Deel

Expositie “Zie de Mens”

Fotograaf Reiny Bourgonje tot 15 maart in de Abdij

Expositie “Zie de Mens”

Momenteel is in de Benedictushof van de Abdij de foto expositie ‘Zie de Mens’ van Reiny Bourgonje te zien. Zij fotografeert jongeren en kinderen met verschillende achtergronden, onder wie veel vluchtelingen- en adoptiekinderen.

Deze Friezin belicht hiermee een zeer actueel thema; rond kinderen van vluchtelingen woedt op dit moment een heftige discussie over opvang en asiel. Met de titel ‘Zie de mens’ kiest Reiny Bourgonje voor de mens achter deze discussie. Ze ziet in elke vluchteling of adoptiekind een mens, vaak met donkere kleuren en altijd geschilderd in de stijl van de Oude Meesters. In de 16e eeuw hadden deze kinderen helemaal geen kans, in deze tijd is de expositie een oproep van de kunstenaar en van de Abdij om steeds de mens te blijven zien.

De expositie is te bezoeken tot 15 maart tijdens de openingstijden van de abdijwinkel: dinsdag t/m zaterdag van 11:00 uur tot 16:30 uur.

Meer 'Agenda':

Kraam huren voor het Hoever Dorpsfeest 2024? Wees er snel bij!

12 april 2024

Het belooft weer een waar spektakel te worden

De zondag van het Hoever Dorpsfeest staat zoals traditioneel in het teken van de jaarmarkt. Daarvoor zijn nog kramen te huur, maar wees er wel snel bij, want voor je het weet vis je achter het net. En als je iets niet wilt is het wel die ene zondag in juni (de 9e in dit geval) achter het net vissen.

Voorjaarsfair Tesselschade in hotel The Fallon

12 april 2024

Hulp voor vrouwen die zelf geen financiële middelen hebben

Niet iedereen weet dat Tesselschade de oudste vrouwenvereniging van Nederland is. Al meer dan 150 jaar helpt zij vrouwen die graag een opleiding willen volgen, maar daar zelf geen financiële middelen voor hebben. Het bestuur zet zich in om studentes in de regio Alkmaar op weg te helpen naar een financieel onafhankelijke toekomst. Het afgelopen jaar kon Tesselschade weer enige vrouwen vanuit het Tesselschade Studie Fonds helpen. Daaruit worden de studies betaald. En dat hoeven niet alleen universitaire studies te zijn, maar ook kortere opleidingen zoals doktersassistent, secretaresse of pedicure. Belangrijk is wel dat er een uitzicht is op een baan. De handwerksters van Tesselschade hebben ook dit jaar een prachtige collectie vervaardigd met nieuwe, handgemaakte artikelen. Mevrouw Wildenburg-Groot viert deze week haar 90e verjaardag en werkt al 15 jaar met plezier als handwerkster voor Tesselschade. De bekende gastendoekjes met de kaasdragers zijn steekje voor steekje door haar gemaakt. De verkoop van de fair komt geheel ten goede aan het Tesselschade Studie Fonds. In de prachtige ambiance van Hotel The Fallon – Schutterwei is iedereen op zaterdag 13 april van 10.00 – 14.00 uur van harte welkom om zijn of haar voorjaarsinkopen te doen. Prins Bernhardlaan 16 in Alkmaar. Beperkt parkeren. Kent u vrouwen of bent u zelf een vrouw die ook financieel zelfstandig wil worden, maar geen middelen heeft voor een beroepsopleiding? Dan kunt u informatie aanvragen bij Tesselschade afdeling Alkmaar: e-mail adres alkmaar @tesselschade.nl.

‘Hebbu een stekkie, een stekkie, een stekkie… een stekkie van de fuchsia..?’

12 april 2024

Zaterdag 13 april tussen 11 en 16 uur: plantjesruildag

Zaterdag 13 april aanstaande organiseert Welzijn Bergen de jaarlijkse plantjesruildag. Heb je stekkies, zaden, bollen of planten over en vind je het leuk om daar weer andere nieuwe aanwinsten voor terug te krijgen? Of vind je het gewoon leuk om andere mensen blij te maken met jouw stekken of planten? Kom dan zaterdag 13 april tussen 11 en 14 uur naar de plantjesruildag in en rond de tuin van Wijksteunpunt Bergen, Binnenhof 9 te Bergen. Naast dat er van alles geruild of gebracht kan worden, wordt het ook gewoon een leuke dag. Zo komt Fruittella de TroubaBoer (Belinda van der Pool) tussen ca. 12 en 13.30 uur langs om de plantjesruildag op te luisteren met haar liedjes die over de natuur gaan. Natuurlijk is er koffie thee en soep. Ook lopen er allerlei mensen rond met kennis van tuinieren, plantjes, bollen en zaden, dus als je vragen hebt, dan kun je die aan hen stellen. Of misschien kunnen zij nog iets van jou leren en ontstaan er mooie gesprekken over tuinieren. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis. Heb je niets te ruilen, dan ben je ook van harte welkom. Plantjes en zaden worden tegen een kleine vergoeding ook verkocht.

