Gemeentelijke lasten: Bergen zit ‘in het rechter rijtje’ van de Noord-Hollandse gemeenten
Volgens onderzoek van duurzaamheidsplatform Slimster
Gepubliceerd: 5 april 2024
Onlangs vielen de aanslagen voor de gemeentelijke belastingen weer op de mat. En dat je in een duurdere woning meer OZB betaalt moge bekend zijn. De gemeente Bergen staat in het overzicht van Slimster.nl ergens in ‘het rechter rijtje’ van de rangschikking voor de belangrijkste gemeentelijke lasten in Noord-Holland. Dat rechter rijtje is meestal geen goed teken, maar in dit geval wel.
Voor een meerpersoonshuishouden betaalt de Bergenaar gemiddeld zo’n 561 euro per jaar aan de belangrijkste gemeentelijke lasten: rioolheffing en afvalstoffenheffing. Voor huiseigenaren komt daar dan nog wel gemiddeld zo’n 626 euro per jaar aan OZB bij, volgens de onderzoekers. De kosten voor afval laten ophalen en de wc doorspoelen zijn dus niet overal gelijk. Zo ben je in de gemeente Waterland 499 euro per jaar kwijt aan gemeentelijke heffingen, terwijl je in Wijdemeren met 815 euro liefst 63 procent meer betaalt.
In twee Noord-Hollandse gemeenten zijn gezinnen meer dan 800 euro per jaar kwijt aan deze twee gemeentelijke heffingen. Dat is naast Wijdemeren ook Bloemendaal. Waterland, Ouder-Amstel, Koggenland en Zandvoort houden de schade rond de 500 euro. Op de kaart is te zien hoe de kosten verdeeld zijn.
Afvalstoffenheffing niet overal hetzelfde
De hoogste afvalstoffenheffing betalen inwoners van de gemeente Bloemendaal (522 euro per jaar). Dat staat in schril contrast met de 289 euro die gezinnen in Dijk en Waard moeten betalen. In Bergen betaal je in 2024 een bedrag van 360 euro. Maar dat is basistarief en kan straks nog oplopen doordat in Bergen sprake is van een variabele heffing: wie vaker zijn grijze bak met restafval aan de weg zet, krijgt daarvan begin 2025 de rekening gepresenteerd. Pascal van de Beek van Slimster geeft een mogelijke verklaring voor de verschillen: ‘In de ene gemeente wordt restafval bijvoorbeeld nog ‘gewoon’ opgehaald, terwijl je in de andere gemeente naar de ondergrondse container moet en per keer betaalt. Ook verschilt het bijvoorbeeld sterk of en hoeveel bouwafval je per jaar ‘gratis’ mag wegbrengen of laten ophalen. De kosten zijn ook afhankelijk van de milieustraat van de gemeente. Zo kun je in de ene gemeente ‘gewoon’ alles kosteloos brengen, terwijl je in een andere gemeente per soort afval extra moet betalen. Al met al kun je de afvalstoffenheffing in de ene gemeente dus niet een-op-een afzetten tegen de andere gemeente.’
Verschil rioolheffing moeilijk te verklaren
Bij de rioolheffing – de kosten om afvalwater weg te spoelen – zou je minder grote verschillen verwachten. In de ene gemeente doucht of toiletteert men immers niet significant meer dan in de andere. Toch betaalt een gezin in Wijdemeren 367 euro per jaar, terwijl een huishouden in Koggenland slechts 102 euro kwijt is. In Bergen zitten we daar ergens tussenin met 201 euro per jaar. Een sluitende verklaring is moeilijk vast te stellen. Van de Beek van Slimster doet toch een suggestie: ‘Het kan bijvoorbeeld zijn dat een gemeente recent veel heeft geïnvesteerd in het rioleringssysteem, wat de kosten opdrijft. Zo zie je bijvoorbeeld in Wijdemeren een tariefstijging van liefst 56 procent ten opzichte van 2023. Daarnaast kunnen de onderhoudskosten in waterrijke of dunbevolkte gebieden hoger zijn.’
Afbeelding (Slimster.nl): Hoe blauwer de kleur, hoe lager de gemeentelijke lasten; Bergen zit ergens in ‘het rechter rijtje’ van de ranglijst volgens onder zoek van Slimster.