Gemeenteraad stelt onderzoek in naar bestuurlijke besluitvorming
Twijfels naar aanleiding intentieovereenkomst met stichting Het Bijzondere Huis
Gepubliceerd: 18 juli 2023
De gemeenteraad van Bergen (NH) stelt een raadsonderzoek in naar het bestuurlijke besluitvormingsproces in de gemeente. Dat heeft de gemeenteraad, naar nu duidelijk is geworden, besloten in de raadsvergadering van 6 juli 2023. Naar verwachting zijn de uitkomsten van het raadsonderzoek eind 2023 bekend.
Marielle van Kranenburg is namens de raad aanspreekpunt: ‘Bij de raad zijn twijfels ontstaan over de zorgvuldigheid van het besluitvormingsproces in de gemeente. Aanleiding hiervoor is de wijze van totstandkoming van een intentieovereenkomst met stichting Het Bijzondere Huis. Een stichting die valt in de categorie ‘overige paramedische zorg en alternatieve genezers.’
‘Dit was echter de aanleiding. Om nu niet straks tot de ontdekking te komen dat er wellicht meer van dergelijke ’twijfelgevallen’ in de besluitvorming zijn, hebben we als raad om een raadsonderzoek gevraagd’, aldus Van Kranenburg. ‘Meer kan en mag ik er nu niet over zeggen.’
Achtergrondinformatie Raadsonderzoek
Een gemeenteraad heeft het recht om zelf onderzoek te laten uitvoeren. Het onderzoek kan gaan over het gehele bestuur of over een onderdeel van het gevoerde bestuur. Elk raadslid kan voorstellen om een onderzoek in te stellen. De raad besluit hierover bij gewone meerderheid. In het geval van Bergen is het besluit tot het onderzoek unaniem genomen.
Als de raad besluit om een onderzoek in te stellen moet in het besluit worden opgenomen over welk onderwerp het onderzoek gaat, zoals nu de totstandkoming van de intentieovereenkomst met stichting Het Bijzondere Huis. Zaken die buiten deze omschrijving vallen, mogen niet worden onderzocht.
De uitvoering van het onderzoek gebeurt door een onderzoekscommissie van tenminste drie personen. Het horen van getuigen en deskundigen vindt in beginsel in het openbaar plaats. Alleen om ‘zwaarwegende redenen’ kan een verhoor geheel of gedeeltelijk in beslotenheid plaatsvinden.
‘Om zorgvuldig onderzoek te kunnen doen en de belangen van de gemeente niet te schaden is hierover in beslotenheid gesproken. Dat gebeurde na de laatste raadsvergadering voorafgaand aan het zomerreces. De gemeenteraad heeft daarbij unaniem het besluit genomen een raadsonderzoek in te stellen. Zoals de laatste tijd veel besluiten unaniem door de raad zijn genomen. Dat geeft in ieder geval alle vertrouwen voor de uitkomst van het onderzoek’, aldus Van Kranenburg.
Onderzoekscommissie
De gemeenteraad heeft inmiddels een onderzoekscommissie ingesteld die bestaat uit leden van de raad. Van Kranenburg: ‘Allereerst zal een vooronderzoek worden ingesteld door een onafhankelijk bureau. Op basis daarvan overweegt de onderzoekscommissie of er getuigen en deskundigen (onder ede) worden gehoord. Ook wordt afgewogen of dit in het openbaar of achter gesloten deuren zou moeten gebeuren. Uiterlijk, eind 2023 naar verwachting, moet het definitieve rapport beschikbaar zijn en wordt dit in de gemeenteraad besproken. Dan stelt de raad ook vast in hoeverre het dossier openbaar kan worden gemaakt.’
Foto: Mariella van Kranenburg wil namens de raad een onderzoek naar de bestuurlijke besluitvorming. Aanleiding is de intentieovereenkomst met stichting Het Bijzondere Huis.