Gevulde appel met hete bliksem
Smakelijke variant op de traditionele 'hete bliksem'
Gepubliceerd: 9 februari 2024
Deze gevulde appels met een vulling van puree, appel en spekjes zijn een lekkere winterse maaltijd. Ook al is er momenteel weinig van de winter te merken, een smakelijke stamppot, of een variant daarop, gaat er altijd wel in. Deze week gevulde appel met hete bliksem.
Ingrediënten voor 4 appels
4 grote zure appels (bv goudrenetten)
1 zoete appel (bv jonagold)
1 ui
400 gr kruimige aardappels
scheutje melk
125 gr spekjes
Snufje kaneel
citroensap
Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden. Snijd de bovenzijde van de zure appels en bewaar dit kapje. Hol de appel verder uit en bewaar het vruchtvlees. Besprenkel eventueel de uitgeholde appels met citroensap om verkleuren tegen te gaan. Snijd de aardappels in grove stukken. Schil de zoete appel, pel de ui en snijd beide in stukjes. Verhit een pan met water op het vuur. Voeg de aardappels, ui, stukjes zoete appel en de helft van de stukjes zure appel (uit de uitgeholde appels) toe. Kook ca. 15 minuten tot de aardappels gaar zijn. Bak ondertussen de spekjes krokant in een droge koekenpan.
Giet de aardappels en appels af en doe terug in de pan. Pureer met een stamper fijn en maak de stamppot smeuïg met een klont boter en melk. Meng de spekjes door de hete bliksem en breng op smaak met peper, zout en een snufje kaneel. Vul de zure appels met de hete bliksem. Zet de gevulde appels ongeveer 20 minuten in de oven.
Denk je dat het allemaal wel erg veel moeite en gedoe is met die appels, bekijk dan hier het basis recept voor hete bliksem.
Bron: leukerecepten.nl