Griekse ijskoffie als zomers drankje
Je denkt er niet meteen aan bij warm weer, maar het is echt heerlijk...
Gepubliceerd: 23 juni 2023
Koffie is sowieso verkwikkend, maar deze ijskoffie – uit een cocktail shaker – is het ultieme recept op een broeierige en warme dag. Dankzij de Café Frappe heeft de Griekse koffie cultuur veel status en aanzien gekregen.
Om te beginnen maak je een basis ijskoffie-mix die vervolgens een hele nacht in de koelkast moet staan om door en door te koelen. Met deze basis koffie-mix kun je vervolgens 3 soorten Cafe Frappe maken en zo is er voor elk wat wils. Enne… cafe frappe maak je dus in een cocktailshaker want zo doen de barmannen dat in Griekenland ook! Dus zet je beste Tom Cruise impressie op en shaken maar! Gebruik het liefst instant-koffie (bijvoorbeeld van Nescafé) om je Griekse ijskoffie te maken. Oploskoffie schuimt namelijk heel goed en zo krijg je die begeerde ‘schuim’ laag op je Cafe Frappe. Geen zin om aan de slag te gaan met een cocktailshaker?
Voor de basis ijskoffiemix:
- 1 liter water
- 7 eetlepels instant koffie (bijv. Nescafe Gold)
- 7 eetlepels suiker (optioneel – minder mag ook)
Bereiden:
- Breng het water aan de kook in een pannetje of waterkoker. Doe de koffie en suiker in een hoge kan en giet hier het gekookte water bovenop. Roer het geheel goed door.
- Laat de koffie minstens 1 uur afkoelen op het aanrecht. Dek de bovenkant van de kan af met zilverfolie en zet een aantal uren in de koelkast (of hele nacht) om volledig af te koelen.
- Deze basis ijskoffie-mix is enkele dagen houdbaar in de koelkast en met 1 liter maak ik 5-7 glazen Café Frappe (afhankelijk van welke variant je kiest). Gebruik glazen met minstens 300 ml inhoud. Mocht je enkel kleine glazen hebben, halveer dan de recepten en voeg eventueel wat extra ijsblokjes toe om je glas op te vullen.
bron: bettyskitchen.nl