Goede ventilatie in je horecazaak cruciaal
Belang door coronapandemie nog eens extra duidelijk geworden
Gepubliceerd: 3 juni 2022
Goede ventilatie in je horecazaak is belangrijk voor de gezondheid van je gasten en personeel. Door covid-19 is het belang van ventileren nog eens extra duidelijk geworden.
Houd de luchtkwaliteit in jouw horecazaak daarom goed in de gaten en controleer regelmatig de instellingen van je ventilatiesysteem, zo waarschuwt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). ‘Schakel desnoods een deskundig adviseur in om het systeem in de juiste stand af te stellen. Zo zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent op het najaar. Want het zou zomaar (weer) kunnen…’
Frisse lucht is belangrijk voor de gezondheid. In afgesloten ruimtes wordt lucht steeds viezer en die vervuiling gaat nog sneller als er veel mensen ruimtes aanwezig zijn. Door ventilatie stroomt er frisse lucht naar binnen en dat is nodig om de luchtkwaliteit goed te houden.
KHN: ‘Lagere luchtkwaliteit kan klachten veroorzaken als vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid. Daarnaast kunnen virusdeeltjes, zoals van het coronavirus, zich in ruimtes zonder ventilatie beter verspreiden. Daarom is het nodig om in gebouwen, zoals horecalocaties, continu te ventileren.’
Vijf basistips
Alvast anticiperend op wat mogelijk nog gaat komen in het najaar komt het ministerie van VWS met tips voor een betere ventilatie. De basistips:
- Zet gevelroosters en klepramen open en houd ze schoon.
- Zet ramen op een kier.
- Zorg voor goed onderhoud en de juiste afstemming van mechanische ventilatie.
- Beperk het aantal mensen in een ruimte.
- Gebruik een CO2-meter als die in de ruimte aanwezig is.
- Er is een handreiking geschreven: die is online beschikbaar. Een uitgebreide versie van de handreiking vind je op ventilerenzogedaan.nl.