Deel

Genieten van gin-tonic kan ook zonder alcohol

Zeker op zomerse dagen is dit een echte aanrader

Genieten van gin-tonic kan ook zonder alcohol

Of je er nu voor kiest om geen alcohol te drinken omdat je nog moet autorijden, zwanger bent, vanwege je gezondheid of je hebt er gewoon even geen zin in… Je kunt tegenwoordig in ieder geval heerlijk genieten van alcoholvrije gin tonic en mocktails.

Tegenwoordig kun je online en in de winkels van de slijter diverse ‘alcoholvrije gin’ merken kopen. Een goede ontwikkeling dus voor diegenen die elke dag willen kunnen genieten van gin tonic, maar dan zonder de alcohol. De mogelijkheden voor alcoholvrije gin tonic recepten zijn eindeloos.

De Seedlip Garden 108 is een non-alcoholisch destillaat met o.a. rozemarijn, tijm en munt. Hij combineert heerlijk met en vlierbloesem tonic en in combinatie met frisse komkommer of zelf citroen. Het is een kruidig drankje en misschien moet je even wennen aan de smaak, maar dan…

Je maakt het zo:

  • Leg een komkommerlint langs de wand van een hoog glas.
  • Vul het glas vervolgens voor 3/4 met ijsblokjes.
  • Schenk hier 40 ml Seedlip Garden 108 overheen.
  • Top vervolgens af met 200 ml Elderflower Tonic.
  • Steek er een takje verse munt en een rietje in en geniet!

Genieten kan dus ook prima zonder alcohol.

Bron: Bettyskitchen.nl

Meer 'Food & wine':

Verfrissende hapjes voor de zomer

18 juni 2021

Het hoeft niet standaard een salade te zijn

Uiteraard ga je bij warm weer al snel voor een lekker salade recept. Maar dat hoeft echt niet altijd. Wat dacht je bijvoorbeeld van een koude gazpacho-soep met paprika?

Warm weer wijn…

18 juni 2021

Is niet per definitie witte wijn...

Het is altijd een beetje een dilemma bij warm weer. Als je een liefhebber bent van vooral rode wijn, wat doe je dan als je op een terras zit bij 30 graden in het zonnetje? Probeer dan eens een Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland, Chili of Italië. Of een lekker soepele Merlot. Dat zijn rode wijnen die je ook heel goed licht gekoeld kunt drinken.

Eten met bord en bestek niet altijd handig

11 juni 2021

Een snelle, maar lekkere hap kan ook in een glaasje

Als je lekker buiten zit is het niet altijd even handig om uitgebreid te gaan eten met bord en bestek. Met zijn vieren aan een klein bijzettafeltje met bord en al, werkt natuurlijk niet. Gewoon een aantal kleinere gerechten, makkelijk geserveerd in bijvoorbeeld een glas werkt dan een stuk beter.

Wat betekent eigenlijk fris-fruitig?

11 juni 2021

Klinkt lekker, maar...

Fris-fruitige witte wijnen staan bekend om hun droge en verfrissend rinse smaak. De meeste fris-fruitige witte wijnen zijn bedoeld om jong te drinken. Dan zijn hun zuurgraad en fruit namelijk maximaal. Fris-fruitige witte wijnen zijn het lekkerst als je ze gekoeld, op ongeveer 8 – 10 graden, drinkt.

Tips voor gezond, licht en lekker eten

4 juni 2021

Het helpt bovendien verleidingen te weerstaan

Soms wil je vooral licht, lekker en gezond eten. Daar zijn genoeg recepten voor te vinden. Met een beetje speuren kun je voedzame en toch lekker lichte maaltijden maken, die je bovendien helpen om verleidingen te weerstaan. Hier wat tips voor gezonde en lichte gerechten.

BBQ’en is dorstig werk

28 mei 2021

Een BBQ hoeft geen Bachannaal te worden, maar dorst krijg je wel

Bij goed eten hoort goed drinken. je kunt het gerust bij water houden, maar zorg dat je ook wat biertjes en droge witte wijn of rosé koud hebt staan. De tip voor het bekende koelkastprobleem, is een grote bak met ijswater buiten zetten. Hier zet je alle drankjes in en zo nu en dan vul je heet aan met ijsklontje. Of je maakt een lekkere kan Sangria, helemaal perfect als je met een grote groep vrienden gaat BBQ'en.

Het weer verbetert, de BBQ kan uit de kast

28 mei 2021

Het wordt niet bloedheet, maar voor 20 graden doen we het ook

We hebben nu een periode met behoorlijk fris weer achter de rug en alle voortekenen wijzen er op dat die periode in ieder geval achter ons ligt. Dat wil niet meteen zeggen dat de korte broek en badslippers te voorschijn kunnen komen, maar het wordt wel wat warmer en zonniger; Als je een beetje dan ruimte hebt in je tuin is een BBQ al snel een mooi alternatief om te ontsnappen aan de maandenlange sleur van binnen zitten.

Welk wijntje bij de asperges

21 mei 2021

Sterke smaak, sterkere wijn

Gaat u voor het klassieke recept met witte asperges, ei, ham en boter- of hollandaisesaus of gerookte zalm? Dan past een volle witte wijn, zoals een Chardonnay zonder eikenhout, er uitstekend bij. Het zachte karakter van de wijn gaat namelijk goed samen met de romige saus en de zachte smaak van de asperges.

Over seizoensgroenten gesproken: aspergetijd!

21 mei 2021

Gaat om de

Groente en fruit van het seizoen zijn minder belastend voor het milieu dan soorten die zijn geïmporteerd uit landen buiten Europa, per vliegtuig zijn vervoerd, of zijn gekweekt in een verwarmde kas. Groenten zijn het meest duurzaam als ze uit Nederland komen van de akker of uit een kas die niet veel verwarming nodig heeft. Ook groenten uit Europa zijn vaak een duurzame keuze. In de winkel staat bij het schap of op het etiket van het product waar je groente en fruit vandaan komt. Je kunt het ook vragen aan een medewerker. Er staat niet bij of een groente uit een kas komt die veel verwarming nodig heeft. Staat de groente in de overzichten hieronder? Dan kun je ervanuit gaan dat het een duurzame keuze is. Altijd een goede keuze Deze groenten zijn het hele jaar een duurzame keuze, óók als ze niet uit Nederland komen: Bleekselderij Bloemkool Broccoli IJsbergsla Koolrabi Prei Raapjes Radijs Rode biet Rode kool Spitskool Spruiten Tomaat Ui Wortelen Witlof Witte kool

En daar horen zomerse bbq-drankjes bij

14 mei 2021

Met of zonder alcohol, alles smaakt even lekker

Na afgelopen weekend begint het alweer te kriebelen: de zomer komt langzaam op gang, waardoor een barbecue en een lekker drankje al snel op de agenda staat. Een barbecue wordt vaak gecombineerd met een biertje en een wijntje. Nooit verkeerd natuurlijk, maar variatie is wel zo fijn. Daarom hebben we onderstaand wat lekkere drankjes voor bij een barbecue opgesteld. Zowel alcoholische als gezonde drankjes, die zelf gemakkelijk te maken zijn.

BBQ is meer dan grote stukken vlees…

14 mei 2021

Kijk eens naar een gezond alternatief

Met de juiste voorbereiding organiseer je in een mum van tijd een heerlijke barbecue met alles er op en er aan. En vergeet niet om af te sluiten met een lekker fris en fruitig dessert.

Hapjes voor bij de soep

7 mei 2021

Want moeder hoeft nu niet te koken natuurlijk

Dit weekend wordt het makkelijk eten, want moeder hoeft niet te koken. Dat betekent natuurlijk niet dat er niet iets lekkers op tafel kan komen. Een zelfgemaakte soep met wat lekkere hapjes.

Wat te vieren? In plaats van champagne…

7 mei 2021

Lekkere alternatieven

Als er echt iets te vieren valt, grijpen we graag naar de champagne: immers dat wordt wel als het summum gezien van 'iets vieren'. Nu zelfs bij de Formule 1 al geen champagne meer wordt gebruikt bij de huldiging van de winnaars, is het misschien ook tijd om in het dagelijks leven eens iets anders te liezen. Net zo bruisend, en ook lekker. Ook als er niets te vieren valt, maar omdat het gewoon alleen al lekker weer is.

Welke wijn is dan lekker bij de kabeljauw?

30 april 2021

Als we dan toch met kabeljauw bezig zijn...

Kabeljauw is een magere vis. Daarbij past een lichte wijn met frisse zuren het best. Dat zijn meestal witte wijnen, maar een droge rosé of een soepele, fruitrijke rode wijn combineren vaak ook prima.

Gestoofde kabeljauw Mexicaanse stijl

30 april 2021

Een heerlijk 'vissie' op zijn tijd, maar dan net even anders

In Egmond weten we het allang: een 'lekker vissie' op zijn tijd is goed voor de inwendige mens. Maar je hebt 'vissies' en 'vissies'. Deze week een recept voor een heerlijke gestoofde kabeljauw Mexicaanse stijl. Eet smakelijk!

Creëer je eigen advocaat…

23 april 2021

Advocaat met Amaretto: Zo maak je van een gewone huisgemaakte advocaat een wel hele speciale versie met Amaretto. Lekker en weer eens iets anders. Zelf advocaat maken heeft als grote voordeel dat je deze met elke gewenste likeur kunt maken. Hier is nu gekozen voor Amaretto maar je zou ook voor Licor 43, Franchelico of Grand Marnier kunnen kiezen. Houd echter wel rekening met de kleur, want neem je bijvoorbeeld een bessenlikeur dan veranderd de kleur van je advocaat, wat er minder smakelijk uitziet. Een oplossing kan zijn om er kleurstof aan toe te voegen maar dat is een keuze.

Eet je gelukkig!

23 april 2021

Je darmen beïnvloeden je humeur

Een belangrijke voorwaarde om gelukkig te zijn is jezelf gezond, fit en energiek voelen. Door er een gezonde leefstijl op na te houden met voldoende beweging, ontspanning, een goede nachtrust en een gezond eetpatroon geef je jouw gezondheid en daarmee je geluksgevoel al een flinke boost. Maar wist je dat wat je eet ook invloed heeft op hoe je je voelt? Goed nieuws! Je kunt jezelf dus gelukkig eten door te kiezen voor voeding die je geluksgevoel beïnvloedt.

Hapjes zorgen voor extra omzet

16 april 2021

Maar ook thuis zijn ze erg lekker...

We weten het allemaal: die lekkere hapjes op een terras zijn er om de omzet te vergroten. Je hebt dorst en je drinkt wat. Daarvan krijg je trek en dan eet je wat. Daarvan krijg je weer dorst en zo gaat het maar door. Totdat ze je de tent uitzetten (of in dit geval vooralsnog eerst het terras af moeten rollen).

Watermeloenshot met limoenschuim

16 april 2021

Fris en fruitig

Ofschoon het nog even doorbijten is totdat de terrassen wel echt open mogen, willen we toch alvast aandacht vragen voor een heerlijke cocktail. Een watermeloenshot met limoenschuim: klinkt heftig, maar het effect is heilzaam... Wat heb je nodig voor 8 personen (alleen drinken is niet zo gezellig, maar wel even wachten tot je weer met 8 mensen bij elkaar mag zitten): gedroogde abrikozen 6 watermeloen1 kg citroenjenever 200 ml suiker 5 el eiwitten 2 limoenschil (geraspt, van 1 limoen) limoensap 2 el Hoe maak je het: Doe de abrikozen, watermeloen, jenever en 3 eetlepels suiker in een blender en mix heel fijn. Giet in kleine glaasjes. Klop eiwit, limoensap en suiker stijf. Lepel wat schuim over de glaasjes en werk af met geraspte limoenschil. Je ziet het, een kind kan 'de was doen. Je moet hem alleen wel zelf opdrinken.

En toch wordt het voorjaar…

9 april 2021

Je zult het er nog niet direct aan afzien als je door het raam naar buiten kijkt, maar toch: het wordt voorjaar. De zomertijd is ingegaan en dan is het tijd om de 'winterstand' achter je te laten en je voor te bereiden op wat misschien wel een hele mooie zomer wordt. We zitten hier aan de kust, dus als het mooi weer is zijn we ook de eersten die van het zonnetje kunnen genieten op het strand of in duin. En zolang de terrassen nog dicht zijn is het ook wel leuk om een lekker fris wijntje mee te nemen voor onderweg...

Tijd voor een picknick

9 april 2021

Als we dan toch nog niet binnen bij elkaar mogen zitten

In deze corona-tijd is het belangrijk om zo veel mogelijk mogelijk binnen te blijven. Dus nu niet massaal naar het park gaan om te picknicken! Je kunt ook bijvoorbeeld in je eigen tuin picknicken of misschien wel in je woonkamer. Maar in Egmond kun je wellicht naar het strand, daar is snel genoeg ruimte om afstand te houden. Nu we beperkt zijn met onze uitjes en activiteiten is het leuk om iemand te verrassen met een leuke picknick. Maak lekkere hapjes en maak er een gezellig momentje van. Juist nu we niet veel opties hebben moeten we er zelf maar iets leuks van maken. En je hebt hier niet veel voor nodig. Wat neem je mee naar een picknick? Behalve hartige hapjes kun je het picknick-assortiment ook aanvullen met zoete gerechtjes zoals muffins, bananenbrood of wafels. Wat heb je daarnaast nog nodig? - Drinken; een thermoskan met thee, een vers sapje of vul een sapkan met tapkraantje of ga voor een wijntje - Servies zoals bordjes en kopjes en vergeet het bestek niet - Mand of (koel)tas om alles in te doen - Servetten - Bakjes die je makkelijk kunt afsluiten - Vul de picknick gerechten aan met bijvoorbeeld stukjes appel, meloen, cherrytomaatjes of komkommer

Het is weer aspergetijd, dus ook voor Pasen een idee?

2 april 2021

Mini-quiches met asperges en geitenkaas

Naast lekkere broodjes en een gekookt eitje zijn er nog een paar ingrediënten die onmisbaar zijn bij het maken van het paasontbijt of paasbrunch die het helemaal compleet maken, zoals: Vers sap of een lekkere verse smoothie Vers fruit zoals aardbeien, druiven en/of mango Koffie en thee Paasbrood of paasstol Bubbels zoals een lekkere cava Zoet en hartig beleg Wil je er een brunch van maken en er ook warme gerechten bij serveren dan kun je bijvoorbeeld een quiche of soep er bij maken. En voor een complete lunch of brunch serveer je er ook een lekker dessert bij. Hieronder in de top 10 vind je een aantal lekkere en leuke ideetjes!

Paaswijn? Hoezo paaswijn?

2 april 2021

Drink gewoon wat je lekker vindt bij het gerecht dat je eet

‘Paaswijn‘…..een term die u wel eens hoort. Vraagt u zich dan ook af waar dit vandaan komt? Paaswijn is gewoon een wijn die je met Pasen drinkt. Niets meer en niets minder. Pasen wordt gevierd op de zondag na de eerste volle maan in het voorjaar. In het voorjaar hebben de gerechten op onze tafel soms een wat lichter karakter; zo komt het dat men al gauw aan lekkere frisse witte wijn denkt, een rosé of een wat lichter rode wijn. U zou dus ook kunnen spreken van ‘voorjaarswijn’. Pasen en eieren horen bij elkaar, toch gaan eieren en wijn vaak niet zo goed samen. Eieren die verwerkt zijn in een een salade gaan wel een stuk gemakkelijker samen met wijn. Bij de paasbrunch kunt u het beste kiezen voor wijnen met niet al te veel zuren zoals een droge witte Pinot Blanc uit de Elzas of een Italiaanse Pinot Grigio, maar ook een lekkere bubbelwijn zoals de Prosecco is een goede begeleider. Welke wijn u bij een paasdiner kunt schenken is uiteraard afhankelijk van hoe het diner is samengesteld. Zo past bij een licht voorgerecht een droge witte Sauvignon Blanc van La Forge uit Frankrijk of een rode licht gekoelde Stoneleigh Pinot Noir uit Nieuw Zeeland. Is er nog een tussengerecht dan zou u er voor kunnen kiezen de wijnen van het voorgerecht hierbij ook te serveren. Bij een hoofdgerecht met vlees dat kan variëren van licht, stevig naar krachtig valt achtereenvolgens te kiezen voor MG Carmenère uit Chili, Cabarnet Sauvignon van La Forge uit Frankrijk en een Syrah of Malbec wijn. Wordt er gekozen voor vis dan is een witte droge wijn op zijn plaats. Een aanrader is de Château Saint Roche Grenache Blanc, Marsanne uit Frankrijk en mocht u met vette vis zoals zalm of makreel iets gaan bereiden, dan kunt u het beste kiezen voor een Chardonnay. Moscato d`Asti gaat goed samen met een nagerecht van fruit of ijs. En gaat u over een tot een kaasplankje, dan zijn een Port of Pedro Ximénez Sherry aan te bevelen. Dit zijn zo een aantal suggesties. Een smakelijke paas-maaltijd gewenst! Bron: wijnbroeders.nl

Lentecocktail met wodka

26 maart 2021

Superfrisse lentecocktail met wodka en frambozen

Deze lentecocktail is supermakkelijk te maken, lekker fris en valt bij iedereen in de smaak. Ingrediënten voor 1 glas: 5 frambozen 5 blauwe bessen 1 theelepel poedersuiker of fijne kristalsuiker 40 ml wodka 80 ml bruiswater Sap van 1 citroen Schijfje citroen als garnering Stamp de frambozen en bessen met de poedersuiker of fijne kristalsuiker voorzichtig aan in een glas of cocktailshaker. Het handigste is om hiervoor een muddler of de stamper van je vijzel te gebruiken. Top met de wodka, het bruiswater en het citroensap. Garneer met een schijfje citroen en een rietje.

Lekkere lentehapjes

26 maart 2021

Op weg naar betere tijden

Het is net Nationale Pannenkoekdag geweest, maar dat wil niet zeggen dat je er op een andere dag geen een mag maken. En aangezien we langzaamaan op weg naar de lente gaan - deze week gaat de temperatuur in ieder geval al even een paar dagen omhoog - is het niet alleen makkelijk, maar ook lekker voor deze tijd van het jaar. Wat te denken van deze pannenkoekjes met lamsgehakt. Wat heb je nodig? melk 100 ml water 100 ml verse gist 5 g bloem 80 g ei 1 zonnebloemolie 2 el zout peper lamsgehakt 250 g olijfolie 3 el gedroogde abrikozen 6 rozijnen 1 el ras-el-hanout 1 el verse koriander 3 takjes Voorbereiding Verwarm de melk met het water en los er de gist in op. Meng de bloem met de melk en het water en roer glad. Spits het ei. Roer de eidooier, de olie en een snuifje zout door het beslag. Klop het eiwit tot sneeuw en spatel het door het deeg. Laat 1 uur rusten op kamertemperatuur. Snij de abrikozen klein. Spoel en pluk de blaadjes van de koriander. Bak het gehakt rul in een scheutje olijfolie. Voeg de abrikozen met de rozijnen bij het vlees. Kruid met peper, zout en ras-el-hanout. Giet er een glas water bij, draai het vuur laag en laat 40 minuten sudderen. Vet een kleine koekenpan in met olie en bak kleine pannenkoekjes van het beslag. Leg ze in papieren cakevormpjes en vul ze met het vleesmengsel. Bestrooi met korianderblaadjes en serveer meteen.

Food by the fire

19 maart 2021

Hapjes waar je warm van wordt

zomaar een paar hapjes waar je het net iets warmer van krijgt dan van die toast met kleffe leverworst... Butterfly garnalen Verwarm olie in een diepe pan of frituur voor op 180 ºC. Pel de garnalen en verwijder het darmkanaal. Snijd de garnalen over de lengte net niet helemaal door en klap ze open als een vlinder. Splits de eieren en klop het eiwit los. Meng het Japanse broodkruim met de gedroogde peterselie. Wentel de garnalen door het eiwit en vervolgens door het broodkruim. Druk het broodkruim stevig aan en frituur de garnalen goudbruin en gaar. Little gem met chili-mangodip Schil de mango en snijd het vruchtvlees van de pit af in kleine blokjes. Snijd de bieslook en de rawit ragfijn en pel en snipper de ui. Schep de mayonaise in een kom en meng de ketchup, chilisaus en ui erdoor. Voeg de mango, bieslook en rawit toe en meng het geheel goed door. Schep de salsa in een spuitzak en vul er een glas mee. Snijd de kontjes van de little gems, haal de blaadjes los en druk ze in de salsa. Eet smakelijk en als je een open haard hebt, dan is dat is de uitgelezen plek om heerlijk te genieten van deze hapjes, uitgestrekt en relaxed op je berenvelletje...

De vorst keert weer terug… tijd voor een opwarmertje?

19 maart 2021

Nog geen ijskoud biertje op een warm terras

De weerberichten liegen er niet om: de terrassen zijn toch nog dicht, dus geen enkele reden om iets van warmer weer 'in te regelen'. Dus maken we in de aanloop naar Pasen even een tussenstop voor de opwarmertjes. Drankjes waar de stoom van uit je oren komt. Maar wel lekker. Wat heb je nodig voor een Opwarmertje? Een opwarmertje bevat de volgende ingrediënten (er zijn allerlei variaties denkbaar, maar deze is wel erg lekker): 30 ml Wodka 30 ml Tequila 30 ml Amaretto 30 ml Bailey's Het recept kan niet eenvoudiger: mik alle drankjes bij elkaar, even roeren en klaar.

Proost op Pasen

12 maart 2021

Feestelijk en lekker fris

Van croissantjes tot matses en eieren; jullie hebben alles in huis voor de Paasbrunch. Qua drankjes zitten jullie met thee en koffie wel goed, toch? Nou, niet helemaal. Want deze cocktails tillen jullie Paasbrunch naar een hoger niveau. Dit wordt een Pasen om nooit te vergeten. Proost op Pasen! Als je aan een brunch denkt, denk je aan jus d’orange! Pasen is, ondanks wat je herdenkt, toch een beetje een feestweekend van gezelligheid en samen, voor zover dat mag en wie weet mogen we dan weer een terrasje pikken. Voor als dat nog niet zo is, maar ook als je dat terrasje wel mag doen, bij een feestje hoort nu eenmaal champagne. Daarom kunnen we best thuis met het gezin als we aan de Paasbrunch zitten deze opleuken met een heerlijk verfrissend drankje. Wanneer je de jus d'orange en champagne met elkaar mixt heb je een mimosa. Het is niet gek dat de mimosa razend populair is tijdens deze brunches! TIP: met kinderchampagne kun je alcoholvrije cocktails maken! Voor 12 mimosa’s neem je: een fles bubbels (champagne of cava) evenveel (verse) sinaasappelsap sinaasappellikeur (eventueel!) champagneglazen Bereiding: Voorzie de champagneglazen van een laagje gekoelde jus d’orange en vul het glas bij met gekoelde bubbels. Roer het drankje voorzichtig door en top de eventueel cocktail af met een klein scheutje likeur. Cheers! Bron: Famme.nl

Een ei hoort er bij, zeker met Pasen

12 maart 2021

Gezonde gerechten met ei

Een ei hoort erbij, zeker met Pasen. Nederland tikt sowieso een aardig aantal eitjes weg per jaar - meer dan 200 eieren per persoon per jaar - maar met Pasen gaan we helemaal los. Overigens: Volwassenen met overgewicht of obesitas eten vrijwel evenveel eieren (14 gram per dag) als volwassenen met normaal- of ondergewicht (13 gram per dag). Ook kinderen met overgewicht of obesitas eten evenveel eieren als kinderen met normaal- of ondergewicht. Eieren passen dan ook prima in een gevarieerd dieet en kunnen zelfs helpen afvallen. Vandaar dat we deze week een gezond ei-gerecht presenteren (bron: degezondekok.nl). Om alvast over na te denken richting Pasen. Toast met avocado en ei Wie het ooit gegeten heeft, weet dat de combinatie van avocado en ei ontzettend lekker is. Dus waarom zou je ze niet als paasontbijt serveren? En het recept is een eitje. Ingrediënten glutenvrij brood 1 rijpe avocado 1 of 2 eieren citroensap peterselie peper en zout Bereidingswijze Zorg dat je een avocado hebt die mooi rijp is. Zet een pan water op het vuur voor de eieren. Pas als het water kookt, kunnen de eieren erin. Kook ze niet langer dan vijf minuten. Terwijl de eieren koken, kun je de avocado schillen en in plakjes snijden. Na het koken laat je de eieren even schrikken onder de koude kraan. Neem twee glutenvrije boterhammen. Brood dat net uit de vriezer komt even in het broodrooster werkt perfect. Kies ook eens een lekker en ander broodje, zoals een glutenvrij meerzadenbrood. Nog net even gezonder. Leg de plakjes avocado op de boterham en sprenkel er wat citroensap en peper over. Pel de eitjes, maak er een snee in met een mes en leg ze op de boterhammen. Maak het af met een beetje zout en peterselie en klaar is je heerlijke lunch! Kind kan de was doen toch?

Zelfgemaakte gezonde Paas-smoothie

5 maart 2021

Als je het niet kunt bestellen, dan maak je het zelf

De paasdagen komen in beeld. Oké, het duurt nog een maandje, maar wie weet is er dan wat meer mogelijk. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je nog altijd zelf een lekker drankje maken om de brunch mee op te vrolijken. Zoals deze heerlijke, frisse smoothie. Dit is een combinatie van zoete mango en wortel, ideaal voor bij een heerlijk ontbijt of een brunch en prima zelf te maken. Ingrediënten: 70 gr wortel 150 gr mango ½ banaan 150 gr yoghurt 150 ml sinaasappelsap takjes munt Benodigdheden aan keukenapparatuur: Blender Rasp de wortel of gebruik wortel julienne. Meng dit met het sinaasappelsap en blend dit in een blender al tot een glad geheel. Door deze stap zal de wortel glad mogelijk worden. Voeg vervolgens ook de banaan en yoghurt erbij. Snijd de mango in blokjes en houd een paar blokjes over voor de garnering. Voeg de overige mango er ook bij in de blender. Blend tot een gladde smoothie. Garneer met mango blokjes en een beetje munt. Snijd de mango in blokjes en houd een paar blokjes over voor de garnering. Voeg de overige mango ook bij in de blender. Blend tot een gladde smoothie. Garneer met mango blokjes en een beetje munt. Foto: Paas-smoothie makkelijk zelf te maken en lekker gezond.

Indiase curry met bloemkoolrijst

5 maart 2021

We gaan de goede kant op

Maart. De dagen worden langer en lichter, de eerste lammetjes dartelen vrolijk in de wei. Ook komt er langzaam maar zeker wat meer kleur op uit de grond. Met de eerste voorjaarszon op je gezicht, en het vertrouwen dat het toch echt wel een keer warmer wordt, gaan je gedachten uit naar de zomer. Het idee van een warme dag aan het water is zo’n heerlijk vooruitzicht. Ondertussen maak je in je hoofd wel even de balans op. Misschien wil je een paar kilo afvallen. Of zou het hier en daar wat meer gespierd kunnen. Je kunt ook wel wat meer energie gebruiken, maar waar begin je? Hoe vind je de balans tussen gezond en genieten en hoe word je summer-proof? Drastische maatregelen zijn vaak niet nodig. Een beetje meer beweging in de buitenlucht is al vaak een goede start. En over eten gesproken; ook in maart kunnen we natuurlijk weer lekker eten met de groenten van het seizoen. Vers geoogst, vol smaak en rijk aan vitaminen. De seizoengroenten van de maand maart zijn: aardappelen, bloemkool, boerenkool, groene selder, knolselder, koolraap, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, raap, radijs, rammenas, rode biet, rodekool, savooikool, schorseneren, spinazie, spruiten, uien, veldsla, winterpostelein, witlof, witte kool en wortelen. Kies eens een keer voor bloemkoolrijst. Heb je zeker weten je groeten tax gehaald voor die dag. Lekker, licht verteerbaar en weinig calorieën. Daarvoor zijn de heerlijkste recepten beschikbaar, zoals deze Indiase curry met bloemkoolrijst. Ingrediënten: 1 ui 2 teentjes knoflook 2 zakken AH Indiase curry bonenmix 400 gr bloemkoolrijst 200 gr bladspinazie 90 gr ongezouten pinda’s 1 limoen 2 el zonnebloemolie Bereidingswijze: Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verwarm 2 el zonnebloemolie in een hapjespan. Fruit de ui en knoflook, voeg de bloemkoolrijst toe. Bak de spinazie mee, breng de spinazie beetje voor beetje in de pan. Voeg de bonenmix toe, bak het geheel nog 4 minuten. Haal de pan van het vuur en voeg de pinda’s toe, knijp het sap van de limoen uit over de curry. Roer goed door. Kijk verder op zlim.nl

Dit zijn wel heel bijzondere drankjes…

26 februari 2021

Hier moet je echt tegen kunnen

Let op: deze dranken zijn niet weggelegd voor mensen met een zwakke maag. Sterker nog: door een aantal varianten uit deze lijst naar binnen te gieten, kun je naar het schijnt een heldenstatus verdienen. Wil je iemand verrassen met een bijzondere of zelfs bizarre drank, denk dan eens aan deze dranken. Cynar Een Italiaanse mix van dertien planten en kruiden, waaronder artisjok. Jammie! Het is een redelijk bitter drankje, maar heeft een relatief laag alcoholpercentage van 16 procent. Fernet Branca Fernet Branca is een likeur met een alcoholpercentage van 39 procent. Dit is echter niet de grootste uitdaging, die zit ‘m voornamelijk in de extreme bitterheid. De 27 verschillende kruiden doen zelfs de tong van de fervente drinker om een ambulance smeken. Chocolate Donut Stout Ambachtelijke brouwerijen maken veelal prachtige bieren, die kleine hints van smaken in je mond achterlaten. In het geval van de Donut Stout, krijg je exact wat je verwacht: bier met een chocoladedonut smaak. Wil je meer van dit soort bijzondere drankjes ontdekken? Kijk dan op https://www.manners.nl/bizarre-en-bijzondere-dranken-die-je-nog-niet-kent

Lentevoedsel: kleurrijk en smaakvol

26 februari 2021

En toch niet te veel werk om te bereiden

Na een lange winter is niets meer welkom dan het vieren van de lente met het zien en proeven van nieuwe, kleurrijke, smakelijke seizoeningrediënten geeft letterlijk weer kleur en smaak aan de dagen: asperges, tuinbonen, erwten, radijs, sperziebonen, lente-uien, courgettes, aardbeien, bloemen, maar ook de nieuwste artisjokken, vaak erg aanwezig met Pasen en in Paasbrunch gerechten samen met eieren en lamsvlees. Een geweldige tijd om te koken, een perfecte tijd van het jaar om je zelf te verwennen met zoveel verschillende gerechten, omdat het niet te warm is om tijd te spenderen rondom de oven en fornuis, en de ideeën om mee te experimenteren zijn talrijk. Het gebruik van seizoengebonden producten is essentieel om verschillende redenen: productkwaliteit, duurzaamheid van het milieu, alsmede economische besparingen. In de lente wordt het zelfs belangrijker om het lichaam te reinigen en voeden na de koudere maanden. Ok, het is nog geen lente, maar afgelopen week begon het er al aardig op te lijken en het vooruitzicht is in ieder geval dat de lente dichterbij is dan de volgende winter... Op zoek naar originele ideeën voor wat heerlijke gerechten? Hier is wat inspiratie: Prei Prei is een zeer veelzijdig ingrediënt, dat een heerlijke, aromatische smaak kan geven aan verschillende recepten. Als u zich gedurende frisse vroege lenteavonden wilt opwarmen met hete soep, probeer dan een eenvoudig recept met seizoeningrediënten: nieuwe aardappels en prei, gekookt in groentebouillon. Met een goede blender kunt u het warm en glad hebben in minder dan 5 minuten! De finishing touch van de chef? Een handvol eetbare bloemen voor het serveren.

Heerlijk fris, ook al is het nog niet (zo) warm

19 februari 2021

Cocktail met limoen en frambozen

Een ontzettend verfrissend drankje, om te vieren dat de lente (bijna) is begonnen (in ieder geval dit weekend). Deze Aperol cocktail met limoen en frambozen is dorstlessend en super snel klaar. Wat heb je nodig? 200 ml Aperol 1 limoen scheutje vlierbloesemsiroop ongeveer 300 ml bruisend water ijsklontjes handvol verse frambozen snijplank & klein mesje 2 grote glazen, ik gebruikte rode wijn glazen maatbeker rietjes Pers het sap uit de helft van de limoen en snijd de andere helft in partjes. Meng het limoensap met Aperol en een flinke scheut vlierbloesemsiroop. Je kunt de exacte hoeveelheid naar smaak toevoegen om de cocktail iets zoeter te maken. Verdeel het mengsel over 2 glazen en vul aan met ongeveer 150 ml bruisend water per glas. Verdeel de partjes limoen en frambozen en maak de cocktail af met ijsklontjes. Serveer direct, geniet ervan!

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug