Deel

‘Feel good’ voedsel nodig (want het regent weer eens)?

Alternatieven voor chocola en slagroomtaart

‘Feel good’ voedsel nodig (want het regent weer eens)?

De vakanties zijn nu wel weer voorbij, de weegschaal slaat behoorlijk door en het weer slaat om: bij elkaar genoeg om je humeur te bederven. Maar een beetje feel goed voedsel doet wonderen!

Om een slecht humeur te voorkomen kun je maar beter naar voedingsdeskundige Lisa Young van de Universiteit van New York luisteren. Zij kan je precies vertellen welke gerechten je kunnen helpen je humeur op te krikken. En die in een aantal gevallen ook helpen in de strijd tegen de kilo’s.

Indiase dahl met paratha brood, mango chutney en raita.

Een bord vol heerlijke Indiase gerechtjes! Indiase dahl met paratha brood, mango chutney en raita. Een heerlijke combinatie van pittig, fris en zoet. En natuurlijk Indiaas brood om te dippen! Dit is nou echt een tafel vol feel good food!

Benodigdheden (voor 3 tot 4 personen):

Dahl:

300 gram rode linzen
2 grote (of 3 kleinere) trostomaten
1 ui
1 rode peper
2 cm gember
2 tenen knoflook
100 ml kokosmelk
1 eetlepel garam massala
1 theelepel kurkuma
1 theelepel komijnzaad
snuf zout en peper

Paratha brood:

250 gram volkorenmeel (het liefst Atta meel, verkrijgbaar bij de toko)
125 ml lauwwarm water
1 eetlepel olijfolie
bloem (voor bestuiven)
snuf zout
klontje boter (het liefst Ghee, verkrijgbaar bij de toko en grote supermarkten)

Mango chutney

1 verse mango
1 ui
2 cm gember
20 ml appelazijn
halve theelepel kurkuma
halve theelepel cayennepoeder
mespuntje kardemom
paar chiliflakes
optioneel: scheutje honing of agave.

Hier vind je een recept voor Raita.

Bereiding;

Dahl
Spoel de linzen een paar goed af met lauw water. Zet een pan met water aan de kook en laat de linzen 20 á 25 minuten zachtjes koken. Giet de linzen af.

Snipper ondertussen de ui en hak de peper, gember en knoflook fijn. Snijd de tomaten in kleine blokjes. Verhit een scheut olijfolie in een stoof- of hapjespan en fruit de ui 2 minuten aan. Voeg de gember en peper toe en bak een minuut mee. Voeg vervolgens de knoflook, tomaten, massala, kurkuma en komijn toe. Schep goed om en bak 8 á 10 minuten aan op middellaag vuur. Blijf goed omscheppen, zodat de kruiden en specerijen niet verbranden.

Voeg de linzen toe aan de pan en verwarm een minuut mee. Voeg nu de kokosmelk toe. Schep alles goed om, breng aan de kook en zet het vuur laag. Doe de deksel op de pan en laat het gerecht 30 minuten sudderen. Voeg een snuf zout toe.

Mango chutney
Snijd de mango in kleine stukjes, snipper de ui en hak de gember fijn. Verwarm een steelpannetje met een heel klein beetje olijfolie en fruit de ui en gember een minuut aan. Voeg de stukjes mango, kardemom, Cayennepoeder, kurkuma en een paar chiliflakes toe.

Voeg vervolgens de appelazijn en eventueel een scheutje agave of honing toe. Schep alles goed om, zet het vuur laag en laat 20 minuten sudderen, tot de mango zacht is. Schep tussendoor een paar keer om. Wil je een wat fijnere structuur? Je kunt de mango eventueel 1 of 2 keer heel kort pureren met een staafmixer. Schep de mango chutney in een schaaltje en laat afkoelen.

Indiaas Paratha brood
Meng in een kom het meel met een snuf zout. Voeg beetje bij beetje het water toe en meng met een spatel door elkaar. Meng vervolgens een scheutje olijfolie door het deeg en kneed het deeg met je handen tot een mooie elastische bol deeg. Laat het deeg een half uur rusten.

Verdeel het deeg in 6 bolletjes. Verstuif bloem op een snijplank of werkblad en rol de bolletjes met een deegroller één voor één uit tot ronde, dunne broodjes.

Verwarm een klein beetje boter in een pannetje en zet het vuur uit. Verwarm een pannenkoekenpan op het vuur zonder olie of boter. Smeer met een kwastje een broodje in met boter en bak deze met de boterkant in de pan. Besmeer de bovenkant met een beetje boter en keer het broodje om. Verwarm nog een halve tot hele minuut. Herhaal dit met de andere broodjes.

Serveer de dahl, mango chutney, raita en paratha broodjes bij elkaar op een bord. Smullen maar!

Bron: feelgoodbyfood.nl

Meer 'Food & wine':

Wijn uit de Balkan bij de Kulpus Kalja

30 september 2022

n bijna elk Europees land wordt wel wijn gemaakt. Ook op de Balkan wordt veel wijn gemaakt én ook gedronken. Eén van de grootste wijnlanden op de Balkan is Servië. Servische wijnen zijn niet erg bekend in Nederland, maar krijgen steeds meer bekendheid. Al in het voormalige Joegoslavië en zelfs in de Middeleeuwen werd er al wijn gemaakt op de Balkan. Wat vroeger vooral voor eigen gebruik Servische wijnen werden gemaakt, is dat tegenwoordig niet meer zo! Slechts een paar procent, waarschijnlijk 5%, wordt geëxporteerd naar het buitenland. De rest van de Servische wijn wordt vooral binnen Servië gedronken.

Stoofvlees met witte kool (Kulpus Kalja)

30 september 2022

Oude tijden herleven

Sommige gerechten doen je denken aan ‘vroeger’… Gestoofd rundvlees met witte kool is er zo één. Zodra je het ruikt, komen er veel herinneringen naar boven en kun je mijmeren over de tijd dat je hiervan met zijn allen smulde.

Brouwerij Egmond in finale van NHN Business Awards

23 september 2022

Donderdag 27 oktober volgt de 'pitch'

Brouwerij Egmond is erin geslaagd om de finale te bereiken van de NHN Business Awards in de categorie MKB Klein.

Lekker herfstdrankje, zowel warm als koud

23 september 2022

Pittige koffie met pompoenkruiden en slagroom

Iced Pumpkin Spice Latte is een herfstfavoriet die espresso, melk, pompoen en pompoentaartkruiden combineert voor een rijke pompoen-gekruide drank! Garneer het met wat slagroom voor de perfecte finishing touch. Dit drankje is een onweerstaanbare traktatie, ongeacht de tijd van het jaar!

Rodebieten-stamppot met ui en rookworst

23 september 2022

Smakelijke hap voor net iets minder geld

In een tijd waarin de broekriem nog eens flink aangehaald moet worden, is het goed te bedenken dat ook voor een kleiner bedrag je nog altijd heerlijk kunt eten. Rodebieten-stamppot met ui en rookworst bijvoorbeeld.

Wat drinken we bij de Indiase dahl?

16 september 2022

Uiteenlopende smaken in de Indiase gerechten

Welke wijn drink je bij Indiase dahl? De smaken in een dahl uit India zijn heel divers! Zeker met de koriander erbij heb je hele mooie smaken die goed uitgesproken zijn! Hierbij kan een mooie witte wijn, die de smaken van de gember en de koriander goed kan dragen

Warm herfstdrankje. Nu al? Ja hoor…

9 september 2022

De meteorologische herfst is toch begonnen?

Warm herfstdrankje met cranberry, kaneel & sinaasappel. Samengevat: herfst in een glas. Zonder alcohol. Proost!

Wat eten we vandaag? Stamppot!

9 september 2022

Maar dan wel wel met een kuiltje jus

Ook in warmere tijden is de stamppot populair: het is snel, meestal voedzaam (hangt ervan af natuurlijk) en voor veel mensen met haast dus de ideale maaltijd.

Top 5 gezonde drankjes

2 september 2022

Er is meer dan water; maar ook meer dan bier...

Voldoende vocht binnen krijgen is belangrijk. Naast dat je via je voedsel vocht binnenkrijgt, is het ook verstandig voldoende te drinken. Dit betekent niet dat je alleen maar water hoeft te drinken, ook andere drankjes zijn prima om je vochtbalans op peil te houden. Welke gezonde drankjes dit zijn? Je leest het hier!

Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn

2 september 2022

Na de vakantie weer even pas op de plaats

Veel mensen willen graag gezond eten, maar weten niet zo goed wat ze dan moeten maken. Gezonde recepten hoeven echter niet moeilijk of minder lekker te zijn. Wil je in een mum van tijd gezond en lekker eten? Vol met groenten, vezels, vitamines en voedzame ingrediënten?

Wat drinken we bij de springrolls?

26 augustus 2022

Beetje afhankelijk van de ingrediënten die erin zitten

Een goed gevulde loempia met knapperige groenten vraagt om een frisse, geurige wijn. Eentje met een soepele structuur sluit goed aan bij het knapperige, vette korstje dat de loempia krijgt door het bakken in olie. Denk aan Pinot Blanc, Rueda, droge Muscat, fruitige Côtes de Gascogne, sappige Spaanse Rosado of een jonge Tempranillo. Cava, Prosecco of een milde Crémant zijn er ook lekker erbij.