Wandel mee naar de lente in het duin

12 april 2024

Op zondag 14 april met IVN-gids Jos Bos

De vogels zingen uitbundig, de bloemen kleuren de boel vrolijk en de insecten zoemen druk rond. De Hommelkoning is alweer gespot, op zoek naar nectar in de bloesems. De winterannuellen, die liever de warmte van de zon vermijden, bloeien nu volop. En de amfibieën, die de winter in winterslaap doorbrachten, zijn nu op zoek naar een partner. Ben je ook benieuwd naar de invloed van de vele regen op de flora en fauna in het duin? Ga 14 april mee met IVN-gids Jos Bos. Hij neemt je mee door de prachtige duinen en vertelt je alles over de planten en dieren die daar leven. Doe waterdichte schoenen aan en wandel mee?! Een wandeling voor het hele gezin door de duinen bij de Schaapskooi van Bergen! De start is om 10.15 bij de parkeerplaats Uilenvangerweg. Een duinkaart is verplicht voor het Noord-Hollands Duinreservaat (er is een kaart-automaat bij de parkeerplaats). Er geldt een bijdrage van €3,00 pp. Kinderen en leden IVN/KNNV gratis

Kerkradio bij RTV80 over Ste. Bernadette

5 april 2024

Zondag 7 april om 9 uur

Zondagmorgen 7 april is de maandelijkse één uur durende uitzending van Kerkradio80. Het onderwerp deze maand is het korte leven van Bernadette Soubirous. De uitzending begint om 9 uur en duurt tot 10 uur. Wie was Bernadette? Wat heeft Lourdes een plaats in de Pyreneeën in Frankrijk met haar te maken? Het programma wordt herhaald op maandagavond na het nieuws van acht uur. Ook is er nog naar te luisteren tot een week na de oorspronkelijke uitzending op de site van RTV80: www.rtv80.nl/radio/uitzendinggemist . RTV80 – Radio is te ontvangen via de ether op 105.9 FM en digitaal via Ziggo-919; KPN-1193; Odido-2191 of TriNed/SNLR-897. Deze maand april staat de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland in het teken van Sinte Bernadette De reliekschrijn van de Heilige Bernadette Soubirous is in Nederland. Een bijzondere schrijn met haar reliek is vanuit Lourdes naar Nederland gekomen, maakt een rondgang door het land en wordt daarbij in alle zeven Nederlandse Rooms-Katholieke bisdommen ontvangen. Van vijf tot en met acht april is de schrijn voor het bisdom Haarlem-Amsterdam in het heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood te Heiloo. Het volledige programma is te vinden op de site www.olvternood.nl .

Wandeling Wimmenummerduinen met begeleiding van IVN-gidsen

5 april 2024

Zondag 7 april om 10.30 uur

De gidsen weten natuurlijk de weg en hebben weer wat te vertellen. Wellicht een korte stop rond het Starrenvlak met hopelijk Exmoorpony’s. En zeker vogels. En schijnt de zon? Misschien een opwarmende zandhagedis op een zandpad. Het ietwat geaccidenteerde parcours gaat deels over smalle paadjes en mul zand (pittig dus). We vertrekken om 10.30 uur bij het PWN-informatiebord aan het einde van het Nachtegalenpad in Egmond aan den Hoef. Toegangskaart Noord-Hollands Duinreservaat is verplicht. Aanmelden (uiterlijk een dag tevoren): [email protected]. Zorg zelf voor een toegangskaart voor het Noord-Hollands Duinreservaat van PWN (www.pwn.nl/duinkaartkopen).

Cor Mooij in ‘Kopstukken’ bij RTV80: van banketbakker tot tweevoudig winnaar World Press Photo

5 april 2024

Een man van 12 ambachten, volgens eigen zeggen

Cor Mooij uit Egmond aan Zee zit in Restaurant Comer aan tafel bij Ruud Bredewold in het tv-programma Kopstukken. Een man van 12 ambachten zoals hij zelf zegt, ooit begonnen als banketbakker en uiteindelijk als fotograaf 2 x winnaar van de World Press Photo. De meermaals gelauwerde Egmonder vertelt over zijn verschillende uiteenlopende ambachten en waarom hij deze keuzes maakte. Uiteindelijk koos hij definitief voor fotografie. Zo was hij fotograaf voor het NHD, voetbalclub AZ en maakte hij indrukwekkende reportages tijdens het WK-voetbal in 1978 en het EK-voetbal 1988. Een van zijn winnende World Press Photo foto’s schoot hij vlak na een dodelijk ongeluk op het circuit van Zandvoort, een gebeurtenis die hem altijd zal bijblijven. En zo waren er ook in zijn privéleven momenten van geluk en groot verdriet. Cor Mooij vertelt dus over zijn werk en persoonlijke leven, zoals dat geldt voor alle gasten in Kopstukken, afkomstig uit Camperduin tot Egmond-Binnen. Ook tijdens dít gesprek maakte beeldend kunstenaar Pauline Bakker weer een uniek kleiportret van de gast. Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de zeventiende aflevering van Kopstukken, gast is Cor Mooij uit Egmond aan Zee. Klik op de link voor het filmpje: https://youtu.be/d3oJaD6s0Pg

Het is weer zover: de NVM Open Huizen Dag!

3 april 2024

Op zaterdag 6 april van 11.00 tot 15.00 uur

De NVM Open Huizen Dag is een dag waarbij verkopers die hun huis te koop hebben staan bij een NVM-makelaar, hun huizen openstellen voor geïnteresseerde kopers. Dit geeft de kopers de mogelijkheid om de woning te bezichtigen en informatie te verzamelen voordat ze een aankoopbeslissing nemen.

