En nu voor het ‘echie’: het kerstdiner
Nu eens een volledig menu
Gepubliceerd: 23 december 2022
Na een aantal weken proefdraaien wordt het dit weekend menens: het kerstdiner zal nu toch echt op tafel moeten komen.
Dan gaan we voor het hoofdgerecht meteen maar voor de wildzwijnsteak…
Benodigdheden:
- 360 g pommes duchesse
Bereiding:
Zet in 5 stappen deze heerlijke wildzwijnsteak met appel-uiensaus op tafel.
- Verwarm de oven voor tot 210 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel er de aardappelroosjes over. Bak 15-20 min. in de oven.
- Snijd intussen de uien in halve ringen. Snijd de appels in blokjes van ca. een ½ cm. Smelt de helft van de boter in een hapjespan. Bak de ui met de appel en honing 10 min. op middelhoog vuur. Schep regelmatig om.
- Breng 500 ml water met het bouillonblokje aan de kook en zet het vuur laag. Smelt de rest van de boter met de olie in een ruime koekenpan. Bak de wildzwijnsteaks in 4 min. medium gaar. Keer halverwege. Haal het vlees uit de pan, verpak in aluminiumfolie en laat rusten.
- Bak de bloem 1 min. in het bakvet van het vlees. Schenk er de bouillon bij en roer met een houten lepel de aanbaksels los. Schep er de ui en appel door en stamp grof met de pureestamper.
- Serveer de steaks met de appel-uiensaus en aardappelroosjes. Eventueel wat frisse groente naar keuze erbij.
Als voorgerecht kun je iets bijpassends kiezen, zoals gevulde kastanjechampignons. Snel klaar en ween mooie combi met de wildzwijnsteak die erna volgt:
Wat heb je nodig?
- 430 g gevulde kastanjechampignons
- 1 el olijfolie
- 2 plakjes rauwe ham Exclusief
- 40 g waterkers
En de snelle bereiding:
- Verwarm de oven voor tot 180 °C. Bak de champignons in de voorverwarmde oven in 12-15 min. bruin en gaar.
- Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de plakjes ham in 2-3 min. krokant. Scheur de nog hete ham (pas op!) in grove chips en leg ze op een bord om af te koelen.
- Leg de champignons op borden. Garneer met de waterkers en de hamchips. Besprenkel naar wens nog met een beetje extra olijfolie.
Voor wie dan nog ruimte heeft voor een nagerecht kunnen we onderstaand aanraden:
IJsmacarons met rood fruit en bubbels (4 pers):
- 250 g rood fruit (bijv. frambozen, rode bessen en aardbeien)
- 4 plakjes gember van 5 mm
- 4 blaadjes basilicum
Met 10 minuten staat deze heerlijkheid op tafel, dus geen stress:
- Maak het fruit schoon en verdeel over de (wijn)glazen. Schenk de mousserende witte wijn in de glazen. Stop in elk glas een plakje gember van 5 mm dik en een basilicumblaadje.
- Zet de glazen op 4 dessertborden en leg er 4 ijsmacarons bij.
Als dat geen feestmaal wordt…
bron: jumbo
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.