Geen zin, geen tijd, te warm en toch lekker eten?

26 augustus 2022

Gezonde snelle hap

Snelle recepten zijn altijd handig wanneer je niet veel tijd hebt, maar wel een gezonde en zelfgemaakte maaltijd op tafel wilt hebben. Zoals deze springrolls.

Zomerwijntje: wat frisser en minder zwaar

19 augustus 2022

Maar wat is een lekker zomerwijn?

Warme zomers staan steeds meer synoniem voor een verhoogde consumptie van roséwijnen. De laatste jaren lijkt die trend alle records te breken want nooit voorheen was de vraag naar roséwijnen zo hoog. Maar er zijn uiteraard nog tal van andere trends die aan de zomer gelinkt worden: nerveuze witte wijnen barstensvol fruit en een stevige scheut zuren maken hun opwachting op de terrasjes; licht gekoelde, makkelijk drinkende rode wijnen sieren zomerse gerechten; jongeren grijpen steeds meer naar wijnen met beduidend minder alcohol; de kraantjes van de bag-in-boxes blijven lopen, en sommigen durven al eens een zak wijn op tafel te toveren! Geen twijfel mogelijk: tijdens de zomer genieten we op een totaal andere manier van wijn. De zwaardere wijnen blijven in de kelder steken en ruimen de baan voor tal van frivole exemplaren.

Even bijkomen met een frisse veldsla-stamppot

19 augustus 2022

Perfecte stamppot met weinig moeite

We zijn nu wel weer even klaar met die extreme warmte. Toch? Al was het maar omdat je op het laatst te beroerd bent om ook maar iets aan het eten te doen. We kunnen met deze stamppot met veldsla en feta echter een beetje van allebei doen: toch lekker eten en weinig moeite doen.

Gemberthee werkt prima om af te koelen

12 augustus 2022

Bij heel warm weer een beetje oppassen met alcohol

Gemberthee maak je extra lekker met veel limoen, citroen of een extra tak verfrissende munt. Het beste drankje wanneer je je niet zo lekker voelt door de hittegolf. Werkt beter dan een alcoholisch drankje.

Je moet toch wat eten bij een hittegolf. Soepie dan maar…?

12 augustus 2022

Koude soep, heerlijk!

Eigenlijk wil je niet eten met warm weer, maar eten is juist in een periode van (extreem) warm weer belangrijker dan je denkt. Bovendien ga je je door de juiste dingen te eten een stuk beter voelen. Je zult niet zo snel denken aan een soep, maar dat is echt heel lekker bij warm weer.

Ook (gekoelde) rode wijn kan perfect bij warm weer

5 augustus 2022

Water wordt schaarser dus...

Aangezien water steeds schaarser dreigt te worden kunnen we wellicht beter een wijntje nemen om de dorst bij warm weer te lessen?

Pannetje kapucijners met sperziebonen, worstjes en mozzarella

5 augustus 2022

Het is nog steeds vakantie, dus makkelijk is het motto

Dit pannetje kapucijners met sperziebonen, worstjes en mozzarella is gebaseerd op een recept van het Voedingscentrum. Het is een makkelijke en erg lekkere maaltijd die ook nog eens razendsnel op tafel staat. Zeker eens proberen dus.

Pittige worst, dus daar past een fris wijntje bij

29 juli 2022

Frisse rode wijn, maar niet al te zwaar

Het is er de tijd voor: tapas, eenpansgerechten, je kent het wel. Makkelijke vakantiepot, maar daarom niet minder smakelijk. Ook daar past - zeker bij de vakantie- een lekker wijntje bij.

Eenpansgerechten voor op vakantie: lekker makkelijk en smakelijk

29 juli 2022

Je hebt nu eenmaal niet alles bij de hand op een camping

Koken op de camping kan best een uitdaging zijn. Je hebt bijvoorbeeld weinig plek om te koken, geen oven en soms zelfs maar één of twee pitjes om op te koken. Het handigst is om deels gebruik te maken van verse ingrediënten zoals groenten en fruit en verder houdbare producten zoals pasta en rijst. Ook ingrediënten uit blik zoals tonijn of tomatensaus zijn ideaal voor op de camping. Je snijdt op je gemakje de ingrediënten vanuit je campingstoel en voegt daarna de ingrediënten toe aan de pan. Even laten pruttelen en aan tafel. Ook fijn als je maar weinig afwas hoeft te maken tijdens het koken, want de vaatwasser ben je op de camping zelf.

Nieuwe Proeflokaal manager bij Brouwerij Egmond

29 juli 2022

Jaimy Tuls gaat, Sjef Mulder komt

Het proeflokaal van Brouwerij Egmond is verhuisd naar het historische hart van Egmond aan den Hoef. Hier kunt u genieten van biologische abdijbieren, koffie met gebak, lokale lunchgerechten en overheerlijke borrelplanken.

