En daar drinken we dan een fruitige rode wijn bij…
Smaak van de wijn moet tegen de pasta op kunnen
Gepubliceerd: 19 juli 2024
Het gerecht van deze week combineert volgens de kenners perfect met een fruitige rode wijn. Je zou eigenlijk denken dat bij pasta veelal witte wijn wordt gedronken, maar in dit geval…
Pasta putanesca is een gerecht uit de omgeving van Napels. ‘Puta‘ betekent hoer en het verhaal gaat dat de hoertjes het aan hun klanten gaven om ze weer op krachten te helpen. Hoe het ook zij: het is een eenvoudig te bereiden gerecht met een pittige smaak en veel ‘umami’: hartige elementen zoals olijven, kappertjes en ansjovis.
Een wijn moet dit geweld allemaal wel aankunnen. Daarom gaat de voorkeur uit naar een niet te zware wijn met pit en een fris zuur. Laat uw toppers in de wijnkast, want dat is echt zonde. De kans dat het met een complexe wijn mis gaat bij peper, tomaat en ansjovis is groot. En of het dan wit of rood is, is meer een kwestie van smaak. Het kan allebei.
Een Vernaccia di San Gimignano zou – als je toch kiest voor een witte wijn – prima kunnen, of om dichter in de buurt van Napels te blijven een Falanghina, bijvoorbeeld die van Fattoria La Rivolta. Fris, aromatisch en krachtig genoeg voor de olijf, peper en ansjovis.
Voor rood kiezen we een eenvoudige wijn met fris zuur; bijvoorbeeld die van Cantina Cipressi een menging van Montepulciano en Sangiovese: fruitig, makkelijk maar wel met dat typische zuid-Italiaanse bittertje en zuurtje dat je bij dit gerecht nodig hebt.
Bron: perswijn.nl