Deel

Genieten van de kip teriyaki

Niet zo moeilijk als het lijkt

Genieten van de kip teriyaki

Geniet van de heerlijke smaak van kip teriyaki: malse stukjes kip (of vega) in een zoete en hartige teriyakisaus, geserveerd met gestoomde broccoli en rijst. Top het af met knapperige sesamzaadjes en verse bosuien voor een leuke touch. Een snel en smaakvol gerecht.

Het is bijna al een klassieker: kip teriyaki, maar heeft u die zelf al eens gemaakt? Het lijkt moeilijker dan het is.

Benodigdheden:

300 gr rijst

600 gr broccoli (in kleine roosjes)

2 theelepels sesamzaadjes

2 bosuien

300 gr stukjes kip (eventueel een vegavariant)

1 teen knoflook

1 ui

3 cm gember (of een snuf gemberpoeder)

Voor de teriyakisaus:

40 ml water

40 ml sojasaus

0.5 eetlepel donkere basterdsuiker

1 theelepel maïzena

Scheutje sesamolie

Bereiden:

Maak eerst de teriyakisaus. Verwarm de sesamolie in een pannetje. Voeg het water en de sojasaus toe en de basterdsuiker. Laat deze oplossen.

Breng het mengsel aan de kook. Verwijder de knoflook. Los de maïzena op in een paar druppels water en giet bij de saus en roer direct met een garde goed door elkaar. Laat nog een paar minuten indikken.

Kook de rijst gaar in ca. 10 minuten. Kook of stoom ook de broccoli beetgaar.

Verhit een pan en fruit de fijngehakte ui, gember en knoflook hierin aan met een klein beetje olie. Voeg de stukjes (vega) kip toe en bak een paar minuutjes mee. Voeg de teriyaki saus bij de kip en roer goed door. Voeg daarna ook de broccoliroosjes toe en schep door de saus.

Serveer de rijst met de kip teriyaki op borden. Hak de bosuien in ringetjes en bestrooi samen met de sesam over de kip teriyaki.

Tips: je kunt ook kant en klare teriyakisaus kopen voor een nog sneller recept.

Bron: leuke recepten.nl

Meer 'Food & wine':

Volle rode wijn past perfect bij stoofpot van deze week

16 februari 2024

Smaakvolle stevige wijn bij een smaakvol gerecht

Het lijkt een logische keuze om bij stoofvlees met frieten een stevig biertje te serveren, maar voor de wijnliefhebbers onder ons zijn er zeker ook geschikte wijnen te vinden bij deze klassieker. Het is een aanrader om sowieso te kiezen voor een uitgesproken volle, ronde en krachtige rode wijn. Stoofvleessaus bevat onder meer specerijen zoals kruidnagel en laurier, die een kruidige, maar ook zoete smaak geven aan dit gerecht. Oudere naslagwerken raden soms aan om hierbij wijn in een iets lichtere stijl te serveren, maar het is aan te raden voor een kruidige, volle stijl kiezen: wijnen uit klassiek Europa, zoals de Côte du Rhône en de Languedoc-Roussillon, die voldoende zon gehad hebben en de zoete kruidigheid van de saus te evenaren. Een Château La Landotte uit Bordeaux past hier zeer goed bij, maar ook een Château Le Boscq Saint-Estèphe uit dezelfde streek. Bron: wijnbroeders.nl en culinaireambiance.com

Vlaamse runderstoof met frites

16 februari 2024

Hoe traditioneel wil je het hebben?

Stoofvlees is een heerlijk nostalgisch gerecht. Het kost wat tijd, maar echt lekker stoofvlees maken is een haast vergeten kunst waar je al je tafelgenoten blij mee maakt. Maak rustig wat extra’s. Extra porties kun je heel goed invriezen!

Italiaanse chocolademelk: wie wil dat nou niet…?

9 februari 2024

Ciocalata calda drink je echter niet voor de lijn...

In het kader van wat variaties op een thema deze week de ciocalata calda: Italiaanse chocolademelk. Het zal na het lezen van het recept duidelijk zijn dat je dat niet drinkt voor de lijn.

Gevulde appel met hete bliksem

9 februari 2024

Smakelijke variant op de traditionele 'hete bliksem'

Deze gevulde appels met een vulling van puree, appel en spekjes zijn een lekkere winterse maaltijd.

Een lekker – zelfs stevig – biertje, maar een zachte, wat zoetere wijn past ook prima

2 februari 2024

De balletjes zijn pittig gekruid, dus dan is zoet een frisse tegenhanner

Bij het gerecht van deze week is de combinatie van andijviestamppot en de Indische gekruide gehaktballetjes nog een leuke uitdaging. Voor het Hollandse deel past een biertje prima, voor het overige deel kan een friszoete wijn een welkome aanvulling zijn.

Indische andijviestamppot: de Oosterse smaak van Holland

2 februari 2024

Nog meer smaak in de winter

U kent vast wel die reclame van die twee meisjes waarvan de ene steevast als antwoord op de vraag wat ze gaat eten antwoordt: stamppot. Deze week is het ook bij ons stamppot, maar dan in de categorie Oosters Holland.

Bij een kruidig gerecht hoort een kruidige wijn

26 januari 2024

Kan zowel wit als rood zijn

Bij het recept van deze week met daarin veel kruiden hoort een kruidige wijn. Dat kan dan zowel een witte als een rode wijn zijn.

Pasta rendang: een beetje vreemd, maar wel lekker

26 januari 2024

Als de rijst eens op is...

Pasta rendang is niet de meest voor de hand liggende combinatie. Maar we kennen allemaal wel de situatie dat je iets in je hoofd hebt om te gaan eten, maar dan is een specifiek ingrediënt er niet. Bijvoorbeeld de rijst is op. Nou, dan is dit een heel lekkere variant van de rendang, maar nu met tagliatelle.

Eigenlijk passen veel wijnen bij de traybake van deze week

19 januari 2024

Van fris en fruitig tot krachtig

Bij dit geurige geheel – met de krokante, malse kip als middelpunt – passen talrijke wijnen. Fris en fruitig rood, eventueel gekoeld geserveerd, zijn speelse begeleiders. Bijvoorbeeld Pinot Noir (Bourgogne, Loire), Beaujolais, Dolcetto en Bardolino. Iets steviger wordt het geheel met een middelzware wijn als Chianti, Cariñena en Blaufränkisch. Krachtige rosé uit de Provence of Languedoc en vol wit, bijvoorbeeld van de roussannedruif, sluiten ook prima aan bij de smaak en structuur van deze feel-good-schotel.

Traybake met misokip, aubergine, lente-ui & chilipeper

19 januari 2024

Zó lekker, dat je het bijna niet wilt delen

Voor wie het toch wat makkelijk wil houden, maar wel iets bijzonders op tafel wil zetten, is deze traybake een echte aanrader.

Amerikaanse eierpunch om door te warmen. Ook lekker ná de kerstdagen…

12 januari 2024

Hartverwarmende rum maakt het compleet

Eggnog is een winterse drank die in Amerika vooral tijdens de feestdagen wordt gedronken, maar wat is het nou eigenlijk? Eggnog is simpelweg eierpunch. Een romig drankje dat bestaat uit melk, room, eigeel en vaak ook rum. Lekker om door te warmen tijdens deze koude dagen.

Indisch stoofvlees in overschotel

12 januari 2024

Verpakt in bladerdeeg

Zelfgemaakt stoofvlees, mmm heerlijk! Deze Indisch stoofvlees pie met een dakje van bladerdeeg is stiekem nog lekkerder. Je kunt eventueel het stoofvlees een dagje eerder maken, dan hoef je op de dag zelf alleen nog maar het bladerdeeg over de ovenschaal uit te rollen en het geheel af te bakken in de oven.

Op zoek naar een gezond(er) drankje?

5 januari 2024

Er gaat eigenlijk niets boven water

Het nieuwe jaar is weer begonnen, dus we maken weer even pas op de plaats. Keihard diëten is misschien wat overdreven, maar na al die oliebollen, hapjes, kerstdiners en niet te vergeten die heerlijke drankjes, is het wel goed om wat meer te letten op wat je eet en drinkt.

Gezonde Mac & Cheese met bloemkool

5 januari 2024

Amerikaanse klassieker, maar dan anders

De klassieke Amerikaanse Mac & Cheese, maar dan in een gezonder jasje met een basis van volkorenpasta en een sausje van bloemkool. Ook goed voor de Halve van Egmond...

Waarom je niet pas om middernacht met Oudjaar de beste Champagne moet drinken

29 december 2023

Na een avond eten en drinken smaakt het niet meer hetzelfde

Champagne, of in ieder geval een bubbeldrankje, hoort onlosmakelijk bij het vieren van oud en nieuw, maar buiten dat 'het hoort' is het voor sommigen toch niet de ideale belevenis die het zou moeten zijn. Daarom hierbij enkele do’s en dont’s voor oud en nieuw.

Hoe bak je de lekkerste oliebollen?

29 december 2023

Het is niet zo moeilijk om het zelf te doen

Wil je ook genieten van de lekkerste, zelfgebakken oliebollen met Oud & Nieuw? Met dit oliebol recept bak je 50–60 oliebollen.

Vlees of vis, dus rood of wit? Maak uw eigen keuze…

15 december 2023

Je hoeft niet per se de 'regel' te volgen

Traditioneel zou je denken een rode wijn bij de eend en een witte wijn bij de zalm. Maar dat hoeft niet per se.

Bij een zoet dessert past een zoete wijn het best

22 december 2023

Een Tawny port past prima

Stoofperen vormen een heerlijke seizoensdelicatesse die het beste tot hun recht komen in de herfst en winter. Maar welke wijn past nu het beste bij deze fruitige lekkernij? Het vinden van de juiste combinatie kan soms lastig zijn.

Het Kerstdiner (deel 4): het nagerecht, stoofperentiramisu of speculoos cheesecake?

22 december 2023

Aan alles komt een eind...

Zet met kerst deze super lekkere stoofperen tiramisu op tafel. Het is geen moeilijk recept om te maken, maar vergt wel iets meer tijd omdat je eerst stoofperen moet maken. Je kan dit recept uiteraard ook maken met stoofperen die je nog over hebt van het avondeten. Dit recept is heel erg geschikt om een dag van te voren te maken en dan in de koelkast te bewaren.

Het Kerstdiner (deel 3): hoofdgerecht, eendenborst of zalmrollade

15 december 2023

Dus toch vlees of vis...

Voor het hoofdgerecht doen we alleen twee warme hoofdschotels. De keuze is tussen eendenborst met cranberry compote of zalmrollade.

Een stevig wijntje past wel bij de carpaccio

8 december 2023

Met respect voor het gerecht

Het serveren van het juiste glas wijn bij dit gerecht betekent niks anders dan respect voor dit simpele doch smaakvolle gerecht. De originele carpaccio heeft structuur, een vetje en een zuurtje. Laat deze elementen dan ook terugkomen in de wijn die je erbij schenkt

Het kerstdiner (deel 2): het tussengerecht, carpaccio met citroensalsa of een krachtige paddenstoelenbouillon

8 december 2023

Niet te veel, maar wel lekker

Wil jij iets extra’s toevoegen aan je driegangenmenu? Serveer dan eens een tussengerecht tussen het voor- en hoofdgerecht. Met dit kleine en lichte gerecht til jij het diner naar een hoger niveau.

Welke wijn drinken we bij het voorgerecht?

1 december 2023

Bij de soep hoeft echt geen wijn

Rauw vlees is nooit makkelijk voor wijn, het best zijn lichte rode wijnen van druiven als gamay (beaujolais) en jonge pinot noir (bourgogne). Zeker geen rode wijn met tannines. Wie het iets voller en stoerder zoekt, kan opteren voor Italiaanse barbera (uit Piemonte) of een wijn van de montepulcianodruif uit Abruzzo.

Het kerstdiner (deel 1): het voorgerecht, kreeftensoep of een steak tartaar?

1 december 2023

Steak tartaar of een kreeftensoepje?

Nu de maand december haar intrede heeft gedaan zullen we de komende vier weken een viergangendiner voorbereiden. Past vast wel ergens tijdens de feestdagen. We beginnen met een voorgerecht. We doen de keuze tussen een koud of een warm voorgerecht.

Perfecte Italiaanse winterdrankjes om je vingers bij af te likken

24 november 2023

Om je bij te warmen op een kille avond

We kennen de beroemde zomerdrankjes uit Italië allemaal wel: Aperol Spritz, Hugo, limonata enzovoorts. Maar wist je dat er ook tal van Italiaanse winterdrankjes zijn? Ook perfetto om de koudste dagen in Noord-Europa door te komen.

Stoofpotje met kip

24 november 2023

Het seizoen van de stoofpotjes is al even losgebarsten, tijd dus om de voorraad stoofpot recepten wat aan te vullen. Dit simpele stoofpotje met kip is lekker eenvoudig om te maken. Serveer het stoofpotje lekker met wat aardappels, een salade of wat rijst.

Banoffee-taart met banaan, room en karamel

17 november 2023

Hier komen ze echt voor thuis

Als we dan toch bezig zijn iets lekkers te maken waar kinderen ook voor thuis komen. Maar dan dit overheerlijk toetje in een glaasje, gebaseerd op banoffee taart met banaan, room en karamel. Dit dessert heeft lekkere laagjes met Bastogne en wordt gemaakt met roomkaas.

Gnocchi ovenschotel met vissticks

17 november 2023

Snel klaar en de kinderen vinden het heerlijk

Weinig zin om lang in de keuken te staan? Maak deze gnocchi ovenschotel met vissticks. In 10 minuutjes kun je deze ovenschotel in de oven schuiven

Chai Tea-whiskey: daar word je helemaal blij van

10 november 2023

En is heel simpel zelf te maken

Een heerlijk spicy thee met whiskey, daar word je lekker warm van tijdens de koudere herfstdagen.

Pannenkoek met boerenkool en oude kaas

10 november 2023

Om je vingers bij op te eten!

Zoet en zout is een heerlijke combinatie samen, zeker in de vorm van een hartige pannenkoek en zoete stroop. Een heerlijk lunchgerecht voor in de herfst! De pannenkoek wordt gevuld met boerenkool en alles wordt op smaak gebracht met oude kaas.

Voor een lange en gezellige avond: de pizza dip

3 november 2023

Pizzasaus en topping in een schaaltje om uit te dippen

Wat is er heerlijker dan op een kille herfstavond met je benen op de bank languit te Netlixen met een schaaltje pizzadip voor je neus?

Hartige galette met paddenstoelen

3 november 2023

Een echt herfstgerecht

Rustieke taart van paddenstoelen, spekjes en tijm met een krokante half dichtgevouwen deegrand.

Heerlijk helder happy herfstdrankje

27 oktober 2023

Voor bij het haardvuur

De Nederlandse herfst heeft zich weer aangekondigd. Dat betekent: regen, kou en nog meer regen. Niet het gezelligste weer om buiten te zijn. Ga daarom lekker bij het haardvuur zitten onder een deken en geniet van een heerlijk helder herfstdrankje.

Smakelijk Spaanse schotel met kabeljauw en chorizo: dit is echt smullen

27 oktober 2023

Binnen een half uur op tafel

Herfst is bij uitstek de tijd voor overschotels. Vandaar deze week een heerlijk recept voor een Spaanse ovenschotel met chorizo.

Terug