Bij de pittige variant van de stamppot: drink melk!

22 juli 2022

Een biertje (of twee) helft je niet met 'blussen''

Wanneer je kiest voor de pittige variant van de stamppot, die met de Spaanse pepers dus, dan is het 't best om daar een koel glas melk bij te drinken. Dat klinkt niet cool, maar is wel het lekkerst.

Geef de stamppot ook een kans in de zomer!

22 juli 2022

Waarom zou je die willen missen?

Het is misschien niet het eerste dat in je opkomt bij temperaturen die boven de 25 graden uittijgen, maar toch, een stamppot is en blijft lekker. Zeker met een zomers tintje.

Terrasjesweer (ook in je eigen tuin) komt er aan, wat drinken we?

15 juli 2022

Dit is meer de tijd voor frisse smaken

In de zomer smaken frisse wijnen over het algemeen beter dan volle wijnen. Bij frisse en fruitige smaken kan je denken aan citrusfruit, frisse rode bessen of groene kruiden. Die frisse en fruitige smaken proef je goed in witte wijnen zoals sauvignon blanc, grüner veltliner en pinot grigio.

Pasta eten bij warm weer

15 juli 2022

Simpel en smakelijk

Nu de dagen steeds warmer lijken te worden is het wellicht lekker om eens een andere pasta te maken.

Het ultieme tropische vakantiegevoel: een Piña Colada

1 juli 2022

Met het zand tussen je tenen en de zon op je gezicht...

Wie voor een drankje zoekt wat je het ultieme vakantiegevoel geeft, zoekt eigenlijk een Piña Colada. Een bekende cocktail, maar zo vaak wordt die nu ook weer niet besteld. Jammer, want het brengt je in een heerlijk tropische sfeer.

Lichte gerechten hoeven niet altijd salades te zijn

8 juli 2022

Een lekker stukje vis uit de oven bijvoorbeeld

De dagen zijn langer en de natuur staat vol in bloei. Het blijft buiten langer warm, waardoor we onze etentjes gezellig naar buiten kunnen verplaatsen. De zomer kun je ook op je bord halen met lekkere zomerse recepten. Tijdens deze warmere dagen zijn lichte gerechten, zoals salades, ideaal.

Zomerdrankjes: je hoeft niet álles zelf te maken…

1 juli 2022

Fris en fruitig, klaar voor het mooie weer

De zomer komt dichterbij. We laten de koude en grauwe dagen achter ons en kijken uit naar heerlijke zomerse dagen. Of je nu graag in het park zit, met wat vrienden in de tuin borrelt of niet van het terras weg te slaan bent: overal past een lekker zomerdrankje bij.

Meergranenrijstsalade met kip en sinaasappel

1 juli 2022

Salade met kip is altijd een goed idee. De restjes neem je de volgende dag makkelijk mee naar je werk of naar school.

Frisse witte wijn of rosé past perfect bij de salade Niçoise

24 juni 2022

Bij een salade Niçoise kun je het best een rijpe witte wijn, een kruidige rosé of een frisse Sauvignon Blanc schenken. Bij een rijke witte wijn kun je denken aan de wijnen uit de Franse Rhône, van Marsanne en Roussanne druiven.

Lekkere maaltijdsalade met vis

24 juni 2022

De klassieke salade Niçoise

Het mooie weer houdt stand. Dat vraagt om luchtige, licht verteerbare en verfrissende maaltijden. Dus deze week: een klassieker, de salade Niçoise.

Genieten van een verrassend en fris drankje bij de BBQ

17 juni 2022

Bier of wijn kan ook, maar...

De zomer komt op gang, waardoor een barbecue en een lekker drankje al snel op de agenda staat. We zien vaak dat een barbecue gecombineerd wordt met een biertje en een wijntje. Nooit verkeerd natuurlijk, maar variatie is wel zo fijn. Daarom hebben we onderstaand een alternatief voor bij een barbecue opgesteld.

Het BBQ-seizoen is geopend…

17 juni 2022

Geniet ervan zodra het kan

Met een aantal fraaie dagen achter de rug en voor de boeg zullen veel Nederlanders al een keer de BBQ uit het stof hebben opgedoken. Groot gelijk. Het is er het weer voor en een BBQ hoeft niet per definitie garant te staan voor 'vet en veul'.

Proseccootje voor onderweg?

10 juni 2022

Een heerlijke sfeermaker voor warmere dagen

Drankjes zijn onmisbaar voor een geslaagde picknick of gezellig samenzijn in de tuin. Dit kan natuurlijk een frisje of een flesje wijn zijn. Maar maak eens iets anders.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug