Groei in zonnepanelen stagneert: Bergen nog maar enkele procenten gegroeid
Uitgeest provinciaal zonnepanelenkoploper
Gepubliceerd: 29 november 2024
Door de komst van terugleverkosten en het naderende einde van de salderingsregeling heeft de zonnepanelenmarkt een flinke knauw gekregen. In de provincie Noord-Holland nam het aantal woningen met zonnepanelen in de eerste helft van dit jaar met ‘slechts’ 5,6 procent toe. Slechts, want in heel 2023 ging het nog om een toename van bijna 23 procent. De gemeente Bergen groeit ook met slechts enkele procenten.
Het groeipercentage heeft uiteraard te maken met de hoeveelheid zonnepanelen die al aanwezig was en het aantal nieuw gebouwde huizen, waar in de regel sneller direct zonnepanelen worden geplaatst. Bergen heeft tot medio 2024 een groei gekend van 3,5 procent (236 huizen) waar die vorig jaar nog 14,8 procent was. Op de 15.530 huizen in totaal in onze gemeente heeft inmiddels al 44,4 procent zonnepanelen. De ‘matige’ groei is hierdoor dus best verklaarbaar.
De gemeente Diemen kende de grootste groei, terwijl de onzekerheid over het rendement zich in Oostzaan juist het meest deed voelen. Dat blijkt uit een analyse van nieuwe CBS-cijfers door duurzaamheidsplatform Slimster.nl.
De sterke groei in Diemen is opmerkelijk, aangezien de gemeente de voorgaande jaren juist achterbleef met de installatie van zonnepanelen. Volgens het CBS heeft er in de eerste helft van 2024 nauwelijks nieuwbouw plaatsgevonden, wat anders een logische verklaring was geweest. Het percentage woningen met zonnepanelen steeg in Diemen met bijna 10 procent, terwijl de gedeelde nummers twee, Zaanstad en Schagen, een stijging van 7,9 procent noteren. Onderaan staat Oostzaan, waar het percentage huizen met zonnepanelen met 2,7 procent toenam.
Groei is relatief
Dat het aantal huizen met panelen in Diemen nog relatief sterk steeg, komt vooral doordat dit ook een van de gemeenten is met de meeste ruimte voor groei. Zo heeft inmiddels bijna 23 procent van de woningen in Diemen zonnepanelen. Een behoorlijk percentage, maar het valt in het niet bij veel andere Noord-Hollandse gemeenten. Uitgeest is met 58 procent nog altijd de onbetwiste zonnekoploper van de provincie. Ook Drechterland, Heiloo, Castricum, Medemblik en Dijk en Waard scoren boven de 50 procent.
Zelfopgewekte stroom verbruiken
De hamvraag is natuurlijk of diegenen die dit jaar zonnepanelen lieten plaatsen daar goed aan gedaan hebben. ‘Vanuit duurzaam oogpunt natuurlijk zonder enige twijfel’, zegt Slimster-eigenaar Marco Schuurman. ‘En kijken we naar het financiële aspect, dan hangt dat voor een groot deel van je energiecontract af. Maar wat goed is om te beseffen, is dat je – ongeacht wat je situatie verder is – doorgaans al gauw zo’n 30 procent van je zelfopgewekte zonnestroom meteen in huis verbruikt.’
Schuurman rekent voor wat dat oplevert met een stroomtarief van 30 cent per kilowattuur (kWh) en een aanschafprijs van 4200 euro voor tien zonnepanelen: ‘Deze set zal zo’n 3500 kWh per jaar opwekken. Daarmee bespaar je, door die 30 procent zelfconsumptie, sowieso 315 euro per jaar. Afhankelijk van hoeveel je na het stoppen van de salderingsregeling nog voor de rest van je zonnestroom krijgt, zal de daadwerkelijke terugverdientijd ergens tussen de 6,5 en 9,6 jaar liggen.’
Rendabel?
Recent vroeg Slimster een panel van duizend Nederlanders of zij denken dat zonnepanelen nog rendabel zijn. Bijna twee op de drie ondervraagden denken van wel. Specifiek onder zonnepanelenbezitters is het optimisme met ruim 87 procent nog aanzienlijk groter. Van de woningeigenaren zonder zonnepanelen verwachten vier op de tien alsnog zonnepanelen aan te schaffen.
Foto’s (slimster.nl): Er is een afname in de groei van het aantal zonnepanelen te bespeuren.
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.