Gezond eten kan echt wel lekker zijn
Smaak toevoegen met specerijen in plaats van suiker, zout en vet
Gepubliceerd: 12 mei 2023
Op de vraag waarom gezond eten vaak minder lekker is, is een simpel antwoord te geven: in gezond eten zitten vaak minder suikers, meer vet en meer zout. Net de dingen die veel smaak geven aan het gerecht. Dat is dan in veel gevallen de reden dat mensen hun dieet niet volhouden: ze missen smaak. Maar dat hoeft niet.
Onderzoekster Astrid van Langeveld van de Wageningen University promoveerde enkele jaren terug al op dit onderwerp. ‘In gezond voedsel zitten minder stoffen die de ongezonde versies nu juist zo smaakvol maken. Mensen hebben daardoor erg veel moeite om zich te houden aan hun dieet of aan de richtlijnen die voor gezond voedsel gelden. De reden dat mensen afhaken tijdens hun dieet is dus een stuk simpeler dan je zou denken: diëten zijn gewoon niet lekker genoeg! Deze diëten hebben een lage smaakintensiteit. Suggesties voor de toekomst zijn om gezonde voeding te creëren, maar ook om onze zoete en hartige smaak te bevredigen.’ Er moet dus meer smaak komen aan gezond eten.
Meer smaak, minder zout
Kruiden en specerijen zijn dan waarschijnlijk de makkelijkste en gezondste bron om je eten op smaak te brengen – zonder dat je veel extra calorieën binnenkrijgt – en toch weten maar heel weinig mensen er goed mee om te gaan. Verder dan een potje gedroogde Italiaanse kruiden en wat zwarte peper komen ze meestal niet. Zonde, want de natuur heeft zo veel meer te bieden!
Als je in je keuken of tuin ruimte hebt, is het leuk om zelf wat verse kruiden te kweken; zo weet je veel beter hoe ze smaken en hoe je ze kunt gebruiken. Specerijen als chilipeper, kaneel, kurkuma en kruidnagel zijn moeilijker zelf te kweken, maar die kan je prima kant-en-klaar kopen.
Probeer er eens mee te experimenteren – je zult verrast zijn over de hoeveelheid smaken die ze te bieden hebben. Ze zijn tevens een goede bron van antioxidanten!
Minder suiker gebruiken
Je kunt je bijna niet voorstellen hoeveel suiker er in ons eten zit verwerkt – en als je weet hoe je het kunt vermijden, heb je een grote stap gezet richting een gezonder eetpatroon! Natuurlijke zoetstoffen als honing en ahornsiroop zijn iets beter dan suiker, maar vooral omdat ze veel extra voedingsstoffen leveren, en niet omdat de suikers die ze bevatten zelf echt anders zijn.
Gebruik ze daarom alleen met mate. Andere ingrediënten die je kunnen helpen om een zoete smaak te creëren zijn bijvoorbeeld kaneel, vanille-extract en cacao. Echte zoetekauwen zullen daar even aan moeten wennen, maar wanneer je een tijdje geen suiker meer gebruikt, zal je trek in extreem zoet snel afnemen!
Ben jij geneigd om altijd te veel zout over je eten te gooien? Dan kan het helpen om je maaltijden wat pittiger te maken; je merkt dan niet meer dat je eten minder zout bevat dan normaal gesproken! Cayennepeper is bijvoorbeeld enorm gezond, terwijl het nauwelijks calorieën bevat, wat het ontzettend geschikt maakt om je eten op smaak te brengen.
Natuurlijk hangt het helemaal van jouw gerecht af in welke vorm je ze gebruikt: je kunt voor chilipoeder gaan, maar een vers Spaans pepertje is ook heerlijk om bijvoorbeeld in tomatensaus te verwerken. Als je voor pittige sauzen wilt gaan, is sambal oelek bijvoorbeeld een goede smaakversterker met relatief weinig calorieën. Kijk eens goed in de supermarkt rond naar de verschillende smaakmakers en probeer hier wat in te variëren.
(Bron: drogespieren.nl, AD.nl)