UPDATE: Ex-topambtenaar Eric van H. veroordeeld

Rechter legt 200 uur taakstraf op

UPDATE: Ex-topambtenaar Eric van H. veroordeeld

Voormalig topambtenaar Eric van H. is deze week door de rechter wegens omkoping veroordeeld tot 200 uur taakstraf en het betalen van een bedrag van 35.000 euro aan de Staat als ‘verkregen voordeel’ . Het Openbaar Ministerie had 240 uur en 86.000 euro geëist.

Volgens de rechter had Van H. vooral het vertrouwen in het openbaar bestuur geschaad, ook al was er geen daadwerkelijk bewijs te vinden van een eventuele ‘wederdienst’ voor de projectontwikkelaar waarbij hij een gunstige hypotheek had geregeld. Daarnaast had hij volgens de rechter in strijd met zijn ambtseed gehandeld.


Eerder gepubliceerd:

Ex-ambtenaar Eric van H. (54) moest deze week voor de rechter verschijnen. Van H. zou zich in 2006 met het afsluiten van een gunstige hypotheek bij een projectontwikkelaar, die hij kende vanuit zijn functie, vatbaar hebben gemaakt voor omkoping.

Een ordinaire zakkenvuller is hij niet, maar de Bergense ex-ambtenaar Eric van H. heeft zich volgens de Officier van Justitie (OvJ) wel degelijk schuldig gemaakt aan corruptie. In ieder geval heeft hij er zo’n 60.000 euro voordeel aan gehad.

Van H. noemt de lening bij de projectontwikkelaar een privékwestie en van belangenverstrengeling zou geen sprake zijn. Die lening had Van H. volgens het OM nooit mogen aannemen. ‘U kon verwachten dat de projectontwikkelaar vroeg of laat iets van u terug zou kunnen verlangen als ambtenaar en projectleider ruimtelijke ordening.’

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet de verstrekte hypotheek als een dienst en een gift, omdat de ambtenaar financieel voordeel heeft gehad van de lening, zoals een lage rente. Wel wordt hij volledig vrijgesproken van het aannemen van steekpenningen en is uit het onderzoek geen bewijs gekomen dat andere projecten, zoals project Delversduin en de voetbalfusielocatie in Egmond aan den Hoef, zijn ‘besmet’.

Tegen Van H. is een werkstraf van 240 uur geëist, met daarbovenop een geldboete van 86.000 euro.

Vorig jaar april werd al duidelijk dat het OM de bewuste projectontwikkelaar (84), vanwege zijn hoge leeftijd en gezondheid, niet zou vervolgen voor omkoping. Met hem werd een schikking getroffen van 30.000 euro.