Gemeente wil overtreding ‘alcoholwet’ aanpakken en biedt ondersteuning aan verenigingen en ondernemers
Desastreus resultaat bij steekproef met 'mysterie shoppers'
Gepubliceerd: 18 augustus 2023
De gemeente houdt toezicht op naleving van de Alcoholwet. In dit kader wordt vanuit het programma “In control of Alcohol en Drugs” tweejaarlijks een nalevingsonderzoek gedaan. Dat is recentelijk ook gebeurd in Bergen.
Bij verschillende verkooppunten binnen de gemeente hebben getrainde mysteryshoppers van 16 en 17 jaar geprobeerd alcohol te kopen. In de gemeente Bergen zijn in totaal 28 verkooppunten bezocht in het kader van het nalevingsonderzoek. Dat was geen doorslaand succes, zo viel onlangs al in de media te lezen.
In Bergen bepaald geen daling
Deze locaties variëren van cafetaria’s, slijterijen, strandpaviljoens, uitgaansgelegenheden en sportclubs. Slechts bij 2 locaties (horecagelegenheden) is de leeftijdsgrens nageleefd. Dit betekent dat bij de overige 26 locaties de wet is overtreden en er alcohol is verstrekt aan een minderjarige. Regionaal is er sprake van een daling van de naleving van 56% in 2019 naar 38% in 2022, maar daarvan is hier dus (nog) geen sprake. Voor Bergen gaf deze test geen al te best resultaat. Ziet ook het college van B&W en die wil verenigingen en ondernemers ondersteuning bieden om het alcoholverbod aan jongeren onder 18 jaar beter te kunnen/laten naleven.
Aanpak noodzakelijk
‘Gezien de doelstellingen van het Preventieakkoord en de achteruitgang van de naleving in onze regio zet het college in op de aanpak “Verbeteren van de naleving Alcoholwet”. Deze aanpak richt zich zowel op preventie, handhaving als communicatie en heeft als doel de naleving binnen de gemeente Bergen te verbeteren’, zo staat te lezen in de brief van het college aan de raad.
‘Het uitgangspunt is dat ondernemers en verenigingen in de eerste plaats zelf verantwoordelijk zijn voor een correcte naleving van de Alcoholwet. De gemeente biedt daarbij echter wel ondersteuning aan.’
Dit bestaat uit: informeren, adviseren en trainen. De aanpak bestaat uit de volgende onderdelen:
1. Brief met uitslag van het onderzoek. Verengingen en ondernemers worden schriftelijk geïnformeerd over de uitslag van het onderzoek en hun eigen resultaat. De brief bevat informatie over mogelijkheden voor preventie en verbetering.
2. Terugkerend agendapunt binnen bestaande overleggen. Binnen bestaande overleggen met ondernemers en sportvereniging wordt naleving geagendeerd en terugkerend besproken.
3. Adviesgesprekken op maat. Ondernemers en verenigingen kunnen een ‘op maat’ adviesgesprek met ‘In Control of Alcohol en Drugs’ aanvragen, waarbij zij geïnformeerd, getraind en ondersteund worden bij de verbetering van hun naleving.
4. Handhaving. Handhaving dient in dit geval in de eerste plaats als extra stimulans om actief aan de slag te gaan met het verbeteren van de naleving (stok achter de deur), echter bij herhaaldelijke overtredingen is handhaving noodzakelijk als consequentie van de wetsovertreding.
‘Met deze aanpak bieden wij ondernemers en verenigingen kansen en mogelijkheden om hun naleving te verbeteren’, aldus het college.