledendrachtgroep Egmond maakte het plaatje compleet.

Zeehond meldt zich

9 september 2022

en meldt zich weer af

Sjef Kenniphaas spotte afgelopen zaterdag een grote zeehond voor de kust van Egmond aan Zee. Hij spotte deze niet alleen maar legde hem of haar ook op de ‘gevoelige plaat’ vast.

Rabo ClubSupport weer van start

23 september 2022

28 Egmondse verenigingen vragen om jouw stem

Als coöperatieve bank heeft de Rabobank geen aandeelhouders, maar leden. Elk jaar geven ze een deel van hun winst terug aan de maatschappij. En die leden beslissen mee, zo bepalen ze samen waar het geld naar toe gaat. Ieder Rabobank lid kan in de periode tot en met 27 september een aantal stemmen uitbrengen. Laat je stem, ook in dit geval, niet verloren gaan en zorg dat de Egmondse verenigingen, clubs en stichtingen (financieel) scoren!

13 september 1972

9 september 2022

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij tonen enkele pagina’s en selecteerden de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 13 september 1972.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug