Deel

Gratis training Vertrouwenscontactpersoon

Handelen tegen Grensoverschrijdend gedrag

Gratis training Vertrouwenscontactpersoon

Een vertrouwenscontactpersoon is een belangrijke schakel bij verenigingen, stichtingen en organisaties. Het geeft medewerkers de kans om een melding te maken en steun te zoeken.

Seksuele intimidatie en/of grensoverschrijdend gedrag is geen nieuw begrip meer in Nederland. We zien steeds vaker nieuwsitems die aan dit onderwerp gewijd zijn.

Team Vrijwillig organiseert daarom een training  op dit gebied voor (aanstaande) vertrouwenscontactpersonen. Als Vertrouwenscontactpersoon helpen we je aan de juiste informatie en kennis, waardoor jij deze rol op je kan nemen. Meld je aan bij Team Vrijwillig voor de gratis training op 1 juni in Alkmaar.

Tijdens de training is aandacht voor de positie die de Vertrouwenscontactpersoon inneemt wanneer er sprake is van ongewenst gedrag. Hoe wordt iemand opgevangen die iets komt melden of vragen? Waar kan een beschuldigde terecht ?Hoe kan een bestuur ondersteund worden wanneer er een melding is of als zij preventiebeleid willen ontwikkelen?

Tevens gaan we in op de verwijzingen die mogelijk zijn. De scholing is niet alleen theoretisch, maar ook praktisch. Zo kunnen de deelnemers praktische gesprekstechnieken oefenen en behandelen we verschillende facetten van het werk van de Vertrouwenscontactpersoon.

Deze kosteloze training van Team Vrijwillig is bedoeld voor professionals en vrijwilligers die in hun organisatie aan de slag zijn of gaan om te handelen tegen grensoverschrijdend gedrag. Magda van der Wees, adviseur en trainer sociale veiligheid vanuit het NOV (Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk) geeft de trainingen.

Praktische informatie
Datum: Woensdag 1 juni 2022
Tijd: van 10.00 tot 16.00 uur
Locatie: wijkcentrum in Alkmaar (ntb)

Deze training is gratis en inclusief lunch. Schrijf je snel in via www.teamvrijwillig.nl/cursusaanbod. Vol = vol.

 

Meer 'Lifestyle':

Maak eens een kleurrijke wandeling

27 mei 2022

Veel kleur te zien vlak bij en binnen de gemeentegrenzen

Roze, wit, paars, geel. In de lente dossen bloemen zich uit in de allermooiste kleuren! Op vlinders en bijen hebben kleur, vorm en geur een bijzondere aantrekkingskracht. En voor ons is het een genot om te wandelen of fietsen langs weldadige bloemenzeeën.

Nederland waterland? Hoezo?

27 mei 2022

Watersysteem moet op de schop vindt Natuurmonumenten

In meerdere natuurgebieden zijn de waterstanden nu al laag. Na een natte winter waarin het water met bakken uit de hemel kwam, zijn de waterbuffers alweer leeg. Vooral de afgelopen twee weken zien boswachters het waterpeil in veel gebieden snel dalen. En dat terwijl de zomer nog moet komen. Boswachters van Natuurmonumenten maken zich ernstig zorgen over de negatieve effecten van de droogte op de natuur en luiden daarom de noodklok. “Ons watersysteem moet op de schop.”

Column Wills: omgaan met ziekte

20 mei 2022

Beste Wills: Mijn vrouw is ernstig ziek en daar wordt soms eigenaardig op gereageerd. Een vriendin van haar merkte op toen ze elkaar zagen na de zoveelste chemo: “Oh, hier was ik niet op voorbereid, wat zie je er beroerd uit”. Haar zus wilde langskomen in het ziekenhuis na de operatie. Mijn vrouw voelde zich niet goed en vroeg: “Liever een andere keer?”, waarop haar zus schamperde: “Dit gaat niet alleen jou aan hoor!”. “O, is het jouw borstkanker?” flapte mijn vrouw er uit. Deze zussen en vriendinnen houden van elkaar en dit kwam ongetwijfeld voort uit grote bezorgdheid, maar de reacties waren ongepast. Hoe ga je om met ziektes? Beste man van zieke vouw: De meeste (empathische) mensen weten dat je niet tegen een zieke zegt hoe beroerd ze er uit ziet, dat je er helemaal niet tegen kunt, dat haar aanblik je confronteert met pijn en de eindigheid van het leven. Voor wie geen clou heeft, hebben psychologe Susan Silk en mediator Barry Goldman ‘De Cirkel van Aandacht’ ontwikkeld, als handvat in niet alleen medische, maar ook juridische, financiële, romantische en zelfs existentiële crises. Kort gezegd komt het hierop neer: zorg naar binnen, klagen naar buiten. Teken een cirkel met daarin de naam van degene die centraal staat in casu jouw vrouw. Vervolgens teken je daar een grotere cirkel om heen met daarin de namen van degenen die het dichtst bij haar staan, jij en de kinderen. In de volgende ring zitten haar dierbaarste vrienden, daarna familie (of omgekeerd) en in de ring daarna meer oppervlakkige kennissen. Degene die in de binnenste cirkel staat, heeft het recht alles tegen iedereen te zeggen, mag zeuren, klagen, mopperen, huilen, bang zijn, vloeken – “Waarom ik? Het is niet eerlijk”, of onredelijk zijn. Alle anderen mogen dat ook, maar alleen tegen de mensen die in een grotere cirkel zitten, niet naar ‘binnen’ toe. Het idee is degenen die zich bevinden in een kleinere cirkel dichter bij het hart van de crisis, te helpen door te luisteren en te omringen met liefdevolle steun: “Wat erg voor je.” “Zal ik een ovenschotel meebrengen?” “Je bent niet alleen”. Geen betweterigheid á la “Als ik jou was zou ik ..” En helemaal niet: “Ik word hier depressief van!”. Ooit zul jij ook het ‘privilege’ krijgen van de binnenste cirkel. Reken daar maar op en luister nog een keer naar Jan Rot in ‘Geef me Liefde’. . www.beter-samen.nl Amsterdam, Heiloo, Texel.

Mantelzorgers wandelen met elkaar voor ontspanning en gesprekken

20 mei 2022

Wandelen is ontspannend, de koffie is gewoon lekker

Op maandagmiddag 13 juni aanstaande zijn mantelzorgers uit Schoorl, Bergen en Egmond van harte welkom om mee te wandelen met de mantelzorgconsulentes van Stichting Welzijn Bergen. We starten bij de parkeerplaats van het Duinvermaak in Bergen om 13.30 uur en zijn rond 14.30 uur weer terug waarna we koffie drinken bij het Duinvermaak op de Breelaan 132, 1861 GH Bergen. “Wandelen is zeer ontspannend en heel gezond. Bovendien kunt u onder het wandelen mooie gesprekken met elkaar voeren en op deze manier ook andere mantelzorgers (beter) leren kennen.” Mantelzorgers die niet mee kunnen wandelen zijn van harte welkom om alleen koffie te komen drinken in het Duinvermaak vanaf 14.45 uur. We hebben er veel zin in om samen met u te wandelen en/of koffie te drinken. Wanneer het heel slecht weer is wordt de activiteit uitgesteld. Indien u deel wilt nemen kunt u zich aanmelden via [email protected] of via tel. 072-5095267 (9.00-12.00 uur) zodat wij weten op hoeveel personen wij kunnen rekenen. Geef ook even door of u mee wandelt of alleen voor de koffie komt. Deze uitnodiging is alleen bestemd voor mantelzorgers. Er zijn geen kosten aan verbonden. Als de mantelzorgbehoevende niet alleen kan zijn neem dan even contact met ons op om te kijken of we hiervoor samen een oplossing kunnen vinden, zodat u toch kunt komen. We zien ernaar uit u weer te ontmoeten. Graag tot dan!

Les maakonderwijs in De Branding; inclusief schapen

17 mei 2022

De gemeente Bergen is - samen met Uitgeest en Heiloo - officieel gestart met het pilotproject lesmodules voor circulair maakonderwijs op drie basisscholen. Zeventien leerlingen van basisschool De Branding in Egmond aan Zee hadden deze week de primeur met het volgen van de eerste les van de module wol en textiel. In het kader van dit thema leren kinderen hoe je spullen weer kunt repareren en hoe je zelf iets maakt. “Onderwijs is voor ons een belangrijk onderdeel binnen de doelstellingen voor een circulaire economie. We hebben in de toekomst ontzettend veel makers nodig en we willen kinderen leren waarom je zuinig moet zijn met grondstoffen”, legt wethouder Erik Bekkering uit. Textielberg Textiel is een zeer vervuilende keten en na gebruik worden veel kleren vaak weggegooid. Daardoor is in Nederland een enorme afvalberg van textiel. Om daar meer bewustzijn over te creëren, gaan de kinderen samen met hun leerkracht en experts aan de slag met wol en andere materialen. Bij deze afvalstroom staat het idee om vriendelijker en langer met je kleding om te gaan centraal. Schaap in de klas Tijdens de eerste les nam schaapsherder Marijke Dirkson uit Egmond de kinderen mee in het verhaal naar de oorsprong en het gebruik van wol. Tot in de jaren ‘80 was er in Nederland een bruisende wolindustrie, maar tegenwoordig is wol vaak een afvalproduct. En dat is zonde! Daarom gingen de leerlingen aan de slag met de wol van de schapen van Marijke en leerden ze spinnen en vilten. Dit laatste gebeurde onder begeleiding van experts vanuit het atelier van Claudy Jongstra, een bekende Nederlandse wolkunstenares. Marijke had twee van haar schapen bij zich en dat maakte haar verhaal levensecht. Met je handen werken Carice uit groep zeven is heel blij met de les. Ze maakt ook weleens wat, zegt ze. Als ze vraagt waar ze wol kan kopen, krijgt ze van Marijke een zak wol mee. Andere leerlingen bestellen meteen sloffen bij haar. De klas maakt kleedjes van wol die ze vilten met zeep en warm water. In de vensterbank liggen de kleurige kleedjes te drogen. Als de viltles afgelopen is, kondigt lerares Jorrien aan dat ze volgende week gaan spinnen en weven. Er klinkt gejuich van een aantal kinderen, waaronder Carice. Vaste lessen Het is de bedoeling dat leerlingen van alle basisscholen in de gemeente Bergen, Uitgeest en Heiloo in de bovenbouw jaarlijks een aantal weken achter elkaar maakonderwijs gaan krijgen. De lesmodules staan in relatie tot afvalstromen. Wethouder Peter van Diepen van Heiloo: “We gaan in het najaar de module ‘fietsen repareren’ ontwikkelen. Daar zijn ook heel veel scholen enthousiast over. We willen van kopen, consumeren en weggooien naar hergebruiken, repareren en maken.”

Dingen doen waar je blij van wordt

13 mei 2022

Ga doen waar je echt blij van wordt!

Het is tijd om te gaan doen waar je blij van wordt, vind je ook niet? Maar hoe pak je dat aan? Hier vind je een aantal tips.

Column Wills: stilte na de eerste date

13 mei 2022

Beste Wills: Na mijn scheiding heb ik me aangemeld bij een wandel-app en de eerste ‘date’ die ik had was leuk. Een sportieve, grappige man die ook nog eens veel van vogels wist. We hebben over en weer veel gedeeld over onze verledens. En toen … niks. Ik heb twee weken gewacht en toen de hoop opgegeven nu de vogel gevlogen lijkt. Toch teleurstellend om te worden ‘geghost’ door iemand met wie ik dacht een klik te hebben. Hoe kan ik me dit niet persoonlijk aantrekken? Beste Wandelaarster: Er zijn wel 10 redenen te bedenken waarom het stil blijft die allemaal niets met jou te maken hebben. Problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon als je ‘gedoe’ niet persoonlijk opvat. Misschien ligt hij in coma, is zijn broer uit Australië op bezoek of zoekt hij ‘geel’ en ben jij ‘oranje’. Wees aardig, iedereen die je ontmoet voert een strijd waar je niets van af weet. Vaak is uitgerekend datgene wat je niet wilt zeggen tegen iemand die je leuk vindt, precies dat wat juist wél gezegd moet worden. Niet eenvoudig omdat jij wellicht, wie niet?, bang bent weer gekwetst te worden, of dat je een blauwtje gaat lopen. Verontschuldig je niet voor je gevoelens, hoe ongemakkelijk het ook is als ze niet beantwoord worden. Zeggen wat je wilt laat zien dat je lef hebt en zelfvertrouwen en bereid bent daarover te communiceren. Wees een badass. Bel of app hem, zeg dat je dating vaardigheden wat roestig zijn omdat je ze al lang niet meer gebruikt hebt en je niet weet hoe deze stilte te interpreteren. Als hij niet of terughoudend reageert weet jij genoeg. Wat betreft jouw strijd, Wandelaarster, wees optimistisch. De eerste date was leuk! Jammer dat er geen vervolg kwam (wie weet), maar als er één man op deze wandel-app is waar je goed mee kon opschieten is het geen onredelijke gedachte dat er waarschijnlijk meer zijn waar een eerste date net zo leuk mee kan zijn. Die wél worden vervolgd. Er is altijd wel ergens een vogel die zingt. www.beter-samen.nl Amsterdam, Heiloo, Texel

IVN-natuurwandeling in de Wimmenummerduinen

30 april 2022

Op zondag 1 mei 2022

U kunt weer mee wandelen met de natuurgidsen van de werkgroep de Egmonden Wimmenum van de IVN Afdeling Noord-Kennemerland in de duinen ten noorden van Egmond aan Zee en Egmond aan den Hoef. De wandelingen zijn het hele jaar door op de eerste zondag van de maand en vertrekken om 10.30 uur bij het PWN-parkeerterrein aan het Nachtegalenpad in Egmond aan den Hoef.

Kosteloze inzameling plastic, drankkartons en glazen verpakkingen

6 mei 2022

Stichting Afvalfonds Verpakkingen betaalt voor bedrijven en scholen

Horecabedrijven kunnen zich aanmelden bij Stichting Afvalfonds Verpakkingen om plastic, drankenkartons en glazen verpakkingen gescheiden aan te bieden. Kosten? Geen. Het Afvalfonds betaalt voor transport, sortering en recycling door afspraken te maken met afvalinzamelaars en verwerkers. Met het inzamelsysteem maakt het Afvalfonds het voor bedrijven en scholen mogelijk om op een eenvoudige manier verpakkingen in het vervolg gescheiden aan te bieden voor recycling. Online aanmelden tot 18 mei 2022 Via het loket van Afval Goed Geregeld kun je je tot 18 mei aanmelden voor kosteloze inzameling van gescheiden plastic verpakkingen, drankenkarton en glas. De inzameling start vanaf 1 januari 2023. Voorwaarden In principe kan elk bedrijf zich hiervoor inschrijven, er zijn wel een aantal voorwaarden: Alleen gescheiden afvalstromen die van goede kwaliteit zijn worden opgehaald. Er mag dus niets inzitten wat bij het restafval of bij andere afvalstromen thuishoort omdat het materiaal anders niet gerecycled kan worden. Dat betekent dat plastic verpakkingen en drankenkartons schud-, schraap- of schenkleeg zijn. En dat er geen ander afval bij mag zitten. Twijfel je? Dan kun je de afvalscheidingswijzer checken. De minimale aangeboden hoeveelheid per week is 240 liter. Dit is ongeveer gelijk aan 4 inzamelzakken of een minicontainer, de ‘kliko’. Van inschrijving naar inzameling Als je besluit je in te schrijven, worden een aantal gegevens zoals bedrijfsgegevens, ophaallocaties en informatie over de huidige afvalstromen gevraagd. Het Afvalfonds gebruikt de gegevens van alle inschrijvingen om contracten af te sluiten met inzamelbedrijven die de inzameling zullen verzorgen. De inzameling en recycling wordt betaald door Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Bron: KHN

Mooie fietsroutes in onze omgeving

6 mei 2022

Dichtbij en toch bijzonder: ontmoet Schotse Hooglanders

Fiets over landgoed Nijenburg, de bloemrijke Loterijlanden en over duizend jaar oude dijken in de Bergermeerpolder. Het oude polderlandschap van Heiloo, Alkmaar en Bergen nodigt gewoon uit tot een fietstocht! Behalve door polders voert de route je ook door gevarieerd bos en over eeuwenoude dijkenstelsels, aangelegd door de abdij van Egmond. Fiets en ontmoet weidevogels, bergeenden, Schotse hooglanders en vuurvlinders.

Zo maak je van je tuin een vlinderparadijs

29 april 2022

Kleine moeite, veel plezier

Wil je een tuin waar het hele jaar vlinders rondfladderen? Maak van je tuin een èchte vlindertuin met deze 5 toptips.

Beweeg je wel genoeg?

29 april 2022

Kijk eens kritisch naar je beweegpatronen

Bewegen is gezond en houdt je fit. Maar hoeveel bewegen is gezond? Moet je per se naar de sportschool of telt een lunchwandeling ook mee? Bekijk of jij voldoet aan de richtlijnen om genoeg te bewegen, en hoe je meer kunt bewegen.

Geslaagde eerste officiële Wim Hof workshop van Jelle Schut

29 april 2022

Mogelijk uitbreiden en combinaties maken

Afgelopen weekend had Jelle Schut zijn eerste 'officiële' Wim Hof workshop. Met tien deelnemers was het een geslaagde editie. En dat is een mooi aantal, vindt hij zelf ook. ‘Dat is nog goed te doen in je eentje.’

Aanleg glasvezelkabel ook goed voor de bijen

22 april 2022

22 april Nationale Zaaidag

E-Fiber is dé glasvezelaanbieder in uw gemeente. Met glasvezel maken we onze communicatie toekomstbestendig voor iedereen. Onze toekomst bouwen we niet alleen met supersnel internet maar ook op de wereld waarin we deze aanleggen. En die toekomst ligt vaak dichterbij dan we denken. We delen onze levens elke dag met elkaar via socials, websites, metaverses, verhalen, films en begrijpen dus ook dat we ervoor moeten zorgen dat we onze levens door moeten geven. En daar is meer voor nodig dan glasvezel. Daarom steunt E-Fiber de bij als bron van het doorgeven van stuifmeel als belangrijke bron van ons leven. Zo dragen we breder bij aan de leefbaarheid en toekomstbestendigheid van jouw omgeving. Bij de aanleg van onze glasvezelnetwerken zaaien we de bermen in met rode en witte klavers. Met het kleurrijke bloemenlint dat zo ontstaat, steunen we de bij. En dat is hard nodig. Want de helft van de 358 wilde bijensoorten in Nederland is bedreigd. We zullen dus meer moeten doen om dit te keren. Bijen zijn namelijk heel belangrijk voor onze voedselvoorziening: ze bestuiven ruim 70 procent van alle gewassen. Van elke hap die wij eten hebben we een derde te danken aan de bijen. Goed zorgen voor de bijen is dus bijzonder belangrijk voor onze toekomst. En dus spannen we ons als E-Fiber in om het leefgebied voor deze nuttige insecten te verbeteren. Nationale Zaaidag Op 22 april is het Nationale Zaaidag. E-Fiber ondertekende voor het tweede jaar op rij een samenwerkingsovereenkomst met Bijenlandschap West-Brabant om het zaai-initiatief kracht bij te zetten. E-Fiber verwacht in 2022 ongeveer 500 kilometer berm met klaverzaad in te zaaien met de projecten door heel Nederland. Dat voorbeeld van een win-win-win situatie voor de omgeving: de inwoners krijgen toegang tot supersnel internet, de buurt fleurt op en de bijen krijgen een beter leefgebied. Zo brengen we onze toekomst dichterbij en geven we de bij meer toekomst.

Egmondse mevrouw Kaptein-Commandeur 100 jaar!

22 april 2022

Uitbundig gevierd in Middenbeemster

Het gebeurt niet iedere dag dat iemand de 100 jaar aantikt. Maar nu was het zover. Even was het een Egmondse invasie in Huize Anna in Middenbeemster, waar Alberdien Kaptein-Commandeur afgelopen week haar 100e geboortedag vierde. In het bijzijn van kinderen, kleinkinderen, aanhang en uiteraard haar twee net iets jongere zussen.

Ontmoetingscentrum PostaanZee heeft een nieuw bestuur

22 april 2022

Vanaf 16 april 2022 heeft PostaanZee een nieuw bestuur. Het oude bestuur, bestaande uit oprichter en voorzitter Jan Ranzijn en penningmeester Jan Morsch, heeft plaatsgemaakt voor het nieuwe bestuur bestaande uit Paul Penders (voorzitter), Marjolijn van Boxsel (penningmeester) en Rob Vendel (secretaris). Dit team wordt aangevuld door de algemene bestuursleden Penny Biere en Jolijn Verdegaal. Penny Biere – die het centrum hielp opbouwen en nu nog altijd één dag in de week vrijwilligers ondersteunt – kan alleen maar succesverhalen vertellen. 'We zijn voor veel bezoekers een tweede huiskamer', aldus Penny Biere. Het oude bestuur heeft er het volste vertrouwen in dat PostaanZee in goede handen is bij het nieuwe bestuur. Jan Morsch spreekt zijn waardering uit voor alles wat Penny de afgelopen jaren heeft gedaan om PostaanZee verder tot een succes te maken: ‘Zonder Penny hadden we PostaanZee nooit zo groot kunnen maken. Ik vind het mooi om te zien hoe mensen in contact komen met elkaar en dat er zo een stukje eenzaamheid weggenomen wordt. De vele activiteiten bij PostaanZee dragen hieraan bij.’ Wat Penny zo mooi vindt is dat de bezoekers door het centrum hun netwerk kunnen uitbreiden. Het voorkomt of vermindert eenzaamheid. ‘Drie oudere dames woonden al dertig jaar bij elkaar in de straat maar hebben elkaar hier pas echt leren kennen. Nu komen ze regelmatig bij elkaar op de koffie.’ Dat is precies zoals oprichter Jan Ranzijn het voor ogen had. ‘De goede vlek groter maken’. Dat was de bedoeling van ondernemer Jan Ranzijn toen hij ontmoetingscentrum PostaanZee in Egmond aan Zee in 2016 startte in het voormalige VVV-kantoor. Midden in het centrum begon hij een plek voor ontmoeting en bezinning. Jan wilde graag iets terug doen voor de maatschappij, bijdragen aan het welzijn van de inwoners en mensen in beweging krijgen. Jan wil met het centrum mensen met elkaar verbinden en zingeving bieden. Hij hoopt met het centrum meer compassie voor een mooiere wereld te bewerkstelligen. “Compassie in actie”: het motto van Jan Ranzijn, oprichter van Stichting PostaanZee in 2016 en voor altijd onze grote inspirator. Zijn én ons doel blijft: mensen met elkaar verbinden en in beweging brengen. Bij PostaanZee wordt gewerkt met vrijwilligers op non-profit basis. Iedereen kan zonder aanmelding deelnemen aan activiteiten, boeken en puzzels lenen en mensen ontmoeten. Kom gerust langs, de koffie staat klaar!

Jacht op konijnen voorlopig verboden

15 april 2022

Ook de hazenjacht deels in het land verboden

Wie daar pakweg zo'n twintig jaar geleden over zou zijn begonnen werd waarschijnlijk uitgelachen: de konijnen worden serieus bedreigd.

Egmondse ‘verwenners’ bij ‘Verwendag’ Oldskoel Burgerburg

15 april 2022

Op zondag 24 april wordt voor de eerste keer de OldSkoel Verwendag georganiseerd. Diverse Egmondse ‘verwenners’ doen hieraan mee: Elles de Lang heeft een stand met haar creatieve papierpakketten. Ook is Nina Pedroli deze dag aanwezig, met mooie verwenproducten uit haar winkel ‘t Sieraadje. Meer info over deze dag is te vinden op www.oldskoel.nl/verwendag. Naast de bovengenoemde stands kun je deze dag ook workshops volgen: je eigen bonbons maken, creatief schrijven, buikdansen, intuïtief schilderen en moodboards maken. De hele dag door verzorgt Saskia van Poppel (Zitfit) ontspannende en verkwikkende stoelmassages. Ook is Amnesty International aanwezig. Drankjes en hapjes zijn verkrijgbaar in het speciaal voor deze dag gecreëerde ‘OldSkoel-café’. De dag is vooral gericht op vrouwen, maar mannen zijn natuurlijk ook welkom. Het ochtendprogramma start om 10.00 uur en duurt tot 13.15 uur. Het middagprogramma begint om 13.45 uur en duurt tot 17.00 uur. Locatie: culturele ontmoetingsplek OldSkoel, Grote Sloot 116a, Burgerbrug. Bij sommige workshops kan er een beperkt aantal deelnemers meedoen. Om zeker te zijn van een plek, kun je via de website vooraf aanmelden (www.oldskoel.nl/verwendag).

Succesvolle dag voor ‘Dorpsjutters’

11 april 2022

Goede opkomst om dorp 'schoon te vegen'

Afgelopen zaterdag kwamen zo'n 34 kersverse dorpsjutters naar het voormalig postkantoor aan de Voorstraat. Berry en Marianne van Gejut en Marieke van de 'Parel' konden terugkijken op een geslaagde gezamenlijke actie.

Modeshow Kledingbank haalt zelfs landelijke media

12 april 2022

Stijgende noodzaak, maar bezoek blijft een drempel

De modeshow die kledingbank Noord-Holland Noord (voorheen Kledingbank Egmond) afgelopen weekend organiseerde was een groot succes.

Start verduurzaming 58 huurwoningen Kennedyboulevard in Egmond aan Zee

9 april 2022

Volgende project wordt de Duinstraat in Egmond aan Zee

Kennemer Wonen staat net als vele andere woningcorporaties voor een enorme uitdaging om haar woningbezit klaar te maken voor de toekomst. Elke woning moet voor het jaar 2050 van het aardgas af. Deze week gaven Krista Walter, directeur-bestuurder van Kennemer Wonen en Véronique Leenhouwers, directeur Noordwest bij BAM Wonen het startsein voor de verduurzaming van 58 appartementen aan de Kennedyboulevard in Egmond aan Zee. Dit is het eerste project van 1.100 huurwoningen die Kennemer Wonen in de periode 2022-2025 gaat verduurzamen. Kennemer Wonen behoort landelijk tot de koplopers van corporaties als het om duurzaamheid gaat. Krista Walter: "Daar zijn we enorm trots op, maar waar we echt blij van worden, is dat door onze aanpak de energielasten verminderen en we het wooncomfort voor onze huurders vergroten. En we gaan klimaatverandering tegen door de CO2 reductie die we hiermee realiseren!" Noord-Hollandse Duurzaamheidscoalitie (NHDC) De verduurzamingsopgave van sociale huurwoningen is gigantisch. Samenwerking is daarbij belangrijk. Daarom zijn regionale woningcorporaties de samenwerking aangegaan. Met elkaar pakken ze verschillende woningtypologieën aan. Binnen dit samenwerkingsverband zijn vier regionale corporaties Elan Wonen, Pré Wonen, Stek Wonen en Kennemer Wonen een samenwerking aangegaan met een tweetal aannemers, BAM Wonen BV en Coen Hagendoorn BV. De partijen werken samen in de NHDC (Noord-Hollandse duurzaamheidscoalitie) waarin zij hun krachten bundelen voor de inkoop van materiaal en het delen van kennis en ervaringen. "Dat woningcorporaties zich in de NHDC verenigd hebben om gezamenlijk de verduurzaming van hun woningportefeuilles aan te pakken is een mooie stap voorwaarts. BAM Wonen is hierbij geselecteerd als partner voor de portieketageflats. BAM Wonen is blij met deze samenwerking en de start van het eerste project in opdracht van Kennemer Wonen in Egmond aan Zee', aldus Véronique Leenhouwers, directeur Noordwest bij BAM Wonen. Verduurzaming & bewonerswensen De Kennedyboulevard omvat twee wooncomplexen uit de jaren zestig met portieketagewoningen. De bewoners zijn betrokken bij het verduurzamingsplan en hebben hun bevindingen en wensen kenbaar gemaakt die waar mogelijk direct worden meegenomen in de plannen. De woningen zijn geïnspecteerd met drones en worden gereed gemaakt voor de toekomst. Na de werkzaamheden zijn de woningen geschikt om op termijn zonder aardgas te worden verwarmd met behulp van een elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet. De werkzaamheden bestaan uit het na-isoleren van de daken, buitenmuren en begane grond vloeren. Met betere ventilatie en isolatie gaan de woningen van gemiddeld energielabel C/D naar het zeer zuinige energielabel A of A+. Ook wordt gelijk de toegankelijkheid van het wooncomplex verbeterd door het plaatsen van elektrische deuropeners bij de algemene deuren, het wegnemen van drempels in de algemene ruimten en er komt een videofoon. Er gaat elektrisch worden gekookt en het pand krijgt een frisse uitstraling met nieuwe kleurstellingen (gekozen door de bewoners) en nieuwe balkonhekken. Korte doorlooptijd BAM Wonen verwacht dat de wooncomplexen in juli 2022 gereed zijn. Na de bouwvakantie 2022 staan de woningen aan de Duinstraat in Egmond aan Zee op de planning die op een vergelijkbare manier worden aangepakt. De eerste gesprekken met de bewoners hebben hier al plaatsgevonden.

Nieuw magazine ‘Het laatste avondmaal’

8 april 2022

Deze week verschenen met werkboek

Een van onze columnisten, Els Rosenmöller, in het dagelijks leven coördinator Hospice Egmond, presenteerde deze week in de gastvrije Abdij Egmond in Egmond-Binnen haar geesteskindje: een magazine, getiteld ‘Het laatste avondmaal’.

Bergen gaat voor gezondere leefstijl

5 april 2022

Impuls om meer mensen in beweging te krijgen

De gemeente Bergen zet de komende tijd in op het stimuleren van sporten en bewegen. Alle activiteiten staan op de websites www.sportenbewegeninbergen.nl en www.sport-z.org. Holland Sport en Sport-Z voeren een deel van het gemeentelijk sportstimuleringsbeleid uit door de inzet van (maatschappelijke) buurtsportcoaches en een ‘coördinator aangepast sporten’. Via de ontvangen Rijksubsidie Lijfstijlinterventies wordt er tijdelijk extra ingezet richting de inwoners die een drempel ervaren om te gaan sporten en bewegen. Sportwethouder Antoine Tromp: “Vanuit de gemeente willen we een gezonde leefstijl voor iedereen mogelijk maken. Sport en bewegen helpt hierbij. Helaas hebben de beperkende coronamaatregelen een negatief effect gehad op de sport en beweegdeelname. Door deze impuls kan de gemeente meer inwoners aan het sporten bewegen krijgen. Dat is mooi.” Als voorbeeld noemt hij zwemles voor statushouders, waaronder Oekraïnse kinderen, en Bergen Ontmoet. “Ontmoet elkaar in Bergen: inclusiviteit via sport. Dit is voor inwoners die een afstand ervaren tot de arbeidsmarkt, of weinig participeren binnen de samenleving. Voor hen kan de nasleep van de coronacrisis als extra onzeker worden ervaren.”

Wie meldt zich aan voor een Buurttafel?

8 april 2022

Leer je buurtgenoten beter kennen

Een hapje eten met de buren om ze beter te leren kennen. Sta jij ervoor open? Het kan deze zomer tijdens de Week van de Buurttafel. Tussen 18 tot 26 juni worden er op verschillende plekken in het land buurttafels georganiseerd, zodat buurtgenoten elkaar voortaan gemakkelijker weten te vinden voor de gezelligheid, informatie of hulp. Uit onderzoek van Nextdoor, het platform dat buren met elkaar verbindt, blijkt namelijk dat 1 op de 3 respondenten aangeeft dat het contact met buren beter kan*. Wil jij dit veranderen voor jouw buurt? Meld dan jouw buurttafel aan via: https://nextdoor.nl/buurttafel Samen eten verbindt Volgens het Nextdoor-onderzoek blijkt dat 7 op de 10 leden vindt dat samen eten gezellig is en mensen met elkaar verbindt. Bovendien geeft bijna een kwart aan dat samen eten een goede manier kan zijn om een betere binding met buurtgenoten te krijgen (39%). In de Week van de Buurttafel van 18-26 juni roept Nextdoor daarom buren in heel Nederland op om elkaar eens te ontmoeten aan tafel. De sterkste en leukste buurten zijn tenslotte die plekken waar buren elkaar kennen en opzoeken om iets voor elkaar te krijgen. Hoe organiseer ik een buurttafel? De Week van de Buurttafel is een initiatief van buurtplatform Nextdoor. De buurttafels worden door buren zelf georganiseerd en Nextdoor ondersteunt met een toolkit die de organisatie makkelijker maken, zoals flyers en posters. Bovendien kan er in veel gemeentes een subsidie voor buurt- of wijkinitiatieven worden aangevraagd. En het maakt hiervoor niet uit of er aan jouw buurttafel plek is voor 4 of 40 buren en of je het in een woonkamer, wijkcentrum of op het plein organiseert. Iedere buurttafel draagt bij aan een vriendelijke wereld, waarin iedereen een buurt heeft om op te bouwen. "Buurttafels zijn niet iets nieuws. Kleine en grote tafels worden al door het hele land georganiseerd en brengen veel buren met elkaar in contact. Samen eten werkt verbindend en is één van de mooiste manieren om met je buren in contact te komen. Om het zo makkelijk mogelijk te maken stellen we als Nextdoor een toolkit beschikbaar. Hierin vind je alles wat je nodig hebt om er een succes van te maken. De toolkit bestaat uit een begroting, een voorbeeld subsidieaanvraag, een voorbeeld persbericht en gratis aan te vragen posters en flyers. Met dit jaarlijks terugkerend initiatief bouwen we samen met bewoners aan sterke, sociale en inclusieve buurten," aldus Michel Visser, Head of Community Nextdoor Nederland. Aan welke tafel leer jij je buren in juni beter kennen? Een statafel, dinertafel of misschien wel de tafeltennistafel op het plein? Aanmelden voor de Week van de Buurttafel kan tot 17 juni via: https://nextdoor.nl/buurttafel. Het flyer en poster materiaal kan tot 1 juni worden aangevraagd.

IVN Wandeling Wimmenummerduinen

1 april 2022

Zondag 3 april 2022

IVN-natuurwandeling in de Wimmenummerduinen op zondag 3 april 2022 U kunt weer mee wandelen met de natuurgidsen van de werkgroep de Egmonden Wimmenum van de IVN Afdeling Noord-Kennemerland in de duinen ten noorden van Egmond aan Zee en Egmond aan den Hoef. De wandelingen zijn het hele jaar door op de eerste zondag van de maand en vertrekken altijd om 10.30 uur bij het PWN-parkeerterrein aan het Nachtegalenpad. Op zondag 3 april gaan we op zoek naar de eerste bloeiende planten en uitgelopen bomen en horen en zien misschien ook de kortgeleden gearriveerde zomervogels, zoals de tjiftjaf, graspieper en braamsluiper. Grote grazers zullen we met respect (afstand) behandelen als ze ons pad kruisen. Als de temperatuur het toelaat groeten de padden, met of zonder rugstreep, ons vanuit het water en hopelijk schijnt de zon. Het wordt, kortom, een heerlijke lentewandeling. U verzorgt zelf een toegangskaart voor het Noord-Hollands Duinreservaat van het PWN (Bestel uw duinkaarten | PWN). De wandeling duurt ongeveer twee uur. Een donatie (richtlijn €3,00 per persoon) wordt op prijs gesteld. U meldt zich van tevoren aan via e-mail: [email protected] Opgeven tot de dag ervoor. Kijk ook eens op onze website www.ivn.nl/nkl of op de landelijke site van de IVN www.ivn.nl. Hebt u een wandeling gemist: Loop dan eens een wandeling met IVN Routes app Wandelroutes IVN Noord-Kennemerland | IVN (ook landelijk op de site van de IVN).

Mooi weer nodigt uit om meer te bewegen

8 april 2022

Je hoeft heus geen marathon te winnen

Het voorjaar is begonnen. Dat hebben we gemerkt de afgelopen weken: veel zonuren en best aangenaam weer. Zeker als je bedenkt dat maart nog maar amper voorbij is.

Kledingbank krijgt meer ruimte

1 april 2022

Twee klaslokalen erbij

Kledingbank Noord Holland Noord (voorheen Egmond) zit sinds januari 2021 in een deel van de voormalige basisschool ‘de Boswaid’ in Egmond aan den Hoef. Het goede nieuws is dat zij er, met dank aan de gemeente en HOD leegstandbeheer, nog 2 lokalen bij krijgen. Bovendien mogen zij de hoofdingang gaan gebruiken. Een lokaal wordt een sociale winkel voor mensen die niet naar de Voedselbank mogen. Hier kunnen zij dan terecht voor een voedselpakket.

Hortus Bulborum: eindelijk weer voor publiek te bezoeken

1 april 2022

Het kan weer vanaf zaterdag 2 april!

Dit weekend is het is zover: dan kan de geïnteresseerde bezoeker weer naar de Hortus Bulborum in Limmen. Het is inderdaad in Limmen, maar er is een zwaar Egmonds accent aan deze 'buitenbloemenshow'.

Een zwaan wil ook wel eens buiten de deur eten…

1 april 2022

Lekker wat fris groen van de gemeente

Of dit het zwanenkoppel is dat jaarlijks in de Slotgracht vertoeft om voor nageslacht te zorgen is niet zo duidelijk. Zwanen hebben geen rugnummer waaraan je ze kunt herkennen.

UPDATE MET FOTO’S: KNRM test nieuwe reddingsboot bijna elke dag

28 maart 2022

Boot zal bijna dagelijks op zee te zien zijn

De vrijwillige bemanning van KNRM station Egmond heeft sinds donderdag 25 maart de beschikking over een tweede reddingboot, de Riet en Jan van Wijk. De Riet en Jan van Wijk is het eerste schip in een nieuwe klasse (van Wijk) en zal de komende 3 maanden uitvoerig worden getest op diverse reddingstations van de KNRM. Na deze test periode wordt de boot geëvalueerd, waar nodig aangepast alvorens in productie te worden genomen. Een zusterschip van de Riet en Jan van Wijk zal medio 2022/2023 de huidige reddingboot Adriaan Hendrik vervangen. De aankomende vijftien jaar zal de KNRM de hele reddingvloot, die uit 75 boten bestaat, vervangen. De huidige reddingboten zijn gebouwd tussen 1991 en 2016 en de oudste zijn toe aan vervanging. De vervanging van de totale vloot zal zo’n 83 miljoen euro kosten en dat wordt bekostigd uit nalatenschappen en door bijdragen van donateurs. 

Geslaagde spelavond voor jongeren met en zonder beperking in JOEB

28 maart 2022

Sport en spel verbindt mensen met elkaar

De uit Egmond afkomstige Jessie Tik en Stan Nijhuis organiseerden afgelopen week een gezellige Game Night in Jongerencentrum JOEB in Egmond-Binnen. In navolging op een jongerenavond waar zij twee jaar geleden al bij betrokken waren, waren zij door Stichting Sport-Z gevraagd wederom een activiteit op te zetten waarbij verschillende doelgroepen met elkaar verbonden worden. De opkomst overtrof de verwachting, want maar liefst 45 jongeren met én zonder beperking wisten de weg naar JOEB te vinden. Met het aanbod aan diverse spellen was het ijs daar dan ook snel gebroken. Stan en Jessie hadden zich als doel gesteld jongeren met en zonder beperking met elkaar in contact te brengen. Dit omdat ze uit eigen ervaring weten dat er niet of nauwelijks activiteiten georganiseerd worden die voor beide doelgroepen toegankelijk zijn. Op zoek naar een geschikte locatie kwamen zij uit bij jongerencentrum JOEB, omdat hier ook voor rolstoelers genoeg ruimte is om zich te bewegen. In samenwerking met jongerenwerkster Mireille Otto van Stichting Welzijn Bergen kon de ruimte gereserveerd worden en ging de organisatie van start. Gezellige avond De jongeren hebben een gezellige avond gehad. Door met elkaar spellen te spelen (o.a. tafeltennis, tafelvoetbal, darten, poolen) was het makkelijk contact te maken en werd veel gelachen met elkaar. Waar de één zijn favoriete muziek aanvroeg om op de dansen, wilde de ander alles weten over hoe het is om te communiceren met een spraakcomputer. Er werden door de deelnemers heel wat overwinningen behaald deze avond, op allerlei vlakken. De grootste overwinning was echter voor de organisatie, omdat zij na afloop overstelpt werd met de vraag wanneer dit weer georganiseerd gaat worden.

Inschrijving jaarmarkt tijdens Hoever Dorpsfeest

25 maart 2022

Bijna de helft van de kramen is al verzegd

Tijdens het Hoever Dorpsfeest is op zondag (in dit geval 12 juni) traditioneel de jaarmarkt. Liefhebbers die daar met een kraam willen staan moeten opschieten. De helft van het mogelijke aantal is al verzegd, dus reageer snel!

Modeshow bij Kledingbank Egmond

1 april 2022

Op zaterdag 9 april is het zover

De oprichtsters van Kledingbank Egmond, Tamara Tuls en haar dochters, zijn twee jaar geleden begonnen vanuit hun garage mensen van de minima te voorzien van kleding die bij hun thuis gedoneerd werd door gulle gevers. In korte tijd groeiden zij van garage naar bollenschuur en nu zitten we in een groot leeg schoolgebouw, voormalig de Boswaid school te Egmond aan de hoef. Inmiddels hebben wij ruim 4.000 personen die ingeschreven staan bij ons die onder of net boven het minima inkomen zitten. Onze klanten mogen voor €1,00 per persoon twee keer per maand een grote tas vol shoppen met kleding, schoeisel, accessoires, kinderartikelen, persoonlijke hygiëne artikelen etc. Daarbij zijn wij ook uitgeefpunt van menstruatie en incontinentie artikelen en hebben wij een mini supermarkt voor de mensen die echt op het moment niets hebben. Naast dat de minima bij ons kan shoppen organiseren wij ook het gehele jaar door evenementen om ze een extra steuntje in de rug te geven. Zo organiseren wij elk jaar een kerstpakketten en paas actie waarbij wij donateurs aan de minima gezinnen koppelen. Daarnaast verzorgen wij voor veel kinderen een verjaardagscadeau en vervullen wij wensen van onze klanten. U zult begrijpen dat dit heel veel werk is voor onze 35 vrijwilligers maar die dit met heel veel liefde doen. Nu hebben wij een nieuw evenement in onze agenda toegevoegd en dat is een modeshow op 9 april om 13:30 uur. Deze modeshow wordt gelopen door onze vrijwilligers met de kleding die bij ons is gedoneerd. Met deze modeshow willen wij aandacht vragen voor Kledingbank Noord-Holland-Noord. Wij willen en kunnen namelijk nog meer minima gezinnen blij maken. Hierdoor hebben wij onze naam ook vorige maand veranderd van Kledingbank Egmond naar Noord-Holland-Noord. Wij krijgen namelijk zoveel artikelen gedoneerd dat wij nog meer gezinnen willen helpen. Hier hebben wij alleen jullie hulp bij nodig! Ons bereik is helaas niet zo groot als wij zouden willen en hierdoor weten veel minima gezinnen niet van ons bestaan af. Daarom willen wij jullie uitnodigen om op 9 april langs te komen om onze modeshow in beeld te brengen. Mocht dit niet lukken, dan willen wij u vragen om een vermelding te doen van ons evenement. Hierdoor hopen wij evengoed een groot publiek te trekken.

Jelle Schut zet stappen met Wim Hof Methode

25 maart 2022

Clinics in het verschiet

Na een proefclinic met wat vrienden en belenden weet Jelle schut het zeker; hij wil meer doen met zijn pas verworven certificaat als Instructeur Wim Hof Methode.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug