Deel

Gerda Dapper in Zeehuis Bergen aan Zee

Liefde voor portetten

Gerda Dapper in Zeehuis Bergen aan Zee

Van 30 augustus tot 30 oktober 2022 exposeert Gerda Dapper haar werk in de hal van Natuurvriendenhuis Het Zeehuis.

Gerda Dapper is geboren in Schoorl en de Bergense School schilders vormden een belangrijke inspiratiebron voor haar kunstenaarschap. In 2019 was ze één van de gelukkigen om in het in het kader van het Rembrandtjaar in het Rijksmuseum te exposeren met een portret. In 2021 werd ze door de vakjury van het CODA genomineerd voor de Van Reekumprijs en werd ze tweede voor de publieksprijs.

Sinds jaar en dag tekent en schildert ze naar model. Het lichaam maar vooral het portret is haar passie.
Doordat ze in andere continenten heeft gewoond en gewerkt had ze daar alle gelegenheid om allerlei mensen te bekijken. Gezichten met hele andere botstructuren, lange puntige neuzen of mooie kleine neuzen. De huid is voor haar een kleurenpalet waar je niet op uit gekeken raakt.

Gerda heeft altijd schetsjes gemaakt. Het doorleefde gezicht van een oudere en het gladde en onbevangene gezicht van jongeren inspireert haar bij het maken van een portret.
Wat is de essentie van een portret, de ogen, de blik, de pose en het licht.

Haar stijl is figuratief met een vlotte toets. Dat doet ze door te tekenen, te schilderen, te aquarelleren of met hulp van allerlei druktechnieken.

Ze is lid van het schilder collectief De Fermerie, waar naar model wordt gewerkt. Ze maakt vrij werk maar werkt ook in opdracht. Liefde voor het portret blijft haar grootste passie.

Meer 'Agenda':

Kerstsfeer (en warmte) bij PostaanZee

2 december 2022

Muzikale maaltijd en kerstbingo

Zoals ieder jaar zal in de week na Sinterklaas het interieur bij Postaanzee helemaal in het teken komen te staan van de naderende feestdagen.

IJspret op IJsbaan De Meent tijdens de kerstvakantie

2 december 2022

Van discoschaatsen tot curlen of ice biken

IJsbaan De Meent pakt uit tijdens de kerstvakantie met het Alkmaars IJsplein

Aan tafel met… broeder Adelbert

2 december 2022

Over de betekenis van de kerststallen

Tijdens deze Aan tafel met… vertelt historicus vader-abt Thijs Ketelaars over de Abdij en de betekenis van de kerststallen, die worden tentoongesteld in de Benedictushof, de gastvrijeruimte in Egmond-Binnen waar de monniken de deuren openen voor mensen in de abdijwinkel, de horeca of de boekhandel. Deze Aan tafel met… is van 10.30 tot 12.00 uur op woensdag 7 december in Dorpshuis De Schulp in Egmond-Binnen (Visweg 45).

Aan tafel met… Alies en Ronald van het Tramstation Egmond aan Zee

2 december 2022

Donderdag 8 december om 13.30 uur bij PostaanZee

Donderdag 8 december AAN TAFEL MET…………ALIES EN RONALD, de eigenaren van het voormalige Stoomtram Station Egmond aan Zee vertellen hun verhaal bij Postaanzee van 13.30 tot 15.00 uur. Het voormalige Stoomtram Station, gelegen op de hoek van de Pieter Schotsmanstraat en de Voorstraat te Egmond aan Zee, heeft begin 1900 bijgedragen aan een ontwikkeling van onder andere de economie in Egmond aan Zee. Egmond aan Zee werd bereikbaar voor onder andere toeristen. Ook de zogeheten "Bleekneusjes" reisden met de Stoomtram naar Egmond aan Zee om aan te sterken. De Derpers daarentegen kregen de mogelijkheid het brood te verdienen in bijvoorbeeld Alkmaar en omstreken. Egmond aan Zee stond vanaf dat moment op de kaart en tot op de dag van vandaag een prachtig Derp waar inwoners en toeristen met veel plezier verblijven. De Stoomtram heeft dienstgedaan van 1905 tot 1935. Het spoor is inmiddels verdwenen alleen het Stationsgebouw herinnert aan de tijd van toen. Vanaf 2015 zijn Alies en Ronald eigenaar van het voormalige Station en zijn voornemens het Station in ere te herstellen. De enorme belangstelling van onder andere de Derpers laten hun inzien dat de herinnering aan het Station en alles daarom heen door velen wordt gekoesterd. "Het leeft" en dat motiveert en inspireert hun extra om het voormalige Station weer Station te laten lijken.

Feestdagen naderen al: Kerstconcert Erato ook

25 november 2022

Voorpret is al de helft van het plezier

Op zondag 18 december geeft het koor Erato-Egmond een kerstconcert in de H.M.M. Alacoque, Herenweg 188 in Egmond aan den Hoef. Aanvang is 13.00 uur. Erato-Egmond is een vierstemmig koor, dat uit ruim 30 leden bestaat onder leiding van dirigente Marlies Meiners-Bras. Zij zingen met passie kerstliederen en geven het jaarlijks kerstconcert in deze stemmige ambiance. Een fantastisch combo begeleidt het koor. Het bestaat uit pianiste Atie List, gitarist Peter Smit, fluitiste Anke Buringa, celliste Nellie Borst, trompettist Leo Stam en op de cajón Frank Melker. Daarnaast zingt soliste Femke Leek voor u twee prachtige liederen. Na afloop kunt u genieten van een glaasje zelfgemaakte glühwein of een frisdrankje, om samen na te genieten van het concert. Wilt u een mooi en sfeervol concert bijwonen, dan kunt u entreekaarten bestellen via de website van Erato https://erato-egmond.nl/kaarten-bestellen/. De entreeprijs is € 12,50 per persoon.

Vrijwilligers zoeken? Misschien kan het anders

25 november 2022

Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?

Vrijwilligers geven de wereld kleur. Bij het opknappen en bijhouden van tuinen, bij het vervoeren van personen, bij de voetbaltraining van de jeugd, bij de koffieronde in het ziekenhuis, bij evenementen en festivals en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar hoe kunnen wij met elkaar deze dingen blijven doen als de inzet en betrokkenheid in de samenleving afneemt? Hoe zorgen we ervoor dat meer mensen een bijdrage – groot of klein, eenmalig of langdurig - leveren in de samenleving? “Wij horen het regelmatig: ‘een vrijwilligerstekort’. Vacatures bij organisaties worden lastig(er) vervuld en het aantal particuliere hulpvragen stijgt.”, zegt Ellen Christiani van Team Vrijwillig. “Wij zijn er van overtuigd dat de wil om vrijwilligerswerk te doen er nog steeds is, maar dat het vraagt om een andere aanpak en benadering.” Daarom organiseert Team Vrijwillig volgende week maandagmiddag 28 november een seminar Werven en binden van vrijwilligers in wijkcentrum Mare Nostrum in Alkmaar. Tijdens het seminar kan je gratis deelnemen aan twee workshops en spelen we in op werving en binding. Hoe zorg je ervoor dat je nieuwe vrijwilligers vindt? Hoe kan jij je als organisatie goed profileren om aantrekkelijk te blijven voor nieuwe vrijwilligers en bestuursleden? Mathijs Beentjes van marketingbureau Teamdehaas gaat hierop in tijdens een workshop ‘Profileren’. Net zo belangrijk is het behouden van vrijwilligers. Mensen die iets kunnen doen dat past bij hun talenten, (veranderende) motivatie en tijdmogelijkheden blijven langer betrokken. Hoe ingespeeld kan worden op die betrokkenheid behandelt Joris Komen van Team Vrijwillig tijdens een workshop ‘Binden’. Je krijgt praktische handvatten en nieuwe inzichten voor het werven en binden van vrijwilligers. Programma: 13.30 - 14.00 uur - Inloop 14.00 - 14.15 uur - Welkom 14.15 - 15.15 uur - Workshopronde 1 - Werving vanuit profilering eigen organisatie - Hoe houd je vrijwilligers bij je? 15.15 - 15.30 uur - Pauze 15.30 - 16.30 uur - Workshopronde 2 - Werving vanuit profilering eigen organisatie - Hoe houd je vrijwilligers bij je? 16.30 - 17.00 uur - Terugkoppeling met hapje en drankje Datum: 28 november Locatie: Wijkcentrum Mare Nostrum Arubastraat 2, 1825 PV Alkmaar Er zijn nog een paar plaatsen. Aanmelden via www.teamvrijwillig.nl/cursusaanbod/3943

Boeken lenen in De Schulp

2 december 2022

Elke dinsdag is er een medewerker van de bibliotheek

Ook aanstaande dinsdag is het weer zo ver: dan is er een medewerker van de bibliotheek in dorpshuis De Schulp die u verder kan helpen. Van 15.00 tot 16.00 is de bibliotheek geopend in de Schulp. Samen met de medewerker is het mogelijk boeken te reserveren of een praatje te maken. Gelezen boeken kunnen iedere dag ingeleverd worden in de daar voor bestemde inleverbox van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Op adem komen in de Buurkerk

18 november 2022

Komende maandag om 19.30 uur

Aan het einde van de Abdijlaan in Egmond-Binnen staat een mooi kerkje. Het is de ‘buurkerk’ van de Abdij. Sinds maandag 10 oktober vinden daar, op initiatief van de Abt en de broeders van de Abdij, om de 14 dagen bijeenkomsten plaats. Met elkaar opzoek naar ontmoeting, inspiratie en bezinning. Rondom licht, zang en elkaar, luisteren naar een verhaal en misschien wel aanvullen. Ontdekken dat we die oeroude verhalen zelf meemaken; steeds weer. We maken elkaar daarvan deelgenoot en sluiten af met bakkie…. De werkgroep ‘op adem komen in de Buurkerk’ bestaande uit Marlies Bras, Bart de Vries, Nico Knol en Marius Prein heet u van harte welkom op maandag 21 november om 19.30 uur.

Eensgezindheid weer in actie

18 november 2022

Komende zondag in Limmen

Zondag 20 november om 15.00 uur geeft Harmonie Excelsior in samenwerking met Fanfare Eensgezindheid Egmond-Binnen een Herfstconcert. Het concert zal plaatsvinden in de Corneliuskerk te Limmen. De toegang tot het concert is gratis. Het repertoire van dit Herfstconcert is van beide orkesten zeer gevarieerd: van Armeense dansmuziek tot Duke Ellington. Het belooft een leuke middag te worden!

Musica Maris komende zondag in Egmond-Binnen

18 november 2022

Sfeervolle en ritmische muziek

Stichting Hafre Productions presenteert "Musica Maris" op zondagmiddag 20 november van 16.00 tot 18.00 uur. Sfeervolle en ritmische muziek uit Ierland, Galicia en Brazilië. De klanken van Musica Maris ontmoeten elkaar midden op de Atlantische Oceaan. Met zang, harp, gitaar en percussie brengen zij een verrassend veelzijdig programma. De entree is gratis, in de pauze gaan we met de hoed rond voor een bijdrage. In verband met het beperkt aantal zitplaatsen, aanmelden op: [email protected] Restaurant Soigne vindt u op de Sint Adelbertusweg 31 in Egmond-Binnen

Muzikaal vuurwerk in Hoeve Overslot

11 november 2022

Polar Twins en Memphis Revisited in Hoeve Overslot

Dit weekend staat het weer bol van de muzikale activiteiten in de oude hoeve met de mooie akoestiek. Op zaterdagmiddag 12 november zet Memphis Revisited met zanger Bruce Blok nogmaals de boel op stelten met hun lekkere op de Rolling Stones geïnspireerde rockmuziek. Op zondagmiddag 13 november komen de Polar Twins weer naar Egmond ad Hoef. Twee grootheden uit de vaderlandse muziekwereld, Dirk Polak (Mecano) en Mark Ritsema (Spasmodique), hebben elkaar gevonden in de Polar Twins, dat in Overslot altijd garant staat voor muzikaal vuurwerk

Woensdagochtendcafé: klankschalen

11 november 2022

Zelfherstellend vermogen op gang helpen

In het Woensdagochtend-café van 16 november worden we verwend met een klankbad door Esther de Back (https://www.facebook.com/search/top?q=klankschalen-massage-en-sjamanisme) en Patricia Post. De trillingen van klankschalen en van de andere instrumenten die ze meenemen (rainstick, chimes) brengen het lichaam en daarmee ook het hoofd tot rust. Zodoende krijgt het zelfherstellend vermogen de ruimte om z'n werk te doen. Benieuwd? Van harte welkom! Je kunt ook liggend van het klankbad genieten, neem dan een matje, een deken en een kussentje mee! Woensdag, 16-11-2022, 10.30 uur tot 12.00 uur Dorpshuis De Schulp, Visweg 45, Egmond-Binnen Koffie,thee: 1,50 euro/bijdrage zaalhuur: 1 euro

Jutwandeling IVN: struinen door duin en langs strand

18 november 2022

Zondag 20 november om 10 uur vanaf Parnassia-gebouw

Zondag 20 november nemen IVN gidsen u mee naar mooie plekjes in de duinen en gaan samen met u jutten op het strand. De route gaat door de kalkrijke duinen ten zuiden van Bergen aan Zee waar in deze tijd veel valt te ontdekken. Ook komen we daar “kwarrige” eiken tegen zoals je op de foto kunt zien. Op de terugweg over het strand wordt actief gejut: verzamelen van allerlei spullen die op het strand zijn te vinden. Haaieneieren, veen, bijzondere schelpen, flessenpost(?), …. Altijd weer een verrassing wat de zee aan land brengt. Soms is het veel, soms is het weinig, maar altijd interessant. Alle bijzondere zaken worden meegenomen en bij terugkomst in het gebouw Parnassia wordt hierover uitleg gegeven onder het genot van een kopje koffie, thee of fris. Het is geen lange wandeling en dus ook geschikt voor kinderen. De totale lengte van de route is ca 4,5 km en wordt in een rustig tempo, met veel stops onderweg, gewandeld. Het advies is wel om wandelschoenen aan te trekken en warm te kleden. De start van de wandeling is op zondag 20 november om 10 uur in het IVN Parnassiagebouw te Bergen aan Zee. De hele excursie inclusief uitleg duurt ca 2 uur. Zorg wel voor een PWN-duinkaart. (na de rotonde bij begin Bergen aan Zee rechtdoor en dan eerste weg links Paulineweg. Dan bordjes “IVN-Parnassia” volgen.) Deelname € 3,00. Kinderen en leden IVN gratis.

Laatste expositie in jubileumjaar van Galerie de Kapberg

2 december 2022

Drie Alkmaarse kunstenaars

Galerie de Kapberg biedt, in de laatste periode van het 50 jarig jubileum, ruimte aan drie kunstenaars uit Alkmaar. Mirjam Oosterbaan, Gerben Hermanus en Kees Oosterbaan tonen keramiek, tekeningen en werken op paneel. Een blikvanger in de expositie is de keramische helm van Mirjam Oosterbaan. Het is een motorhelm op ware grootte, gedecoreerd met een opzichtig ruitjespatroon en met een stevige pijp tussen de kaken geklemd. Hoe zou het zijn als motorrijders er mee rondrijden om het straatbeeld op te vrolijken? Ook zijn er ruim honderd kleine keramiek “koppen” te bewonderen. Gezichten met veel expressie door buitenissige afmetingen van oog en oor. Zo bij elkaar geplaatst vormen ze een commune met een eigen cultuur, waarin kleur een belangrijke rol speelt. Er hangen grote tekeningen met inkt, pen en penseel van Gerben Hermanus. Mens, natuur en cultuur ontmoeten elkaar. Een bioloog zal zich hier niet snel vervelen. Wortels die uitgroeien in vele vertakkingen met uitstulpingen, waaruit onbekende wezens met de nodige humor getekend zijn. Kees Oosterbaan tekent er al jaren op los met potlood, pen en stift op A4 papier. De dag begint voor Kees altijd met een tekening of meer, zonder erbij na te denken. Dit levert onverwachte en spontane resultaten op. Correcties zijn overbodig. Elke lijn, hoe uitzonderlijk ook getrokken, heeft een functie bij het tot stand komen van voorstellingen in cartoonachtige stijl. In één van de expositieruimtes is de vloer bedekt met vijftig beschilderde paneeltjes in expressieve kleuren. Op zondagmiddagen vervult Kees Oosterbaan (zo nu en dan) wensen van bezoekers met een tekening. Mirjam Oosterbaan genoot haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming, de Rietveld Academie en het Sandberg Instituut. Gerben Hermanus volgende zijn opleiding aan de Academie voor beeldende Vorming, en deed een Master autonome kunst aan het Sandberg Instituut. Kees Oosterbaan is autodidact. De expositie is te zien van 11 november t/m 11 december 2022 Op 13 november vindt om 15.00 uur de opening plaats. Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00 uur, de toegang is gratis Adres Galerie de Kapberg Slotweg 17 1934 CM Egmond aan den Hoef. Telefoon: 0645548739 www.galeriedekapberg.nl

Wandeling rond de schaapskooi bij Bergen aan Zee

11 november 2022

Zondag 13 november om 10.15 uur

IVN Noord Kennemerland organiseert op zondag 13 november een herfstwandeling om 10.15 uur. Het is herfst en dat is dan ook het thema. Herfst herken je o.a. aan de paddenstoelen, de vruchten, de knoppen etc. De bladeren beginnen van de bomen te waaien en gaan kleuren, en wie geluk heeft, krijgt een eikel of beukennootje op zijn of haar hoofd. De gids Willem Babyn gaat dit samen met de groep volwassenen en kinderen verkennen. Hij bespreekt onder meer de relatie tussen schimmels en bomen, waarom verliest een boom het blad en de verschillende voorkomens van de paddenstoel. De kosten zijn 3,00 euro per persoon. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur. Een duinkaart is verplicht (er staat een kaartautomaat bij de parkeerplaats). Startpunt is de PWN parkeerplaats aan de Zeeweg (naar Bergen aan Zee).

Alzheimer café op dinsdag 29 november

18 november 2022

Thema: het levenstestament

Het Alzheimer café is op dinsdagavond 29 november bij Post aan Zee. De inloop is vanaf 19.00 uur. Het programma is van 19.30 tot 21.00 uur. Spreker: Petra Kalwij (casemanager Geriant).

Optreden van Marie’s Mannen

11 november 2022

in Cafe Soigne

Deze band heeft een leuk programma opgebouwd van 60-er en 70-er jaren muziek waarin ook het Zuid-Amerikaanse genre een plaats heeft. De mannen zijn graag geziene gasten op open podia en brengen het repertoire met verve en aanstekelijk plezier. De bezetting wordt gevormd door Hubert Kuijper met gitaar en zang, William Wijker op accordeon, Theo Ursem beroert de drums en neemt ook vocalen voor zijn rekening en Marie-Janne Behrens op contrabas, basgitaar en accordeon. Zondag 13 november van 16.00 tot 18.00 uur Live in Cafe Soigne, Sint Adelbertusweg 31, Egmond-Binnen. In verband met het beperkt aantal plaatsen aanmelden op [email protected] De entree is gratis. In de pauze gaat de pet rond.

Mini-excursie naar voormalig Tramstation Egmond aan Zee

4 november 2022

Zaterdag 19 november om 10.30 uur

Op zaterdag 19 november houdt Historisch Egmond een mini-excursie naar het Tramstation Egmond aan Zee. Kom luisteren hoe de stoomtramlijn ooit tot stand kwam en ten onder ging, en neem een kijkje in het oude station dat momenteel een grootschalige renovatie ondergaat. Aanvang 10.30u. Opgeven kan hier. Vol = vol

Postzegel Najaarsbeurs in Alkmaar

11 november 2022

Op zondag 13 november

NVPV (postzegelvereniging) Alkmaar houdt op zondag 13 november haar Postzegel Najaarsbeurs. Niet alleen voor postzegels maar ook voor verzamelaccessoires, munten en ansichtkaarten kan men op de beurs terecht.

De wereld van de Gierzwaluw

4 november 2022

Lezing door Evert Pellenkoft

Op woensdagavond 16 november houdt de Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland, in samenwerking met PWN, een lezing met beelden onder de titel: “De wereld van de Gierzwaluw”.

Donateursavond Stichting Historisch Egmond vrijdag 4 november

4 november 2022

Waar komt ons landschap vandaan?

De donateursavond van Stichting Historisch Egmond vindt dit jaar plaats op vrijdag 4 november in het O.K. Verenigingsgebouw, Julianastraat 5 in Egmond aan Zee. De lezing begint om 20.00u (inloop vanaf 19.30u) en wordt verzorgd door Stichting OER-IJ. "Het thema van de avond is 'Het Oer-IJ en het ontstaan van onze omgeving'. Voor veel mensen is onze omgeving een grote groene vlakte. Graslanden met sloten ertussen. Meer niet. Toch is het een uniek landschap, met een ongekend grote variëteit. Er is heel veel te zien, en nog veel meer over te vertellen. Niet alleen over de ontstaansgeschiedenis, de natuurwaarden en de archeologische schatten die er nog verborgen liggen, maar ook over de enorme veranderingen die zich er de afgelopen eeuwen door menselijke activiteiten hebben voorgedaan. Die dynamiek is ongekend. Nog steeds. De geschiedenis over het ontstaan van Holland is overal nog tastbaar aanwezig; de rol die het water altijd speelde, de oude dijken, de slingerende kreken, de strandwallen, de duinenvorming, de polders, de sporen van vroege bewoning, de militaire verdedigingswerken. Het is één groot levend geschiedenisboek." De lezing is vrij toegankelijk voor donateurs en andere geïnteresseerden. Let wel op, vol=vol.

Expositie 80 in Galerie Conny van Kasteel

2 december 2022

Werken van 45 kunstenaars

Deze tachtigste expositie van onze galerie toont van 45 kunstenaars werken die in de galerie aanwezig zijn. Deze kunstenaars hebben al eerder geëxposeerd en hebben deels bijgedragen aan het project “Hommage aan Mondriaan”.

Zondagmiddagjazz in Hoeve Overslot

4 november 2022

Zondag 6 november

Zondag 6 november speelt de jazzformatie "one more", in de stokoude hoeve in het hart van het Slotkwartier te Egmond aan den Hoef. Johan Horsius op sax, René Nijenhuis gitaar, Rieks Schreuder Bas, Hans Gosseling Hammond en Cees van Nieuwburg op de drums. Aan de mooie oude wanden van Overslot hangen de portretten van bekende Rock en Jazz artiesten geschilderd door Paul de Vries en Jurriaan Leyen en men kan de Wunderkammer Nicolaes Witsen bezoeken met diverse fantastische verzamelingen zoals bodemvondsten uit de ijstijd, etnografica en naturalia te zien zijn, Museumhoeve Overslot kunt u vinden aan de Slotweg 42 te Egmond aan den Hoef. Voor alle optredens in Overslot geldt: · Deur open vanaf 15.00 uur kom op tijd want vol=vol! · De voorstelling is van 16.00 tot 18.00 uur met een pauze

Operaster Wiebke Göetjes opent winterfair Tesselschade

28 oktober 2022

Op 5 november aanstaande

Met haar melodieuze stem zegt Wiebke: 'Het is zo belangrijk dat vrouwen een opleiding krijgen en het Tesselschade Studiefonds geeft heel veel vrouwen een kans, die zelf daarvoor het geld niet hebben. Zo kunnen ze hun dromen waarmaken. Ik ben dankbaar dat mijn zangtalent mij overal heeft gebracht en breng mijn kennis en ervaring graag over.' In de rol van Carlotta Giudicelli in The Phantom of the Opera van Joop van den Ende zong ze de sterren van de hemel. Haar carrière nam een verdere vlucht in de bekende operahuizen van Duitsland en Praag. Zij schitterde als Aïda, Tosca, Elisabeth in Tannhäuser, Leonore in Fidelio, Ariadne, Turandot, Madama Butterfly, Abigaille in Nabucco, Senta in Der Fliegende Holländer en zorgde zij voor staande ovaties. Als protegé van operaster Cristina Deutekom heeft ze als één van de weinige Deutekoms superbe “belcanto techniek” uitgewerkt. En geeft deze nog steeds door. Zingen was en is haar passie, totdat haar moeder dementie kreeg. Ze besloot voor haar te gaan zorgen. Het werden liefdevolle, maar ook zware jaren. Wiebke: “Te vaak worden mantelzorgers ingezet om allerlei taken uit te voeren. Beter zou zijn om met gespecialiseerde zorgverleners samen te werken.” Ze geeft hierover regelmatig workshops en wordt voor tv- en radioprogramma’s uitgenodigd om haar verhaal en visie hierover te geven. En dan is er nog een passie: breien! “Mijn eerste breimachine kreeg ik van mijn moeder en die staat nog steeds in mijn brei-atelier. Mijn studie op het conservatorium heb ik kunnen bekostigen van mijn gebreide ontwerpen. Ook in de coronatijd heb ik mijn breipennen gepakt en veel steken laten afglijden. Mijn vesten, truien en bodywarmers van wol, mohair, alpaca en katoen zijn duurzaam en diervriendelijk gemaakt. Ik krijg zelfs bestellingen vanuit Canada.” Opera Masterclass Beginnende en bekende zangers en zangeressen die zich in de operawereld willen laten zien, weten Wiebke te vinden. In haar masterclasses duwt en kneedt ze de stemmen van haar leerlingen naar hogere niveau’s. Zo worden ze goed voorbereid op weg naar de bühne. Tesselschade is de oudste vrouwenvereniging van Nederland. De handwerksters van Tesselschade hebben ook dit jaar een prachtige collectie vervaardigd met nieuwe, handgemaakte artikelen. De breiontwerpen van Wiebke Göetjes zijn ook te zien op deze Winterfair.Op zaterdag 5 november van 11.00 – 15.00 uur is iedereen van harte welkom om zijn of haar sinterklaas- en kerstinkopen te doen. Locatie is wederom in The Fallon Hotel, voormalige gevangenis, Prins Bernhardlaan 16 in Alkmaar.

IVN-wandeling in Wimmenummerduinen

28 oktober 2022

IVN-natuurwandeling in de Wimmenummerduinen op zondag 6 november 2022 Onze maandelijkse wandeling in het noordelijke Egmondse duingebied is deze keer op zondag 6 november. Het is alweer de op-een-na-laatste wandeling van 2022. Het mooie weer heeft lang aangehouden en heeft invloed gehad op de natuur. Toch zijn er veel paddenstoelen te zien. Misschien zien we een Schotse Hooglander met zijn prachtige hoorns in ’t Zegeveld, waar zich voormalige duinlandjes bevinden, die teruggegeven zijn aan de natuur (zie foto RdR). Het ietwat geaccidenteerde parcours gaat deels over smalle paadjes en mul zand (pittig dus). We vertrekken om 10.30 uur bij het PWN-informatiebord aan het einde van het Nachtegalenpad in Egmond aan den Hoef. U verzorgt zelf een toegangskaart voor het Noord-Hollands Duinreservaat van het PWN ( www.pwn.nl/duinkaartkopen ). De wandeling duurt ongeveer twee uur. Een bijdrage (richtlijn € 3,00 per persoon te betalen met gepast geld) wordt op prijs gesteld. U meldt zich van tevoren aan via e-mail: [email protected] Opgeven tot de dag ervoor. Kijk ook eens op onze website www.ivn.nl/nkl, op de landelijke site van de IVN www.ivn.nl of de IVN Routes app www.ivn.nl/afdeling/noord-kennemerland/wandelroutes-ivn-noord-kennemerland-0.

Natuur- en cultuurwandeling in Bergen aan Zee

28 oktober 2022

Ongeveer twee uur wandelen met IVN-gids

Op zondagmiddag 6 november 2022 start een duinwandeling vanaf het IVN gebouw Parnassia in het Parnassiapark in Bergen aan Zee.

Pete’s Destruction Company vanavond in Vredeskerkje

28 oktober 2022

Eigenwijze vertolkingen en jazz-hits

Pete’s Destruction Company is back on the track. Een roemrucht gezelschap van regionale jazzhelden is terug van weggeweest. Eigenwijze vertolkingen van jazz-hits en eigen werk kleuren de vrijdagavond van de Kunst10daagse in met levendige muziek. De groep ontstond tijdens een editie van de Schoorlse Kunsten, Schok. Nu is zangeres Yvonne Mandigers erbij gekomen en komt basklarinettist Michel Duijves als gast erbij. Verder op het podium Peter van Raamsdonk slagwerk, Frank Stolwijk saxofoons, Teake Ettema bas, Jan Doedens piano. Een bijzonder sextet op een podium waar de jazz heel goed tot z’n recht komt. Zaal open 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Info en kaarten op kunstgetij.nl.

Weekend vol muziek bij Hoeve Overslot

28 oktober 2022

Zaterdag 29 oktober speelt The Blouzz hun moddervette muziek in de mooie oude hoeve. Oude klassiekers met messcherpe gitaarsolo's en mondharmonica, maar ook meer recent werk van Amy Winehouse bijvoorbeeld. Op zondag 30 oktober komt The Bullfight weer naar Overslot. The Bullfight brengt cross-mediale projecten die iedere keer anders zijn met deze keer aandacht voor Spoken Word. In november komt hun nieuwe album uit, met gastbijdragen van punklegende Henry Rollins, Barry Harry, David Boulter, Spinvis, Alex Roeka, Mark Ritsema en Daisy Cools en de band nam daaromheen de muziek op. Soms mijmerend, soms keihard, soms lichtvoetig en soms loodzwaar. Bij elk liedje wordt een origineel kunstwerk gemaakt en met de release wordt een expositie van de werken gehouden van oa. Henk Schiffmacher en James Johnston. Aan de mooie oude wanden van Overslot hangen de geschilderde portretten van bekende Rock en Jazz artiesten van Paul de Vries en Jurriaan Leyen. Voor alle optredens in Overslot geldt: · Deur open vanaf 15.00 uur kom op tijd want vol=vol! · De voorstelling is van 16.00 tot 18.00 uur met een pauze

Zondag start van serie kamermuziek in Ruïnekerk

21 oktober 2022

Iedere maand tot en met maart 2023

Op zondag 23 oktober start de serie Duinstreek Kamermuziek in de Ruïnekerk. Iedere maand tot en met maart is er maandelijks op zondagmiddagen een concert uit het Nederlandse topaanbod en hopelijk kan de serie weer eens ongeschonden doorgang vinden. Er zijn nog wat abonnementen te vergeven, naast losse kaarten. 23 komt oktober komen violiste Merel Vercammen, pianiste Dina Ivanova en celliste Maya Fridman. Ze spelen werk van de zusjes Boulanger en hun tijdgenoten als Piazolla en werk van de Estlandse componist Peteris Vasks. Hun cd werd maximaal enthousiast onthaald. Op 27 november is er de landelijke cd-première van’Innermost’ van het legendarische echtpaar Dmitry Ferschtman, cello en Mila Baslawskaja, piano, samen met kleindochter Maja Mostert op viool. Op Tweede kerstdag is het La Sfera Arminiosa dat Venetiaanse muziek komt spelen, met de sopranen Channa Malkin en Keren Motseri. In januari is er een exclusieve reünie, met twee concerten op één dag van het oerkwartet dat ooit op vier vleugels de Canto Ostinato begon te spelen. 26 februari klinkt Schubert’s Winterreise, door strijkkwartet Ragazze met bariton Martijn Cornet en de serie wordt op 26 maart afgerond door een jubileumconcert van het Gauguin Ensemble, deels samen met de nieuwe artistiek leider van het Duinstreek Kamermuziek Festival. Concerten steeds om 15.00 uur. Informatie en kaarten via duinstreekkamermuziek.nl

Hoeverveiling nadert met rasse schreden

28 oktober 2022

Eindelijk mag het weer. Kom ook op 5 november!

Als u zin heeft in een gezellige avond dan bent u op 5 november van harte welkom op de Hoeverveiling in Dorpshuis Hanswijk. Vanaf 20.00 uur gaan de veilingmeesters los met het veilen van de kavels. Ook dit jaar zijn er weer mooie schenkingen gedaan door de bewoners van Egmond aan den Hoef en diverse bedrijven in de omgeving. Hierdoor hebben we leuke kavels kunnen samenstellen. Heerlijke taarten, diverse leuke activiteiten, cadeaubonnen, een Acer chromebook, kaartjes voor diverse theater voorstellingen uit Egmond en ook de bekende wijn- beauty- en levensmiddelenpakketten ontbreken niet. Er zijn verrassend veel etentjes bij de mensen thuis, waaronder een diner op de braaimaster. Drie kavels voor een keezavond, drie x Wine&Dine, dag zeilen of een dagje de stad in geheel verzorgd. De kavels kunnen op de avond zelf tussen 19.30 uur – 20.00 uur bekeken worden. Naast de veiling verkopen we ook lootjes voor het rad van avontuur. Hier zijn leuke prijzen te winnen. De toegang is gratis en u bent tot niets verplicht. Bent u om 20.00 uur aanwezig dan maakt u zelfs kans op een welkomstprijs. De opbrengst van deze veiling gaat voor 50% naar RK Kerk H.MM. Alacoque. De overige 50% wordt verdeeld tussen de koren Hoeverture en Soli Deo Gloria en de jeugd afdeling van de volgende sport verenigingen: Gymvereniging Spirit, Lamoraal van Egmont, V.V. Zeevogels, Sportcentrum Wimmenum, Slotkapel en naar musicaltheater Hanswijkers. De organisatie heeft er in zin en hoopt u op 5 november te mogen begroeten in Dorpshuis Hanswijk Voor meer informatie: www.hoeverveiling.nl

Start Repair Cafe bij PostaanZee

21 oktober 2022

Op 3 november is de eerste 'repareersessie'

Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! Op 3 november gaat het Repair Café van Post aan Zee van start. Elke 1e donderdag van de maand bent u van 13.30 tot 16.00 uur van harte welkom in ons Repair Café. Neem uw kapotte apparaat, fiets of kleding mee. Reparaties zijn gratis, maar een vrijwillige bijdrage aan PostaanZee stellen we zeer op prijs. Nieuwe onderdelen zijn wel voor eigen rekening. Onze vrijwillige reparateurs onderzoeken samen met u het probleem en proberen de reparatie zo goed mogelijk uit te voeren. Als het lukt is de aanschaf van een nieuw product niet meer nodig. Zo geeft u uw kapotte stofzuiger, kleding een tweede leven, wat heel goed is voor het milieu. "We willen met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is en vaak heel makkelijk." Er is een kans dat u even moet wachten, maar bij PostaanZee staat de koffie altijd klaar. Bekijk dan ook eens de boeken die er staan, de spelletjes en puzzels die u kunt lenen, de leestafel, of het maand- en weekprogramma van PostaanZee. Ontmoetingscentrum PostaanZee, Voorstraat 82A; website; www.postaanzee.nl

Op reis met Theater Toe Maar

21 oktober 2022

Zaterdag 29 oktober: om 14.30 uur try-out in PostaanZee

Na het succes van het optreden van Theater Toemaar eerder dit jaar bij PostaanZee, gaan ze weer de ‘boer ‘op en het ‘land ‘in, om met veel plezier weer wat vrolijkheid te brengen. Zaterdag 29 oktober om 14.30 uur is er daarom een try-out gepland bij PostaanZee, hun repetitie locatie. Het is een try-out, dus er kan af en toe wat misgaan, maar je kunt zeker genieten. Theater Toemaar neemt je mee op reis! Ze gaan van New Orleans, baken van het gospel, via Broadway HET plekje van de evergreens, naar de bergen in Oostenrijk waar wordt geprobeerd om te jodelen en te zoeken naar Edelweiss. Dan een duo optreden in Frankrijk en hop naar Engeland naar de paardenraces op Ascot. Nou ja, hoe leuk is dat? Na een adempauze, zijn ze weer, op een mooie Pinksterdag, in Nederland aangekomen. Dan wordt er doorgegaan met een medley uit Ja Zuster, Nee Zuster, het Schaep met de 5 poten en andere puur Hollandse herkenning in diverse songs. Er wordt geëindigd in Amsterdam met een pracht medley over Amsterdam op zijn mooist. En heb je al zin in deze trip? Zorg dan dat je op zaterdag 29 oktober bij PostaanZee, Voorstraat 82a te Egmond aan Zee, om 14.00 uur voor de deur staat, want om 14.30 beginnen we. Postaanzee vraagt voor de Try-out, koffie/thee een vrijwillige bijdrage. Tot ziens bij Postaanzee

Beste zangers van Egmond-Binnen

11 november 2022

Alle deelnemers zijn bekend!

Zaterdag 12 november om 20.00 uur staat het volgende concert van Muziekvereniging Eensgezindheid op het programma in de Schulp. Met het fanfare orkest treden 6 zangers/zangeressen uit Egmond-Binnen op onder de titel ‘Beste Zangers van Egmond-Binnen’! En de 6 kandidaten zijn inmiddels bekend. Het zijn: Daphne Dekker, Joyce Molenaar – Brink, Ron van den Berg, Mara Duivenkate-Mizee, Esmé Apeldoorn en Teun Weijers.

Seaside StringerS in Hoeve Overslot

21 oktober 2022

Swingende zespersoons rock- en popband

Zondag 23 oktober spelen The SeaSide StringerS in museumhoeve Overslot. een 6-persoons pop/rock band rond singersongwriter/gitarist Gert-Paul (GP) van der Horst uit Heiloo. Het optreden in de Museumhoeve zal semi-akoestisch zijn met Henk Jan (HJ) van der Horst, in de ritmesectie en wel op zijn speciale akoestische percussie drumstel. Er zal een selectie gevarieerd eigen werk gespeeld worden van wat GP in de afgelopen ruim 50 jaar min of meer autobiografisch heeft geschreven. Van Moods Are Changing gevoelens tot Tomfoolery taferelen. Het wordt luisteren, meezingen (La di da di dai) en er kan zelfs ook wat gedanst worden! Voor alle optredens in Overslot geldt: · Deur open vanaf 15.00 uur kom op tijd want vol=vol! · De voorstelling is van 16.00 tot 18.00 uur met een pauze

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug