Gezonder eten en toch ‘lekker snacken’?
Tijd voor pas op de plaats
Gepubliceerd: 13 januari 2023
De maand januari schiet alweer op en daarmee komt ok langzaamaan een eind aan alle recepties en ‘inluidingsrituelen’. Tijd om weer eens even pas op de plaats te maken?
Veel producten die worden verkocht als ‘verantwoorde tussendoortjes’ zijn calorierijk, te zout of ze bevatten veel suiker of verzadigd vet. Dat kan echt wel beter.
Natuurlijk willen we niet helemaal ‘cold turkey’ afkicken van ons snackgedrag. Toch? daarom wat tips om het wel anders te doen, maar toch dat hongergevoel’ te stillen. Bijvoorbeeld met
Fruit
- Een portie vers fruit. Zoals appel, sinaasappel, banaan, mandarijn, aardbeien, bosbessen, kiwi, nectarine, perzik, meloen. Bekijk voor jezelf hoeveel een portie is.
- Fruitsalade of fruitspiesjes.
- Bevroren fruit (druiven, frambozen, bosbessen).
- Een paar gedroogde vruchten, zoals pruimen, abrikozen of een handje rozijnen.
- Dadel gevuld met zachte geitenkaas of zuivelspread.
- Stukje dadel- of vijgenbrood met oude 30+ kaas
- Appel uit de oven met kaneel en rozijnen of deze appelknapper.
Snacken kan ook met
Groente
- Een portie (snack)groente. Zoals komkommer, cherrytomaten, reepjes paprika, geschrapte worteltjes, radijsjes, stukjes rauwe bloemkool, bleekselderij, rettich, etc. Eventueel met dip, zoals deze tuinbonendip of paprikadip.
- Cocktailprikker met cherrytomaatje met bolletje mozzarella en blaadje basilicum.
- Tomaatjes of komkommerschuitjes gevuld met hüttenkäse op smaak gemaakt met ui en kruiden.
- Schijfjes komkommer of worteltjes met pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd zout of suiker.
- Rauwkostsalade.
Zuivel
- Schaaltje magere yoghurt naturel of met je favoriete toevoeging, zoals muesli, vers of gedroogd fruit, noten of zaden.
- Fruitsoep van gepureerd fruit, magere yoghurt of kwark en wat extra fruit en eventueel wat walnoten als garnering. Lepelen maar!
Als derde alternatief zijn er
Noten
- Een handje ongezouten noten. Kies wat je lekker vindt. Amandelen, cashewnoten, pinda’s, walnoten, hazelnoten, macadamia…
- Plakjes banaan of appel met daarop een beetje 100% pindakaas of 100% notenpasta zonder toegevoegd zout of suiker.
Peulvruchten
- Geroosterd volkoren stokbrood met hummus en groente
- Geroosterde kikkererwten met kruiden
- Edamame bonen (groene sojaboontjes) zonder zout, eventueel met citroensap erover gesprenkeld of chilivlokken, of geroosterd.
Graanproducten
- Een stevige volkorenboterham of volkoren knäckebröd.
- Volkoren tosti-variaties: met verse geitenkaas met een paar walnoten of pijnboompitten en plakjes druif, of met 30+ kaas en ananas of plakjes tomaat.
- Volkoren mueslibolletje.
- Restje pastasaus over? Smeer het op een volkoren boterham, wat geraspte 30+ kaas erover en even in de oven.
- Flensjes van volkorenmeel en halfvolle melk. Heerlijk zoet met aardbeien, bramen of bessen en een lepel magere kwark of hartig met prei, ui en kerrie.
Ook met je drankjes valt ‘gezonde’ winst te halen:
- Chai latte, chai thee met warme halfvolle melk
- Latte macchiato met halfvolle melk
- Ook met gewoon thee, koffie en water kun je alle kanten op. Voorbeelden van verrassende combinaties.
Overigens: je lichaam heeft in principe helemaal geen tussendoortjes nodig… Maar dat wisten we al natuurlijk.
Bron; voedingscentrum.nl
Andere bronnen voor (recepten voor) gezonde snacks zijn fitchef.nl en manners.nl
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.