Open Dag Vrijwilligers bij Museum BroekerVeiling

12 april 2024

Kom kijken op donderdag 18 april

Museum BroekerVeiling, het levende museum en historisch hart van de gemeente Dijk en Waard, nodigt iedereen uit om deel te nemen aan de speciale Open Dag voor Vrijwilligers op donderdag 18 april 2024. Deze dag biedt een unieke kans om achter de schermen te kijken en te ervaren wat het betekent om vrijwilliger te zijn in het eerste en oudste doorvaargroenteveiling ter wereld. Wij geloven dat vrijwilligers de ziel zijn van ons museum. Zij brengen onze geschiedenis tot leven, onderhouden de prachtige locatie en zorgen voor een warm welkom aan onze bezoekers. Met een breed scala aan rollen beschikbaar, van het begeleiden van rondleidingen tot het onderhouden van onze historische boten, is er voor ieder wat wils. Of je nu een passie hebt voor geschiedenis, geniet van het werken met mensen, of gewoon iets terug wilt geven aan de gemeenschap, Museum BroekerVeiling biedt een verrijkende en bevredigende ervaring. Programma Open Dag De Open Dag vindt plaats op 18 april 2024, met twee startmomenten; een om 10:30 uur en de andere om 14:00 uur. Elke sessie begint met een warm welkom, gevolgd door een korte introductie over het museum en de diverse mogelijkheden om bij ons als vrijwilliger aan de slag te gaan. Na de introductie kunnen deelnemers genieten van een kopje koffie of thee vergezeld met een heerlijk stuk huisgemaakte taart, terwijl men de kans krijgt om met huidige vrijwilligers en personeelsleden te spreken over hun ervaringen en de verschillende rollen die beschikbaar zijn. Tijdens de dag zullen er rondleidingen en demonstraties zijn om te laten zien wat onze vrijwilligers doen en hoe hun bijdragen helpen bij het behoud van ons uniek cultureel erfgoed. Dit is een fantastische kans om vragen te stellen, het museum te verkennen, en zelfs ter plaatse aan te melden als vrijwilliger. Doe Mee Of je nu op zoek bent naar een nieuwe hobby, nieuwe mensen wilt ontmoeten, of een verschil wilt maken, de open dag voor vrijwilligers bij Museum BroekerVeiling is de perfecte gelegenheid om te zien hoe je kunt bijdragen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de geschiedenis van de BroekerVeiling levend blijft voor toekomstige generaties. Voor meer informatie over de open dag of om je aan te melden, neem contact op via [email protected] of 0226-313807.

Geniet van een culinaire fietstocht met ‘Happen & Trappen’

5 april 2024

Zo'n 40 km fietsen met start en finish bij Sporthal Watertoren, Egmond aan Zee

Op dinsdagmiddag 30 april organiseren de Buurtsportcoaches van Holland Sport weer een fietstocht ‘Happen & Trappen’. In samenwerking met Stichting Welzijn Bergen en professioneel fietstrainer Bert Houtenbos. Inwoners van de gemeente Bergen kunnen deelnemen aan deze prachtige fietstocht van ongeveer van 40 km. Deze prachtige route van 40 km start bij Sporthal de Watertoren in Egmond aan Zee en biedt deelnemers de kans om te genieten van de fietstocht en van iets lekkers bij diverse stops langs de route. Er wordt bijvoorbeeld gefietst door de prachtige Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer. Deelnemen aan deze activiteit is gratis en aanmelden gaat via de website www.sportenbewegeninbergen.nl. Tijdens “Happen en Trappen” volgen de deelnemers een vaste route waarbij onderweg regelmatig pauzes worden ingelast, bij diverse (maatschappelijke) locaties, voor een hapje en/of een drankje. Het is een leuke activiteit om samen met een andere enthousiaste inwoner te ondernemen, maar ook ideaal om met je partner, vriend(in) of buur te doen. Op dinsdagmiddag 30 april verzamelen de deelnemers om 12.45 uur bij sporthal De Watertoren in Egmond aan Zee. Rond 16.15 uur worden ze daar weer terug verwacht. Voor deze editie kunnen deelnemers kiezen om in een groep onder begeleiding van Bert te fietsen, of om de route op eigen gelegenheid te verkennen. Aanmelden en meer informatie Doortrappen is een samenwerking van de Gemeente Bergen, Stichting Welzijn Bergen, Provincie Noord-Holland en de buurtsportcoaches van Holland Sport. Alle activiteiten zijn gratis en worden begeleid door een professionele fietstrainer. Voor meer informatie én om je aan te melden ga je naar www.sportenbewegeninbergen.nl. Of neem contact op met de buurtsportcoaches Elles Kraakman (Bergen/Schoorl) en Eefke de Vos (Egmonden), via [email protected] of 06-29319401 / [email protected] of 06-14418529.

The Monkeys in Muziekcafé Soigné

5 april 2024

Classic rock hits voor de echte liefhebbers

Op zondagmiddag 7 april speelt een van de oudste bands van Nederland The Monkeys van 16.00 tot 18.00 uur in muziekcafé Soigné. The Monkeys is een Noord-Hollandse popgroep, welke door een paar vrienden uit Egmond-Binnen is opgericht in 1965. Daarmee behoren zij tot een van de langst bestaande bands in Nederland. Vanaf het begin ligt de focus op muziek van The Shadows, Rolling Stones, Them, The Kinks, The Beatles, CCR en andere destijds wereldberoemde bands. The Monkeys zijn tot eind jaren zestig populair in het provinciale zalencircuit. Maar omdat de muziekstijl in de dancings rond die tijd verandert naar disco en de vraag naar beatgroepen minder wordt, is toen besloten om een tijdje te stoppen met optredens. Maar de mannen zijn wel al die tijd doorgegaan met muziek maken. Ze hebben los van elkaar in diverse andere bands gespeeld, maar hebben altijd contact met elkaar gehouden en ook wel samen als The Monkeys opgetreden bij speciale gelegenheden. Op 12 september 2015 hebben zij het 50-jarig jubileum van de band groots gevierd in het Wapen van Egmond, de plek waar destijds hun allereerste optreden plaats vond. Vele fans van het eerste uur waren daarbij aanwezig en werden mee teruggenomen naar de roemruchte zestiger jaren. Inmiddels spelen zij weer full-time samen als The Monkeys en zorgen ervoor dat de sound van de zestiger jaren springlevend blijft. En omdat zij nog steeds spelen op de manier zoals dat toentertijd gebruikelijk was, dus met hun eigen back-line zonder PA, klinkt de muziek van The Monkeys zeer authentiek. Het is steeds weer verbazingwekkend hoe ze er als band, met slechts vier man (!), in slagen de juiste sound neer te zetten. Hun vertolking van de gitaarmuziek van The Shadows is top, maar ook de andere nummers van hun repertoire mogen er zijn. Stuk voor stuk grote hits uit de zestiger jaren. Het zestiger jaren repertoire is zeer uitgebreid en soms wordt er een uitstapje gemaakt naar recentere muziek, zoals oa van Queen, R.E.M. of Chris Isaak.

De schoonheid van het gewone leven in Galerie de Kapberg

29 maart 2024

Nog te zien tot en met zondag 31 maart

In Galerie de Kapberg is dit weekeinde nog werk te zien van drie kunstenaars die geïnspireerd door mensen, natuur en vogels de schoonheid van het gewone leven tonen. Alle drie exposeerden eerder in Galerie de Kapberg.

Egmond aan Zee op televisie in ‘Bed & Breakfast’

29 maart 2024

Voor het programma Bed & Breakfast zijn korte opnamen gemaakt in Egmond aan Zee, o.a. in het Museum van Egmond in de Zuiderstraat. De uitzending is dinsdag, 2 april om 20.33 uur op NPO1. Het format van het program is dat een drietal koppels die zelf een B&B runnen bij elkaar gaat logeren en vervolgens daar hun mening over en een waardering voor geven. Het koppel met de B&B die het hoogst (procentueel ten opzichten`ichte van de vraagprijs) wordt gewaardeerd wint de 'strijd'. De gasten waren deze keer voor de uitzending eens in Egmond aan Zee. Daar hebben gelogeerd in B&B De Zandtaart in Egmond aan Zee. In het programma is altijd in elke plaats een uitje. Deze keer was gekozen voor het Museum van Egmond. Een hele invasie van camera's en andere medewerkers + 6 personen van de drie B&B's en dat alles voor een paar minuten t.v. Maar toch (hopelijk) mooie reclame op tv voor het museum dat op 20 april weer elke middag open gaat. (beetje spannend vind ik het wel. De gasten wordt altijd gevraagd hoe ze het uitje vonden.

Dit weekeinde Paaskermis in Egmond aan Zee

29 maart 2024

Dagelijks van 13.30 tot 23.00 uur

De Paaskermis in Egmond aan Zee is een jaarlijks terugkerend festijn dat barst van de gezelligheid en vermaak voor zowel jong als oud. Tijdens het paasweekend, van vrijdag 29 tot en met maandag 1 april 2024, kun je weer volop genieten van de sfeer en opwinding die de paaskermis met zich meebrengt. De kermis op de Boulevard nabij de Werf is geopend van 13.30 tot 23.00 uur.

‘Bemiddelingskamer’ nu in PostaanZee

29 maart 2024

Donderdag 11 april van 13.30 tot 15.00 uur

Wil je meer weten over De Bemiddelingskamer en hoe medewerkers van De Bemiddelingskamer helpen conflicten tussen buren op te lossen? Kom dan naar Aan tafel met…De bemiddelingskamer op donderdag 11 april, 13.30 tot 15.00 uur, in PostaanZee (Egmond aan Zee). De Bemiddelingskamer De Bemiddelingskamer is een stichting die gespecialiseerd is in Buurtbemiddeling. Niemand zit op ruzie te wachten, al helemaal niet met de buren. Toch kan een ergernis door verschil in leeftijd, cultuur of gezinssamenstelling zomaar ontstaan. Ook huisdieren, geluidsoverlast of een verschil in mening over tuin/erfafscheiding kan voor onderlinge problemen zorgen. Hoe spreek je elkaar dan op een goede manier aan? Hoe kom je tot afspraken? En hoe zorg je ervoor dat je weer prettig kunt wonen? Met deze vragen kun je bij De Bemiddelingskamer terecht. Buurtbemiddeling is voor alle inwoners van de BUCH gemeenten geheel gratis en vrijblijvend. Er wordt van de bewoners een open en actieve houding verwacht om tot een oplossing te willen komen. Ervaren bemiddelaars De Bemiddelingskamer heeft een netwerk van goed opgeleide ervaren, vrijwillige bemiddelaars die buren helpen hun problemen bespreekbaar te maken. De bemiddelaars luisteren naar het verhaal van beide buren, geven geen oordeel en zijn neutraal. Alle gedeelde informatie wordt vertrouwelijk behandeld. Door buren met elkaar in contact te brengen en begrip te creëren voor elkaars standpunt ontstaat er ruimte om samen op zoek te gaan naar een oplossing. Tijdens de bijeenkomst Aan tafel met… kun je onder andere informatie krijgen over wat Buurtbemiddeling inhoudt, hoe het werkt en wat de voordelen zijn. Ook kan je meer te weten komen over hoe het is om zelf vrijwillig bemiddelaar te zijn. Kijk voor meer informatie op www.debemiddelingskamer.nl. Wanneer Je bent van harte welkom tijdens deze Aan tafel met… op donderdag 11 april van 13.30 tot 15.00 uur bij PostaanZee, Voorstraat 82A, Egmond aan Zee. De toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig. Schuif aan! Aan tafel met… Aan tafel met… geeft mensen uit het dorp de gelegenheid om hun verhaal of kennis te delen met anderen. Dit kan een interessant beroep zijn, een leuke hobby, een onderwerp dat je na aan het hart ligt of iets interessants dat je hebt (mee)gemaakt. De tafel in PostaanZee biedt zo een podium voor interessante workshops, verrassende presentaties en boeiende verhalen. Als je zelf eens een Aan tafel met… wilt verzorgen kunt je je aanmelden bij de medewerker van de bibliotheek.

Ledenvergadering Vereniging Dorpsbelangen Egmond-Binnen staat er aan te komen

29 maart 2024

Met o.m. woningbouw en verplaatsing Dekamarkt op de agenda

Kom ook naar de jaarvergadering van de Vereniging Dorpsbelangen Egmond-Binnen (VDEB). Inwoners van Egmond-Binnen (leden en niet-leden) zijn van harte welkom op: Woensdag 10 april 2024 aanvang 19.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur) in De Schulp in Egmond-Binnen. Op de agenda staan: • Opening, financiën en korte terugblik 2023/2024 • VDEB bestuur 2024 • Lopende activiteiten en projecten, waaronder -Verplaatsing Dekamarkt -Renovatie van de Schulp -Verkeer -Woningbouw -Schiphol -Kerstviering -en meer! • Gastspreker: Brouwerij Egmond - brouwer van Sancti Adalberti abdij bieren De Vereniging Dorpsbelangen Egmond-Binnen is een onafhankelijke en ongebonden vereniging die opkomt voor de leefbaarheid in Egmond-Binnen. Samen met de inwoners van Egmond-Binnen en de gemeente Bergen maken VDEB zich sterk om leefbaarheid in en rond de woonwijken en het landelijk gebied te verbeteren of in stand te houden.

Toneelgroep Spiegel speelt “Beschuit met muisjes”

12 april 2024

Van woensdag 17 april tot en met zaterdag 20 april in de Schulp

Toneelgroep Spiegel uit Egmond-Binnen bestaat 70 jaar en wil dit niet onopgemerkt voorbij laten gaan! Voor deze bijzondere jubileumuitvoering spelen zij het blijspel “Beschuit met muisjes” van Herman Heijermans. Een mooi en klassiek blijspel dat we ook al speelden in 2007. Dit keer spelen we echter een uitvoering die dicht bij het origineel ligt waardoor het nog scherper en venijniger zal zijn.

Expositie bij Wolatelier De Krachtige Kudde

29 maart 2024

Van zondag 31 maart tot en met zondag 7 april

Wolatelier De Krachtige Kudde nodigt kunstliefhebbers uit voor een bijzondere expositie die plaats vindt van zondag 31 maart tot en met zondag 7 april. De openingstijden zijn van 11.00 uur tot 16.00 uur.

Diensten rond Pasen in de Abdij

22 maart 2024

Van donderdag 28 maart tot en met maandag 1 april

In de Goede Week op weg naar het Paasfeest is de dagorde in de abdij aangepast aan deze bijzondere liturgische tijd. Er zijn o.a. mooie lezingen, sobere gezangen en ontroerende rituelen zoals de voetwassing, een gezongen Johannes’ Passie, lamentaties ( klaagzangen) en de kruisverering. U bent van harte welkom om in de abdijkerk mee te vieren of u volgt het via het YouTube kanaal.

Expositie het Emmaüsverhaal

29 maart 2024

Vanaf woensdag 3 april in de Benedictushof van de Abdij

Zestig jaar priester, zeventig jaar Salesiaan en dertig jaar bisschop. Drie jubilea die Ad van Luyn aangrijpt om zijn fascinatie voor het Emmaüsverhaal te delen met zoveel mogelijk mensen. Als regelmatige gast van de monniken wil de emeritus-bisschop van Rotterdam iets teruggeven aan de Abdij: de afbeeldingen en kunstwerken die hij rond het Emmaüsverhaal heeft verzameld exposeren in de Benedictushof.

Ben jij straks hét nieuwe talent tijdens het Bergen Live festival?

29 maart 2024

Meld je tot en met 3 mei aan voor het Talent on Stage programma van Bergen Live

Wil jij schitteren op ons podium als het nieuwe talent? Grijp nu je kans en meld je via [email protected] aan voor het Talent on Stage programma van Bergen Live! Op zaterdag 7 september 2024 krijgt opkomend talent de kans om zich te bewijzen op diverse podia tijdens Bergen Live. De zaterdagmiddag van 14.00 tot 18.00 uur staat volledig in het teken van aanstormend talent, bands zoals Eyecloser, REYCK, Krappe Sokken en The Sunrise Paradise hebben vorig jaar laten zien dat ze niet onderdoen voor gevestigde namen als Ruben Hoeke, Paulo Mendonca en de Erwin van Ligten Band, die 's avonds op het programma staan. Van pakkende pop hits en kleine intieme liedjes tot pittige riffs en moshpits, alles is mogelijk tijdens Talent on Stage! Ben jij een muzikaal talent en wil je jouw kunsten live aan een groot publiek laten zien? Meld je dan tot en met 3 mei aan voor Talent on Stage. Tijdens dit event krijg je als band of solo-artiest de kans om een half uur tot een uur op te treden op professionele podia bij Fabels en de Lamoraal en het hoofdpodium op het plein van Bergen. Onze professionele geluidstechnici en stagemanagers zullen je begeleiden en ervoor zorgen dat je optreden vlekkeloos verloopt. Om je aan te melden, stuur je jouw biografie, foto en eventuele muziekfragmenten naar [email protected]. Mis deze kans niet om je talent te laten zien aan een groot publiek!

Trouwbeurs Alkmaar, een dag vol inspiratie

22 maart 2024

Op zondag 24 maart in de Meent van 10.30 tot 16.30 uur

WeddingFair Trouwbeurs Alkmaar is ontwikkeld om veel inspiratie op te doen. Het aanbod is zo breed mogelijk terwijl het aantal deelnemers per beroepsgroep wordt beperkt, om overkill te voorkomen. Vintage, rustiek, industrieel, elegant, boho, traditioneel en meer. In een vriendelijke en relaxte sfeer kunnen bruidsparen inspirerende en enthousiaste trouwspecialisten ontmoeten zonder hard selling.

Volop Paasactiviteiten bij Museum BroekerVeiling

22 maart 2024

Paasbrunch is het hoogtepunt

De lente is in aantocht en de Paasdagen naderen snel. Dit jaar vallen ze vroeg, maar het belooft een schitterend weekend te worden. Kom samen met ons de lente vieren tijdens een sfeervol Paasweekend bij Museum BroekerVeiling. De paashaas heeft alvast een verrassing: hij heeft eieren verstopt op de meest onverwachte plekken van ons terrein - in de boomgaard, bij de palingrokerij en zelfs in de buurt van onze geliefde varkens, Bram en Betty. Van vrijdag 29 maart tot en met maandag 1 april staat Museum BroekerVeiling in het teken van Pasen met een reeks aan festiviteiten. Voor de kleintjes is er op eerste en tweede Paasdag een spannende paaseierenjacht. Maar we starten het weekend al op Goede Vrijdag (29 maart) met een creatieve middag waar kinderen prachtige paasversieringen kunnen knutselen. Het hoogtepunt van het weekend is onze paasbrunch; een moment van samenzijn voor de hele familie. Deze gezellige brunch vindt plaats op zondag 31 maart en maandag 1 april tussen 11.00 en 13.00 uur. Wij adviseren tijdig te reserveren via [email protected]. Mis ook onze dagelijkse demonstratieveilingen niet, waarbij u zelf kunt ervaren hoe het is om op het juiste moment te bieden, zittend op de authentieke veilingbanken. Daarnaast is een rondvaart door het idyllische Rijk der Duizend Eilanden, met boeiende verhalen van de kapitein over de historie van dit waterrijke gebied, een absolute aanrader. Vanaf zaterdag 30 maart is de vers gerookte paling weer verkrijgbaar die ter plekke bereid wordt door onze deskundige palingroker. Neem ook even de tijd om te ontspannen met een kop koffie en onze beroemde huisgemaakte appeltaart, of kies voor een gezonde lunch tijdens de openingstijden van het museum. Voor meer informatie over onze activiteiten en de openingstijden tijdens het Paasweekend, nodigen we u uit onze website te bezoeken: www.broekerveiling.nl. Toegang tot het museum is gratis voor houders van de Museumkaart en VIP-KAART van de VriendenLoterij.

Cardfest komt eraan: Zuiderduin vormt even het Walhalla voor kaartspelliefhebbers

22 maart 2024

Voor 8,95 euro kun je ook aanwezig zijn

In Hotel Zuiderduin te Egmond aan Zee vindt op zondag 31 maart (Eerste Paasdag) een heel bijzonder evenement plaats: Cardfest, de eerste grote Trading Card Game (TCG) beurs in Noord-Holland. Deze beurs is speciaal georganiseerd voor liefhebbers van populaire kaartspellen zoals Pokémon, Magic-The-Gathering, Yu-Gi-Oh en One Piece. Ontstaan uit passie en noodzaak Cardfest is bedacht door de lokale jonge ondernemers Riff (16, Egmond aan den Hoef) en Mano (16, Heiloo). Twee jeugdvrienden die elkaar al vanaf de lagere school kennen. Beiden deelden een frustratie: de afwezigheid van TCG-beurzen in hun regio. 'Het was voor ons altijd lastig om naar een TCG beurs te gaan. We waren toen nog erg jong en mochten van onze ouders niet zomaar met het OV naar de andere kant van het land. Er moest altijd veel geregeld worden', herinnert Riff zich. Corona werd een enorme boost voor juist die online game markt en dus ook voor alles wat daarmee samenhangt. ‘Genoeg om de interesse van het idee van een beurs verder aan te wakkeren’, aldus Riff. ‘Alle reden dus om de ideeën verder uit te werken en een grote TCG beurs te organiseren.’ Een evenement voor elke TCG-liefhebber Het begon met een idee om in Hotel Zuiderduin een van de kleinere zalen te vullen. Riff: 'Dat werd natuurlijk niet meteen de grootste zaal toen we in oktober 2023 startten. Maar het groeide snel en we kwamen tot de conclusie dat we er eigenlijk nog een zaal extra bij nodig hadden. Het bleef echter maar groeien en nu is het dan de Zuiderduin-zaal geworden, de grootste die beschikbaar is. Dat geeft ook meteen de potentie van het evenement wel aan. Deze beurs doet internationaal meteen serieus mee.' Met meer dan 50 standhouders en meer dan 100 standtafels biedt Cardfest een uitgebreide ervaring voor de echte TCG-fans. Naast de handel en ruilhandel in populaire kaarten zoals Pokémon en Magic-The-Gathering, zal er ook aandacht zijn voor nieuwere series zoals One Piece Cards. Voor de afwisseling is ook een megagrote stand met exclusieve Funko's. Cardfest trekt ook de aandacht van bekende figuren in de online wereld. Zo zullen YouTuber Pokemonkel van Monkeloidtv en Instagrammer FunkoVader aanwezig zijn, wat extra reuring en zichtbaarheid aan het evenement toevoegt. De Toekomst: Cardfest en Collect-a-Con De ambitie van de organisatoren reikt verder dan Cardfest alleen. Riff heeft samen met zijn vader Peter Philippo onlangs Collect-a-Con overgenomen, de grootste beurs van Nederland voor 'geek collectibles' (zeg maar de meest uiteenlopende verzamelobjecten voor de echt fanatieke verzamelaars). Riff: 'Dan hebben we het over strips (comics) en alles wat daar aan hangt, zoals poppetjes van action heroes en allerlei andere verzamelobjecten die aan de stripfiguren zijn gekoppeld. We konden die beurs overnemen doordat de organisatie ervan zich meer kan en ook gaat richten op de zakelijke evenementen. Zij deden deze beurs er een aantal jaar bij, maar het is inmiddels niet meer hun kernactiviteit. Deze stap belooft in de toekomst nog meer spannende evenementen voor de TCG-gemeenschap. Volgend jaar willen we graag die beurzen combineren, maar eerst deze beurs maar eens tot een succes maken.' Informatie en kaartverkoop op www.cardfest.nl Foto: TCG-Beurs komt naar Zuiderduin dankzij twee jonge ondernemers. Een ervan is Riff Philippo uit Egmond aan den Hoef.

Playbackshow in Dorpshuis Hanswijk

22 maart 2024

Op zondag 24 maart om 13.00 uur

Jeugdbelangen organiseert op zondagmiddag 24 maart vanaf 13:00 uur in het Dorpshuis Hanswijk weer een bijzondere Playback Show voor kinderen van de basisschoolleeftijd. Op deze middag zullen een groot aantal kinderen uit Egmond als groep of als solist hun bijzondere talenten presenteren met een playback show. Het belooft weer een fantastisch evenement te worden met veel jeugdig aanstormend talent!

Playbackshow in Dorpshuis Hanswijk

15 maart 2024

Op zondag 24 maart om 13.00 uur

Jeugdbelangen organiseert op zondagmiddag 24 maart vanaf 13:00 uur in het Dorpshuis Hanswijk weer een bijzondere Playback Show voor kinderen van de basisschoolleeftijd. Op deze middag zullen een groot aantal kinderen uit Egmond als groep of als solist hun bijzondere talenten presenteren met een playback show. Het belooft weer een fantastisch evenement te worden met veel jeugdig aanstormend talent!

Janny Olling Rijnsewijn in Kopstukken

15 maart 2024

"Ik vind het fantastisch om te leven"

"Ik vind het fantastisch om te leven", vertelt Janny Olling Rijnsewijn aan Ruud Bredewold in de veertiende aflevering van het tv-programma Kopstukken. Olling Rijnsewijn woont in Egmond aan Zee en was voorheen 17 jaar eigenaar van restaurant D'Oude Clipper in haar dorp. De Egmondse praat over haar jeugd en spreekt met passie over haar liefde voor de horeca, haar werkverleden en de mensen om haar heen. Ze is een bekend gezicht in Egmond aan Zee en op vrijwillige basis actief. Olling Rijnsewijn vindt het geweldig deel uit te maken van haar theatergroep, waarbij ze oudere mensen een leuke middag bezorgt. Deze aflevering van Kopstukken is vanaf maandag 18 maart 19.00 uur een week lang te zien op RTV80 TV.

Songwriting weekend Songwriterschool

15 maart 2024

Van vrijdag 12 tot en met zondag 14 april

De Songwriterschool organiseert in het weekend van vrijdag 12 tot en met zondag 14 april een 'songwriting camp' voor liedjesschrijvers met enige ervaring. Het camp vindt plaats in cultuurwerkplaats Fabrique Unique in Alkmaar, onder leiding van de Bergense songwriter Peter van Vleuten.

Ontdek jouw werkkansen in Egmond aan Zee!

15 maart 2024

Op zaterdag 16 maart van 14.00 tot 16.30 uur

Wil je weten wat Egmond aan Zee te bieden heeft op het gebied van werk en carrièremogelijkheden? Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging of wil je gewoon meer te weten komen over de diverse bedrijven in deze bruisende kustplaats? Dan is onze exclusieve rondleiding met gids op zaterdag 16 maart precies wat je zoekt!

Liefhebbers van Ierse muziek opgelet: Riddles komt naar Muziekcafé Soigné

15 maart 2024

Op zondag 17 maart van 16 tot 18 uur

Ergens in de loop van 2017 vonden een aantal muzikanten elkaar om Ierse muziek te gaan maken. Fris van de lever, want geen van hen had enige ervaring op dat gebied. Het eerste echte optreden vond plaats in Het Oude Gemaal in Heerhugowaard. Sindsdien heeft Riddles getourd door West Friesland e.o. De vijf mannen van Riddles brengen om precies te zijn driehonderdeneenentachtig jaar levenservaring met zich mee en voor een groot deel is dat inclusief muzikale ervaring. Nog steeds zijn zij op vele fronten actief, van fanfare tot dweilorkest, van oude stijl jazz tot coverband. De invloeden daarvan zijn terug te horen in de muziek van Riddles. Ierse liedjes vertellen een verhaal, geënt op de Ierse geschiedenis. Over oorlog, armoede, heimwee, zeevaart, maar natuurlijk ook over helden, liefde en legendes. Ierse liedjes bevatten dan ook alle ellende die een mens maar kan overkomen, treurigheid ten top, maar op de een of andere manier roepen zij juist een sfeer van vrolijkheid op. Concerten van Riddles worden dan ook al gauw een feestje. Kortom: liefhebbers van Ierse muziek komen 17 maart van 16.00 tot 18.00 uur aan hun trekken in muziekcafé Soigné aan de Adelbertusweg 31 te Egmond-Binnen. De entree is gratis, in de pauze gaat de pet rond voor een vrijwillige bijdrage. Reserveren is vanwege het beperkt aantal zitplaatsen noodzakelijk op [email protected].

Luisterliedjes in muziekcafé Soigné

8 maart 2024

Op zondag 10 maart van 16.00 tot 18.00 uur met Rita, Jurian en Lydia

Rita Garland is Portugese, maar ze woont en werkt in Ierland. Ze is lerares klassieke gitaar en zingt repertoire van Leonard Cohen, maar ook Portugese en Ierse folksongs. Speciaal voor ons komt ze een weekend over! Jurian Ehlhardt woont in Castricum en speelt al heel lang mondharmonica en accordeon. Lydia Mentink woont in Egmond-Binnen zingt en speelt ook Cohen songs maar ook Nederlandstalig en Franstalig. Ze is afgelopen zomer afgestudeerd als muziekagoog en is ook lid van de band Homeward Dove ( tribute band Leonard Cohen)

Aan tafel met… Buurtaanpak isolatie

8 maart 2024

Donderdag 14 maart, 13.30 uur in PostaanZee

Met de Buurtaanpak isolatie helpt de gemeente huiseigenaren met de stap naar betere isolatie. Kom naar Aan tafel met…Buurtaanpak isolatie op donderdag 14 maart, 13.30 – 15.00 uur, in PostaanZee. De gemeente en Winst uit je Woning vertellen in deze Aan tafel met… over de verschillende isolatiemaatregelen en de mogelijke subsidies. Buurtaanpak isolatie De gemeente Bergen organiseert in Egmond aan zee centrum een Buurtaanpak isolatie. Winst uit je Woning voert deze aanpak uit. Huiseigenaren kunnen zich aanmelden voor een huisbezoek. Winst uit je Woning komt vervolgens met een bespaarplan en helpt bij het aanleveren van offertes en het aanvragen van subsidies. Waarom doet de gemeente dit? Alle woningen in Nederland moeten van het aardgas af. Isoleren is daarbij de eerste stap. Om inwoners te ondersteunen biedt de gemeente hulp. Wanneer Je bent van harte welkom tijdens deze Aan tafel met… op donderdag woensdag 14 maart van 13.30 tot 15.00 uur bij PostaanZee, Voorstraat 82A, Egmond aan Zee. De toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig. Schuif aan! Aan tafel met… Aan tafel met… geeft mensen uit het dorp de gelegenheid om hun verhaal of kennis te delen met anderen. Dit kan een interessant beroep zijn, een leuke hobby, een onderwerp dat je na aan het hart ligt of iets interessants dat je hebt (mee)gemaakt. De tafel in PostaanZee biedt zo een podium voor interessante workshops, verrassende presentaties en boeiende verhalen. Als je zelf eens een Aan tafel met… wilt verzorgen kunt je je aanmelden bij de medewerker van de bibliotheek.

Flierefluiters Toneel gaat “Doktertje spelen!”

5 april 2024

Op 10, 11, 12 en 13 april om 20.15 uur in Dorpshuis Hanswijk

Flierefluiters Toneel is een gezellige Egmondse toneelvereniging, met enthousiaste amateurs, die wekelijks met plezier repeteren in het Dorpshuis de Hanswijk voor het aankomende stuk. De beginnende Flierefluiters speelden in 1947 de eerste voorstelling "Storm Eiland" in Egmond aan Zee, "het Derp". Dat was het begin van jaren volop met plezier op de planken staan.

Beweeg & Boetseer aan Zee bij PostaanZee

8 maart 2024

Samenkomen, verbinden en nieuwe contacten opdoen

Na het succes van voorgaande workshops 'Beweeg en Boetseer Samen' staat er weer een nieuwe workshop gepland. Op dinsdagochtend 26 maart organiseren Sies Vrasdonk (beeldend kunstenaar) en de buurtsportcoaches van de gemeente Bergen samen met Jacqueline Visser (netwerkadviseur Sociaal Domein) de workshop 'Beweeg & Boetseer aan Zee' in het gezellige ontmoetingscentrum Post aan Zee (Voorstraat 82A in Egmond aan Zee). Inwoners van de gemeente Bergen zijn welkom van 10.00 tot 13.00 uur. Dit evenement staat volledig in het teken van samenkomen, verbinding leggen en nieuwe contacten opdoen. Deelname is gratis en aanmelden kan via www.sportenbewegeninbergen.nl. Workshop boetseren en Happy Bellydance Sies Vrasdonk is de drijvende kracht achter Stichting Los Zand en verzorgt de boetseerworkshop, zij houdt zich bezig met cultuureducatie wat haar missie en passie is. "Klei is Fantastisch! Je kan er van alles mee maken, want het is makkelijk te vormen. De vorige keer hebben we vrolijke monsters gemaakt en in aanloop naar Kerstmis zijn we aan de slag gegaan om fraaie kerstengels te maken. Mooi, vrolijk, een beetje gek, alles is mogelijk," vertelt Sies. Geniet van een creatieve workshop met boetseren onder het genot van een kopje koffie of thee en een praatje. Na de workshop boetseren volgt een buikdans onder begeleiding van Maria Iwanna. We dansen in een kring en bewegen ons lichaam op een leuke en speelse manier. We schudden, we slingeren, we wiegen en maken plezier. Happy Bellydance is een oriëntaalse dans en komt uit Noord-Afrika. Daar wordt ze gedanst zoals wij het nu doen; om stress uit ons systeem te halen; om gezond te worden en te blijven; om je gelukkig te voelen! Het is een dans voor ieder vrouwenlichaam; ongeacht mogelijkheden of fysieke beperkingen. Ervaren dansdocente Maria is gepassioneerd over haar vak en gunt het elke vrouw zich vrij in haar lichaam te voelen. Tijden Vanaf 9.45 uur ben je welkom. De workshop boetseren start om 10.00 uur en zal tot ongeveer 11.30 uur duren. Om 11.30 start de workshop Happy Bellydance. Na de workshops is er gelegenheid om samen een kopje koffie te drinken, ervaringen te delen en te ontspannen. Aanmelden en meer informatie Deelname is gratis, aanmelden kan via www.sportenbewegeninbergen.nl. Bij vragen kun je contact opnemen met de buurtsportcoaches van de gemeente Bergen, Elles Kraakman en Eefke de Vos, via [email protected] / 06-29319401.

Terug